Sashimi Nieuwe Stijl
Rauwe witvis wordt overgoten met een heet oliemengsel en gaart slechts een heel klein beetje. Subliem recept van topkok Nobu Matsuhisa.
Ingrediënten 4 personen
- 500 gram zeer verse witvis (tong), - 1theelepel geraspte knoflook, - twee theelepels dunne verse gemberstaafjes, - twee theelepels geroosterd wit sesamzaad, - bieslooksnippers, - 3 eetlepels + 1 theelepel sap van yuzovrucht*, - 3 eetlepels + 1 theelepel sojasaus, - 6 eetlepels goede olijfolie, - 2 theelepels sesamolie*yuzo is een Japanse citrusvrucht. Behalve dat deze moeilijk verkrijgbaar is, is het ook nog eens peperduur. Een goed alternatief is om grapefruitsap met citroensap te mengen (verhouding schat ik in op 3 eetlepels grapefruitsap met 1 eetlepel citroensap: hieruit haal je de benodigde 3 eetlepels + 1 theelepel sap zoals in het recept aangegeven).Voorbereiding
Laat de visboer de kakelverse witvis voor je fileren. Thuis snij je de filets schuin in mooie flinterdunne plakjes. Schik deze plakjes op vier borden (het liefst een beetje diep maar niet zo diep als een soepbord).
Bereidingswijze
Wrijf over de geschikte vis de geraspte knoflook en strooi er tevens de bieslooksnippers, gemberstaafjes en sesamzaadjes over. Meng de sojasaus met het yuzosap (of het gegeven alternatief) en besprenkel dit mengsel over de vis. Verhit in een kleine koekenpan de olijfolie met sesamolie tot de olie bijna dampt. Sprenkel de hete olie over de vier borden op de vis en serveer direct.