- Eigen recept
Lekker! Ovenschotel spitskool champignons spekreepjes en prei
Lekker pittige ovenschotel. Door het gebruik van de mosterd en crème fraîche krijgt de kool een lekkere romige smaak. Geen aardappelpuree bovenop, maar aardappelen gestampt met wat crème fraîche en mosterd erdoor geroerd. Hierdoor krijg je een wat grovere laag, die heerlijk is bij de spitskool. Ook lekker met plakjes ontbijtspek op de schotel. Ze worden lekker knapperig in de oven. (zie foto)
Plm. 750 gram spitskool 1 prei 250 gram champignons 150 gram mager gerookte spekreepjes of baconreepjes 1 eetlepel neutrale olie peper, zout 1/2 theelepel gemalen nootmuskaat cayennepeper naar smaak 1 + 1 eetlepel mosterd 200 ml crème fraîche 750 gram kruimige aardappelen 50 geraspte belegen kaas
Verwarm de oven voor op 200 graden. Verhit de olie in de wok. Bak hierin de spekreepjes knapperig. Voeg de plakjes champignons toe en bak deze mee tot al het vocht is verdwenen. Voeg de prei toe en bak deze plm. 2 minuten mee. Doe dan de spitskool erbij en roerbak alles nog plm. 5 - 10 minuten, afhankelijk van de dikte van de spitskool. (De spitskool moet nog knapperig blijven!) Maak de spitskool op smaak met peper, zout, nootmuskaat en wat cayennepeper. Roer 2 eetlepels crème fraîche en 1 eetlepel mosterd door de kool. Doe de kool in een vuurvaste ovenschool. Laat de gare aardappels goed droog stomen.Stamp de aardappels met een stamper grof en roer de rest van de crème fraîche en 1 eetlepel mosterd door de aardappelen. Strijk de aardappelen uit over de spitkool en bestrooi met wat geraspte kaas. Zet de schaal in de voorverwarmde oven tot de kaas een goudbruine kleur heeft gekregen. Als de ingrediënten nog warm zijn kun je de schaal ook even onder de grill zetten tot de kaas goudbruin is.
- Nederlands
- 20-30 min.
- Geplaatst op10-10-2012Nederlands20-30 min.
- Eigen recept
Roergebakken spitskool met paprika en gehakt
Lekker snel en gezond. De spitskool blijft lekker knapperig en smaakt heerlijk met de groene paprika en het roergebakken gehakt. Echt een aanrader.
300 gram rundergehakt, 1 spitskool, 1 grote rode of groene paprika, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 3 lente-uitjes, 1 bouillontablet, peper, zout, ½ afgestreken eetlepel kerriepoeder (of meer naar smaak!), scheutje maggi aroma, 2 eetlepels olijfolie
- Internationaal Bijgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op30-06-2008Internationaal Bijgerecht10-20 min.
- Eigen recept
Ovenschotel a la louise
Dit recept is al jaren oud en heb ik ooit gekregen van een nicht van mij.In de "loop der jaren" heb ik het aangepast naar eigen smaak en het is nu gewoon (na alle veranderingen) mijn "eigen" recept geworden.. Het is héél erg lekker, ik hoor graag reacties! Nieuwe fotos staan nu bij dit recept. Gisteren 8 oktober 2010 weer gemaakt, (weer iets aangepast) en.. het was weer superlekker!
1 ½ kilo aardappelen - ongeschild gewicht- (of als je geen tijd hebt puree uit een pakje maar vers is echt veel smakelijker), 1 pond gehakt (halfom of runder en ongekruid)., 2 middelgrote uien (fijn gesneden), 1 prei (in smalle reepjes gesneden), 1 - 2 (of meer) teentjes knoflook (uitgeperst), 1 bakje champignons ( in plakjes gesneden), 250-300 g spitskool, gesneden - groene of witte kool mag ook -( als je geen tijd hebt..kant en klaar te koop., 2 eetlepels verse selderij of 2 tl gedroogde selderij., 1 theelepel bruine suiker,(mag weggelaten worden)., 1 theelepel gedroogde Provençaalse kruiden.(of als je hebt lekker de verse), 1 flinke eetlepel kerrie, Scheutje ketchup, Scheutje ketjap manis, Zout en peper naar smaak., Wat boter of scheutje olie om de uien/knoflook in te bakken en om de ovenschotel in te vetten., Wat geraspte kaas.
- Internationaal Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op11-10-2004Internationaal Hoofdgerecht20-30 min.
Spitskool met gehakt en witte rijst
Iedereen die dit gerecht heeft gegegeten is er enthousiast over en wil meteen het recept hebben. Het is makkelijk en snel te maken en het eet lekker licht weg. Het kan natuurlijk ook met b.v. Chinese kool.
500 gr. witte rijst, 500 gr. rundergehakt, 500 gr. in reepjes gesneden spitskool, 100 gr. kip- of runderbouillon (niet moeilijk, lees even verder), 2 grote uien in blokjes gesneden, 1 teentje uitgeperste knoflook, 1 theelepel djahé (gemberpoeder), 1 eetlepel kerriepoeder, (versgemalen) peper en zou naar smaak, olijfolie, sweet chilisaus (loempiasaus), gebakken uitjes (bv van conimex), , , , , , ,
- Goedkoop en snel Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op04-10-2007Goedkoop en snel Hoofdgerecht20-30 min.
Lekkere Spitskool
Lekkere spitskool, anders dan dat je gewend bent...
Kleine Spitskool, 1½ tl kerriepoeder, beetje peper en zout, 1 ui, scheutje ketjap (zoet), grote lepel pindakaas, groente bouillonblokje en een beetje water. Om te bereiden heb ik Blue Band vloeibaar gebruikt.
- Nederlands Bijgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op27-08-2012Nederlands Bijgerecht30-60 min.
spitskool
Vroeger vond ik gekookte spitskool maar nix,op deze manier lust volgens mij iedereen het,al jaren een favoriet recept bij ons thuis.
1 spitskool,2 grote uien,2 tenen knoflook,bakje champions,4 grote aardappels,peper,zout,kerrie poeder,200gram cheddar kaas,olijfolie.
- Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op02-09-2005Hoofdgerecht20-30 min.
spitskool
Als je weinig tijd hebt is dit wel een lekker recept met aardappelen of aardappelpuree.
Spitskool~1 grote ui~1 rode paprika~kerrie
- Nederlands
- 20-30 min.
- Geplaatst op04-11-2001Nederlands20-30 min.
spitskool
Roergebakken spitskool met shoarmavlees
1 ui, ca. 750 gram spitskool, 1 rode paprika, 400 gram shoarmavlees, 1-2 eetlepels (arachide) olie, 1 teentje knoflook (geperst), 2 eetlepels oestersaus
- Goedkoop en snel Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op08-11-1999Goedkoop en snel Hoofdgerecht20-30 min.
spitskool
Spitskool met shoarmavlees
1 kilo spitskool, 2 uien, 500 gram shoarmavlees, 1 rode paprika, 25 gram boter of margarine, ca. 1 el bindmiddel, zout/peper/kerrie naar smaak
- Nederlands Hoofdgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op02-07-2002Nederlands Hoofdgerecht10-20 min.
spitskool
Lekkere groente schotel.
1 spitskool, 1 ui, 2 teentjes knoflook,wat zwarte peper, klontje margarine,zout 1 theel bruine suiker.
- Surinaams
- 0-10 min.
- Geplaatst op14-07-2002Surinaams0-10 min.
spitskool
Roergebakken spitskool met eieren
300-400 gram fijngesneden spitskool, 3 eieren, 1 ui, 1 teentje knoflook, beetje olie, peper, zout, snufje suiker
- Goedkoop en snel
- 10-20 min.
- Geplaatst op04-09-2002Goedkoop en snel10-20 min.
Spitskool
Spitskool anders dan anders
Olijolie, 3 teentjes knoflook, 2 groten uien, 1 grote spitskool, zout, peper, peterselie, selderijzout, kerrie, bindmiddel, wat kruiden provinciaal, sambal, ketjap manis - pond speklappen.
- Spaans Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op21-05-2000Spaans Hoofdgerecht20-30 min.
spitskool
Gezonde spitskool, lekker met een balletje gehakt
500 gram spitskool, 3 tenen knoflook, 1 rode peper, 2 sjalotten, 1/2 theelepel karwijzaad, snufje komijn, olijfolie
- Frans Bijgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op04-10-2014Frans Bijgerecht20-30 min.
Spitskool
Spitskool met gehakt en veel kerrie, recept van kapster Corinne.
150 gram spekblokjes, 250 gram gehakt, 1 ui, 4 teentjes knoflook, 400 gram spitskool, Kerrie, Olijfolie, Peper, Zout,
- Nederlands Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op16-01-2006Nederlands Hoofdgerecht20-30 min.
- Eigen recept
Rode kipcurry met (spits)kool en champignons
Met dit curry gerecht kun je eindeloos variëren. De basis blijft steeds hetzelfde maar de spitskool kun je vervangen door Chinese kool, paksoi of zelfs door gewone witte kool. In plaats van gewone champignons kun je ook kastanje champignons, oesterzwammen of shi-take nemen. het is dus eigenlijk gewoon een beetje afhankelijk van wat je in huis haalt of wat je voorhanden hebt. Doordat je de groenten gewoon in de curry doet trekken de smaken goed door elkaar en is het gerecht ook prima geschikt om het voor 2 dagen tegelijk klaar te maken. De 2e dag is het misschien zelfs nog lekkerder en ook invriezen is geen enkel probleem.
- 600 gram kipfilet, - ½ spitskool, - 250 gram champignons, - 1 ui, - 1 rode peper, - handvol basilicum, - bosje koriander, - 3 lenteuitjes, - 4 tenen knoflook, - 1 blik kokosmelk, - 2 tot 4 el rode curry pasta, - 4 kaffir lime leaves, - 4 el vissaus, - 1 el suiker, - evt. 1 kopje water, - arachide olie
- Thais Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op17-08-2013Thais Hoofdgerecht20-30 min.
spitskool
Heerlijk eenvoudige spitskool
Eén spitskool, Eén zakje gemengde noten, 200 gr. spekreepjes, Eén ui
- Goedkoop en snel
- 10-20 min.
- Geplaatst op17-09-2006Goedkoop en snel10-20 min.
- Eigen recept
Spitskool
Spitskool met groentensaus.
350 gram spitskool, Nootmuskaat, Peper, Groentensaus
- Nederlands Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op28-04-2013Nederlands Hoofdgerecht20-30 min.
- Eigen recept
Spitskool
500 gram kipfilet, 2 uien, knoflook, rozijnen, 1 klein blikje ananas, 1 zakje kerriesaus, peper, zout, 2 eetlepels kerrie, 1 klein blikje mais, 1 kippebollionblokje, 300 ml water
- Nederlands Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op09-10-2009Nederlands Hoofdgerecht20-30 min.
Spitskool
Ui, 2 eieren, spitskool, bouillonblokje, peper, suiker
- Indonesisch
- 0-10 min.
- Geplaatst op28-11-2011Indonesisch0-10 min.
Spitskool
1 spitskooltje, 1 ui, spekjes, 250 g gehakt, bouillonblokje, 4 eieren, peper en zout naar smaak, evt. 1 teentje knoflook (geperst), olie om in te wokken
- Internationaal Bijgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op28-03-2004Internationaal Bijgerecht20-30 min.
spitskool
Spitskool,uien,knoflook,katenspek,ketjap, 2 eieren en sambal.
- Goedkoop en snel Hoofdgerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op22-02-2002Goedkoop en snel Hoofdgerecht0-10 min.
- Eigen recept
spitskool
Een snel en heerlijke manier om spitskool te verwerken.
Japanse soja, kerrie massala, zout uit de molen, peper uit de molen. wokolie
- Multi-cultureel Hoofdgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op02-09-2013Multi-cultureel Hoofdgerecht10-20 min.
Spitskool
Olie. Gesnipperde ui. 1 theelepel kerrie. Plakjes kaas.
- Vegetarisch Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op26-06-1999Vegetarisch Hoofdgerecht20-30 min.
Spitskool
Eenvoudig en gemakkelijk klaar te maken recept.
400 gr.spitskool,zout,1 dl.melk,1 eetl.bloem,1/2 lepel margarine,nootmuskaat.
- Nederlands Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op11-12-2000Nederlands Hoofdgerecht20-30 min.
Spitskool
Met tomaat en kaas
I kilo spitskool,1pond tomaten,2 ons in blokjes gesneden blokjes kaas,1 ons rookspek,uien poeder,basillicum,bonenkruid,dragon,peper, zout en 30g boter.
- Goedkoop en snel Hoofdgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op10-08-2000Goedkoop en snel Hoofdgerecht10-20 min.
- Eigen recept
Coleslaw (Amerikaanse koolsalade)
Een heerlijk bijgerecht, niet alleen bij een barbecue maar ook als onderdeel van een zomerse maaltijd. Door het gebruik van ananas wordt de soms wat scherpe smaak van de kool verzacht.
1 kleine witte kool of spitskool, 3 middelgrote wortelen, 1 kleine ui, 1 klein blik ananasstukjes, 200 ml sour cream (zure room), 2-3 el mayonaise, zout, peper, Worcestershire sauce, ½ bosje bieslook
- Amerikaans
- 20-30 min.
- Geplaatst op23-09-2010Amerikaans20-30 min.
gegratineerde stampot spitskool
Een verrassend lekkere stampot,die je echt eens moet proberen,ook al lust je normaal geen spitskool!
2 kilo aardappels-750 gram gesneden spitskool-kerrie- ong. 200gr.geraspte belegen kaas-paneermeel-boter-zout-peper-nootmuskaat
- Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op11-02-2002Hoofdgerecht60-120 min.
- Eigen recept
Makkelijke spitskool rijstschotel
1 Spitskool, 1 pak rijst zilvervlies, 400 gr kipfilet, 125 gram spekreepjes, 2 tenen knoflook, 1 zakje Bami goreng mix, Beetje boter, Zout, Cayenne peper, Zwarte peper
- Nederlands Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op06-02-2012Nederlands Hoofdgerecht20-30 min.
- Eigen recept
Lekker pittig stoofpotje met hamlappen spitskool lenteui
Een stoofpot om van te smullen. De combinatie van de hamlappen in rode wijn en chilisaus met ee spitskool is echt verrukkelijk! Ik heb dit deze keer gewoon in de pan gemaakt maar volgende keer gaat dit in de slowcooker.
750 gram hamlappen in grove stukken gesneden, 4 eetlepels zonnebloemolie, 1/4 liter droge rode wijn, 1 blik tomatenblokjes (400 gram), stukje gemberwortel (plm. 2 cm), 3 eetlepels gezeefde bloem, peper, zout, 1 flinke ui, 3 teentjes knoflook, 1 pot runderfond (380 ml) of runderbouillon van een blokje), 4 eetlepels chilisaus (zoet-zure), 500 gram (grof) gesneden spitskool, 6 lente-uitjes
- Aziatisch Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op05-07-2012Aziatisch Hoofdgerecht60-120 min.
Surinaamse spitskool en andere groenten
Recept van Hindoestaanse vriend, heerlijk bij de Surinaamse kip. Succes verzekerd.
Op 1 (kleine) spitskool, 1 ui, 1 teentje knoflook, 1 verse peper (madame jeanette), 1 tomaat, 1 kippenbouillonblokje, (zonnebloem)olie.
- Surinaams Bijgerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op21-05-2000Surinaams Bijgerecht0-10 min.
- Eigen recept
romige spitskool
Heerlijk romig en gekruid spitskoolmengsel
1 spitskool, 1/4 creme fraiche, 1 pakje spekreepjes,2 maggieblokjes, 1 grote ui, 1 knoflookje, veel masala(surinaamse kerriepoeder) of gewone kerriepoeder,peper, Basmatierijst.
- Multi-cultureel Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op08-12-2009Multi-cultureel Hoofdgerecht20-30 min.
- Eigen recept
Stamppot van spitskool met een Mediterraans tintje
Als het richting herfst loopt krijg ik altijd weer ontzettend veel trek in stoofpotjes en stamppotten. Toch vind ik het ook weer moeilijk om de zomerse gerechten vaarwel te zeggen. Deze stamppot is dus een goed compromis, waar zomer en herfst elkaar ontmoeten. En niet alleen een goed compromis maar ook een lekker Doordat je de kool met de andere ingrediënten samen wokt krijg je een lekkerder geheel dan wanneer je de kool met de aardappelen kookt. Je kunt ook de gestampte aardappelen weglaten en het gewoon als groente gerecht serveren.' Tip: Lekker in combinatie met Mediterraanse-runderstoofschotel
1 ½ kg kruimige aardappelen, 1 kleine spitskool, 250 gram Pancetta (of ander spek in reepjes), 2 rode uien, 1 potje zongedroogde tomaatjes, 3 el rode pesto, 2 teentjes knoflook, 1 runderbouillontablet, peper en zout naar smaak
- Mediterraan Bijgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op07-09-2014Mediterraan Bijgerecht20-30 min.
Mijn moeders lekkere spitskool
Dit is een heerlijk recept dat ik van mijn moeder gepikt heb.
500 gr. spitskool, 1 grote ui, 2 eieren, 3 theelepeltjes knoflook, klein blikje mais, 1 bouillonblokje
- 0-10 min.
- Geplaatst op26-01-20030-10 min.
Spitskool Anders
Heerlijk spitskoolgerecht
1 grote spitskool, 3-4 uien, 4 eieren, 1 el kerriepoeder, 1 el olie, peper en zout (of Aromat)
- Vegetarisch Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op10-12-2006Vegetarisch Hoofdgerecht30-60 min.
- Eigen recept
Lekker pittige spitskool met kipfilet uit de wok
Heerlijke knapperige spitskool met in ketjap gemarineerde kipfiletblokjes. Snel klaar en erg lekker.
1 flinke spitskool, 1 middelgrote prei, 1/2 groene paprika in blokjes, 2 teentjes knoflook, 1 kleine ui, 2 eetlepels olie, 400 gram kipfilet, 2 eetlepels ketjap manis, zout, peper, mespunt gemberpoeder, 2 theelepels sambal oelek of meer naar smaak, 1 afgestreken eetlepel kerriepoeder, 1 dl kippenbouillon (eventueel van tablet), (eventueel wat maïzena voor het binden van het vocht), 3 lente-uitjes
- Aziatisch Hoofdgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op28-11-2011Aziatisch Hoofdgerecht10-20 min.
- Eigen recept
Hete Spitskool met garnalen (Slank gerecht)
Flinke zak garnalen gekocht en dan weer eens kijken wat doen we er deze keer mee. Nog restje spitskool in de vriezer, dus kwam ik op dit lekkere pittige gerecht. Lekker snel en weinig calorieën dus ook voor degenen die aan de lijn doen ( plm. 230 kcal) We hebben hiervan gesmuld (in plaats van Spaanse pepers kan natuurlijk ook sambal worden gebruikt)
250 gram grote gepelde garnalen, 600 gram schoongemaakte gesneden spitskool, 2 preien, 2 teentjes knoflook, 2 rode Spaanse pepers, 1 afgestreken eetlepel kerriepoeder, 3 eetlepels olie, zout, 6 - 8 eetlepels sojasaus (Japanse of Chinese), 1 eetlepel sesamolie of 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes
- Aziatisch Hoofdgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op25-02-2009Aziatisch Hoofdgerecht10-20 min.
Spitskool met Gehakt
Spitskool met gehakt en nassikruiden.
1 spitskool, 4 ons rundergehakt, 1ui, 1 zakje nassikruiden, croma.
- Nederlands Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op12-01-1999Nederlands Hoofdgerecht20-30 min.
spitskool met pindakaas
Dit blijft toch mijn lekkerste spitskool, al zo'n 30 jaar
1 spitskool - 1 ui - 1 of 2 tl. kerriepoeder - 2 el. pindakaas
- Vegetarisch
- 10-20 min.
- Geplaatst op23-02-2005Vegetarisch10-20 min.
Surinaamse Spitskool
Een makkelijk recept wat lekker smaakt met rijst.
1 spitskool, , 1 flinke ui, , 2 teentjes knoflook, , 1 rode peper, , 1 tomaat, , olie, , 1 theelepel kerrie, , 1 bouillonblokje (kip), , (wok)olie
- Surinaams Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op14-11-2006Surinaams Hoofdgerecht20-30 min.
Shoarma met spitskool en couscous
- 1 pak Marokkaanse couscous (250 g), - 1 ui, gesnipperd, - 1 rode paprika, in repen, - 1 eetlepel olijfolie, - 400 g lamsshoarma, - 2 zakken gesneden spitskool (a 200 g), , - wok,
- Nederlands Hoofdgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op28-01-2004Nederlands Hoofdgerecht10-20 min.
spitskool ovenschotel
Een pittige ovenschotel.
300 gr. gehakt, 400 gr. gesneden spitskool, pakje aardappelpuree voor de oven, pittige jerriepoeder, gekruide paneermeel, boter.
- Nederlands
- 20-30 min.
- Geplaatst op03-07-2001Nederlands20-30 min.
-
Spitskool
van corine64 , 6 recepten, 0 volgers
-
recepten met spitskool
van ans51 , 5 recepten, 0 volgers
-
Kool: Chinese, spitskool, paksoy.
van debora , 4 recepten, 1 volgers
-
spitskool ovenschotel
van pol62 , 1 recepten, 0 volgers
-
spitskool
van judithboudri , 1 recepten, 0 volgers
-
Spitskool
van Prv67 , 1 recepten, 0 volgers
-
spitskool
van yvetteerven , 1 recepten, 0 volgers
-
Lekkere Spitskool
van janjaap1161 , 1 recepten, 0 volgers
-
spitskool ovenschotel
van witte010 , 1 recepten, 0 volgers
-
spitskool
van LEEN62 , 1 recepten, 0 volgers