Rode Chilisaus
Lekker bij tamales
Ingrediënten
3 gedroogde Ancho (heten soms pasilla) chili`s of 2 Anche en 2 Guajillo Chili`s (bij de toko vragen), water, 1 groot knoflookteentje, 2 hele kruidnagels, gemalen, 2 zwarte peperkorrels, gemalen, 1/2 tl zout of naar smaak, olijfolieBereidingswijze
Belangrijk: Gebruik dunne handschoenen of was je handen heel goed met koud water als je met chili`s werkt! Snijd met een mes de chili`s open in de lengte. Verwijder de zaden en de stengel. Verwijder zoveel mogelijk aan de binnenkant als mogelijk (net als bij een paprika). Houd een paar zaden en stukjes over als je het later nog wat heter wilt hebben. Verhit een pan met olijfolie en leg de gedroogde chili`s plat op de bodem. Druk ze wat aan en laat ze zo even bakken. Draai ze dan om en laat ze zo ook even bakken. Doe ze dan over in een kleine sauspan en voeg er genoeg water aan toe, tot ze bedekt zijn. Laat het koken. Verwijder het dan van het vuur en laat het 10 min. afkoelen of zodra de chili`s wat zachter zijn geworden. Haal de chili`s uit het water. Bewaar het water. De chili`s gaan in een blender. Voeg knoflook, zout, gemalen peper, gemalen kruidnagel en 1 1/2 kop chiliwater toe. Pureer 2 min. tot de saus helemaal glad is. Proef en breng op smaak, evt. met de chilizaden.