Belgie: Tatjespap of tsjampies
Irene Jordaens tekende deze recepten op. Wanneer ze in vastere vorm worden opgediend, wordt gesproken van 'melkstampers' of 'stovers'.
1 kg aardappelen, 1 l karnemelk, 50 g boter, peper, zout, eventueel een handvol zurkel (zuring)
Kook de aardappelen en wrijf ze door een zeef. Zet ze weer op het vuur en voeg er de karnemelk aan toe. Breng op smaak met peper en zout. Laat de boter bruinen en meng ze met de aardappelen.Tatjespap wordt met bruin brood en kaas gegeten. In Waregem en Zonnebeke hoort er traditioneel nog zuring (zurkel) bij:Kook de aardappelen en giet ze af. Voeg er veel karnemelk en een handvol zurkel aan toe. Laat opnieuw koken. Stamp met de houten stamper. Voeg peper en zout toe. Overgiet met gebruinde boter.
- Belgisch Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op26-11-2000Belgisch Hoofdgerecht20-30 min.
Gepocheerd ei met karnemelkaardappel en grijze garnalen
De Oost)Vlamingen kennen dit gerecht als "Tatjespap", dit is uiteraard een 'veredelde' feestelijke versie !
-4 groet aardappelen, -4 eieren, -250 ggepelde grijze garnalen, -karnemelk, -boter, -azijn, -zout, nootmuskaat en peterselie
- Belgisch Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op25-04-2005Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.
Karnemelkse aardappel met garnalen
Dit gerecht vond zijn oorsprong in Oost-Vlaanderen en stond in de tijd bekend als tatjespap. De garnaaltjes zijn er pas later aan toegevoegd. Guy Van Cauteren, Berlare, 't Laurierblad.
3 flinke aardappelen - 1 glas karnemelk - 4 eieren - 100 g boter - 500 g garnamen (ongepeld) - witte azijn - peper en zout - peterselie voor garanering
- Belgisch Voorgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op18-10-2002Belgisch Voorgerecht10-20 min.