Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Streekgerechten

Streekgerechten recepten (12) Alles wissen

Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

Hartige, romige herfsttaart met gehakt en cantharellen

Iedereen weet nu wel dat de herfst zijn intrede heeft gedaan. Culinair gezien de mooiste tijd van het jaar. Overal zijn de mooiste producten te krijgen. Deze met recht "hemelse" herfsttaart komt uit een kookboek vol streekgerechten uit een bosrijk gebied. Mensen gebruiken dus alles wat het bos te bieden heeft. Paddenstoelen, noten, wild en zo is deze heerlijke taart ontstaan. Hij is makkelijk te maken, walgelijk lekker, maar best wel machtig. Geniet er maar van.

INGREDIENTEN

Voor het deeg:, , 250 gr bloem, 50 gr boter, 150 ml melk, 2 tl bakpoeder, , Voor de vulling:, , 250 gr cantharellen (of paddenstoelenmelange), 500 gr mager rundergehakt, 2 flinke sjalotten, 50 gr mager gerookt spek (fijn), 2 teentjes knoflook (geperst), 1 el olijfolie, Zeezout, Vers gemalen zwarte peper, , Voor de topping:, , 250 gr crème fraîche, 250 gr zure room, 1 el maizena, 4 el mayonaise, 200 gr geraspte Parmezaan, 1 sjalotje (fijn), Vers gesnipperde peterselie

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op15-09-2013
  • Europees
  •  60-120 min.

Gewokte mosselen uit het Wieringer kookboek

Het Wieringer kookboek is iets heel bijzonders. Er staan namelijk alleen verse streekgerechten in. Veel verse vis, schaal- en schelpdieren (Daar is Den Oever beroemd om) en veel vergeten verse groenten. Zo`n boek spreekt mij dus gelijk aan. Dit mosselrecept is ook een streekgerecht en is van een vriend van mij die ook mosselvisser is. Dit wokgerecht is heel snel klaar, je hebt 5 minuten nodig en dan is het smullen. Indien iemand dit fraaie boek wil (er zijn er 5000), stuur een berichtje en zal ik zeggen waar je het kunt krijgen. Niet in de winkels dus. Hemelse mosselen, ontzettend lekker!

INGREDIENTEN

De mosselen:, , 2 kilo verse Zeeuwse mosselen, 1 rode punt paprika (die is wat zoeter), 2 verse rode pepers, 150 gr gerookt ontbijtspek of bacon, 3 teentjes knoflook, 2 rode uien, Olie om in te wokken, , Het sausje:, , Mayonaise, Kerriepoeder, Cognac, Zwarte peper vers gemalen, 1 ui (heel fijn gehakt), Dijon mosterd

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op18-08-2013
  • Vis
  •  10-20 min.

Noord-Hollandse Aardappel-witlofschotel

Lofjes vind ik in de winter een van de lekkerste groentesoorten. Deze komt uit een nieuw kookboek vol streekgerechten en wilden we proberen. Normaal eten mensen lofjes met ham en kaas, maar ik vind dat zo saai en gewoon. Dit streekgerecht bereid je met beenham en katenspek en dat sprak mij gelijk aan. Aan deze ovenschotel zit gewoon heel veel meer smaak en is niet lastig te maken. Proef zelf hoe lekker dit is.

INGREDIENTEN

1 kilo kruimige aardappelen, 8 kleine stronkjes witlof, 100 gr boter, 3 dl melk, tl nootmuskaat, 8 kleine witlofjes, 250 gr beenham in dunne plakjes, 250 gr katenspek in dunne plakjes, 60 gr boter, 50 gr bloem, 225 gr geraspte Goudse boerenkaas, 5 dl melk

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op10-02-2014
  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Hackbraten in bladerdeeg met kaas en paprika

De Beierse keuken staat bekend om zijn traditionele streekgerechten. Dit is een recept uit de Allgäu boerderij keuken, die ook wel bekend staat als de kaaskeuken van Duitsland. In het oorspronkelijke recept is Allgäuer bergkaas gebruikt , die door de bergboeren in de Beierse Alpen wordt gemaakt. Als alternatief kun je  Emmentaler, Gruyère of Tilsiter kaas gebruiken. TIP: Laat je niet afschrikken door de hoeveelheid want wat overblijft is heerlijk op de boterham.

INGREDIENTEN

- 1 kilo (runder)gehakt, - 3 eieren (1 voor het bestrijken van het deeg), - 2 beschuiten, verkruimeld (1 oud broodje of paneermeel kan ook), - 1 ui, gesnipperd, - peper en zout, - iets nootmuskaat, - ½ tl paprikapoeder, - 2 paprika's 1 groen en 1 rood, in blokjes, - 200 gram bergkaas (Ik had Gruyère) in kleine blokjes, - 1 rol bladerdeeg (bv.Tante Fanny),

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op08-01-2017
  • Duits
  •  60-120 min.

Omelet brayou

Deze omelet hoort in de Auvergne tot de streekgerechten volgens het kookboek "De avontuurlijke keuken" van Berthe Meijer. Een heerlijke omelet waar we al vaak van hebben gesmuld.

INGREDIENTEN

150 gram mager gerookt spek in hele kleine dobbelsteentjes - 1 grote aardappel, geschild en dobbelsteentjes gesneden - 1/2 eetlepel boter - 3 eieren - 3 eetlepels crème fraîche - 2 eetlepels geraspte belegen kaas - peper en zout naar smaak

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op13-10-2003
  • Frans
  •  10-20 min.

Drèentse Turf

Specialiteit van Bakkerij Pots http://www.bakkerijpots.nl/specialiteiten

INGREDIENTEN

Veur de vulling:, 40 gram botter - 90 gram suker - 1,5 pond zacht-zoere appels wat walneuten., , Veur t dieg:, 80 gram botter 1,5 ons basterdsuker 2 eier wat geraspte citroenschel 2 theelepelties citroensap 1 ons maizena 80 gram meel 1 ofgestreken theelepel bakpoeier 3 tot 4 eetlepels melk.,

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op07-11-2013
  • Nederlands
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Flammkuchen met verse cantharellen.

Toen we een weekendje in de Duitse Eifel waren hebben we er van de heerlijk verse cantharellen genoten. Tal van gerechten kon je ermee bestellen.  Een variatie ermee was deze Flammkuchen. Flammkuchen is oorspronkelijk afkomstig uit de Elzas  (Tarte flambee) maar tegenwoordig vervagen de grenzen en daarmee ook de streekgerechten Als je vers deeg uit het koelvak gebruikt staat dit zelfs in een kwartiertje op tafel. N.B. Je kunt de spekjes en cantharellen ook eventjes voorbakken.

INGREDIENTEN

- 1 rol deeg voor Flammkuchen (Tante Fanny) of zelf maken, - 100 gram creme fraiche, - 100 gram gerookte spekreepjes, - 100 gram cantharellen, - ½ ui (of 1 kleine), - peper en nootmuskaat (zout is niet nodig want de spekjes zijn al zout genoeg),

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op30-08-2017
  • Duits
  •  10-20 min.

Paling in't groen

INGREDIENTEN

1 kg panklare paling, 1 toef van elk;peterselie, kervel, zuring, citroenmelisse, bieslook; 25 g salieblaadjes, 3 sjalotten, 1 zakje palingkruiden, 1 kl zetmeel, 50 g boter, 1/4 l witte wijn, 1 el citroensap, 2 eierdooiers, peper, zout.

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op24-10-2001
  • Belgisch Bijgerecht
  •  30-60 min.

Blinde vink met spruitjes

INGREDIENTEN

4 VOGELTJES ZONDER KOP . 4 porties spruiten. 4 porties aardappelen. 150 gr. soepgroenten (fijngesneden). 1 teen knoflook (finngesnipperd). boter, lookboter (half om half). snufje Provencaalse kruiden. verse zwarte peper en zout.

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op01-11-2001
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Limburgse vlaai

(Libelle, Streekgerechten uit Nederland) van "M."

INGREDIENTEN

250 g bloem, 25 g witte basterdsuiker, 15 g verse gist, 1-1? dl lauwe melk, 25 g boter, 1 ei,

  •  Nagerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op02-07-2003
  • Nederlands Nagerecht
  •  0-10 min.

Paling op Antwerpse wijze

Bereid in De Koninckbier.

INGREDIENTEN

1200 g paling, 50 g boter, 3 uien, 1 el bloem, 1/4 l De Koninckbier, 2 takjes tijm, 2 laurierblaadjes, 2 el jenever, versgemalen peper, zout.

  •  Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op24-10-2001
  • Belgisch Bijgerecht
  •  30-60 min.

Bremer keukenragout

Kip met ragout

INGREDIENTEN

1 zwezerik. 2 braadkuikens (in vieren).peper.zout. 50 gr. boter. 2 1/2 dl. kippebouillon van tablet(vroeger getrokken van de kuikens). 150 gr. champignons in schijfjes. 150 gr. aspergepunten. 30 gr. boter. 30 gr. bloem. witte wijn en/of citroensap.

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op29-10-2001
  • Duits Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Suggesties kookgroepen
Top