Beenham met whiskey en honing
Vraag uw slager om kleine beenhammetjes of om beenham aan een stuk. Aan dit gerecht hangt de geur van de de Zuidelijke Staten van Amerika. De daar zo populaire 'hominy grits'-een grove maisbrij-is hier vervangen door polenta. Maar mocht u naar Breda gaan dan komt u dit gerecht ook tegen in restaurant de Beyerd.
Ingrediënten 4 personen
4 beenhammetjes, 1 liter groente-of kippenbouillon, 2 borrelglazen Amerikaanse (bourbon) whiskey, 8 eetlepels zonnebloemolie, 4 eetlepels bloemenhoning, 1 eetlepel chilipoeder, 250 gram sjalotjes, 4 takjes rozemarijn, peper uit de molen, zout naar smaakVoorbereiding
Verwarm de groente-of kippenbouillon in een soeppan en laat de beenhammetjes er 45 minuten in bubbelen. Haal de hammetjes uit de pan en laat ze afkoelen. Meng whiskey, olie, chilipoeder en honing in een grote kom en laat de hammetjes er 1-2 uur in marineren; draai ze af en toe eens om.
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de sjalotjes, schik de beenhammetjes in een vuurvaste schaal, begiet ze met de marinade en leg de sjalotjes rondom de hammen.Zet de schaal in de oven, draai de ovenstand naar 160 graden en laat de ham in ca. 30 minuten mooi egaal karameliseren; draai ze af en toe om. Leg de hammen op voorverwarmde borden, begiet ze met wat braadvocht en serveer ze met polenta (grof, gaargekookt of-gestoomd maismeel) en in boter gestoofde peultjes. Leg op elk hammetje een takje rozemarijn voor de aangename geur.