stoemp
Een groentestamppot, in Belgie gebruiken ze het als een bijgerecht.
600 gram bloemige aardappels--1 winterpeen--1 prei--? savooiekool--1 eetl. peterselie, gebruik gedroogde peterselievlokken als je geen verse hebt--1 bekertje ongeklopte slagroom (of 2 eetl. kwark of zure room)--1 eetl. boter--zout--peper u.d.m.--nootmuskaat
Schil de aardappels, snij de winterwortel in plakjes, de prei in dunne ringetjes en schaaf de kool.
Kook de aardappels in een pan met een bodempje water en wat zout. Laat tegelijk in een braadpannetje de boter smelten en stoof daar gedurende 10 minuten de plakjes wortel in. Voeg dan de preiringetjes en de koolsnippers toe en en laat dit geheel weer 10 minuutjes stoven. De aardappels en groenten zijn tegelijk klaar, als het goed is. Stamp of pureer de aardappelen met de room, of kwark, en roer er dan de groenten en peterselie door. Proef de stoemp en breng het op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
- Internationaal Bijgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op05-04-2001Internationaal Bijgerecht20-30 min.
*Stoemp*
"Vlaamse Hutspot"
1 kg bloemige Aardappelen-, 1 kg Worteltjes-, 1 Ui-, 50 g Boter-, 250 g vet Spek-, een takje Tijm-, 1 el. gehakte Peterselie, een beetje Melk, Peper&, Zout, , ,
- Belgisch Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op14-12-1999Belgisch Hoofdgerecht20-30 min.
Stoemp
1 kg bloemige aardappelen, 1 kg worteltjes, 1 ui, 50 g boter, 250 g vet spek, een takje tijm, 1 eetl gehakte peterselie, een beetje melk, peper, zout,
- Regionaal Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op23-09-2000Regionaal Hoofdgerecht60-120 min.
stoemp basisrecept
Voor deze STOEMP gebruik je een minimum aan water waardoor de smaak en vitamines optimaal worden behouden. kan met nagenoeg alle soorten groenten worden bereid (voorbeelden brocoli , bloemkool, spruiten wortelen of prei stoemp )
Gebruik steeds half om half aardappelen + een groente naar keuze :, bv 500gr aardappelen + 1 struik brocoli, of 500gr aardappelen + 500gr wortelen, kruiden naar smaak : bijvoorbeeld met thijm peper, nootmuskaat, een bouillon blokje( bv kippebouillon of met olijfolie voor pasta en rijst), facultatief : een teentje look of 1 fijngesnipperde ui, of spekblokjes
- Belgisch Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op04-01-2008Belgisch Hoofdgerecht20-30 min.
Stoemp Van Witloof
Een eenvoudig landelijk groentengerecht verrukkelijk bij braadworst of gebraden vlees
300 gram geschilde aardappelen, 750 gram witloof, schoongemaakt en gewassen, 50 gram boter, het sap van een citroen, 7 cl room, 50 gram peterselieblaadjes, zout en versgemalen peper
- Belgisch Bijgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op15-09-2000Belgisch Bijgerecht30-60 min.
Stoemp van savooienkool
1 gesnipperde savooienkool, - 1 kg aardappelen, - 1 fijngehakte winterpeen, - 1 in dunne ringen gesneden prei, - 75 gr boter, - 2,5 dl creme fraiche, - nootmuskaat, - peper, - zout,
- Nederlands Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op07-12-1999Nederlands Hoofdgerecht30-60 min.
Aardappel-selder stoemp
Dit heerlijk romig gerecht met aardappelpuree als basis, zorgt voor extra gezelligheid op een herfstavond.
5 middelgrote, bloemige aardappelen -- 5 el boter -- 3 el verwarmde zure room -- 500 g knolselder -- peper en zout,
- Belgisch Bijgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op28-09-2006Belgisch Bijgerecht20-30 min.
Groente stoemp
"Stoemp"komt uit het Brussels dialect, groenten en aardappelen worden samen gestampt tot een puree, die niet glad hoeft te zijn
-1 kg aardappelen, -4 wit van prei, -20 loofwortelen, -2 uien, -50 g boter, -water, -1 th lepel suiker en 100 g gezouten spek
- Belgisch Bijgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op24-11-2002Belgisch Bijgerecht20-30 min.
Stoemp van Witloof
Voor 4 pers. bereidingstijd 35 min.
50 g boter; 750 g witloof; 300 g geschilde en gewassen aardappelen; 50 g onsteelde en fijngehakte platte peterselie; 1 citroen; 1 dl room; zout en peper
- Belgisch Bijgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op21-10-2005Belgisch Bijgerecht20-30 min.
Ball met stoemp en duo van sauzen
Voor de basisgehaktbal :, 1 ui gesnipperd, 1 ei, 750 gr gemengd gehakt (varkens-kalfs), paneermeel, , Voor de stoemp, 1 kg aardappelen, 5 wortels, 1 courgette, 1 bakje champignons, 150 g erwtjes (diepvries), boter, peper, zout en nootmuskaat, , Voor de Green Curry- saus, 1 sjalot, 1 appel (Boskoop), scheutje olijfolie, 20 Ã 40 gr groene currypasta, klein stukje gember, in kleine blokjes gesneden, 2 limoenblaadjes (uit de diepvries), 1 l kokosmelk, , Voor de Balls & Glory-saus :, 1 grote ui, 1 wortel, 50 g gerookt spek, klontje boter, 750 ml bruine fond (of bouillonblokje of -pasta), paar takjes tijm, paar blaadjes laurier, 60 g veenbessenconfituur, 1 peer, geschild en in stukjes,
- Belgisch Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op07-03-2013Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.
belgische stoemp met karbonades
1 kg aardappelen vastkokend, geschild, 75 g boter, 1 zak spruitjes (500 g), in vieren, 1 spitskool, in reepjes, 2 x 2 stuks ribkarbonades, 1 potje zilveruitjes (340 g), 2 el bruine basterdsuiker (zak 500 g), 2 el curryketchup
- 20-30 min.
- Geplaatst op18-01-201120-30 min.
Stoemp uit Brussel
Deze stoemp is vochtiger dan de Nederlandse stamppot, en is een authentiek Brussels gerecht afkomstig van de chef Pierre Wynants van "Comme chez Soi"
-400 g uien, -500 g groene kool (alleen het lichtgroene deel), -250 g worteltjes, -100 g bleekselder, -250 g prei (alleen het witte deel), -200 g raapjes, -500 g spruitjes, -100 g boter, -1,5 liter kippefond, -1 bouquet garni (2 takjes tijm,1 laurierblad,en een paar takjes peterselie, bijeen gebonden), -1 kg aardappelen (geschild), -zout en peper
- Belgisch Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op28-01-2004Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.
STOEMP MET PREI EN HESP
1 kg aardappels, 50 g boter, 600 g prei (in ringen), 2 tl kerriepoeder, 150 ml melk, 100 g hamreepjes, nootmuskaat
- Belgisch Bijgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op03-09-2003Belgisch Bijgerecht20-30 min.
Stoemp met bieslook en gebakken zalm
En een romig garnalensausje
Enkele aardappelen, Witte wijn, Zilveruitjes op azijn, Bieslook, Room, Garnalen (grijze), Zalm, Boter,
- Belgisch Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op26-07-2005Belgisch Hoofdgerecht20-30 min.
- Eigen recept
Brocolli stoemp met mozarella
Lekkere stoemp met juist dat ietsje meer
8 aardappelen;een normale brocolli ;melk ;mozarella ;kruiden
- 20-30 min.
- Geplaatst op23-06-201020-30 min.
Mixed grill met Mexicaanse stoemp
BBQ mixed grill met een Mexicaanse stoemp.
4 vleesbrochettes (verschillende vleessoorten), 1 kg bintjes, jonge spinazie (of veldsla), 400 maïs (uit blik), 4 el zure room, olijfolie, 1 rode chilipeper, 4 el bieslook, peper, zout
- Belgisch Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op06-08-2018Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.
Brusselse ?stoemp? met witlof
Er bestaan enkele tientallen varianten op de ?stoemp? met witlof. De ?stoemp? is niets anders dan een stamp of prakpotje. De Vlamingen zijn er verzot op. En die met hun Brussels witloof geniet bij de meeste Brusselaars de voorkeur.
400 gram aardappelen, in stukken gesneden, - zout, - 5-6 witlofstruikjes, schoongemaakt ca. 500 gram, in reepjes met een breedte van ca. 1,5 cm gesneden, - 40 gram boter, - 1 eetl. limoen of citroensap, - 2 eetl. vleesfond, uit potje, - 2 eetl. (kook)room, - 2 eetl. platte (blad)peterselie, - witte peper uit de molen, - eventueel 1 worteltje, grof geraspt,
- Belgisch Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op19-09-2000Belgisch Hoofdgerecht20-30 min.
Italiaanse rundergehaktbal met stoemp
Makkelijk en super lekker deze Italiaanse gevulde gehaktballen met stoempÂ
500 g rundergehakt, 1 ui, 1 ei, nootmuskaat, 1 verpakking mozzarella, 300 g jonge, verse spinazie, ½ liter kalfsfond, 1 koffielepel zwarte peperbollen, boter, 400 g aardappelen, 2 eetlepels lente-uitjes, 100 g spekblokjes, 2 wortelen
- Belgisch Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op30-01-2021Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.
Vegetarische stoemp met halloumi
Lekkere vegie  stoemp die makkelijk te bereiden isÂ
500 gr bloemige aardappelen, 2 pakjes halloumi, 250 gr notenmix, Voor de bouillon:, 1 witte selder, 3 preistengels, in stukjes, 10 wortelen, in stukjes, 1 ui, in stukjes, 1 blaadje laurier, 1 takje tijm, 2 blokjes groentebouillon
- Vegetarisch Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op07-04-2020Vegetarisch Hoofdgerecht30-60 min.
Stoemp met varkensvlees en verse kruiden
Een Vlaamse stoemp van lang geleden met gehakt en spek; Â nog steeds super lekkerÂ
1,5 kg aardappelen, 1 ajuin, fijngesnipperd, 100 g gerookt buikspek, in blokjes, 250 g varkensgehakt, 1 scheutje melk, 1 klein busseltje lente-ui, fijngesneden, 1 klein busseltje platte peterselie, fijngesneden, boter - nootmuskaat - peper - zout
- Belgisch Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op07-04-2020Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.
Gebakken uier met stoemp van primeurkool
Een creatie van meester-sterrenkok Johan Segers van het toprestaurant 't Fornuis ** in Antwerpen.
800 g gekookte uier - 100 g bloem - een klontje boter - 10 cl witte wijn - 20 cl room - 1 koffielepel mosterd - 2 takjes verse dragon - 1 kg nieuwe bloemende aardappelen - 1 l melk - 1/2 primeur groene kool - een klontje boter - peper en zout
- Frans Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op10-07-2000Frans Hoofdgerecht20-30 min.
Stoemp van bij ons
Een recept voor een grote groep van 20 personen deze stoemp van bij ons ! Lekker en gezond !Â
2 kg groenten (broccoli of spinazie of wortelen of prei of groenekool of venkel of witloof ...), 5 kg aardappelen, 250 g boter, 0.5 L melk, 5 eetl. nootmuskaat, peper en zout
- Belgisch Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op23-02-2019Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.
- Eigen recept
Stoemp (stamppot) royale met worst
Laat gerust weten wat jullie ervan vinden!
• 1½ kilo aardappelen (bloemige soort, bij voorkeur ratte of bintje), • 250 gram prei, • 200 gram groene kool (savooikool of boerenkool), • 200 gram spruitjes, • 125 gram wortel, • 100 gram knolselder, • 1 ui, • 3 sjalotten, • 2 teentjes knoflook, • 150 gram gerookte spekblokjes, • 2 dl kippenbouillon, • 1½ dl volle room, • 2 eetlepels mosterd van goede kwaliteit, • 2 eetlepels peterselie, • 3 laurierblaadjes, • 2 gekneusde jeneverbessen, • Tijm, • Bonenkruid, • Nootmuskaat, • Roomboter, • Water, • Peper, • Zout
- Belgisch
- 60-120 min.
- Geplaatst op07-07-2010Belgisch60-120 min.
Stoemp van bij ons
Lekkere stoemp van aardappel en groentenÂ
1.5 kg aardappelen, knolselder, wortelen, 1 preiwit, gesneden, 2 uien, grof gesnipperd, 5 lente-uitjes, fijngesneden, 150 g boter, 1 scheutje melk, versgemalen zwarte peper - zout - nootmuskaat
- Belgisch Bijgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op07-04-2020Belgisch Bijgerecht30-60 min.
Stoemp van erwten, munt en lamskroon
Lekkere stoemp van erwten met een heerlijke lamskroon......Makkelijk en super lekker !Â
20 g boter, 2 lamskroontjes, 365 g erwten, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 2 takjes rozemarijn, enkele takjes munt, 2 takjes tijm, 1 dl room, 1 kg bintjes (aardappelen), 1 kippenbouillonblokje, peper
- Belgisch Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op12-01-2018Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.
Kalfsschnitzel met wortel-schorseneren stoemp en mosterdsaus
Makkelijk en overheerlijk.
4 kalfslapjes van 120 g (fijn gesneden), 500 g aardappelen, 500 g wortelen, 500 g schorsneren, 1 sjalot, 1 takje tijm, 1 blaadje laurier, 2 eieren, 200 g ricotta, 200 ml room, 2 el graanmosterd, 50 g bloem, 50 g paneermeel of Panko, Japans broodkruim, 2 el citroensap, boter, peper en zout
- Belgisch Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op05-02-2016Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.
KABELJAUW ROYAL MET STOEMP
Feestelijk lekker dit recept met kabeljauwfilet en een sausje op basis van champagne
4 grote bintjes, 3 eetlepels Solo Vloeibaar, light room (klein beetje nodig, tot de puree lekker smeuïg is), 2 tomaten, 1 bussel bieslook, 4 wortels, 1 courgette, 4 stukken selder, 1 prei, 4 x 200 g kabeljauwhaasjes, 1/2 L visbouillon, 2 eierdooiers, 1 glas champagne of cava brut
- Belgisch
- 20-30 min.
- Geplaatst op13-11-2020Belgisch20-30 min.
Groene stoemp met rode poon
Rode poon mag dan wel een minder bekende vis zijn, in de keuken hoeft hij niet onder te doen voor z'n soortgenoten. In vissoepen en stoofpotjes is rode poon een echte smaakmaker. In de pan gebakken of gemarineerd overtuigt hij altijd. En ook in papillot of geroosterd op vel is rode poon een vinnige verrassing.
600 g bloemige aardappelen, 8 filets van rode poon, 300 g jonge spinazie, 1 el kervel, 1 bussel waterkers, 2 el room (of melk), 30 g boter, olijfolie, peper en zeezout,
- Belgisch Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op05-02-2016Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.
Mediterrane stoemp met kip
? 1 kg aardappelen, ? 4 sjalotten, ? 2 teentjes knoflook, ? 100 g pijnboompitten, ? 150 g in olijfolie opgelegde gedroogde tomaten, ? 100 gr oude Gouda, ? bosje basilicum, ? 4 kippenfilets, ? 4 tomaten, ? Provencaalse kruiden, ? 25 cl room, ? zout & peper, ? boter, ? olijfolie, ? cognac.
- Mediterraan Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op03-02-2003Mediterraan Hoofdgerecht20-30 min.
- Eigen recept
Stoemp met witloof en gehaktballen
* 300 gr gemengd gehakt (varken - kalf), * 4 grote witloofstronken, * 6-8 aardappelen van gemiddelde grootte, * 2 teentjes knoflook, * peper, zout en muskaatnoot, * 50 gr bloem, * 50 gr boter,
- Belgisch Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op29-08-2009Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.
Gegrilde tournedos met stoemp van broccoli
Makkelijk en net iets meer om tot de culinaire familie te behoren, dit recept van chef Franky Vanderhaeghe (Hostellerie St Nicolas)
-4 kleine tournedos, gesneden uit rundfilet, -1 broccoli, in roosjes, -1 kg aardappelen, -150 g boter, -500 ml krachtige gevogelteconsomm? of bouillon, -ingelegde truffel, -enkele kleine groente zoals babyworteltjes, mini rettich, peultjes, boontjes, pijpuitjes?, -peper, zout en nootmuskaat, , , , , ., , , ,
- Belgisch Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op14-03-2006Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.
Stoemp van spruiten met hertenbiefstuk
Makkelijk en super lekker
4 hertenbiefstukjes, 750 g spruiten, 1 kg aardappelen, 20 g boter, naar smaak peper - zout - nootmuskaat
- Belgisch Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op26-10-2018Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.
Stevige Vlaamse stoemp
Vlaams gerecht
500 gram winterwortelen -, 500 gram knolselderij -, 2 zakjes Maggi Puree voor Stamppot, , , , , , , ,
- Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op04-11-2002Hoofdgerecht30-60 min.
Stevige Vlaamse stoemp
500 gram winterwortelen -, 500 gram knolselderij -, 2 zakjes Maggi Puree voor Stamppot, ,
- Belgisch Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op14-10-2002Belgisch Hoofdgerecht20-30 min.
Stoemp van zuurkool met ringworst
Stevige winterkost
1 kg aardappelen, 2 ringworsten, 100 g spekblokjes, 500 g zuurkool, 20 cl droge witte wijn, 20 cl groentebouillon, 50 g Luikse stroop, boter, melk, nootmuskaat, peper, zout
- Belgisch Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op28-11-2020Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.
Reezadel met wintergroenten en stoemp
Feestelijk, lekker en een top gerecht van de gepensioneerde sterrenchef Jan Buytaert
2 reezadels (van ca. 500 g/stuk, te koop bij de betere poelier), 1,5 kg aardappelen, geschild en in stukken, 500 g spruitjes, 150 g gerookte spekblokjes, 1 ui, gesnipperd, 1 preiwit, grof gesnipperd, 4 stengels lente-ui, 4 stronkjes grondwitloof, 200 ml room, 300 ml wildfond, 1 kl mosterd, boter, zout - peper,
- Belgisch
- 60-120 min.
- Geplaatst op03-10-2017Belgisch60-120 min.
Kippenschnitzel met stoemp van gebakken wortel en raap
Een heerlijke huisgemaakte kippenschnitzel, met een makkelijke gezonde stoemp.
Voor de stoemp :, , 1 kg aardappelen (loskokend), muskaatnoot, peper, zout, 1 klont boter, 1 scheut melk, 300 g wortelen (evt diepvries), 1 bot rapen, olijfolie, 1 sjalot, evt peterselie, verse tijm, , voor de schnitzels :, , 2 kippenborsten, peper, zout, 200 g paneermeel, 3 eieren, boter, olijfolie, enkele blaadjes bloedzuring, paprikapoeder, cayennepeper, kippenkruiden, chili, curry, kurkuma, nootmuskaat, , voor de saus :, , 200 ml bruine fond, 1 glaasje porto
- Belgisch Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op06-05-2019Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.
Blinde vinken met een stoemp van erwtjes en ajuinsaus
4 blinde vinken- 600 g aardappelen- 300 g erwtjes (verse of diepvries)- 2 uien- blokje rundsbouillon- 100 g boter- 1/ 2 liter rode wijn- peper en zout- nootmuskaat
- Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op30-01-2008Hoofdgerecht60-120 min.
Stoemp van aardappelen en prei met gerookte paling.
* 350gr gerookte paling., * 1kg geschilde aardappelen., * 2 preistengels., * 100gr boter., * 1 liter gevogeltebouillon., * 4 eetlepels olijfolie., * 4 genipperde sprietjes bieslook., * Peper,zout & nootmuskaat.
- Belgisch Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op17-02-2010Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.
Italiaanse stoemp met artisjok en gekonfijte tomaat
Lekkere Italiaanse stoemp van aardappelen, artisjok, salie en gekonfijte tomaatjes met Italiaanse ham...super lekker !Â
1 kg vastkokende aardappelen, 10 artisjokbodems, 1 handje verse salie, fijngesneden, 150 g gekonfijte tomaten in olie, 150 g fijngesneden Italiaanse ham, olijfolie - peper - zout
- Italiaans Bijgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op07-04-2020Italiaans Bijgerecht30-60 min.
Piccata van zeewolf, stoemp met spinazie en ricotta
Lekkere combinatie die makkelijk te bereiden isÂ
600 g zeewolfhaasje, 200 g jonge spinazie, 20 cl visfond, 1 dl witte droge wijn, 3 el kappertjes, 3 eetlepels citroensap, 6 takjes platte peterselie, 30 g boter, 1 el olijfolie, 50 g bloem, zout en peper, 800 g grote bloemige aardappelen, 125 g ricotta di bufala
- Belgisch Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op21-02-2020Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.
-
STOEMP
van marcdepester , 1 recepten, 0 volgers