1. Home
  2. Recepten
  3. Stip

Stip recepten (38)

Alles wissen
Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid
  • Eigen recept

Zure Stip

Dit is een Fries streekgerecht dat mijn man voor mij maakte en ik sindsdien ook. Het is een simpel maar zeer smaakvol gerecht, helaas een ware calorieënbom maar te lekker om niet zo af en toe te bereiden. Belangrijk is dat men de juiste aardappelen gebruikt, in dit geval; Opperdoezen.

INGREDIENTEN

1 kg. Opperdoezen, geschrapt 250 gr. spekjes 500 ml. Bloempap

Bereidingswijze

Aardappelen koken en ondertussen de spekjes uitbakken. Net voor de aardappelen gaar zijn de bloempap verwarmen.

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op19-07-2009
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Lollumer stip

* Lollumer saus *Bron: De welkokende Vriesche Keukenmeid

INGREDIENTEN

30 g boter, 30 g bloem, 4 dl melk, 1 eierdooier, 100 g stroop

  • Regionaal
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op09-04-2002
  • Regionaal
  •  10-20 min.

Schelvis met mosterd stip

INGREDIENTEN

, Benodigdheden: 2 schelvissen, 1 eetlepel dragon, 2 eetlepels mosterd., 1/4 pakje boter., 1/2 pak beschuit., scheutje azijn., zout en peper.,

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op11-07-2004
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Stip in 't kuiltje

Zeer ouderwets recept voor gruttenpap, wat mij ontzettend aan mijn jeugd doet denken. Lekkerrrrrrr.....

INGREDIENTEN

175 gr. boekweitgrutten1 l. karnemelksnufje zoutstrooproomboter,, Deze hoeveelheid is genoeg voor 4 personen als nagerecht. Eet je het als hoofdgerecht dan moet je de hoeveelheid verdubbelen.

  • Goedkoop en snel
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op14-01-2001
  • Goedkoop en snel
  •  10-20 min.

Stip in't gat

Drents recept

INGREDIENTEN

1/2 liter melk*4 plakjes spek*200 gr boekweitmeel*50 gr boter*zout*stroop

  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op05-05-2002
  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Stip in de pan

Eind dertiger jaren. Op een boerderij zitten boer en dienstvolk 's morgens om goed acht uur aan tafel. De eerste uren werken zitten er op. Voor het zware geldwerk begint, is er even tijd voor het "moargenetten". Een stapeltje roggebroodsneden ligt op tafel en de aanwezigen hebben de vork in de aanslag. De boerin zet een volle pan met spek en vet op tafel. Ieder krijgt wat uitgebakken spek en begint stukjes roggebrood te stippen in de pan. En binnen een kwartier is alles op! Ons lichaam zou moeite hebben met deze kost, maar toen er nog zware lichamelijke arbeid werd verricht, was er geen cholesterolprobleem. Integendeel de spieren moesten gesmeerd worden!

INGREDIENTEN

Plakjes vet spek (1 cm dik), Dikke plakken roggebrood

  • Regionaal
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op20-03-2001
  • Regionaal
  •  0-10 min.

Stip in 't gat

INGREDIENTEN

? liter melk, 200 gr boekweitmeel, - mespuntje zout, 4 plakjes spek, 50 gr boter, - stroop

  • Regionaal Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op25-04-2002
  • Regionaal Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Potstro of Stip in het kuiltje.

Het is lekker en kinderen zijn er hartstikke gek op.

INGREDIENTEN

175 gram boekweit grutten, 1 liter volle of karne melk, stroop, boter, mespuntje zout.,

  • Nederlands Nagerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op01-11-2002
  • Nederlands Nagerecht
  •  10-20 min.

Stip in het kuiltje (Nederland)

Voor 4 personen

INGREDIENTEN

150 gr boekweitgort, 1 L karnemelk, zout, boter en stroop,

  • Nederlands
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op22-09-2003
  • Nederlands
  •  10-20 min.

Spaghetti met gamba`s en rucola

Citaat van Herman den Blijker: "Je eet pasta om pasta te proeven. Dat is wat Italianen mij vertellen. Wat is pasta ook al weer? Voor nogal wat mensen goedkope bleke sprieten, groot uitgevallen, smakeloze vermicelli die een smaakbeuk krijgt met gedroogde waar uit een pakje. De handel vol zout en smaakversterkers wordt door het gehakt gemengd en de prut wordt vervolgens royaal op de gekookte pasta gestort. Resultaat: camouflagepasta, je ziet geen sliertje spaghetti meer." Daarom mag dit recept door, Jamie Olivier bekend geworden, niet in mijn lijstje ontbreken, want het is met "stip" in onze top tien van gerechten binnen gekomen. Hier zie en proef je de spaghetti nog wel en daarom moet je echt verse pasta gebruiken! (onbegrijpelijk dat Jamie Olivier ten behoeve van de commercie een knieval maakt voor het gedroogde goedje)

INGREDIENTEN

- - portie vers gedraaide spaghetti voor 4 personen (ca. 400 gram)- -, versgemalen peper en (zee)zout, (extra vergine) olijfolie, 1 sjalotje, fijngehakt, 2 tenen knoflook, fijngehakt, 2 gedroogde chilipepertjes, verkruimeld, 20 rauwe, ongepelde gamba`s (medium grootte, ongeveer 5 p.p. maar meer mag ook), klein glas witte wijn (pinot grigio), 6-8 zongedroogde tomaten (potje), gepureerd of heel fijn gehakt, rasp van 1 limoen en sap van 1/2 limoen, 2 handen rucola, grofgehakt (of gescheurd)

  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op22-04-2012
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  0-10 min.

De Allerlekkerste Macaroni

Alle heerlijke italiaanse recepten ten spijt: macaroni met ham en kaas staat nog steeds met stip op 1 bij mijn jongens!

INGREDIENTEN

1 pak elleboogjesmacaroni, boter, 1/2 pakje boursin, een paar ons gekookte hamblokjes (ik gebruik hiervoor 1,5 pak hamblokjes van AH), een stuk kaas van een paar ons (ideaal om restjes op te maken), peper, geraspte kaas, kruidenpaneer.

  • Goedkoop en snel Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op18-11-2002
  • Goedkoop en snel Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
Nieuwste stip recepten

Overheerlijke chocolade muffins

Liefdesverdriet, beetje uit je hum of gewoon zin in heel veel heerlijke chocola?? In slechts drie kwartier bak je heerlijke zelfgemaakte muffins met stukjes pure chocolade. Niet erg gezond voor de lijn, maar wel SUPER LEKKER!!!!!

INGREDIENTEN

, , Muffins heb je in ontelbaar veel soorten, maar deze staat bij mij met stip op nummer 1. Het recept is genoeg voor ongeveer 15 muffins. Heerlijk bij een kopje thee, een cappuccino of een warme chocolademelk, , , - 200 gram bloem (Zelfrijzend bakmeel + evt. nog wat bakpoeder), - 200 gram bruine basterdsuiker, - 200 gram zachte boter, - 1 zakje vanillesuiker, - 4 eieren op kamertemperatuur, - halve theelepel zout, - 100 gram pure chocolade, - 30 gram cacao,

  • Internationaal
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op17-06-2010
  • Internationaal
  •  30-60 min.

Potstrou

* Potstro *Ik zet het recept onder 'ontbijt', maar weet niet zeker of het een ontbijt is of nagerecht, of misschien zelfs hoofdmaaltijd in de wat minder bedeelde gezinnen. Dat ga ik nog na. Bron: De welkokende Vriesche Keukenmeid

INGREDIENTEN

1 l melk of karnemelk, 180 g boekweitgrutten, snufje zout, boter en stroop (of Lollumer stip)

  • Regionaal
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op09-04-2002
  • Regionaal
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Halloween toetjes

Vier Halloween in stijl met deze kleurrijke toetjes! Eenvoudig om te maken en leuk voor de kinderen. Ik gebruik in dit recept gele mascarpone voor een stevig resultaat, maar je kunt ook vanillevla gebruiken.

INGREDIENTEN

Voor 4 toetjes:, 250 g mascarpone, 250 ml verse slagroom, 2 el suiker, een paar druppels gele kleurstof (bijvoorbeeld citroengeel), een pak chocoladekoekjes (of chocoladecake), 8 marshmallows, chocolade-decoratiestift,  

  • Nagerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op21-10-2014
  • Nagerecht
  •  0-10 min.

milde viscurry uit India

Tilapia-filet (of schelvis filet) in groene curry en kokos. Kleurrijk gerecht en heerlijk mild voor kinderen. Recept is ook te vinden in het receptenschrift van het boek Wereldeters. Tip: vertel tijdens de maaltijd je kinderen leuke weetjes over India. Zoals waarom vrouwen een stip dragen op hun voorhoofd; of over de heilige koeien; of over de Taj Mahal; of over India als luilekkerland voor vegetariërs. WERELDETERS IS KOOKBOEK VAN HET JAAR 2012 (publieksprijs). http://www.wereldeters.nl

INGREDIENTEN

500 gram Talapia-filet in blokjes gesneden, 1 pak tuinerwten (450 gram diepvries), 1 gele paprika, in blokjes gesneden, 1 rode paprika, in blokjes gesneden, 1 teen knoflook, geperst, 2 uien, gesnipperd, 1 bakje boemboe groene curry, 100 gram (of twee eetlepels green curry paste en extra kokosmelk), 1 blik kokosmelk (400 ml), 1 tablet kippenbouillon, 2 eetlepels olie, zout en peper

  • Kinderkeuken
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op01-11-2011
  • Kinderkeuken
  •  30-60 min.

De aller aller lekkerste pasta saus

Bij ons staat dit recept, met stip op nummer 1! Een overheerlijke, super gezonde, pastasaus. Wel redelijk wat voorbereidend snijwerk, maar deze saus is dat dubbel en dwars waard.

INGREDIENTEN

500 gram rundergehakt, kruiden met een zakje gehaktkruiden stroganoff (geen ei toevoegen), 2 eetl. olie (olijf of zonnebloem olie), 1 grote ui, in niet te dikke, halve ringen gesneden, 2 teentjes knoflook, uitpersen, 3 paprika's (rood,geel,groen) in stukjes of kleine reepjes, 250 gram champignons, 1 blikje gepelde tomaten, of tomatenblokjes, 1 klein blikje tomaten puree, 1 groentebouillon blokje, 250 ml. warm water, 1 volle eetl. oregano (gedroogde), 2 potten pasta saus, naar keuze, ik neem 1 pot (450 gr) hot of picante en 1 pot (450 gr.) traditionale,

  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op31-10-2016
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Topper van Project Gezond.... De Kipsalon...

Dit is nu een echt gerecht wat ik nog nooit heb aangedurfd om te maken en laat staan te eten bij een of andere friture of Shoarmazaak . Van deze 2  is bekend, dat er zoveel zout aan het gerecht is toegevoegd, dat je de hele avond met je hoofd onder de kraan moet hangen om je dorst te lessen. Ik las de " iets gezondere versie" op de site van  en was verkocht. https://www.smulweb.nl/recepten/1473611/Topper-van-project-gezond-de-kipsalon Natuurlijk nog steeds geen echt gezonde  maaltijd, maar zo af en toe moet dat kunnen toch? ( Kun je overdag al rekening mee houden).  Ik gebruikte ook de shoarma kruidenmix van Project Gezond. Je kunt ze hier https://www.smulweb.nl/recepten/1471807/Zes-mooie-kruidenmixen-van-project-gezond  vinden.   De voordelen yoghurt versus mayonaise Ovenfriet versus  verse frites Beetje geraspte kaas versus een dikke plak. Minder zout Kcal 590 versus 1200  soms tot 1800 Kcal( in één maaltijd zoveel calorie inname als van een heel dagmenu  bij een kapsalon met shoarma van de frituur . Met stip genomineerd tot de calorierijkste hap uit de frituur. Wij hebben gesmuld van dit meest bekeken recept op de site van Project Gezond. Met recht een TOPPER !!! Echt comfort food dus .....en voor herhaling vatbaar.

INGREDIENTEN

350 gr ovenfrites, 200 gr kipfilet in blokjes of reepjes gesneden, 5 gr shoarmakruiden, 30 gr geraspte kaas, 150 gr cherrytomaten in vieren gesneden, 200 gr komkommer in dunne plakjes of halve maantjes, 100 gr ijsbergsla in reepjes, 60 gr yoghurt ( Ik gebruikte Griekse yoghurt 0% vet ), 30 gr fritessaus, 1 of 2 tenen knoflook uit de pers of gesnipperd, 5 gr bieslook kleingesneden, peper en zout naar smaak, kneepje citroensap

  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op11-09-2019
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Macapone toetje

Halloween toetje

INGREDIENTEN

* pakje (Verkruimelde) chocoladekoekjes, * 250 gr mascarpone, * gele kleurstof, * 2 el suiker, * 250 ml verse slagroom, * marshmallows als oogjes, * chocolade decoratiestift,

  • Amerikaans
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op20-10-2014
  • Amerikaans
  •  0-10 min.

Sappige Omelet uit de Oven met Ham, Kaas en Tomaat.....

Na afwegen en alles door elkaar mixen heb je bij deze omelet  er géén omkijken meer naar. Echt een gerecht voor een "luie"dag. Heerlijk en bovendien koolhydraatarm is deze omelet uit de oven . Een eerlijk eigerecht met cheddar en mozzarella , tomaat en ham en omdat de eieren in de oven garen blijft het geheel  heerlijk sappig. Serveer deze omelet als bijgerecht bij een hoofdgerecht, of als sappige en goedvullende lunch. Wij aten deze omelet als hoofdgerecht met een stevige snee zelf gebakken volkoren brood Dit eiergerecht staat voor ons absoluut met stip op de eerste plaats

INGREDIENTEN

4 middelgrote eieren, 115 ml melk halfvolle melk, 45 gr gekookte blokjes of reepjes ham, 30 gr geraspte cheddar, 30 gr geraspte mozzarella, 1 tl gefrituurde uitjes of uienpoeder, 1 tomaat in blokjes gesneden, zout en peper naar smaak

  • Nederlands Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op31-10-2020
  • Nederlands Bijgerecht
  •  30-60 min.

MAIS GERECHT

Suikermielie gereg

INGREDIENTEN

420g 1 blik suikermielies -, 25ml mieliemeel -, 2ml sout knypie rooipeper -, 250ml melk -, 2 eiers -, 250ml gerasperde kaas -, klontjies botter,

  • Afrikaans Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op14-02-2004
  • Afrikaans Bijgerecht
  •  30-60 min.

Lieveheerbeest-Eierkoek

Als traktatie op school of tijdens een kinderfeest.

INGREDIENTEN

Dit heb je nodig:, - gekleurd folie, - glitter stickervel, - eierkoek, - dikke zwarte stift (permanent marker),

  • Kinderkeuken
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op02-11-2000
  • Kinderkeuken
  •  0-10 min.

Potstro (hartig)

Stip in 't gat - een hartige versie van Potstro.

INGREDIENTEN

- 150 gram boekweitgrutjes, - 200 gram mager rookspek, - 1 liter karnemelk, - mespunt zout,

  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op03-05-2002
  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Griekse lamsbout

Deze lamsbout is de beste van de beste !!

INGREDIENTEN

In lengte in kwarten verdeeld teentjes knoflook, 1,5 kg lams- of schapenbout, 2 uien, fijn, 60 ml olijfolie, zout, zwarte peper, 2 citroenen, takje tijm, takje rozemarijn, 3 laurierblaadjes, 1,5 kg aardappelen, geschild en in grote stukken gesneden, 2 grote tomaten, in vieren gesneden, 30 ml boter

  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op11-09-2016
  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Piet Piraat

INGREDIENTEN

1 beklede plaat, 30 x 20 cm cake, 20 cm kant en klaar biscuitgebak, 2 porties botercreme, paarse, karamelkleurige en chocoladebruine levensmiddelenkleurstof, 1 kleine papieren spuitzak. 1 grote papieren spuitzak nr 22, 20 cocktailprikkers. plat chocoladebiscuitje, zilveren musketpillen, dropstaafjes, snoepjes.

  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op22-09-2002
  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

EIEREN ZOUTE TAART

EIER SOUTTERT

INGREDIENTEN

4 tamaties geskil, en in dik skywe gesny , 1 ui, fyn gekap, 25 ml vars pietersielie, fyn gekap , 6 hard gekookte eiers, afgedop, in skywe gesny, 50 ml droë broodkrummels , 12.5 ml botter of margarien, 6 eiers, geklits , 5 ml sout, 1 ml varsgemaalde swartpeper , 250 ml room, 100 ml bier , 1 ml rooipeper (cayenne)

  • Afrikaans
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op20-11-2008
  • Afrikaans
  •  30-60 min.

Boerenjongens

Rozijnen op brandewijn noemen we in Oost-Nederland 'boerenjongs'. Als drank is het al lang bekend. Boerenjongs is een oude 'etborrel'.

INGREDIENTEN

500 g grote rozijnen, 500 g kandijklontjes, (klein formaat), 10 amandelen, kaneelstokje, 1 liter brandewijn,

  • Regionaal
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op23-10-2001
  • Regionaal
  •  > 120 min.

Bleende vis

Twentse variant van wentelteefjes

INGREDIENTEN

9 sneetjes oud brood, 1 dik ei, 3 dl warme melk, 20 g suiker, 50 g boter, wat kaneel

  • Regionaal
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op25-10-2001
  • Regionaal
  •  0-10 min.

Symfonie van feestelijke dessertjes

"Symphonie de desserts en fete"

INGREDIENTEN

4 chocoladevormpjes - 2 zakjes vanillesuiker - 1 eetl. Amaretto - bloemsuiker, Uit de diepvries: 400 g ijsgekoelde nougat -, vanilleroomijs - 8 Pastini-gebakjes - 4 profiteroles - 1 zakje frambozencoulis - 12 frambozen, Vers: 3 eetl. mascarpone (Italiaanse roomkaas) - 1 eierdooier - vruchten om te garneren (vb. sterfruit, ananaskers, kiwi, passievrucht, enz.).

  • Frans Nagerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op24-09-2000
  • Frans Nagerecht
  •  0-10 min.

Deurpot zoerkoal

Zware kost? Het is niet verkeerd om de kost die door zijn schraalheid oma,s dis doet vergeten, eens af te wisselen met onvervalste zuurkool van vroeger.

INGREDIENTEN

2 kg aardappels, 1 kg zuurkool, 500 g doorregenspek, 1 gekookte rookworst, (peper)

  • Regionaal Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op25-09-2001
  • Regionaal Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Bruine bonen met stroop en azijn

INGREDIENTEN

500 gram bruine bonen * water * zout * azijn.

  • Nederlands Bijgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op21-10-2003
  • Nederlands Bijgerecht
  •  > 120 min.

Vissersbonen

INGREDIENTEN

500 gram bruine bonen * water * zout * bier * stroop.

  • Nederlands Bijgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op21-10-2003
  • Nederlands Bijgerecht
  •  > 120 min.

GEBAKKEN BLOEMKOOL

Gebakte Blomkool

INGREDIENTEN

500 - 600g blomkool, gewas -, 4 - 5 snye witbrood -, 100 - 200ml fyn gesnyde preie -, 2 eiers -, 500ml kookmelk -, 2ml sout -, Knypie peper -, 5ml fyn neutmuskaat -, 100g (250ml) gerasperde kaas -, Klontjies botter,

  • Afrikaans Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op04-01-2005
  • Afrikaans Bijgerecht
  •  30-60 min.

Bapao - deel 1

Gestoomde broodjes met verchillende vullingen Zie ook Deel 2

INGREDIENTEN

, , Gistdeeg:, 300 g witte tarwebloem, 50 g verse bakkersgist of, 1 zakje Konings gistkorrels, 250 g lauw water,

  • Chinees
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op21-07-2002
  • Chinees
  •  30-60 min.

Zomerse veldsla met aardbeien, geitenkaas en noten

Sinds een vriendin deze salade maakte voor een picknick is hij met stip op nummer één favoriete salades gekomen.

INGREDIENTEN

Salade:, een zak veldsla 300 gram, eventueel kleiner gesneden, 200 gr aardbeien, gewassen en ontkroond, 125 gr geitenkaas naturel, een handvol walnoten, een handvol ongezouten amandelen (geroosterd of niet: wat je voorkeur heeft), , Dressing:, Olijfolie, Rode balsamico, zout, peper

  • Europees
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op31-08-2019
  • Europees
  •  10-20 min.

Boerenwichter

Boerenwichter is de vrouwelijke tegenhanger van de boerenjongs. Het is van samenstelling in zoverre anders, dat de rozijnen vervangen zijn door abrikozen. De drank is van veel jongere datum en geldt ook als een typische "etborrel".

INGREDIENTEN

1 kg abrikozen, 600 g basterdsuiker of gewone suiker, kaneelstokje, 1 liter brandewijn, (50 g amandelen)

  • Regionaal
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op23-10-2001
  • Regionaal
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

lekkere mixjes voor de BBQ

Captain Morgan rum + Tonic + schijfje citroen, ijsklontjes waar smaakt het naar? Héél tropisch, vrij fris... op de een of andere manier zorgt de Tonic voor een mega goede balans met de rum... het smaakt gewoon super goed. Fernandes Rood + Cointreau waar smaakt het naar? Zoet, als je van zoet houdt is dit je drankje... Fernandes rood is sterk van smaak en Cointreau is sterk van smaak, het gekke is dat ze elkaar een soort van afzwakken, resterend is een erg zoet drankje, maar het drinkt veel makkelijker dan één van beide los. Fernandes Groen + Mint 1822 likeur... Smaakbommetje... heel scherp door de mint en heel vol van smaak door de Fernandes... absoluut heel goed te drinken... in 1 woord: smaaksensatie. Redbull + Granaatappel coolbest De absolute winnaar wat ons betreft... je moet echt de variant Granaatappel hebben, bij de andere smaken was het effect "mja wel aardig"... bij de Granaatappel variant was het effect "WHOOOHOOOOHOHOOO!!! fantastisch..." met stip de #1 (helaas een beetje laat op de avond ontdekt, de supermarkt was inmiddels dicht )

INGREDIENTEN

Mixjes

  • Wereld
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op14-07-2013
  • Wereld
  •  0-10 min.

Mini penne met babyspinazie , chorizo en meer lekkernijen.....

Ik liet aan manlief de keuze over welke van de 2 nieuwe gerechten ik zou gaan maken. Hij koos voor de pasta met spinazie. " Dan ben ik daar vanaf "  verklaarde hij. Spinazie is nu eenmaal niet zo zijn favoriet. Echter...... na de eerste hap van dit gerecht , plaatste hij dit gerecht met STIP als beste spinaziegerecht voor hem ooit!! En als je van te voren alles al gesneden hebt , kun je binnen 20 minuten smullen van dit zeer gemakkelijke gerecht.

INGREDIENTEN

120 gr mini penne, 400 gr tomatenblokjes (1 blik), 150 gr chorizo in kleine blokjes, 200 gr babyspinazie, 100 gr ricotta, 25 gr geraspte pecorino, 1 ui gesnipperd, 1/2 groentebouillon blokje me minder zout., 2 tenen knoflook gesnipperd, 1 tl gedroogde oregano, 1 tl gedroogde basilicum, snuf cayenne of chilipoeder ( optioneel)

  • Fusion Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op16-10-2020
  • Fusion Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Spaghetti Ragu (a la Bolognese)

Naar een recept van de chef van Ristorante da Angelino te Turijn. De traditionele bolognese saus is waarschijnlijk met stip de meest verknoeide saus, van alle gerechten ter wereld. Op toeristische plekken waar obers met kanariegele tanden je naar binnen proberen te lokken krijg je vaak een tomatenprutje voorgeschoteld met waar gehakt er in, wat voor bolognese saus door moet gaan. Verschrikkelijk. Een dat terwijl de bolognese saus, die in Italië Ragu genoemd wordt, mits goed klaargemaakt, een heerlijke saus is voor bij de pasta. Over Italiaanse restaurants gesproken: na veel en intensief door Italië gereisd te hebben ben ik tot de volgende theorie gekomen. Er zijn grofweg drie soorten restaurants in Italië: de moderne trendy restaurants, de authentieke restaurants en de afstandse eethuizen zonder opsmuk. De eerste serveert in principe prima voedsel maar is erg prijzig (dat design interieur moet toch ergens van betaald worden). De tweede is om met een hele grote boog omheen te lopen. Hoe meer moeite er gedaan is om het restaurant er authentiek uit te laten zien, hoe slechter het eten is (denk aan het tomaten prutje en de ober met het slechte gebit). Tot slot de afstandse eethuizen. Dit kunnen lokale"cantinas" zijn, of osterias. Van buiten zien ze er vaak niet uit: lelijke neonverlichting, afgeplakte ramen. Of je kan aan de façade niet zien dat er überhaupt een restaurant zit. Als je je hoofd om de hoek steekt moet je het volgende zien: rechttoe rechtaan interieur: simpele houten stoelen en (lange) tafels. Een eenvoudige bar en wellicht een pizza oven. Nog beter: een televisie die aan de muur hangt waar een Italiaanse soap op videoband wordt afgespeeld. Nóg beter: als je door het luikje naar de keuken naar binnen kan kijken en een oud omaatje druk in de weer ziet. Dit dames en heren, is het kloppende hart van de Italiaanse cuisine. Dit is waar je de meest heerlijke huisgemaakte lekkernijen voorgeschoteld krijgt. Van antipasti tot pizza's, pasta's en tiramisu. Ristorante da Angelino in Turijn is zo'n restaurant. Van de buitenkant loop je er zo langs. Eenmaal binnen lijkt het interieur verzonnen door de knutsel afdeling van de plaatselijke gesloten instelling, met een gigantische hoeveelheid bij elkaar geraapte zooi die ze aan de muur opgehangen hebben. Goed, de chef is geen oud omaatje maar een klein dik mannetje. Er hangen talloze foto's aan de muur van alle beroemdheden die ze hebben mogen ontvangen. Als je geluk hebt schuift er een speler van de lokale voetbalvereniging Juventus aan. Dit restaurant schijnt één van hun favorieten te zijn, gezien ook de foto's van oud Juve grootheden die aan de muur hangen. Ze hebben een heerlijk koud buffet vooraf. En je kan buiten de kaart om bestellen, wat ons nu dus bij dit recept voor deze Bolognese saus brengt.

INGREDIENTEN

500 gram rundergehakt, 6 tenen knoflook, 1 grote ui, 250 gram penen, Drie stengels bleekselderij, Potje geconcentreerde tomatenpuree, Rundvlees bouillonblokje, Versgemalen peper, 1 1/2 TL Peterselie, 2 TL Majoraan., Snufje nootmuskaat, 150 ml rode wijn, Blik of pak gepelde tomaten in tomatensaus (zonder kruiden of smaken), Scheutje halfvolle.melk of kooksroom., Worcestershire sauce, , 350 gram spaghetti, Voor 4 personen:

  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op28-04-2019
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
Nieuwste stip recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Suggesties kookgroepen
Top