Lemper
Recept van de Pasar Malam Besar !!! Het is wat bewerkelijk, maar maak het een dag van tevoren en je kunt het invriezen.ca. 30 stuks
Ingrediënten
, kilo ketan (kleefrijst) (Toko), 1 pond lendelappen (of kipfilet), 2 kemiries, 1 grote ui, 2 knoflookteentjes, laos, 1 theelepel ketoembar, 1 theelepel kerrie, trassie, djeroek peroet, santen, bouillonblokje, sambal oelek, zout, , Kruiden naar smaak toevoegen en even proeven!Voorbereiding
1 dag van tevoren. Vlees koken met het zout en het bouillonblokje. Laten afkoelen en uit elkaar pluizen. Pan met ui verhitten en uien en knoflook fruiten. Kemiries roosteren en fijnmalen in vijzel of mixer. Wat santen erbij plus de overige kruiden en en laten indikken op een matig vuur. Ketan in water weken totdat je de korrel makkelijk kunt doorknijpen (1 nacht van te voren). In een stomer de ketan halfgaar laten stomen. Een blok santen plus zout opgelost in melk erdoor mengen en gaar stomen.
Bereidingswijze
De vulling moet een soort pasta worden, dit kan door alles in de keukenmachine te malen. De lemper kan gerold worden in plastic boterhamzakjes. Leg het plastic op een vochtig aanrecht (blijft plakken) en rol de vulling in een de plataangedrukte vorm (neem hoeveelheid ter grootte van een gehaktbal en druk deze plat uit). I.p.v. op het aanrecht kan je ook een sushi matje gebruiken !!! Een pan water bij de hand houden om de vingers steeds vochtig te maken tegen het plakken of plastic handschoenen dragen. Vervolgens draai je de open uiteind als een wikkel van een zuurtje aan zodat een stevige rol ontstaat. Deze lemper is de korrelige soort, wil je een meer plakkerige los dan wat meer santen in melk op.