1. Home
  2. Recepten
  3. Spliterwten

Spliterwten recepten (682)

Alles wissen
Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

Roti met kip, aardappelen, kousenband en ei

Het zoveelste roti-recept op het smulweb, maar deze is zo lekker!

INGREDIENTEN

Voor de roti: 500 gr. zelfrijzend bakmeel, 300 ml. water, 150 gr. gele spliterwten, 1 eetl. gemalen komijnzaad, 2 tn. uitgeknepen knoflook, 100 ml. olie, zout en peper. voor de rotimix: 350 ml (= ong. 2 kopjes) water, 2 tn. uitgeknepen knoflook (te vervangen door een theel. uienpoeder), een fijngesneden kleine ui, een half rood pepertje of 1 gedroogd pepertje, 2 eetl. olie, 2 eetl. kerrie (dit luistert nauw, het moet speciale Surinaamse zijn, ik gebruik 'Nandan Massala'), 1 theel. vetsin, 2 bouillonblokjes, 1 klein blikje tomatenpuree, 6 middelgrote geschilde aardappelen, 1 dubbele kipfilet in blokjes, 3 hardgekookte eieren, 250 gr. kousenband of dunne spercieboontjes in kleine stukjes gesneden of geknipt.

Voorbereiding

Spoel de erwten af en zet ze op met zoveel water dat ze onder staan. Kook de erwten halfgaar in ongeveer 20 minuten. Laat ze uitlekken in een vergiet of zeef en maal ze fijn in de keukenmachine. Doe de gepureerde erwten in een schaaltje en voeg komijn, knoflook (/ui), peper en zout toe, meng het goed door elkaar. De roti: Doe het bakmeel met het water in een kom en kneed dit tot een zacht deeg dat niet meer aan je handen plakt -voeg evt. nog wat meel of water toe-. Maak van het deeg balletjes van zo?n 5 cm. groot. Bestuif je schone aanrecht met bloem en pak een balletje. Druk met je duim een kuiltje in het deegballetje en doe hierin een volle eetlepel van de afgekoelde erwtenpuree. Vouw dan het balletje in een draaiende beweging dicht. Herhaal dit met de andere balletjes. Rol ze met de deegroller uit tot flinke maar niet al te dunne pannekoeken. Stapel ze op met wat bakpapier ertussen zodat ze niet aan mekaar plakken. voor de mix: Snij de aardappelen kleiner; verdeel ze in zes stukjes per aardappel en kook ze bijna gaar, giet ze af. Kook de kousenband of boontjes ongeveer 15 minuten en giet af. Kook de eieren hard en pel ze. Bak de kipstukjes lichtbruin maar nog net niet gaar.

Bereidingswijze

De roti: Verhit een grote koekenpan zonder olie, leg de roti in de pan en kwast ondertussen de bovenkant in met olie. Draai de roti dan direct om en smeer de andere kant in. Bak de roti aan beide zijden goudgeel tot ze even bol gaat staan, net als een pannekoek. In totaal is de baktijd per roti ongeveer 5 minuten. De mix: Snij of knip het pepertje fijn en was hierna goed je handen. Fruit ui, peper en evt. knoflook in 2 eetl. olie. Voeg de tomatenpuree en het kerriepoeder toe, doe er de vetsin en het water bij, verkruimel de bouillonblokjes hierover. Laat dit even zachtjes koken en doe de aardappelen, kip- en groentenstukjes erbij. Warm tot slot de hele of halve eieren mee in de pan.

  • Surinaams Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op05-03-2003
  • Surinaams Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Hollandse erwtensoep

Een stevige erwtensoep is erg handig om te serveren wanneer er makkelijk gegeten moet worden en er meerdere mensen aanschuiven. Erwtensoep wordt er alleen maar lekkerder op wanneer hij een dag van te voren wordt gemaakt. Ideaal dus als morgen iedereen wat stevigs in de maag wil hebben en snel door wil naar de pakjes....... En vers gemaakte erwtensoep is ook echt lekerder dan een blik.

INGREDIENTEN

400gr. spliterwten, stukje rookspek (ca. 150gr.) 1 hamschijf, zout, 2 laurierblaadjes, enkele peperkorrels, zout, 4 preien, 2 aardappels, 2 winterwortels, 1 kleine selderijknol, 2 rookworster, bos selderij.

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op04-03-2009
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Heerlijke Oer- Hollandse erwtensoep uit eigen keuken!

Het is weer zover, het is koud buiten, het vriest hier nu ik dit recept schrijf en zojuist dus de eerste echte verse `snert` van het jaar gemaakt. Verantwoord gevuld en erg voedzaam. Heerlijk en veel lekkerder dan uit een blik of zak of die kant en klare van de Hema. Een grote pan verse soep en hij is op dag 2 nog veel lekkerder! Ook erg makkelijk als er mensen aanschuiven want iedereen vind het wel lekker. Niet echt moeilijk, iedereen kan dit maken. Hier kan iedereen het hele najaar, de hele donkere periode en de hele winter van genieten. Het kookproces is slowcooking en de helft sneller de snelkookpan. Ik hoor wel wat men er van vond, maar deze is vreselijk lekker. Géén natte vingerwerk door er maar een half varken in te smijten, maar verantwoord gevuld met goede en lekkere dingen. Eet smakelijk!

INGREDIENTEN

1 knolselderij, 3 prei in halve ringen, 2 winterwortels (julienne), 1 stengel bleekselderij (halve ringen), 500 gr spliterwten, 2 bosjes selderij, 1 grote ui, 2 aardappels, Handje verse peterselie, 3 bouillonblokjes rund, 2 bouillonblokjes groente, 500 gr speklappen óf schouderkarbonade, 5 peperkorrels, Zeezout, Zwarte peper uit je molen, 3 liter water, 2 ambachtelijke rookworsten

  • Nederlands
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op29-10-2012
  • Nederlands
  •  > 120 min.

Spliterwten met kaassaus

Een vegetarische maaltijd

INGREDIENTEN

1/2 koop spliterwten, 1 ui, 1/4 kop zonnebloemolie, 1/4 kop volkorenmeel, 1 1/2 kop water, 1/2 theel. zout, 1blikje tomatenpuree, nootmuskaat, 1 theel. worcestersaus, 1 theel. mosterd, 1 kop geraspte oude boerenkaas.

  • Vegetarisch
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op28-07-2001
  • Vegetarisch
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

spliterwten stamppot

Spliterwten in een andere combinatie.

INGREDIENTEN

1 pak of zak spliterwten, 2 zakjes aardappelpuree, 3 uien, halve tot een geheel zakje zwartebonensaus, kerriepoeder, kurkuma, hot curry, ketjapsaus, yoghurt, nootmuskaat, paprikapoeder, citroensap, koriander, komijnpoeder, kruidnagelpoeder, citroengras, peper,

  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op27-01-2009
  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Indiase soep met gele spliterwten

Heerlijke indiase soep met kerriesmaak. De gele spliterwten zijn wat zoeter dan groene en worden veel gebruikt in het Middellandse Zeegebied en het Midden- Oosten. Ze zijn te koop bij de toko!

INGREDIENTEN

* 2 uien, in dunne ringen * 2 teentjes knoflook, fijngesneden * 1 rode chilipeper, in dunne ringen * 20 gr boter * 2 EL garam masala of kerriepoeder * 1 1/2 L hete groente-bouillon * 250 GR gele spliterwten * 2 1/2 DL kokosmelk (blik) * zout, peper * 3-4 EL fijngesneden verse koriander * 2 EL geroosterde sesamzaadjes

  • Indiaas
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op16-03-2010
  • Indiaas
  •  60-120 min.

Champignonsoep met gember en spliterwten

Voorgerecht voor 4 - 6 personen

INGREDIENTEN

1 eetl geraspte verse gemberwortel, 2 eetl gehakte verse koriander, 250 gr groene spliterwten, 1,1 L groentebouillon, 300 gr knoopchampignons, in plakjes,

  • Nederlands Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op13-03-2002
  • Nederlands Voorgerecht
  •  30-60 min.

Champignonsoep met gember en spliterwten

INGREDIENTEN

1 eetl geraspte verse gemberwortel, 2 eetl gehakte verse koriander, 250 gr groene spliterwten, 1,1 L groentebouillon, 300 gr knoopchampignons, in plakjes,

  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op26-08-2002
  • Nederlands
  •  30-60 min.

Gierstschotel met kerrie en spliterwten

Stevig en voedzaam gerecht, dat heel veel voedingsvezel en complexe koolhydraten bevat.

INGREDIENTEN

-bakplaatinvetter, -225 g gierst, -2 tenen knoflook (uit de knijper), -1 bosuitje (fijngehakt), -4 sjalotjes (fijngesnipperd), -1,5 el geraspte verse gemberwortel, -3 th lepels kerriepoeder, -1,5 el plantaardige olie, -zout naar smaak, -60 g spliterwten

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op21-03-2004
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Indiase soep met gele spliterwten

INGREDIENTEN

2 uien, in dunne ringen, 2 teentjes knoflook, geperst, beetje olie, 2 eetlepels garam masala, 11/2 liter groentebouillon, 250 g. gele spliterwten, 250 ml. kokosmelk, zout, peper, beetje hete saus, een bakje (15 g.) koriander

  • Indiaas
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op06-02-2010
  • Indiaas
  •  60-120 min.

Dipsaus van gele spliterwten en walnoten

Een snelle dipsaus die heerlijk is bij tortillachips of warm pittabrood.

INGREDIENTEN

150 g gele spliterwten, schoongespoeld, 40 gr walnoten, grofgehakt, 100 g fromage frais of Griekse yoghurt, 1 teentje knoflook, uitgeperst, 2 bosuitjes, fijngehakt, 1 eetl citroensap, 1 eetl olijfolie, peper en zout, stukjes walnoot en bosuitjes om te garneren

  •  
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op04-11-2001
  •  
  •  20-30 min.
Nieuwste spliterwten recepten

Gegrilleerde lamskoteletjes met gele spliterwten

Gemarineerd sappig lamsvlees en heerlijke groentjes

INGREDIENTEN

Voor de erwten:, -100 g gele spliterwten, -600 ml groentebouillon, -1 kleine rode ui (fijn gesnipperd), -1 teen knoflook (uit de pers), -100 g groene paprika (in kleine blokjes), -1 th lepel margarine of boter, VOOR HET LAMSVLEES:, -1 sjalot en 1 teen knoflook (fijn gesnipperd, -1 el droge rode wijn, -1 th lepel plantaardige olie, -4 lamskoteletten (elk 60 g), -1 takje tijm, rozemarijn en oregano, VOOR DE GROENTE:, -150 g aubergine, -150 g courgette, -wat citroensap, -beetje kruidenzout, -1 th lepel plantaardige olie

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op02-09-2003
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Hollandse Erwtensoep

Een echte ouderwetse stevige erwtensoep!

INGREDIENTEN

Pond spliterwten, pond schouderkarbonaden, 2 speklapjes, kant en klaar erwtensoep-groentepakket, 1 (Hema) rookworst, 1 grote aardappel, 3 rundvleesbouillonblokjes, 2 tuinkruidenbouillonblokjes, zout/verse peper, laurierblaadje

  • Nederlands
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op18-11-2002
  • Nederlands
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

appeltaart à l`écureuil

Met kaneelroom en een knapperig amandellaagje! eigen foto`s

INGREDIENTEN

BODEM: 1 eidooier, 120 g bloem, 75 g boter, 60 g suiker, snufje zout, wat losgeklopt eiwit., KANEELROOM: 2 eidooiers, 25 g maïzena, 1 maattheelepel kaneel, 50 ml melk, 50 ml slagroom, 80 g suiker, 2 GROTE APPELS (geen goudrenetten, geen granny smith), AMANDELLAAGJE: 50 g amandelschaafsel, 15 g boter, 2 maateetlepels suiker.

  • Frans
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op14-04-2009
  • Frans
  •  30-60 min.

mama's erwtensoep

Erwtensoep zoals mijn moeder het altijd kookt. succes verzekert!!! heerlijke smaak van erwten,vlees en natuurlijk als laatste de rookworst

INGREDIENTEN

500gram spliterwten, 1 knolraap, 1 bos selderij, 1 winterwortel, 1 ui, 2 rookworsten, 1 flinke aardappel, 4 boullionblokken rundvlees, 1 kg varkenlappen/hamlappen

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op12-12-2007
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Erwtensoep uit de slowcooker

INGREDIENTEN

Een pak spliterwten1 prei1 winterwortel 1 knolselderij1 grote of 2 kleine aardappels1 1/2 l.water3-4 bouillonblokjes2 schouderkarbonade`srookworstzout en peper

  • Nederlands
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op02-12-2006
  • Nederlands
  •  > 120 min.

Erwtensoep / Snert ( Sonja Bakker proof )

Deze snert is echt zo verschrikkelijk lekker en is een  " erfenis " van mijn " Zussie " ( Joyce202 ) die me dit recept heeft gegeven. Bij mij thuis werd er nooit snert gemaakt omdat mijn vrouw toen nog altijd kookte en bij de gedachte aan snert, zag ze altijd weer die vette varkenspoten van vroeger in de soep drijven. Tijden en recepten veranderen, inmiddels kook ik vaak en geniet ook mijn gezin van deze " magere " Snert. Helaas is mijn " Zussie " Joyce veel te vroeg overleden, ( 2010 ) en elke keer weer als ik deze snert aan het maken ben kijk ik naar haar foto en vraag haar dan, doe ik het goed zo "zussie " ? Haar antwoord ken ik, volg het recept en proeven !! en evt. een beetje aanpassen aan je gezin. Dit recept is voor 4 personen en voor twee dagen omdat het de tweede dag nog lekkerder is.

INGREDIENTEN

* 500 gram split erwten, * 500 gram hamschijf, varkens poulet. of schouder karbonades., * 150 gram magere baconreepjes, * 1 zak erwtensoep groenten, * 8 kruidnagels, * 1 laurierblad, * 1 ui, * 1 (magere) rookworst, * 2 a 3 aardappels, * 3 runderbouillon blokjes, * beetje sambal ( badjak ) naar smaak, * beetje maggi

  • Nederlands
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op07-01-2014
  • Nederlands
  •  60-120 min.

Hollandse erwtensoep van opa

Heerlijke smeuïge erwtensoep naar oorspronkelijk recept van mijn lieve opa. Uitermate geschikt voor een gezellige oudhollandse snertavond met je vrienden of familie. Succes gegarandeerd!

INGREDIENTEN

- 500gr spliterwten, - 2l water, - 500gr erwtensoepgroente (knolselderij, prei, winterwortel, selderij), - 2 hamlapjes, varkenslapjes of schouderkarbonades, - 2 speklapjes, - 1 rookworst, - evt. bouillonblokje, peper en zout naar smaak

  • Nederlands
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op10-04-2010
  • Nederlands
  •  > 120 min.

Erwtensoep

Een heerlijke erwtensoep vol smaak, met rookworst voor de liefhebber!

INGREDIENTEN

Voor een grote pan vol erwtensoep:, , 2 liter bouillon, 500 gr spliterwten, 1 knolselderij, 300 gr aardappels, 1 ui, ½ prei, 1 winterpeen, handje verse peterselie, of 2 tl gedroogde peterselie, snufje nootmuskaat en foelie, versgemalen zeezout en peper naar smaak, , Eventueel toevoegen:, rookworst, 500 gr spekjes

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op02-11-2011
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Echte ouderwetse Goed Gevulde Stevige Snert van het drentse

Een lekkere soep voor de koude dagen.

INGREDIENTEN

4 blokjes Runder of kippe boullion ( of zie volgende regel), 1 liter kant en klare boullion uit pak of flesjes, 1 pakje groente of kippesoep, 1 alles alle vlees van t varken is geschikt voor een goed, pot snert zie lijst hier onder., 2 Dikke vlees ribben of krabbetjes, 1 stuk Buikspek of stuk Gerookt Spek, 1 verse Varkensstaart, 1 verse dikke Hamschijven met zwoerd, 1 verse Varkenspoten, 2 verse Hamlappen, 1 verse Worst, 1 kilo Spliterwten op 5 liter water, 3 dikke Aardappelen, 3 dikke Uien, 1 pak verse erwtensoep groenten of 2 verse preien, 1 a 2 eetlepels Zee zout naar smaak, 1a2 eetlepels Gehakt kruiden, 3 theel. kruidnagelpoeder of 5 kruidnagels, 4 Laurierbladen, 2,1 verse,pakje rookworsten in dunne zeer plakjes gesneden,Roggebrood of Stokbrood

  • Nederlands
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op12-10-2012
  • Nederlands
  •  > 120 min.

Oerhollandse Erwtensoep

De bladeren vallen.Het vriest weer wat.En ja,dan denken we aan erwtensoep.

INGREDIENTEN

, 500 gram spliterwten, 500 gram schouderkarbonade, 2 l water, 1 eetlepel zout, peper, 2 laurierblaadjes, 2 uien, 1 winterwortel (200 gram), 1 kleine knolselderij (400 gram), 2 preien, 1 rookworst, klein bosje selderij, roggebrood, mosterd, katenspek , , , , , , , , ,

  • Nederlands
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op21-11-2004
  • Nederlands
  •  > 120 min.

Erwtensoep.

Snelle"SNERT"?Ja dat kan als je een uur snel genoeg vindt,om snert te maken van de kwaliteit zoals oma dat ook had.Je hoeft geen uren in de keuken te staan.

INGREDIENTEN

-3 ltr.water., -2 eetl. bouillonpoeder., -6 speklappen., -1 pak SILVO spliterwten., -1 laurierblad., -4 kruidnagels., -15 gekneusde peperkorrels., -1 prei., -2 grote uien., -1/2 winterwortel., -1/4 knolselderij., -2 middelgrote aardappelen., -1 bosje bladselderij., -150 g.diepvriesdoperwtjes., -smaakstoffen;aromat,uienpoeder,peper uit de molen,maggi,zout.

  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op29-10-2000
  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Lekkere kruidige Oud Hollandse erwtensoep

De wintertijd is weer aangebroken, het is donker, koud en het regent. Dat weekend maak ik traditioneel altijd de eerste verse snert. Deze is in de loop der tijden doorontwikkeld en vinden wij het lekkerst. Er zijn talloze recepten en variaties te bedenken, maar heb deze al een paar keer gemaakt en smaakt super lekker oud-Hollands gekruid. Geschikt voor 4 personen of 2 personen voor 2 dagen en kan prima worden ingevroren! Ik heb er ook nog eentje van top cuisinier Cas Spijkers, die komt volgende keer in zijn geheel aan bod.

INGREDIENTEN

1 pak (500 gr) spliterwten, 2 schenkeltjes, 3 blokjes runderbouillon, 2 blokjes tuinkruidenbouillon, 2 laurierblaadjes, 4 kruidnagels, 1 takje verse tijm, 6 zwarte peperkorrels, 2 flinke speklappen, 2 flinke schouderkarbonades, 125 gr mager gerookte spekblokjes, 2 ambachtelijke slagersrookworsten, 1 kleine knolselderij, 1 ui, 1 grote aardappel, 2 winterpenen, 2 dikke stengels prei, Bosje verse peterselie (35 gr), 2 bosjes verse bladselderij a 40 gr per bosje, Zeezout, Scheutje worchestersaus

  • Europees
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op27-10-2014
  • Europees
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Erwtensoep uit de slowcooker

INGREDIENTEN

* een pak spliterwten, * 1 prei, * 1 winterwortel, * 1 knolselderij, * 1 bosje selderie, * paar takjes peterselie, * 1 grote of 2 kleine aardappels, * 1 1/2 - 2l.water, * 3-4 bouillonblokjes, * 4 hamlapjes of ander vlees wat, je wilt gebruiken, *100g spekblokjes, * rookworst eventueel, * zout en peper

  •  
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op23-10-2009
  •  
  •  > 120 min.

Erwtensoep

Mijn moeder stond bekend om haar snert recept.Maakte daneen giga pan vol en de hele buurt kon mee eten.

INGREDIENTEN

1 pond prei fijngesneden, 1 knolselderij in kleine blokjes gesneden, 1 ? kilo krabbetjes, 2 rookworsten, 2 pakken spliterwten, 5 rundvleesbouillontabletten, 4 liter water, zout naar smaak, 1 winterwortel fijngemaakt, ,

  • Nederlands
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op10-10-2002
  • Nederlands
  •  > 120 min.

Erwtensoep.

Ouderwetse erwtensoep volgens oma's recept.

INGREDIENTEN

2 Zakjes /pakjes spliterwten, 2 aardappels, 1 winterwortel, 1 zak gesneden erwtensoepgroenten, 4 hals- of schouderkarbonades/ 1 grote hamschijf, naar smaak blokjes gerookt spek, 1 rookworst, bouillonblokjes, peper, zout, , Spliterwten opzetten

  • Nederlands
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op19-03-2000
  • Nederlands
  •  > 120 min.

Culinaire erwtensoep van Cas Spijkers

Het is echt weer de tijd voor deze stevige maaltijdsoep. Ik heb al twee varianten staan en dit is mijn derde en laatste. Wijlen meesterkok Cas Spijkers was de nestor van de Nederlandse gastronomie. Uit zijn input zijn veel van de huidige sterrenkoks en sterren restaurants voortgekomen en heeft het koken hier een trend gezet. Ik bewonder deze man met zijn tomeloze inzet en heb een paar boeken van hem. Daarin worden de mooiste herfst- en winterse gerechten van zijn hand beschreven. Ook staat daar zijn versie van echte culinaire snert in beschreven met een Brabantse twist. Om eens terug te gaan naar de basis der smaken heb ik deze versie gemaakt en moet zeggen, basic, maar erg lekker. Het resultaat levert ruim 6 liter stevige soep op, ruim voldoende voor 6 personen en ook de kleintjes smullen ervan. Bij Cas zit het geheim hem in het vlees want hij gebruikt geen bouillonpoeder. Probeer zelf maar, niet moeilijk, maar wel heel puur en erg lekker en gezond. Ideaal voor 5 december bij pakjesavond.

INGREDIENTEN

1 grote varkenshiel, te koop bij elke Keurslager, 1 kilo varkensribbetjes, te koop bij elke slager, 500 gr gedroogde spliterwten, 3 liter water, Halve knolselderij, 1 koolraapje, 1 grote stengel  bleekselderij, 1 enorme winterpeen, 2 prei stengels, 2 uitjes, 2 blaadjes laurier, 2 echte verse slagersrookworsten (geen vacuum zoals Unox), 100 gr bladselderij, fijngehakt, Vers gemalen zwarte peper, Zeezout, 100 gr gerookt katenspek, dun gesneden, 1 pakje vers roggenbrood

  • Regionaal
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op24-11-2014
  • Regionaal
  •  > 120 min.

Mon Chou taart met noten

Als ik thuis een koud buffet maak, zit altijd de Mon Chou Notentaart bij. Daar deze waanzinnig lekker van smaak is.

INGREDIENTEN

VOOR HET DEEG: 200 gr.bloem, snufje zout, 1 eetl. basterdsuiker, 125 koude boter, 1 ei. VOOR DE VULLING: 75 gr. rozijnen, 50 gr. blanke hazelnoten, 75 gr. amandelen, 50 gr. pistachenoten, 300 gr. zachte Mon Chou, 1/8 l. slagroom, 100 gr. suiker, 2 eieren, 3 zakjes vanillesuiker., , ,

  • Frans
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op16-09-2005
  • Frans
  •  60-120 min.

scheveningse snert

Een variatie op de Hollandse snert, maar dan met vis ingredienten

INGREDIENTEN

1 liter visbouillon, 200 gram spliterwten, 200 gram gewassen wortelen, 200 gram schone knolsederij, 200 gram geschilde aarappelen, 500 gram zalm-, victoriabaars- of kabeljauwfilet, room, boter, zout en peper.,

  • Nederlands
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op18-11-2001
  • Nederlands
  •  0-10 min.

Bara

Bara is een Hindoestaanse snack met gele erwten of oerdie als de belangrijkste smaakmakers; deze peulvruchten zijn rijk aan vitaminen en mineralen.

INGREDIENTEN

3 tl knoflookpuree, 1 tl masala, 100 g gele erwten besan (vers gemalen gele spliterwten), 1/2 Madame Jeanette peper, olie, 300 g zelfrijzend bakmeel, 2 tl jeera (gemalen komijn), 3 takjes selderij, 250-290 ml water, 3,5 g zout

  • Surinaams
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op12-04-2004
  • Surinaams
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Erwtensoep goed gevuld, overheerlijk en makkelijk!

Overheerlijke erwtensoep die makkelijk te maken is.

INGREDIENTEN

1 pond spliterwten, 1 verse worst of 2/3 sausijzen, 3 a 4 krabbetjes (of karbonades), 1 hamschijf, 4 speklappen zonder zwoerd, 1 rookworst, 400 gram grove (erwten)soepgroente, 2 a 3 bouillon blokjes, 2 laurierbladeren, zout, peper

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op23-10-2009
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Emmenthaler quiche met knoflook

INGREDIENTEN

1 pakje deeg voor hartige taart, 10 middelgrote knoflookteentjes, 3 eetlepels gehakte peterselie, 200 g. verse spinazie, 200 g. geraspte Emmenthaler kaas, 1 dl. slagroom, 3 losgeklopte eieren, versgemalen peper en zout, pakje spliterwten tbv bakvorm

  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op21-02-2010
  • Nederlands
  •  30-60 min.

Snert

Oer Hollandse mega-dikke snert met erg veel vulling!

INGREDIENTEN

2 pakken spliterwten, 2 grote pakken boerensoepgroenten, 3 rookworsten, ca. 3 flinke varkenslappen of hamlappen, spekreepjes of stuk spek, bouillonblokkies of vloeibaar.

  • Nederlands
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op22-10-2001
  • Nederlands
  •  > 120 min.

Erwtensoep

Eerst hebben we uitnodigingen naar familie en vrienden gestuurd en daags voor de 'erwtensoepdag' maakten we 3 soorten soep. Een met varkenspootjes, worst en (eventueel)vers buikspek erin (de 'vette'), een met het vlees van een hamschijf en worst ('gewone') en dan nog een pan waar de soep wel is getrokken van vlees (haal je eruit) en plakjes magere rookworst er in ('de magere').

INGREDIENTEN

* 500 gram spliterwten, * 1 grote selderijknol, * 1 winterpeen, * 1 dikke prei, * 1 bosje peterselie, * 1 bosje selderij, * 1 flinke aardappel, * 1 ui, * 1 hamschijf met bot (250 gram), * varkenspootjes, * rookworsten, * bouillonblokjes, (of pak Honig erwtensoep, dan hoeft de aardappel niet), * zout, peper.,

  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op24-02-2000
  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Traditionele erwtensoep (familierecept)

Ik weet het, er staan al 1001 recepten voor erwtensoep op Smulweb. En ik heb ook echt niet de illusie dat ik hiermee iets verrassends neerzet, maar mijn dochter wilde graag dat ik een keer precies opschreef hoe ik mijn erwtensoep altijd maak. Ze vind mijn erwtensoep gewoon de lekkerste. Ik maak hem eigenlijk hetzelfde zoals mijn moeder hem altijd maakte, het enigste verschil is dat ik dikke vleesribben (varken) gebruik, terwijl er vroeger bij ons thuis altijd een varkenspootje in de soeppan ronddreef.  Dit recept heb ik speciaal geschreven om in mijn digitale kookboek te bewaren als nalatenschap voor mijn kinderen zodat die het ook weer aan de volgende generatie kunnen doorgeven.   TIP: Gebruik gewoon verse groenten die je zelf nog moet snijden want de smaak daarvan is vele malen beter omdat de pure smaken dan het best behouden blijven.Vaak gebruik ik ook, laurierblad, kruidnagel, zwarte peperkorrels en enkele takjes tijm om de soep net wat meer pit te geven.

INGREDIENTEN

750 gr spliterwten (1 ½ pak), 500 gr dikke vleesribben, 1 knolselderij, 2 wortels, 2 uien, 2 st prei, 4 st bleekselderij, 1 bosje bladselderij, 2 rookworsten, 5 runderbouillonblokken en 5 maggiblokjes, peper en zout

  • Regionaal
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op17-11-2014
  • Regionaal
  •  > 120 min.

hollandse snert

Lekkere erwtensoep

INGREDIENTEN

250gr spliterwten,1 1/4 water,1 schouderkarbonade a 150 gr,stukje doorregen spek van 100 gr,1 kleingesneden ui,1 in ringen gesneden prei ca 100gr,100gr gesneden knolselderij,100 gr in plakjes gesneden winterwortel,1 geschilde in blokjes gesneden aardappel,1 rookworst van 125 gr,zout,peper,1 el. selderijblad en 3 bouillionblokjes,

  • Nederlands
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op12-02-2006
  • Nederlands
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Slowcooker Erwtensoep

Erwtensoep: heerlijk winters én typisch Nederlands. Omdat ik werk heb ik alleen geen tijd om uren in pannen te staan roeren. Daarom heb ik deze soep voorbereid en vervolgens bereid in de slowcooker. De ingrediënten heb ik twee dagen van te voren gesneden en in Lock&Lock dozen bewaard.

INGREDIENTEN

500 gram spliterwten, 1 hamschijf met botje, 1 winterpeen, 1 grote ui, 1/2 knolselderij (kleine), 1 prei, 1/2 bosje selderij, 8 maggi blokjes (4 pakjes van 2), 2 laurierblaadjes, 1,5 liter water, 2 rookworsten

  • Nederlands
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op11-12-2015
  • Nederlands
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

HEERLIJKE WINTERSE ERWTENSOEP

Een heerlijke soep voor in de winter. Echt een ouderwetse erwtensoep waar je lepel nog rechtop in blijft staan.

INGREDIENTEN

2 pakken spliterwten, 4 speklapjes, 3 varkenslappen, 6 a 7 liter water, 4 bouillonblokjes, 1 builtje vleesbouillon, 1 pot rundvlees bouillon, 2 zakken erwtensoepgroenten, 2 rookworsten 250 gr.

  • Nederlands
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op01-02-2012
  • Nederlands
  •  > 120 min.

Erwtensoep op z'n Weight Watchers (4 punten per persoon)

Uit het 365 dagen kookboek van de Weight Watchers. Ik heb het recept ietswat aangepast. In plaats van een kilo aardappels, doe ik er een paar aardappels in

INGREDIENTEN

150 gr spliterwten, 4 boullionblokjes,opgelost in 2 liter water, 2 uien, 2 preistengels, 2 wortels, 1/2 knolselderij, paar aardappels, 1/2 bos selderij, 200 gr magere ham,in blokjes, zout en peper.,

  • Nederlands
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op23-10-2006
  • Nederlands
  •  60-120 min.

Vegetarische erwtensoep

Vegetarische erwtensoep met vegetarische rookworst of rooktofu.

INGREDIENTEN

2 liter water, 500 g spliterwten, 2 uien, 2 preien, halve knolselderij, 2 aardappelen, zout en peper, 1 vegetarische rookworst of 150 g rooktofu

  • Vegetarisch
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op21-12-2004
  • Vegetarisch
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Snert à lá Nynke

Ik maak dit altijd op de zaterdag van de Sinterklaas intocht in ons dorp, dit is per ongeluk een traditie geworden.

INGREDIENTEN

500 gram spliterwten, 500 gram groene erwten, 1 kg vleeskrabbetjes, 3 speklappen, 1 of 2 winterwortel,1 of 2 prei, knolselderij, 2 aardappel, 3 uien, peterselie en selderij, peper en zout, 3 bouillonblokjes, rookworst

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op04-04-2012
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
Nieuwste spliterwten recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top