Mayonaise (koude sausjes) Mayonaise en andere koude sausjes
Eindeloos variëren!
Bereidingswijze
MAYONAISE: alle ingrediënten op kamer temperatuur. Ingrediënten (4 personen) •2 eierdooiers •1 a 2 theelepels mosterd • ca. 250 ml zonnebloem of maisolie, of half om half (Voeg niet alle olie in een keer toe.) •Zout •Peper • 1 theel. witte wijnazijn . 2 theel. citroensap Bereiding (ca 10 min) Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Doe de eierdooiers met de mosterd en een snuifje zout en peper in een kommetje en roer met een klopper goed glad. Laat 1 minuut rusten. Giet er een straaltje zonnebloem olie of maïsolie bij en roer goed tot alle olie is opgenomen. (De olie moet er traag aan toegevoegd worden!!) Roer er weer wat olie bij en klop terug goed op. (hoe harder je klopt hoe dikker de mayonaise zal worden, dus kun je dit ook met een elektrische mixer doen). Breng de mayonaise eventueel op smaak met citroensap of wijnazijn en naar smaak nog wat zout en peper. VARIANTEN: ANDALUSISCHE SAUS: Verwijder de zaadjes uit 1/2 rode en 1/2 groene paprika. Grill ze tot de schil zwart geblakerd is en verwijder het vel. Pureer de paprika in een keukenrobot en schep samen met 1 a 2 eetlepels tomatenpuree door 1/2 liter mayonaise. Breng op smaak met peper, zout en paprikapoeder. Werk af met paprikasnippers. REMOULADESAUS: Voeg bij 1/2 liter mayonaise: 2 fijngesnipperde augurkjes, 1 theelepel kappertjes, 1 eetlepel fijngehakte bieslook, 1 eetlepel dragon, 1 eetlepel peterselie, 1 theelepel mosterd en 1 a 2 theelepels ansjovispuree. Werk af met ansjovisfilets. TARTAARSAUS: Voeg bij 1/2 liter mayonaise: 1 fijngesnipperde augurk, 1 theelepel kappertjes, 1 eetlepel fijngehakte bieslook, 1 eetlepel fijngehakte peterselie en 1 eetlepel fijngehakte dragon of kervel, 1/4 theelepel mosterd en 1 eetlepel geraspte ui. Werk af met kappertjes. COCKTAILSAUS: Voeg bij 1/2 liter mayonaise met citroen: 1 a 2 eetlepels ketchup, 1 eetlepel room en 1 koffielepel cognac of whisky. Werk af met schijfje citroen. DUIZEND-EILAND-SAUS: Voeg bij 1/2 liter mayonaise: 1 eetlepel zachte chilisaus, 1 a 2 eetlepels vloeibare tomatenpuree, 1/4 rode en 1/4 groene paprika (heel fijngesnipperd), 1 eetlepel verse fijngehakte bieslook en 1/2 theelepel zoet paprikapoeder. Werk af met paprikapoeder GROENE-GODEN-SAUS: Voeg bij 1/2 liter mayonaise: 4 gepureerde ansjovisfilets, 4 fijngesnipperde lente-uitjes, 1 geplet knoflookteentje, 1 eetlepel gehakte peterselie, 1 eetlepel gehakte bieslook en 1 theelepel zachte chilisaus. Werk af met peterselie.