stoemp
Een groentestamppot, in Belgie gebruiken ze het als een bijgerecht.
600 gram bloemige aardappels--1 winterpeen--1 prei--? savooiekool--1 eetl. peterselie, gebruik gedroogde peterselievlokken als je geen verse hebt--1 bekertje ongeklopte slagroom (of 2 eetl. kwark of zure room)--1 eetl. boter--zout--peper u.d.m.--nootmuskaat
- Bijgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op05-04-2001Internationaal Bijgerecht20-30 min.
*Stoemp*
"Vlaamse Hutspot"
1 kg bloemige Aardappelen-, 1 kg Worteltjes-, 1 Ui-, 50 g Boter-, 250 g vet Spek-, een takje Tijm-, 1 el. gehakte Peterselie, een beetje Melk, Peper&, Zout, , ,
- Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op14-12-1999Belgisch Hoofdgerecht20-30 min.
Stoemp
1 kg bloemige aardappelen, 1 kg worteltjes, 1 ui, 50 g boter, 250 g vet spek, een takje tijm, 1 eetl gehakte peterselie, een beetje melk, peper, zout,
- Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op23-09-2000Regionaal Hoofdgerecht60-120 min.
stoemp basisrecept
Voor deze STOEMP gebruik je een minimum aan water waardoor de smaak en vitamines optimaal worden behouden. kan met nagenoeg alle soorten groenten worden bereid (voorbeelden brocoli , bloemkool, spruiten wortelen of prei stoemp )
Gebruik steeds half om half aardappelen + een groente naar keuze :, bv 500gr aardappelen + 1 struik brocoli, of 500gr aardappelen + 500gr wortelen, kruiden naar smaak : bijvoorbeeld met thijm peper, nootmuskaat, een bouillon blokje( bv kippebouillon of met olijfolie voor pasta en rijst), facultatief : een teentje look of 1 fijngesnipperde ui, of spekblokjes
- Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op04-01-2008Belgisch Hoofdgerecht20-30 min.
Stoemp van savooienkool
1 gesnipperde savooienkool, - 1 kg aardappelen, - 1 fijngehakte winterpeen, - 1 in dunne ringen gesneden prei, - 75 gr boter, - 2,5 dl creme fraiche, - nootmuskaat, - peper, - zout,
- Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op07-12-1999Nederlands Hoofdgerecht30-60 min.
Stoemp Van Witloof
Een eenvoudig landelijk groentengerecht verrukkelijk bij braadworst of gebraden vlees
300 gram geschilde aardappelen, 750 gram witloof, schoongemaakt en gewassen, 50 gram boter, het sap van een citroen, 7 cl room, 50 gram peterselieblaadjes, zout en versgemalen peper
- Bijgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op15-09-2000Belgisch Bijgerecht30-60 min.
Aardappel-selder stoemp
Dit heerlijk romig gerecht met aardappelpuree als basis, zorgt voor extra gezelligheid op een herfstavond.
5 middelgrote, bloemige aardappelen -- 5 el boter -- 3 el verwarmde zure room -- 500 g knolselder -- peper en zout,
- Bijgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op28-09-2006Belgisch Bijgerecht20-30 min.
Stoemp van Witloof
Voor 4 pers. bereidingstijd 35 min.
50 g boter; 750 g witloof; 300 g geschilde en gewassen aardappelen; 50 g onsteelde en fijngehakte platte peterselie; 1 citroen; 1 dl room; zout en peper
- Bijgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op21-10-2005Belgisch Bijgerecht20-30 min.
Groente stoemp
"Stoemp"komt uit het Brussels dialect, groenten en aardappelen worden samen gestampt tot een puree, die niet glad hoeft te zijn
-1 kg aardappelen, -4 wit van prei, -20 loofwortelen, -2 uien, -50 g boter, -water, -1 th lepel suiker en 100 g gezouten spek
- Bijgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op24-11-2002Belgisch Bijgerecht20-30 min.
Ball met stoemp en duo van sauzen
Voor de basisgehaktbal :, 1 ui gesnipperd, 1 ei, 750 gr gemengd gehakt (varkens-kalfs), paneermeel, , Voor de stoemp, 1 kg aardappelen, 5 wortels, 1 courgette, 1 bakje champignons, 150 g erwtjes (diepvries), boter, peper, zout en nootmuskaat, , Voor de Green Curry- saus, 1 sjalot, 1 appel (Boskoop), scheutje olijfolie, 20 Ã 40 gr groene currypasta, klein stukje gember, in kleine blokjes gesneden, 2 limoenblaadjes (uit de diepvries), 1 l kokosmelk, , Voor de Balls & Glory-saus :, 1 grote ui, 1 wortel, 50 g gerookt spek, klontje boter, 750 ml bruine fond (of bouillonblokje of -pasta), paar takjes tijm, paar blaadjes laurier, 60 g veenbessenconfituur, 1 peer, geschild en in stukjes,
- Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op07-03-2013Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.
belgische stoemp met karbonades
1 kg aardappelen vastkokend, geschild, 75 g boter, 1 zak spruitjes (500 g), in vieren, 1 spitskool, in reepjes, 2 x 2 stuks ribkarbonades, 1 potje zilveruitjes (340 g), 2 el bruine basterdsuiker (zak 500 g), 2 el curryketchup
- …
- 20-30 min.
- Geplaatst op18-01-201120-30 min.
Stoemp uit Brussel
Deze stoemp is vochtiger dan de Nederlandse stamppot, en is een authentiek Brussels gerecht afkomstig van de chef Pierre Wynants van "Comme chez Soi"
-400 g uien, -500 g groene kool (alleen het lichtgroene deel), -250 g worteltjes, -100 g bleekselder, -250 g prei (alleen het witte deel), -200 g raapjes, -500 g spruitjes, -100 g boter, -1,5 liter kippefond, -1 bouquet garni (2 takjes tijm,1 laurierblad,en een paar takjes peterselie, bijeen gebonden), -1 kg aardappelen (geschild), -zout en peper
- Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op28-01-2004Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.
STOEMP MET PREI EN HESP
1 kg aardappels, 50 g boter, 600 g prei (in ringen), 2 tl kerriepoeder, 150 ml melk, 100 g hamreepjes, nootmuskaat
- Bijgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op03-09-2003Belgisch Bijgerecht20-30 min.
Mixed grill met Mexicaanse stoemp
BBQ mixed grill met een Mexicaanse stoemp.
4 vleesbrochettes (verschillende vleessoorten), 1 kg bintjes, jonge spinazie (of veldsla), 400 maïs (uit blik), 4 el zure room, olijfolie, 1 rode chilipeper, 4 el bieslook, peper, zout
- Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op06-08-2018Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.
- Eigen recept
Brocolli stoemp met mozarella
Lekkere stoemp met juist dat ietsje meer
8 aardappelen;een normale brocolli ;melk ;mozarella ;kruiden
- …
- 20-30 min.
- Geplaatst op23-06-201020-30 min.
Mediterrane stoemp met kip
? 1 kg aardappelen, ? 4 sjalotten, ? 2 teentjes knoflook, ? 100 g pijnboompitten, ? 150 g in olijfolie opgelegde gedroogde tomaten, ? 100 gr oude Gouda, ? bosje basilicum, ? 4 kippenfilets, ? 4 tomaten, ? Provencaalse kruiden, ? 25 cl room, ? zout & peper, ? boter, ? olijfolie, ? cognac.
- Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op03-02-2003Mediterraan Hoofdgerecht20-30 min.
Stoemp met bieslook en gebakken zalm
En een romig garnalensausje
Enkele aardappelen, Witte wijn, Zilveruitjes op azijn, Bieslook, Room, Garnalen (grijze), Zalm, Boter,
- Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op26-07-2005Belgisch Hoofdgerecht20-30 min.
Gebakken uier met stoemp van primeurkool
Een creatie van meester-sterrenkok Johan Segers van het toprestaurant 't Fornuis ** in Antwerpen.
800 g gekookte uier - 100 g bloem - een klontje boter - 10 cl witte wijn - 20 cl room - 1 koffielepel mosterd - 2 takjes verse dragon - 1 kg nieuwe bloemende aardappelen - 1 l melk - 1/2 primeur groene kool - een klontje boter - peper en zout
- Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op10-07-2000Frans Hoofdgerecht20-30 min.
Kalfsschnitzel met wortel-schorseneren stoemp en mosterdsaus
Makkelijk en overheerlijk.
4 kalfslapjes van 120 g (fijn gesneden), 500 g aardappelen, 500 g wortelen, 500 g schorsneren, 1 sjalot, 1 takje tijm, 1 blaadje laurier, 2 eieren, 200 g ricotta, 200 ml room, 2 el graanmosterd, 50 g bloem, 50 g paneermeel of Panko, Japans broodkruim, 2 el citroensap, boter, peper en zout
- Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op05-02-2016Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.
- Eigen recept
Stoemp (stamppot) royale met worst
Laat gerust weten wat jullie ervan vinden!
• 1½ kilo aardappelen (bloemige soort, bij voorkeur ratte of bintje), • 250 gram prei, • 200 gram groene kool (savooikool of boerenkool), • 200 gram spruitjes, • 125 gram wortel, • 100 gram knolselder, • 1 ui, • 3 sjalotten, • 2 teentjes knoflook, • 150 gram gerookte spekblokjes, • 2 dl kippenbouillon, • 1½ dl volle room, • 2 eetlepels mosterd van goede kwaliteit, • 2 eetlepels peterselie, • 3 laurierblaadjes, • 2 gekneusde jeneverbessen, • Tijm, • Bonenkruid, • Nootmuskaat, • Roomboter, • Water, • Peper, • Zout
- …
- 60-120 min.
- Geplaatst op07-07-2010Belgisch60-120 min.
Stoemp van erwten, munt en lamskroon
Lekkere stoemp van erwten met een heerlijke lamskroon......Makkelijk en super lekker !Â
20 g boter, 2 lamskroontjes, 365 g erwten, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 2 takjes rozemarijn, enkele takjes munt, 2 takjes tijm, 1 dl room, 1 kg bintjes (aardappelen), 1 kippenbouillonblokje, peper
- Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op12-01-2018Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.
Groene stoemp met rode poon
Rode poon mag dan wel een minder bekende vis zijn, in de keuken hoeft hij niet onder te doen voor z'n soortgenoten. In vissoepen en stoofpotjes is rode poon een echte smaakmaker. In de pan gebakken of gemarineerd overtuigt hij altijd. En ook in papillot of geroosterd op vel is rode poon een vinnige verrassing.
600 g bloemige aardappelen, 8 filets van rode poon, 300 g jonge spinazie, 1 el kervel, 1 bussel waterkers, 2 el room (of melk), 30 g boter, olijfolie, peper en zeezout,
- Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op05-02-2016Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.
- Eigen recept
Stoemp met witloof en gehaktballen
* 300 gr gemengd gehakt (varken - kalf), * 4 grote witloofstronken, * 6-8 aardappelen van gemiddelde grootte, * 2 teentjes knoflook, * peper, zout en muskaatnoot, * 50 gr bloem, * 50 gr boter,
- Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op29-08-2009Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.
Brusselse ?stoemp? met witlof
Er bestaan enkele tientallen varianten op de ?stoemp? met witlof. De ?stoemp? is niets anders dan een stamp of prakpotje. De Vlamingen zijn er verzot op. En die met hun Brussels witloof geniet bij de meeste Brusselaars de voorkeur.
400 gram aardappelen, in stukken gesneden, - zout, - 5-6 witlofstruikjes, schoongemaakt ca. 500 gram, in reepjes met een breedte van ca. 1,5 cm gesneden, - 40 gram boter, - 1 eetl. limoen of citroensap, - 2 eetl. vleesfond, uit potje, - 2 eetl. (kook)room, - 2 eetl. platte (blad)peterselie, - witte peper uit de molen, - eventueel 1 worteltje, grof geraspt,
- Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op19-09-2000Belgisch Hoofdgerecht20-30 min.
Gegrilde tournedos met stoemp van broccoli
Makkelijk en net iets meer om tot de culinaire familie te behoren, dit recept van chef Franky Vanderhaeghe (Hostellerie St Nicolas)
-4 kleine tournedos, gesneden uit rundfilet, -1 broccoli, in roosjes, -1 kg aardappelen, -150 g boter, -500 ml krachtige gevogelteconsomm? of bouillon, -ingelegde truffel, -enkele kleine groente zoals babyworteltjes, mini rettich, peultjes, boontjes, pijpuitjes?, -peper, zout en nootmuskaat, , , , , ., , , ,
- Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op14-03-2006Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.
Stevige Vlaamse stoemp
500 gram winterwortelen -, 500 gram knolselderij -, 2 zakjes Maggi Puree voor Stamppot, ,
- Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op14-10-2002Belgisch Hoofdgerecht20-30 min.
Stevige Vlaamse stoemp
Vlaams gerecht
500 gram winterwortelen -, 500 gram knolselderij -, 2 zakjes Maggi Puree voor Stamppot, , , , , , , ,
- Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op04-11-2002Hoofdgerecht30-60 min.
Stoemp van spruiten met hertenbiefstuk
Makkelijk en super lekker
4 hertenbiefstukjes, 750 g spruiten, 1 kg aardappelen, 20 g boter, naar smaak peper - zout - nootmuskaat
- Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op26-10-2018Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.
Reezadel met wintergroenten en stoemp
Feestelijk, lekker en een top gerecht van de gepensioneerde sterrenchef Jan Buytaert
2 reezadels (van ca. 500 g/stuk, te koop bij de betere poelier), 1,5 kg aardappelen, geschild en in stukken, 500 g spruitjes, 150 g gerookte spekblokjes, 1 ui, gesnipperd, 1 preiwit, grof gesnipperd, 4 stengels lente-ui, 4 stronkjes grondwitloof, 200 ml room, 300 ml wildfond, 1 kl mosterd, boter, zout - peper,
- …
- 60-120 min.
- Geplaatst op03-10-2017Belgisch60-120 min.
Blinde vinken met een stoemp van erwtjes en ajuinsaus
4 blinde vinken- 600 g aardappelen- 300 g erwtjes (verse of diepvries)- 2 uien- blokje rundsbouillon- 100 g boter- 1/ 2 liter rode wijn- peper en zout- nootmuskaat
- Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op30-01-2008Hoofdgerecht60-120 min.
Stoemp van aardappelen en prei met gerookte paling.
* 350gr gerookte paling., * 1kg geschilde aardappelen., * 2 preistengels., * 100gr boter., * 1 liter gevogeltebouillon., * 4 eetlepels olijfolie., * 4 genipperde sprietjes bieslook., * Peper,zout & nootmuskaat.
- Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op17-02-2010Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.
Stoemp met witloof en gehaktballen (een brabants recept)
300 gr gemengd gehakt (varken - kalf), 4 grote witloofstronken, 6-8 aardappelen van gemiddelde grootte, 2 teentjes knoflook, peper, zout en muskaatnoot, 50 gr bloem, 50 gr boter
- …
- 60-120 min.
- Geplaatst op05-11-2005Belgisch60-120 min.
POLLAK KROKANT MET STOEMP VAN JONGE WORTELEN
4 porties pollakfilet van 150 g (vlaswijting), 4 vellen brikdeeg van 15 cm op 15 cm, 12 jonge wortelen, 2 aardappelen, verse kruiden (kervel, basilicum, dragon…), 1 blaadje laurier, 1 takje tijm, olijfolie, snuifje suiker, nootmuskaat, peper en zout, , voor de vinaigrette:, 1/2 dl champagne-azijn, 5 eetlepels olijfolie, 1 tomaat,
- Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op02-06-2002Belgisch Hoofdgerecht20-30 min.
Osso Bucco van staartvis met witloof, stoemp en truffel
Een winter feestgerecht , dat niet alleen mooi gerpesenteerd is, maar erg lekker !
, , 1,3kg staartvis zonder vel; 12 stronken witloof; 300g aardappelen; 300g wortelen; 50g wintertruffel; 10 dl kalfsfond; 250g boter;, , ., ,
- …
- 30-60 min.
- Geplaatst op01-02-2006Belgisch30-60 min.
Stoemp met ovengeroosterde groenten, tijm en oude kaas
Makkelijk en super lekker !Â
500 g aardappelen (zachtkokende), 300 g knolselder, 2 pastinaken, 2 winterwortelen, peterseliewortelen, 8 tijm takjes, 180 g oude kaas, melk, nootmuskaat, boter, peper en zout
- Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op13-02-2019Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.
Stoemp met prei, mosterd op oude wijze en zachtgekookte eieren
Overheerlijke stoemp met prei, mosterd en zacht gekookte eierenÂ
8 eieren, peper, 1,5 eetlepels azijn, 3 eetlepels olijfolie, 1 bakje veldsla, 1 fitness stokbrood om te bakken, 100 g zure room, 2 eetlepels mosterd op oude wijze, 3 preiwitten, 800 g bloemige aardappelen (nettogewicht, geschild), zout
- Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op28-02-2018Belgisch Hoofdgerecht20-30 min.
Herfststoemp
Een Vlaamse hutsepot met aardappelen, groenten en spruitjes.Een verrukkelijk, rustiek herfstmaal.Recept van het sterrenrestaurant "Comme Chez Soi" in Brussel
500 gram spruitjes, 1 kilo geschilde aardappelen, 200 gram uien, 250 groene kool ( alleen het lichtgroene gedeelte), 125 gram worteltjes, 50 gram bleekselder, 125 gram prei ( het witte deel), 100 gram raapjes, alle hoeveelheden gelden voor schoongemaakte groenten, 50 gram boter, 750 cl fonds van kip, 1 bouquet garni(1 takje tijm, 1 laurierblaadje en een paar takjes peterselie)
- Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op13-08-2000Belgisch Hoofdgerecht60-120 min.
Koubiac van poon op oosterse wijze
4 poonfilets,- 200 gr bladerdeeg,- 1 eidooier,- 50 gr spinazie., voor de oosterse vulling: 1/4 courgette,- 1 wortel,- 1 tomaat,- 1 preistengel,- 12 zwarte ontpitte olijven,- kerriepoeder,- olijfolie., voor de stoemp: 1/2 witte kool,- aardappelen in puree,- nootmuskaat,- peper en zout., voor de saus: 1/2 l gevogeltebouillon,- scheutje room,- arrowroot,- kerriepoeder.
- Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op24-02-2002Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.
Griet van de lijn met groentewaterzooi en uienstoemp
Een recept van Guy Weyts, De Pas in Retie (Belgie). Voorzitter van JRE.
Voor de stoemp:, 8 vastkokende aardappelen, 2 grofgehakte uien, 1 l gevogeltefond, peper en zout, nootmuskaat, scheut room, , Voor de waterzooi:, gemengde groenten naar keuze (erwten, tuinbonen, wortelen, mais, groene asperges, brunoise van tomaat zeekraal, lamsoren), 5 dl gevogeltefond, boter, peper en zout, , Voor de vis:, 1 griet van 4,5 kg (met de lijn gevangen), olijfolie, boter. 2 takken tijm, 1 tak rozemarijn, 2 gekneusde tenen knoflook, 1 grofgehakte ui, peper en zout
- Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op28-10-2003Belgisch Hoofdgerecht20-30 min.
- Eigen recept
WINTERSTOEMP
Stamppot van spruitjes, wortel en prei met worstjes
125 g magere spekblokjes, 40 g boter, 500 g schoongemaakte spruitjes, gehalveerd, 1 grote winterwortel, in stukjes, 1 dikke prei, in ringen, 750 g licht kruimige aardappels, in gelijke stukken, 1 l runderbouillon (van 2 tabletten), 4 saucijsjes, flinke snuf nootmuskaat, 2 el fijngesneden bladpeterselie, ,
- Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op26-10-2008Nederlands Hoofdgerecht30-60 min.