1. Home
  2. Recepten
  3. Stoofpot Kerst

Stoofpot kerst recepten (41)

Alles wissen
Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid
  • Eigen recept

Verrukkelijke stoofpot van rundvlees, bospaddenstoelen en rode wijn

We kregen gasten en ik wilde een stoofschotel die ik tevoren kon bereiden. Het recept ontstond tijdens het koken. Het werd heerlijk zacht rundvlees in een rode-wijn/paprikasaus met diverse paddenstoelen. Extra lekker omdat hij al een dag tevoren gemaakt was.

INGREDIENTEN

1 kilo rundvlees (liefst sucadelappen) - 3 grote uien - 2 teentjes knoflook - 4 eetlepels olie - 4 eetlepels boter - 1/2 liter rode wijn - peper, zout - 1 afgestreken eetlepel bloem - 2 laurierblaadjes - 1 eetlepel gedroogde tijm of takjes verse tijm - 1 flinke eetlepel paprikapoeder (edelsüsz) - 2 theelepels paprikapoeder (scherp) - 1 eetlepel gedroogde paddenstoelen - 1 paddenstoelenbouillontablet of runderbouillontablet 250 gram gemengde paddenstoelen of kastanjechampignons - paar druppels tabasco - peterselie om te garneren

Bereidingswijze

Snij het vlees in grove stukken. Pel en snipper de uien en de knoflook. Week de gedoogde paddenstoelen plm. 20 minuten in een kopje heet water. Snij de grote paddenstoelen wat kleiner.. Verwarm de wijn in een kleine pan. Verhit de olie en de boter in een grote koekenpan. Bak hierin het vlees in gedeelten rondom bruin. Bestrooi het vlees met peper en zout. Doe het vlees in de stevige pan. Bak in het resterende bakvet de uien en de knoflook lichtbruin. Bestrooi deze met de bloem. Goed roeren en even mee bakken. Blus al roerende af met de warme wijn. Voeg de uien en de knoflook bij het vlees in de pan. Doe laurierblad, tijm, paprikapoeder, verkruimelde bouillontablet, gedroogde paddenstoelen en gezeefde paddenstoelenvocht bij het vlees. Laat het vlees op een lage warmtebron plm. 2 1/2 uur stoven. Bak de verse paddenstoelen in wat boter lichtbruin en voeg die plm. 15 minuten voor het einde bij de stoofpot. Proef de stoofpot en maak deze op smaak met wat tabasco en eventueel nog peper en zout. Garneer met peterselie.

  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op01-12-2009
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Bourgondische stoofpot

Deze stoofpot wordt nog lekkerder als u hem een dag van te voren maakt.

INGREDIENTEN

1 kg. magere runderlappen, zout en peper, 100 gr. boter of margarine, 100 gr. spekblokjes, 3 uien, 4 dl. vleesbouillon, takje tijm, 1 laurierblad, 1 teentje knoflook, 1 bakje champignons, 85 gr boter, 65 gr. bloem, peterselie naar smaak

  • Frans Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op04-03-2009
  • Frans Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

stoofpot met konijn

Een heerlijk en niet moeilijk te maken kerstgerecht, dat je een dag van tevoren klaar maakt.

INGREDIENTEN

Braadboter, 2 uien, 2 teentjes knoflook, 6 konijnenbouten, paprikapoeder, peper/zout, finesse room van blue band, bosje tijm, 4 laurierbladen, tuinkruidenbouillon tablet, klein blikje tomatenpuree, zakje groene soepgroenten (Albert Heijn), potje wildfond, plakje ontbijtkoek.

  • Nederlands
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op21-12-2015
  • Nederlands
  •  60-120 min.

Duitse aromatische winter stoofpot

Dit recept komt oorspronkelijk uit de TIME magazine uit "boerenmarkt"  - ik heb iets veranderd en voorwaar, probeer het zelf! Het smaakt heerlijk en smaakt na kerst! Het beste is dat je het  een  dag ervoor kookt voor smaken om goed te mengen.

INGREDIENTEN

1 eend , 1 grote pastinaak of een paar kleine, ongeveer 300 g in blokjes gesneden stukjes , 2 eetlepels. Verse gember in blokjes gesneden , 250 g spekblokjes (best om een goede gerookte Zwarte Woud spek te gebruiken) , 2 grote uien, in parten , 6 grote teentjes knoflook , sap van 4 sinaasappels , 1,5 liter gevogelde bouillon , sap van een citroen , 2 steranijs , 1 kaneelstokje , 3 laurierblaadjes , piment d 'Espelette (rode peper) naar smaak

  • Duits
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op09-11-2014
  • Duits
  •  > 120 min.

Stoofpot van gemengd wild

Het gemengde stoofvlees van wild dat ik vaak koop bestaat meestal uit hert en wild zwijn. Echter je kunt voor zulke stoofpot ook ander wild toevoegen of gebruiken. Denk dan aan ree, haas of fazant. Nu de restaurants nog steeds dicht zijn vanwege COVID19 maak ik zelf mijn eigen wildstoofje want voor je het weet is het wildseizoen weer voorbij. De inspiratie voor dit recept heb ik gehaald van de pagina "www.ministerieetenendrinken.nl" en ik vond het een leuke website om rond te snuffelen voor o.a. wildgerechten. Omdat ik nogal wat aan het bestaande recept heb veranderd zet ik hier mijn variant neer om te bewaren. TIP: Gedroogde paddenstoelen is een tip om standaard in huis te hebben/halen (zeker ten tijde van Corona) omdat je ze lang kunt bewaren en in veel stoofpotten en soepen kunt gebruiken.

INGREDIENTEN

- 1 kilo gemengd wild, - 125 gram gerookte spekreepjes, - olijfolie en boter, - 250 gram sjalotten, - 1 handvol gedroogde paddenstoelen, - 2 flinke wortels, - 2 stengels bleekselderij, - 10 jeneverbessen, geplet, - 2 blaadjes laurier (of 4 kleine), - 1 blikje tomatenpuree (70 gram), - 2 glazen stevige rode wijn, - optioneel: wildbouillon of fond, - peper en zout, - wat vers gehakte platte peterselie,

  • Europees
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op05-01-2021
  • Europees
  •  > 120 min.

Stoofpot van ree met boschampignon

Deze feestelijke klassieke stoverij maak je het best minstens 1 dag voordien, zodat de smaken zich voldoende kunnen mengen.  Lekker met amandelkroketjes    

INGREDIENTEN

2 kg reestoofvlees (in stukjes), 4 sjalotten, 250 g boschampignon, 40 ml cognac, 200 ml wildfond, 4 el aalbessengelei, 30 g fondantchocolade, 3 el bloem, boter (of olijfolie ), peper en zout, , Voor de marinade :, 1 ui, 1 wortel, 2 knoflook teentjes, 10 jeneverbessen, 2 kruidnagels, 2 laurierblaadjes, 1 takje tijm, 500 ml volle rode wijn, olijfolie

  • Frans
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op04-12-2019
  • Frans
  •  60-120 min.

Stoofpot van fazant met witloof in de oven en waaieraardappelen met gerookt spek

Lekker gestoofde fazant met witloof en waaier aardappelen  met gerookt spek ! Makkelijk te bereiden .

INGREDIENTEN

1 fazant, olijfolie, 50 g gezouten boter, 1 eetlepel honing, 30 cl gevogeltefond, 20 cl bruin bier, 10 cl verse room (facultatief), 10 takjes tijm, 10 laurierblaadjes, 8 grote voorgekookte aardappelen in de schil, 4 uien, 700 g kleine witloofstronken, 14 sneden ontbijtspek, peper en zout

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op02-11-2018
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Stoofpot van fazant met witloof in de oven en waaieraardappelen met gerookt spek

Feestelijk lekker en niet zo moeilijk om te bereiden 

INGREDIENTEN

1 fazant, olijfolie, 50 g gezouten boter, 1 eetlepel honing, 30 cl gevogeltefond, 20 cl bruin bier, 10 cl verse room (facultatief), 10 takjes tijm, 10 laurierblaadjes, 8 grote voorgekookte aardappelen in de schil, 4 uien, 700 g kleine witloofstronken, 14 sneden ontbijtspek, peper en zout

  • Belgisch
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op01-12-2019
  • Belgisch
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Superlekkere wildstoof

Een heerlijke wildstoof met kastanjes en cranberries!

INGREDIENTEN

250 gram verse kastanjes, 1 eetlepel bloem, 1/2 theelepel peper, 1/2 theelepel paprikapoeder, 1/2 theelepel chilipoeder, 1 1/4 kilo gemengd stoofvlees van hert, haas en wildzwijn, 2 eetlepels olie, 175 gram rookspek in reepjes, 2 uien, 1 bouquet garni (laurier, tijm, rozemarijn, peterselie), 1 pot wildfond, 3 deciliter rode wijn, Zout, 100 gram cranberries

  • Wereld Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op07-12-2008
  • Wereld Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Gevulde appeltjes met kaneel en cranberrycompote uit de oven

Heerlijke halve appeltjes gevuld met cranberrycompote en kaneelsuiker. Een heerlijk bijgerecht in de winter bivoorbeeld bij wild of bij een lekkere stoofpot. De appeltjes kun je warm, lauw of koud eten. Altijd lekker! En goed voor te bereiden.

INGREDIENTEN

(NB de hoeveelheid van de ingrediënten is afhankelijk van het aantal personen), Kleine appels (liefst Elstar) - suiker - kaneel - cranberry-compôte

  • Nederlands Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op28-10-2003
  • Nederlands Bijgerecht
  •  10-20 min.

Wildstoofpot met kastanjes en cranberries

INGREDIENTEN

250 gram verse kastanjes - 1 eetlepel bloem - 1/2 theelepel peper - 1/2 theelepel paprikapoeder - 1/2 theelepel chilipoeder - 1 1/4 kilo stoofvlees van hert, haas en wildzwijn, gemengd - 2 eetlepels olie - 175 gram reepjes rookspek - 2 uien - 1 bouquet garni van laurier, tijm, rozemarijn, peterselie - 1 pot wildfond - 3 dl rode wijn - zout - 100 gram cranberry's,

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op25-11-2003
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
Nieuwste stoofpot kerst kerst recepten

Fazant

Hersttijd is wildtijd

INGREDIENTEN

1of2 fazanten - boschampions (verschillende soorten) - 2 sjalotten - boter - 1dl room - 1dl water - 3 eetlepels cherry - 2 eetlepels peperselie - zout - peper

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op07-11-2004
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Stoofpotje van reebok

INGREDIENTEN

, 1 portie selderpuree, 1 portie kastanjepuree, , 1 ui, 2 wortelen, 1 deciliter rode wijnazijn, 2 deciliter rode wijn, 2 deciliter porto, 4 deciliter bruine fond of wildfond, 2 teentjes look, tijm, laurier, peper en zout,

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op03-12-2001
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Kwartels met rookspek

Weer eens een andere manier voor kwartels

INGREDIENTEN

Boter: 50 gram(men), kwartel(s): 8, Parijse champignon(s): 250 gram(men), slagroom: 10 cl, kippenfond: 10 cl, olie: 1 soeplepel(s), rookspek: 4 sneetje(s), peper en zout, kleine ui(en): 20, , , ,

  • Belgisch Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op14-11-2001
  • Belgisch Voorgerecht
  •  20-30 min.

Normandische varkenswangetjes

Heerlijk stoofgerecht uit Normandië, dat feestelijk lekker is. We serveren er frietjes, kroketten of puree bij 

INGREDIENTEN

2 kg varkenswangetjes, 1 ui, 3 Galia-appelen, 3 gekonfijte gemberballetjes + 3 el van hun siroop, 50 g boter, 1 fles Normandische cider brut (75 cl), 6 eetlepels cognac, 2 x 2,2 dl verse witte kalfsfond, 2 el olijfolie, 2 knoflookteentjes, 2 blaadjes laurier, 2 takjes tijm, 1 zakje grillkruiden Delhaize

  • Frans
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op20-11-2019
  • Frans
  •  60-120 min.

Kip in romige cidersaus

Feestelijk gerecht met een bangelijk lekkere saus

INGREDIENTEN

1 kg kip (verschillende stukken: borst, vleugels, bout, ...), enkele takjes salie, 1 laurierblad, 250 ml kippenbouillon, 500 gr snijbonen, 600 gr pommes duchesses, peper - zout, , Voor de cidersaus:, 1 sjalot, 180 ml appelcider, 1/2 el sojasaus, 200 ml room, 1 tl mosterdzaad, 1 laurierblad, 1 tl maïzena, peper - zout

  • Frans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op03-12-2016
  • Frans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Rundstoofpotje met Oud Brugge-puree

Feestelijke en super lekkere stoofpot uit West-Vlaanderen met een aardappelpuree met Oud Brugge kaas

INGREDIENTEN

600 g rundstoofvlees, in gelijke stukken, 1 ui, 200 g bruine champignons, 100 g wilde boschampignons, 800 g aardappelen, 4 tot 8 raapjes, 5 g gedroogd eekhoorntjesbrood, 1 el tomatenpuree, 150 g geraspte Oud Brugge kaas, 200 ml room, 2 blaadjes laurier, 4 dl runderfond, verse tijm, 4 klontjes boter, peper en zout

  • Belgisch
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op27-11-2019
  • Belgisch
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Lamsragout

INGREDIENTEN

1 kg ragout of lamsbout in stukken gesneden, 2 grote uien, grof gesneden, 4 grote tenen look, fijn gesneden, 1 bussel jonge wortelen, stukken van ongeveer 2 cm lang, 1 rode paprika, in fijne reepjes, 1 bakje champignons van 500 gr, in vieren gesneden, 1 gewone tas diepvries doperwten, 3 stengels witte selder, in blokjes van ongeveer 0.5 cm, Olijfolie en boter, 1 bokaal 400 ml kalfsfond, 1 groot glas rode wijn, 250 ml passata (gezeefde tomaten), 10 korianderbolletjes gekneusd, Enkele saffraandraadjes, Massala kruiden:zelf mengen,1theelepel zout,1theelepel gember,1theelepel chili,1theelepel kerrie,1/4 theelepel kaneel, Bloem of instantsausbinder

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op21-01-2012
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Fricassee van konijn

Een smeuïge fricassee is een prachtig voorbeeld van een heerlijke klassieker uit grootmoeders keuken. Het vergt ietsje meer moeite, maar het resultaat is feestelijk lekker. Jeroen Meus maakt in dit recept een erg verfijnde variant met konijn klaar, absoluut de moeite waard!

INGREDIENTEN

200 gram gerookt spek in blokjes gesneden, 4 stengels bleekselder, 3 wortelen, 200 gram zilveruitjes gepeld, 1 takje rozemarijn, enkele blaadjes laurier, enkele takjes tijm, 1 kg konijnenvlees bij voorkeur van de bouten, ontbeend, 3 eetlepels bloem, 6 dl kippenbouillon opgewarmd, 2 kruidnagels, 1 dl room, nootmuskaat, citroen, boter, peper en zout

  • Belgisch
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op22-12-2019
  • Belgisch
  •  60-120 min.

Velouté van courgettes met roquefort

Makkelijk, lekker en snel gemaakt deze Franse Velouté

INGREDIENTEN

1 kg courgette, 2 eetlepels olijfolie, 1 doos van 5 porties roquefortcrème, 1 ui, 2 vetarme visbouillonblokjes

  • Frans
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op24-11-2019
  • Frans
  •  20-30 min.

poularde in frisse citroenroom

INGREDIENTEN

-1 poularde(2kg) -250g champignons -2,5 dl droge witte wijn -200g zure room -3eetl boter -1 citroen -4 eetl gesnipperd vers bieslook -1 blaadje laurier -1,5 koffiel gember -peper & zout -instantsausbinder

  •  
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op29-12-2001
  •  
  •  > 120 min.

Kalkoenstoverij

Makkelijk en lekker

INGREDIENTEN

800 gram kalkoenstoofvlees in hapklare stukken, 1 ui fijngesnipperd, 1 teentje knoflook fijngesnipperd, 4 wortelen fijn versneden, 4 stengels bleekselder fijn versneden, 2 eetlepels tomatenpuree, 1 glas rode wijn, 0,5 liter kippenbouillon, 2 takjes rozemarijn of enkele takjes tijm, olijfolie, peper en zout

  • Frans
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op21-12-2019
  • Frans
  •  30-60 min.

Groentesoep met balletjes

Lekkere soep en vlug klaar

INGREDIENTEN

Voor de tomaat-courgettesoep:, 1,5 l kippen- of groentebouillon, 300 g gemengd gehakt, 2 dikke uien, 4 tomaten, 2 courgettes, 1 teentje look, 700 g tomatenpulp (blik of brik), 3 blaadjes laurier, enkele takjes tijm, een handje peterseliestelen, 1 ei, 25 g paneermeel, een scheutje olijfolie, peper, zout

  • Belgisch
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op02-10-2013
  • Belgisch
  •  30-60 min.

Reezadel met wintergroenten en stoemp

Feestelijk, lekker en een top gerecht van de gepensioneerde sterrenchef Jan Buytaert

INGREDIENTEN

2 reezadels (van ca. 500 g/stuk, te koop bij de betere poelier), 1,5 kg aardappelen, geschild en in stukken, 500 g spruitjes, 150 g gerookte spekblokjes, 1 ui, gesnipperd, 1 preiwit, grof gesnipperd, 4 stengels lente-ui, 4 stronkjes grondwitloof, 200 ml room, 300 ml wildfond, 1 kl mosterd, boter, zout - peper,

  • Belgisch
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op03-10-2017
  • Belgisch
  •  60-120 min.

Kip in romige cidersaus

Lekker Frans feestgerecht , makkelijk en TOP huisgemaakte cidersaus ! Serveer er snijbonen en pommes duchesses bij .  

INGREDIENTEN

1 kg kip (verschillende stukken: borst, vleugels, bout, ...), enkele takjes salie, 1 laurierblad, 250 ml kippenbouillon, 500 gr snijbonen, 600 gr pommes duchesses, peper - zout, , Voor de cidersaus:, 1 sjalot, 180 ml appelcider, 0,5 el sojasaus, 200 ml room, 1 tl mosterdzaad, 1 laurierblad, 1 tl maïzena, peper - zout

  • Frans
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op07-12-2019
  • Frans
  •  60-120 min.

Mosselen met schuimige champagnesaus en dragon

Feestelijk voorgerecht dat zeker en vast in de smaak zal vallen van Uw gasten  ! Makkelijk en lekker .

INGREDIENTEN

2 kg mosselen, 200 ml champagne, 200 ml room, 100 ml water, 1 preiwit, 1 handvol verse dragon, 2 el olijfolie, peper - zout,

  • Belgisch Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op14-12-2020
  • Belgisch Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Hollandse Hap

Een aangepast basis recept om te leren met de slowcooker om te gaan.

INGREDIENTEN

Porties: 3, 500 gr runderstoofvlees, bloem, zout en peper, 1 ui, grof gehakt, 3 stengels selderij, draden verwijderd en grof gesneden, 200 gr wortel, in grove stukken, 150 gr kastanjechampignons, 450 gr aardappels, geschild en in dikke plakken

  • Nederlands
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op05-11-2017
  • Nederlands
  •  > 120 min.

Roodgestoofd lamsvlees

Hoe conservatief de Chinezen ook mogen zijn in hun opvattingen over sommige aspecten van het leven,als het om eten gaat zijn ze totaal onbevangen,zelfs gedurfd expirimenteel.Het volgende recept voor het bereiden van lamsvlees lijkt tamelijk ingewikkeld maar,als het correct gevolgd wordt,bestaat er niets op aarde wat lekkerder smaakt!Als u het geblindoekt zou proeven,zou u nooit in staat zijn te raden wat u at,maar desondanks zou u zich verbazen over de verrukkelijke smaak van dit gerecht.

INGREDIENTEN

0,75kg:lamsfilet aan een stuk.4-5Chinese gedroogde champignons,geweekt.1 1/2 eetlepel, (25gr):Chinese gedroogde dadels(jujubes),geweekt., 1 kopje(100gr)waterkastanjes,geschild.1/2 theelepel(2ml)vijfkruidenpoeder.2 plakjes gemberwortel,geschild.2 sjalotten,in korte stukjes gesneden.1 theelepel(5ml)zout.1/2 theelepel(2ml)Sichuan gemalen peper.1/2 theelepel(2ml)sesamolie.2 eetlepels(30ml)sojasaus2 eetlepels(30ml)rijstwijn of sherry.1 eelepel(15ml)maizena.7 1/2 kopje(1,5liter)bouillon.Olie voor het frituren.

  • Chinees Bijgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op10-09-2004
  • Chinees Bijgerecht
  •  60-120 min.

Stoofpotje van Noordzeevis

Bijzonder lekker stoofpotje, een topper om mee uit te pakken !

INGREDIENTEN

1 kg aardappelen, 2 scheutjes witte wijn, 1/2 venkel, 2 stengels selder, 1 sjalotje, 6 kerstomaatjes, 1 paprika, 1 rood pepertje, 1 teentje look, 1 moot kabeljauw, in stukjes, 4 coquilles, 4 oesters, 4 langoustines, 100 gr kokkels, 100 gr mosselen, 1 verse inktvis, in ringen of stukjes, 4 el zure room, 1 el mosterd, 1 citroen, het sap en de zeste, 2 el gemalen parmezaan, enkele takjes peterselie, fijngehakt, enkele takjes dragon, fijngehakt, enkele takjes bieslook, fijngehakt, enkele takjes koriander, fijngehakt, 1 stokbrood, in stukjes, 1 stuk droogworst, in kleine stukjes, zout - peper, olijfolie - boter

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op12-12-2016
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Parmentier van Ossenstaart en truffel op een bedje van peult

Zorg wel dat je de ossenstaart bij een goede slager koopt!

INGREDIENTEN

2 ossenstaarten, 500 gram aardappels, 100 gram truffel, aromatische kruiden, ca. 100 gram boter, 100 ml volle melk, truffelnat, zout en peper, 1 tl honing.grof zeezout

  • Frans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op03-12-2002
  • Frans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Kip in feestelijke cidersaus

[color=inherit !important]Kip klinkt misschien een beetje gewoon als je op zoek bent naar een feestelijker gerecht. Met dit recept, waar een romig sausje de hoofdrol speelt, wordt dat idee snel ontkracht. Perfect als je graag wat origineler, feestelijker en bovenal lekker maar zonder moeite wil koken![/color] 

INGREDIENTEN

Kip :, 1 kip versneden in stukken, 250 ml kippenbouillon, 1 blaadje laurier, 1 handvol verse salie, olijfolie, boter, peper en zout, , Cidersaus :, 1 sjalot fijngesnipperd, 200 ml droge cider, 1 eetlepel sojasaus, 2 dl room, 1 koffielepel mosterdzaadjes, 1 blaadje laurier, , Afwerking :, 500 gram snijboontjes, 600 gram krielaardappelen

  • Belgisch
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op22-12-2019
  • Belgisch
  •  30-60 min.

Ree in chianti met tagliatelle

Italiaans stoofpotje dat altijd een topper is met kerstmis ! 

INGREDIENTEN

1,5 kg reestoofvlees, 500 g tagliatelle, 500 g gemengde bospaddenstoelen, 4 knoflook teentjes, 1 rode ui, 1 wortel, 2 witte selder stokjes, 2 laurier blaadjes, verse tijm, 1 el tomatenpuree, 1 l rode wijn (chianti), 400 ml runderbouillon, 250 ml wildfondl, 50 g boter (+ extra), 1 el zwarte peper (versgemalen)

  • Italiaans
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op12-12-2018
  • Italiaans
  •  60-120 min.

Ananascompote met vanille, rum en limoen

Deze compote kan je serveren als nagerecht , je dient deze lauw op met een bol ijs of koud met plattekaas maar ook als bijgerecht bij geroosterde kip, bij eendenborst of bij scampi.

INGREDIENTEN

1 dikke ananas, 1 limoen, 100 g ruwe rietsuiker, 3 eetlepels rum, 1 vanillestokje

  • Belgisch Nagerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op21-11-2019
  • Belgisch Nagerecht
  •  10-20 min.

Everzwijntjesragout met pastinaakpuree, veenbes-appeltjes en rösti.

Dit everzwijntje werd tijdens kerst heel goed ontvangen, zelfs door mijn 10 en 12 jarige dochters!

INGREDIENTEN

1 kg everzwijnstoofvlees, 75 cl rode wijn, 1 ui, 2 takjes tijm, 2 blaadjes laurier, 2 sneetjes peperkoek, 2 eetlepels bloem, 2 eetlepels rode bessen confituur, 2 eetlepels jeneverbessen, klontje boter, peper en zout, 4 appeltjes met veenbessensaus (1 pakje met 4 appeltjes voor in de microgolfoven van Colruyt), enkele panklare rösti's uit de diepvries, 500 ml wildfond, 800 gram aardappelen, 1 grote pastinaak

  • Belgisch
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op08-09-2015
  • Belgisch
  •  > 120 min.

Ragout van hertenkalf met schorseneren en veenbessen

Feestelijk en super lekker deze ragout van hertekalf, schorseneren en veenbessen.

INGREDIENTEN

1,5 kg stoofvlees van hertenkalf, 50 g boter, 2 wortelen, 1 ui, 1 seldertakje, 2 teentjes look, 2 blaadjes laurier, 2 takjes tijm, 40 g fondant chocolade, 1 dl kalfsfond, 1 dl rode wijn, 1 el graantjesmosterd, 2 el confituur van veenbessen, 1/2 kg veenbessen, 250 g suiker, 1/2 kg schorseneren, 2 el azijn, 1 dl room, 1/2 el mosterd, peper en zout

  • Belgisch
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op24-10-2018
  • Belgisch
  •  60-120 min.

Kerstgehaktbrood, knolselderpuree en kool met spekjes

Super feestelijk gehaktbrood met knolselderpuree en kool met spekjes , wie kan hier neen tegen zeggen ? 

INGREDIENTEN

1 snuifje gemalen kaneel, selderzout, 2 kruidnagels, 1 snuifje steranijspoeder, 3 sneetjes wit brood, 3 eieren, 1 scheut cognac of calvados (naar smaak), 4 blaadjes salie, 1 ui (voor de knolselderpuree), 1 dikke ui (voor het gehaktbrood), 125 g gedroogde abrikozen, 75 g pistachenoten, 1 kg gemengd gehakt van scharrelvarken, 2 teentjes knoflook, 1/2 savooikool, 1 nootje boter (voor de aardappelen), 50 g boter (afwerking knolselderpuree), nootmuskaat, peper, witte peper, zout, 800 g aardappelen, boter, 5 cl room, 1/2 knolselder, 8 dikke plakjes gerookt spek,

  • Belgisch
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op01-11-2018
  • Belgisch
  •  60-120 min.

Open lasagne met rivierkreeftjes en zeekraal

Rivierkreeftjes zijn een feestelijke variant op het traditionele stukje kreeft in deze overheerlijke, sjieke lasagne die super lekker van smaak is en makkelijk te bereiden is . 

INGREDIENTEN

Kreeftensaus:, 1ui, 2 teentjes look, 400 g tomatenblokjes (uit blik), 250 ml kreeftensoep (uit blik), 100 ml groentebouillon, 150 ml Solo Crèmefine Licht 15% V.G. ( room), 1 snuifje cayennepeper, 1 snuifje zout, 1 snuifje suiker, Citroensap, 1 el Solo Vloeibaar ( margarine), , Lasagne:, 1 sjalot, 3 stengels prei, 150 g mascarpone, 350 g rivierkreeftjes (gepeld en gekookt), 12 (verse) lasagnevellen, 1 tl dragon (fijngehakt), Citroensap, Peper en zout, SoloVloeibaar (margarine), 150 g zeekraal

  • Belgisch
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op11-12-2019
  • Belgisch
  •  30-60 min.

Cioppino uit San Francisco

Cioppino is een overheerlijke stoofpot met zeevruchten. In tegenstelling tot wat de naam misschien doet vermoeden ligt de oorsprong van de cioppino niet in Zuid-Europa maar in de Verenigde Staten. Het gerecht werd uitgevonden door de Italiaanse en Portugese vissers uit de wijk North Beach in San Francisco.  Zeker eens proberen, super lekker ! 

INGREDIENTEN

1 kg mosselen, 500 g lotte, 500 g roodbaarsfilet, 500 g zeebaarsfilets, 1 blik krab, olijfolie, 1 ui, 1 paprika, 1 venkel, 3 teentjes look, 800 g gepelde tomaten, 250 ml rode wijn, 1 laurierblaadjes, takjes oregano, 1 bosje bladpeterselie, pilipili, 1 kg black tiger scampi's, 250 ml droge witte wijn, 400 ml visfond

  • Amerikaans
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op04-12-2020
  • Amerikaans
  •  60-120 min.

Everzwijnstoofvlees met spruitjessalade en kroketten

Makkelijk en lekker deze klassieker 

INGREDIENTEN

1 kg kroketten, 1 kg everzwijnstoofvlees, 1 grote ui, 100 ml porto, 5 jeneverbessen, 3 el bloem, 1 kruidentuiltje, 800 ml gevogeltefond, 300 g veenbessencompote, geklaarde boter, 400 g spruitjes, 1 teentje look, 200 g prinsessenbonen, 50 g kastanjes, 20 g vloeibare honing, 1 eetlepel witte wijnazijn, 80 ml hazelnootolie, 1 bosje bladpeterselie

  • Belgisch
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op04-12-2020
  • Belgisch
  •  60-120 min.

Kerstgehaktbrood, knolselderpuree en kool met spekjes

Oerrecept voor kerstmis dat niet meer zo bekend is, maar nog steeds TOP en super lekker 

INGREDIENTEN

1 snuifje gemalen kaneel, selderzout, 2 kruidnagels, 1 snuifje steranijspoeder, 3 sneetjes wit brood, 3 eieren, 1 scheut cognac of calvados (naar smaak), 4 blaadjes salie, 1 ui (voor de knolselderpuree), 1 dikke ui (voor het gehaktbrood), 125 g gedroogde abrikozen, 75 g pistachenoten, 1 kg gemengd gehakt, 2 teentjes knoflook, 1/2 savooikool, 1 nootje boter (voor de aardappelen), 50 g boter (afwerking knolselderpuree), nootmuskaat, peper, witte peper, zout, 800 g aardappelen, boter, 5 cl room, 1/2 knolselder, 8 dikke plakjes gerookt spek

  • Belgisch
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op21-12-2020
  • Belgisch
  •  60-120 min.

Stoverij van haas, knolselder/aardappelgratin, gebakken witloof, appelmoes met veenbessen

Deze stoofpot leent zich perfect om als kerstdiner te laten door  gaan ! Zalig lekker !

INGREDIENTEN

1 kaneelstokje, 2 takjes rozemarijn, 2 teentjes knoflook, 2 eetlepels aalbessengelei, 2 eetlepels bloem, 250 g champignons, 2 wortelen, 75 cl rode wijn ( neem een goede bordeaux), 150 g zilveruitjes, 200 g spekblokjes, 1 ui, 2 laurierblaadjes (voor de stoverij), 1/2 knolselder, 1 kg vastkokende aardappelen, 1 eetlepel boter (voor de appelmoes), 2 kruidnagels, 2 jeneverbessen, 200 g gemalen kaas, 50 g walnoten, 1 bussel waterkers, 200 g spruitjes, 4 appels, 8 stronkjes witloof, 1 snuifje nootmuskaat (voor het witloof), 3 dl room, 3 dl melk, 200 g veenbessen, 50 g rozijnen, peper en zout, enkele druppels natuurazijnrozijnen, 2 eetlepels walnotenolie, 1 eetlepel mosterd, 3 eetlepels suiker, 1 dl water, 2 eetlepels bruine suiker, 2 hazenbouten (van ± 350 g/stuk)

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op11-12-2017
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
Nieuwste stoofpot kerst kerst recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top