Fiado
Een heerlijke Surinaamse natte cake die je zeker moet proeven!!!
Ingrediënten
400 g. bloem, 3 eieren. 2 eetl. vanille, 1 eetl. kaneel, 1 blik fijngesneden ananas op sap, 100 g. gemalen amandelen, 250 g. rozijnen op alcohol, 50 g. sukadesnippers, 1 eetl. gist, 1 blik ongesuikerde melk, 250 g. room boter, 1/2 citroen, 250g. suiker.Bereidingswijze
De ananas in een steelpannetje stoven met het sap, 2 eetl. suiker en het sap van een halve citroen. De boter moet heel zacht zijn. De eieren met 3 eetl. suiker en de vanille dik klutsen. 250 g. bloem gemengd met gist door de eiermassa roeren alsook 1 dl. melk en 3 eetl. boter. Het deeg flink kloppen met een houten lepel en laten rijzen op een pan met warm water. Voor de duidelijkheid: de beslagkom met het deeg laten staan op een pan met warm water, en de kom met het deeg erin bedekken met een vochtige schone doek. Ongeveer 1 uur laten rijzen. De rozijnen laten uitlekken. De alcohol niet wegdoen. Op een met bloem bestoven plaats een deel van het deeg uitrollen. De roller ook met bloem bestuiven. Het deeg dun uitrollen, hierop boter smeren, de hele lap vol. De rest van de suiker vermengen met de kaneel en 1 eetl. daarvan strooien over de boter op het deeg. Ook een eetl. van de gestoofde ananas uitspreiden op het deeg, alsook een eetl. rozijnen, wat sukadesnippers en 1 eetl. amandelsnippers. Een stuk van het deeg met de vruchten erop voorzichtig oprollen, zodanig dat er een smalle lange rol ontstaat en van deze rol kleine stukjes afsnijden. Opnieuw een gedeelte van het deeg uitrollen, vullen zoals hierboven beschreven en weer oprollen. Deze handeling herhalen totdat alle deeg en vruchten opgebruikt zijn. Het bakblik beboteren en de kleine stukjes deeg naast elkaar in het bakblik rangschikken tot het blik helemaal gevuld is. Twee lagen in elk blik. Alvorens de fiado in de oven te schuiven deze aan de bovenkant met boter besmeren en 6 eetl. melk vermengd met kaneel en suiker erover heen doen. De fiado in een voorverwarmde oven bakken in 20 minuten. Gas op 3/4 en elektr. op 180.