rode linzensoep
Een klassiek Turks recept voor Rode linzensoep oftewel mercimek corbasi. Nog veganistisch ook!!!
Olie, zout 4 theelepels paprikapoeder 4 theelepels gemalen komijnzaad Een grote ui Een paar tenen knoflook Bouillonblokjes voor 1 liter (groente- of kruidenbouillon) 175g rode linzen Flinke klont boter Eetlepel salça (of tomatenpuree) Eventueel als je ze in huis hebt: 1 a 2 aardappeltjes Wortel
Schil de eventuele aardappel(s) en wortel, was de linzen, snipper de ui
Fruit de ui met de olie en een beetje zout tot het glazig, gelig is. Doe dan de knoflook erin en laat het een halve minuut warm worden. Dan doe ik er 5 mokken kokend water bij (uit de waterkoker). Dan gooi ik alles erin, de paprikapoeder, de bouillonblokjes, de linzen (gewassen) en eventueel de aardappel(s) en wortel. Dan laat je het op een zacht pitje ongeveer 3 kwartier a een uur koken. Als laatste pak je een steelpannetje, daar doe je het komijnzaadpoeder in en je zet gas vol aan. Als je het komijn begint ruiken, dan doe je de boter erbij. Als de boter gesmolten is de salca erbij en dat laat je even op het gas ongeveer een minuut pruttelen (tot het goed gemengd is) . Gooi het bij de rest van de soep en pureer alles met de staafmixer. En dan Afiyet Olsun (eet smakelijk)
- Turks
- 30-60 min.
- Geplaatst op08-10-2007Turks30-60 min.
Turks Fruit
Turks fruit, een bekende Turkse delicatesse
*0.5 liter ongezoet wit druivensap *15 g gedopte walnoten *15 g poedergelatine *0.5 el oranjebloesemwater *0.5 th vanillessence *walnootolie *15 g gedroogde kokos
- Turks
- > 120 min.
- Geplaatst op11-08-1999Turks> 120 min.
turks fruit
Melk
- Geplaatst op22-03-2004
Turks fruit
Rasp van 1 citroen.sap van 1 sinasappel.250 gr suiker.8 blaadjes gelantine en 4 eetl .poedersuiker.In pannetje 1 1/2 dl. water doen citroenrasp,suiker, sinasappelsap.ongeveer 30 min.zachtjes laten koken af en toe roeren.ondertussen in een kom de gelantine in koud water ongeveer 5 min weken goed uit knijpen en dan in de suikerstroop al roerende oplossen. in recht hoekige vorm[bijvoorbeeld een diepvries doos]schenken .IN de koelkast 24 uur op laten stijven.dan in blokjes van 2 1/2 cm.snijden, Boven diep bord poedersuiker zeven. blokjes turks fruit door de poedersuiker rollen In een goed afsluitend blik kunt u ze 1 maand bewaren
- Turks
- > 120 min.
- Geplaatst op06-02-2002Turks> 120 min.
turks fruit
3 dl water, 1 eetlepel poergelatine, 450 gr suiker, 1/2 theelepel citroenzuur, 2 eetlepels rozen water, 50 gr poedersuiker, 1 eetlepel maismeel
- Multi-cultureel
- 30-60 min.
- Geplaatst op10-03-2000Multi-cultureel30-60 min.
Turks Fruit
Hamlapjes (in blokjes) gelegen in perzik, met tomatensap op basis van perziksiroop
500 gram hamlapjes, twee grote uien, 1 groot blik perziken, een groot blik tomatenpuree, 3 theelepels, twee teentjes knoflook, peper en zout
- Turks Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op24-08-2013Turks Hoofdgerecht30-60 min.
Heerlijk voor het weekend:gevuld turks brood
Echt smullen , genietend het weekend beginnen
, 1 Turks brood, 1 courgette, 1 aubergine, blik gepelde tomaten of 4 verse, 2 teentjes knoflook, 2 grote uien, eventueel handje taugé, 400 g rundergehakt, 2 eetl. olijfolie, zakje belegen geraspte kaas, zout, peper, ketjap, sambal,
- Turks
- 30-60 min.
- Geplaatst op04-09-2011Turks30-60 min.
Meloen met Turks fruit
Turkije: van "vifke"
2 kleine Cavaillons, 2 dl room, 2 eetlepels bloemsuiker, 150 gr Turks fruit (lokum), 4 braambessen of frambozen, ,
- Turks Nagerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op28-10-2002Turks Nagerecht10-20 min.
Turks Fruit (Lokum)
De favoriete snoepjes van Jan Wolkers...Lekker bij de thee of koffie en leuk om te maken (je moet wel even geduld hebben)
, 1 sinaasappel, 25 gram gepelde pistachenootjes, 250 gram suiker, 2 blaadjes witte gelatine, 5 el maizena, 1 el citroensap, 3 el poedersuiker, 1/2 el olie om in te vetten,
- 20-30 min.
- Geplaatst op10-04-200520-30 min.
Turks fruit, lokum, Turkish Delight
Ik vond een heel leerzaam en amusant filmpje waarop je kan zien hoe Turks Fruit gemaakt wordt op de meer conventionele manier, zonder gelatine, maar met maïzena en cream of tartar. Het is een tijdrovend en zwaar werkje, maar je moeite wordt beloond!! Klik hier als je het Engels gesproken filmpje wil zien.
800 gram suiker, 375 ml + 500 ml water, 1-2 el citroensap, 120 gram maïzena, 1tl cream of tartar (Toko), olie (bijvoorbeeld druivenpitolie) om in te vetten , Voor de afwerking/smaak, 1-2 el rozenwater + rode of roze kleurstof of, Een flinke hand walnoten + 10-12 dadels, 60 gram poedersuiker en wat extra maïzena
- Turks
- 60-120 min.
- Geplaatst op25-04-2013Turks60-120 min.
Turks koffietafeltje
4 kopjes koffie, - 50 gram Turks fruit, - 50 gram schuimpjes, , , , , , , , , , , , , , , ,
- Turks
- 20-30 min.
- Geplaatst op25-10-2002Turks20-30 min.
turks hapje
Dit is een heerlijk Turks hapje dat ik heb geleerd van een collega.
Fillodeeg, rundergehakt, ui, sambal of pepertjes, knoflook, peterselie, koriander, peper en zout, tomatenpuree.,
- Turks
- 10-20 min.
- Geplaatst op28-01-1999Turks10-20 min.
Turks stoofpotje
Heerlijke turkse stoofpot met kikkererwten. Makkelijk te bereiden in ongeveer 120 minuten.
300 gram rundvlees, 5 eetl. olijfolie, 1 ui gesnipperd, 1 blikje tomatenpuree, 1/2 eetl. paprikapoeder, 1 theel. komijn, gedroogde munt naar smaak, 1 tot 2 theel. biber, ca. 400 gr. kikkererten, uitgelekt, 1 tot 2 gourgettes, in halve schijfjes, 1 paprika, groen of rood, sap van 1 citroen, 2 tenen knoflook, zout en perper naar smaak, rijst
- Turks Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op03-10-2009Turks Hoofdgerecht60-120 min.
Turks lamsvlees
Turks lamsvlees
600 g lamsvlees van de bout *, teentje(s)knoflook *, zout *, peper *, 2? dl bouillon(van lamsvlees) 50 g rozijnen *, 2 eetlepels tomatenpuree *, 3 uien *, 4 eetlepels olijfolie *, 50 g gepelde paranoten *, 1 eetlepel boter *, enkele draadjes saffraan *,
- Turks Bijgerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op28-08-2003Turks Bijgerecht0-10 min.
- Eigen recept
Turks brood 2 maal
Turks brood 1, 2 grote uien, olijfolie, peper en zout, 75 gr. geraspte kaas, 1 groot Turks brood
- Internationaal
- 0-10 min.
- Geplaatst op11-03-2009Internationaal0-10 min.
Turks fruitijs met warme witte chocolade
1 zakje turks fruit, 200 gr. witte chocolade, 1 liter roomijs,
- Internationaal Nagerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op16-04-2003Internationaal Nagerecht10-20 min.
Turks griesmeeltoetje Irmik tatlisi
Turks griesmeeltoetje Irmik tatlisi
300 gram griesmeel200 gram suiker2 zakjes vanillesuiker1 liter volle melk (of sojamelk)100 gr rozijnenfijngehakte nootjes ter versieringevt. stukjes fruit (naar smaak)evt. een bolletje vanilleijsof wat u verder lekker vindt
- Turks Nagerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op03-10-2005Turks Nagerecht0-10 min.
Pizza van turks brood
Dit leuke gerechtje komt van het programma Kook Mee Met Max en is gemaakt door Sandra Ysbrandi.Het is een makkelijke en snelle pizza maar dan met turks brood als bodem. Snel, makkelijk en lekker! Ook hier weer zonder pakjes en zakjes en eigenlijk kun je er alles op leggen.
1 klein Turks brood, olijfolie, 1 teentje knoflook, 2 eetlepels tomatenpuree, 150 milliliter water, 1 theelepel oregano, peper, zout, 100 gram salami (plakjes broodbeleg), 1 courgette, 1 paprika, 2 tomaten, 1 mozzarellabol, 75 gram Parmezaanse kaas
- Goedkoop en snel Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op28-08-2019Goedkoop en snel Hoofdgerecht20-30 min.
- Eigen recept
Turks brood met kipsalade en geitenkaas
Heerlijk fris broodgerecht wat ook weer bij diverse gelegenheden kan worden genuttigd. Denk aan een picknick, een high tea, een lunch/brunch, buffet, of bij de borrel/verjaardag. De verse munt geeft een heerlijke twist, heel soms vergeten we het er wel eens in te doen maar dan smaakt het niet zo lekker als dat het er wel bij zit
Een Turks brood, olijfolie, 2 stuks kipfilet, 250 g sperzieboontjes (diepvries), verse ananas, vloeibare honing, zachte geitenkaas, zakje rucola sla, verse munt, ui, knoflook, peper, zout, kerriepoeder, paprikapoeder, citroensap, chilipoeder,
- Europees
- 20-30 min.
- Geplaatst op16-02-2016Europees20-30 min.
- Eigen recept
Gevuld Turks brood
Makkelijk recept voor als je even geen inspiratie hebt, maar toch iets lekkers en gezonds op tafel wil zetten.
1 Turks brood, 1 pond gehakt, 2 uien, gesnipperd, 2 teentjes knoflook, geperst of gesnipperd, 1 rood pepertje, in ringetjes, 1 rode paprika, in blokjes, 1 gele paprika, in blokjes, 1 courgette, in blokjes, 4 à 5 tomaten, in dikke plakken, 100 gram geraspte kaas, Peper, zout en kruiden naar smaak (bijvoorbeeld oregano, tijm, rozemarijn etc.)
- Internationaal Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op17-10-2018Internationaal Hoofdgerecht20-30 min.
Borek, Turks gevuld deeggerecht
4 vellen fillodeeg, 450 gr diepvriesspinazie, 1/2 ui, 2 eetlepels olijfolie olijfolie om te bestrijken, 1 teentje knoflook, 25 gr blanke amandelen, 100 gr feta, zout, peper
- Turks
- 0-10 min.
- Geplaatst op21-09-2002Turks0-10 min.
- Eigen recept
Turks brood met omelet
Gewoon omdat het lekker is
Tomaat (in schijfjes), Paprika (beetje in kleine stukjes), Ui (beetje fijn gesnipperd), Lente uitje, knoflookteen (fijn gesneden of geperst), peper, zout, desgewenst diverse verse tuinkruiden. Kaas, geraspte kaas, olijfolie
- Biologisch
- 10-20 min.
- Geplaatst op24-10-2015Biologisch10-20 min.
Borek, Turks gevuld deeggerecht
Turkije: van "vifke"
4 vellen fillodeeg, 450 gr diepvriesspinazie, 1/2 ui, 2 eetlepels olijfolie + olijfolie om te bestrijken, 1 teentje knoflook, 25 gr blanke amandelen, 100 gr feta, zout, peper, ,
- Turks Bijgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op28-10-2002Turks Bijgerecht20-30 min.
Turks brood gevuld met shoarma en groenten
3 el olijfolie traditioneel (C1000), 2 uien, in ringen, 2 tl knoflookpuree, bakje à 90 g (C1000), 2 rode paprika's, in repen, 500 g lamsshoarma, 1 komkommer, gewassen en in dunne plakjes, 1 Turks brood (pide) à 800 g,
- Hoofdgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op08-10-2007Hoofdgerecht10-20 min.
Gevulde Courgettes Op Zijn Turks
Lekker vegetarisch gerecht, kan goed een dag van te voren klaar worden gemaakt.
4 middel-grote courgettes, 3 eieren, 100 gr pittige feta, 100 gr. parmezaanse kaas, 1 grote ui, 2 teentjes knoflook, paprikapoeder, pijnboompitten (eventueel)
- Vegetarisch Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op10-06-1999Vegetarisch Hoofdgerecht30-60 min.
- Eigen recept
broodje hete kip
Een heerlijk broodje voor de lunch of de lekkere trek.
*2 dubbele kipfilets*1kipbouillontablet*, 2eetl kipkruiden*2eetl bruine basterdsuiker*, 1eetl mosterd*12 eetl tomatenketchup*, 4 gesnipperde uien*een flinke scheut ketjap, *2 tot 3 geperste teentjes knoflook*enkele, druppels citroensap*scheutje koffieroom en, sambal naar smaak., ,
- Indonesisch
- 10-20 min.
- Geplaatst op05-12-2006Indonesisch10-20 min.
Lamsvlees met fruit Kebab
750 g lamsvlees, bijvoorbeeld lamsschouder - 4 bananen - 1 blik ananasblokjes - 1 kopje ananassap (uit het blik met blokjes bijvoorbeeld) - 3 eetlepels ketjap - 1 uitgeperst teentje knoflook - 4 blaadjes verkruimelde kruizemunt - zout, peper,
- Turks
- > 120 min.
- Geplaatst op14-11-2001Turks> 120 min.
borek
Turks gerecht op de bakplaat,ik gebruik zelf altijd filodeeg i.p.v. yufka omdat dit knapperiger is en het niet plakkerig word waaneer je dubbele lagen gebruikt zoals bij de yufka wel het geval is
Filodeeg,500 gr.rundergehakt,400 gr.bladspinazie(diepvries,wanneer verse spinazie word gebruikt deze eerst voorkoken),1 ui, 1 ei yoghurt,olijfolie,stuk pittige witte geitenkaas
- Turks Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op24-09-2002Turks Hoofdgerecht30-60 min.
Iskender-Kebab
Deze Kebab is genoemd naar de restaurateur die, naar men zegt, het recept heeft uitgevonden. Het is een populair gerecht dat veel in Turkse restaurants wordt geserveerd.
Ca. 500 g lamsvlees (zonder bot)1 middelgrote ui,geraspt4-6 eetlepels olijfolie2 eetlepels citroensap1 eetlepel verse tijm, fijngehaktzout en peper naar smaak1/2 liter yoghurt2 tenen knoflook, uit de knijper1 kleine ui, fijngehakt1 blik (400 g ) fijngehakte tomaten6 eetlepels boter1 theelepel paprikapoedereen snufje cayennepeper4 verse pitabroodjes
- Turks Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op28-11-2000Turks Hoofdgerecht30-60 min.
Filodeeghapjes met feta of gehakt
Turkse borrelhapjes op twee manieren, beide vullingen zijn goed voor 40 stuks
20 vellen filodeeg; 60 g gesmolten boter, voor de kaasvulling: 350 g Turkse feta (kies de minst zoute); 1 groot ei, geklopt; snufje nootmuskaat; 1 bos munt, fijngehakt., voor de vleesvulling: 1 gesnipperde ui; 2 el plantaardige olie; 250 g rundergehakt; 1 geklopt ei; 10 takjes gehakte peterselie; 2 takken gehakte dille; zout; zwarte peper
- Turks
- 30-60 min.
- Geplaatst op26-03-2003Turks30-60 min.
- Eigen recept
Börek
2 eetl olijfolie en olijfolie om te bestrijken, 25 gr amandelen, 4 vellen fyllodeeg, 450 gram spinazie, 1/2 ui of 1 sjalot, 2 teentje knoflook, 100 gr feta, zout en peper naar smaak.
- Turks Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op06-05-2009Turks Hoofdgerecht20-30 min.
klassieke Bolognaise saus
Heerlijke saus, kan bij pasta, en ravioli of gewoon turks brood
300 g rundergehakt, 100 g varkensgehakt, 1 ui, 1 wortel, 1 stengel bleekselder, 2 teentjes knoflook, 6 verse tomaten, 3 el olijfolie, 2 dl rode wijn, 2 dl vleesbouillon, 4 el tomatenpuree, gedroogde oregano, 2 takjes verse rozemarijn, peper en zout
- Italiaans Hoofdgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op01-10-2009Italiaans Hoofdgerecht> 120 min.
Tipiti Grieks hapje met feta en paprika
Tipiti is een Grieks voorgerecht gemaakt van feta, yoghurt, olijfolie, rode paprika en pepertjes. Heerlijk met stokbrood of Turks brood. Tipiti kan ook als onderdeel van een buffet geserveerd worden. Het recept stond jaren geleden in een krant.
4 rode paprikas - 2 rode pepertjes - 1 teentje knoflook - 3 eetlepels olijfolie - zout en peper - plm. 500 gram feta kaas - 2 a 3 eetlepels yoghurt
- Grieks
- 10-20 min.
- Geplaatst op24-10-2004Grieks10-20 min.
Knipsaus
Met dank aan mijn zus Ine. Deze warme fetadip is al jaren een groot succes op een gezellig avondje met vrienden.
1 pakje roomboter, 250 g. fetakaas, 1 grote ui, 5 tenen knoflook, 3 bosuitjes, 1 bosje selderij, 1 bosje peterselie, 10 griekse of turkse pepers (in azijn, uit een pot), 1/2 kopje water, 1 kippebouillonblokje, 1 turks brood (pide)
- Turks
- 10-20 min.
- Geplaatst op26-03-2000Turks10-20 min.
turlu, griekse tomatensaus
Deze saus wordt in griekse restaurants geserveerd met rijst en bij moussaka. Het is een saus met turkse(!) invloeden. Deze saus heb ik leren maken via een collega in een grieks restaurant. (Hij heeft nu eigen restaurant vlak bij de grens van Sittard: in Tuddern... beetje reclame maken mag..) Het hoofd-ingredient is turlu. Dit is een turks groentemengsel van tomaten, okrabonen, en aubergines. Het mengsel is uitsluitend in blik te verkrijgen. Ga hiervoor naar een turkse winkel en vraag naar "turlu" of "tursu" (Let erop dat het blik niet beschadigd is, want dit wil bij deze groenten nog wel eens het geval zijn) saus heeft een typische smaak.
, 1 blik turlu (zie omschrijving), 1 grote gesnipperde ui, 2 teentjes geperste knoflook, 1 groter blikje (of twee kleintjes)tomatenpuree., komijn, kaneel, oregano, thijm, peper en zout, maggiblokje, (olijf-)olie
- Grieks
- 20-30 min.
- Geplaatst op25-01-1999Grieks20-30 min.
Turkse Knoflook Omelet
Voor dit gerecht moet je wel een echte knoflookliefhebber zijn! Je moet eerst even naar de Turkse winkel voor de sucuk en goede verse knoflook.
4 eieren 2 el melk 1 kleine ui half bakje champignons 4 flinke tenen knoflook 8 plakjes Turkse knoflookworst (sucuk) 3 takjes selderij 1 el olie peper en zout uit de molen
- Turks Hoofdgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op28-08-2006Turks Hoofdgerecht10-20 min.
TURKSE GEHAKTBALLETJES MET SAFFRAANRIJST
Haal het buitenland in huis met dit heerlijke gerecht.
1 kopje broodkruim, 1 dl droge witte wijn of bouillon, 3 teentjes knoflook, 1 ei, versgemalen peper, zout, 1 theel. paprikapoeder, 1 theel. gehakte tijm (vers of diepvries), 700 g rundergehakt, 2 uien, 3 eetl. olijfolie, 50 g pijnboompitten, 2 eetl. tomatenpuree (1 blikje), 1 mespuntje gemalen kardemom, 1 pak gele rijst,
- Turks Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op24-11-2003Turks Hoofdgerecht20-30 min.
Fruittaart
Heerlijke aparte taart van een vers turks brood
***vers turks brood(rond), , ***al het fruit,vers of uit blik,wat je lekker vind en in huis hebt!!(ananas,peer mango,aardbei,kersen enz. enz.
- Turks
- 0-10 min.
- Geplaatst op30-01-2000Turks0-10 min.
fruitsalade met turkse yoghurt en honing
1,2 kg fruit van het seizoen, bijv. appel, peer, ananas, kiwi, vijgen, 2 passievruchten met mooie gladde schil, 100 ml Turkse yoghurt, 4 el vloeibare honing, verse munt om te garneren
- Turks Nagerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op04-06-2005Turks Nagerecht10-20 min.
Sac Tavuk Kavurma
Deze kippeschotel brengt zon in huis
500 gr kipfilet, 1 tomaat 1 zacht turks pepertje, 250 gr champignons, maisolie, versgemalen peper en zout
- Turks
- 20-30 min.
- Geplaatst op07-08-2000Turks20-30 min.
Kip-döner
1 teentje knoflook, 150 ml volle yoghurt, 1-2 eetlepels citroensap, zout, peper, suiker, 1/4 krop ijsbergsla, 100 gram kerstomaten, 1 blik maïs, 1 ui, 400 gram kipfilet, 2 eetlepels olie, gyroskruiden, 1 theelepel gedroogde oregano, 1 turks brood
- 30-60 min.
- Geplaatst op12-10-200830-60 min.