Beef Wellington
Beef wellington is vernoemd naar Arthur Wellesley, de eerste Hertog van Wellington. Hij was een Britse premier van 1828 tot 1830 en was Britse bevelhebber bij de slag bij Waterloo. Arthur was naar verluid dol op rode wijn, rundvlees, champignons en truffels. Onderstaand recept gebruikt niet al deze heerlijkheden, maar is wel een aanrader!
Ingrediënten 4 personen
600 gram kogelbiefstuk aan 1 stuk van gelijke dikte, 1 el olie, 25 g roomboter, 100 g sjalotten (fijngesneden), 250 g champignons (fijngesneden), 200 g portobello (fijngesneden), 2 cm gember (fijngeraspt), 1 tl tijmblaadjes, 6 plakjes bladerdeeg (ontdooid), 100 g rauwe ham (in dunne plakken), 1 eierdooier (losgeklopt)Voorbereiding
De voorbereiding kan maximaal 1 dag van te voren plaatsvinden. Dep als eerste het vlees droog met keukenpapier en bestrooi het rondom met zout en peper. Verhit de olie en boter gezamenlijk in een pan en bak het vlees in ongeveer 3 minuten rondom aan alle kanten bruin. Neem het vlees uit de pan en laat het afkoelen tot kamertemperatuur. Draai het vuur laag en bak de sjalot, champignon en portobello zachtjes in het braadvocht. Voeg de gember en tijm toe en bak alles tot al het vocht verdampt is. Breng het geheel op smaak met zout en peper, schep het mengsel in een kom en laat het geheel afkoelen. Leg alle plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze met een deegroller uit tot een plak van ongeveer 20 bij 30 cm. Leg een stuk plasticfolie op het aanrecht en leg hier de plak deeg op. Bedek dit deeg met ham in de zelfde breedte als het stuk kogelbiefstuk en lang genoeg om het vlees te omwikkelen. Bedek de ham met de vulling van sjalot, champignon, portobello, tijm en gember en leg de ossenhaas in het midden. Wikkel het deeg, de vulling en de ham doormiddel van het plastic rond de kogelbiefstuk en druk het goed aan. Verwijder vervolgens het folie en bestrijk de uiteinden van het deeg met eierdooier en sla het deeg goed rond de vleesrol. Plak het deeg goed aan elkaar zodat het vlees helemaal in het bladerdeeg is verpakt. Leg de rol met de naad naar beneden op een ingevette bakplaat. Bestrijk het deeg met eierdooier en versier het eventueel met vormpjes bladerdeeg. Vouw van een stukje aluminiumfolie van 20 bij 20 cm op tot een vierkant van 5 bij 5 en rol daar vervolgens een pijpje van. Maak bovenop een gaatje en prik het pijpje in de beef wellington tot aan de vulling. Dit pijpje zal als schoorsteen werken en zorgen dat de waterdamp die tijdens het garen ontstaat uit de beef wellington kan ontsnappen. Als dat niet kan, bolt deze op en kan deze zelfs knappen. Bewaar de beef wellington in de koelkast en haal hem 1 uur voor het braden eruit om op kamertemperatuur te komen.
Bereidingswijze
Verwarm de oven goed voor op 180 graden en bak de beef wellington in ongeveer 40 minuten gaar en bruin. Laat hem vervolgens 10 minuten rusten en snijd hem vervolgens aan.