1. Home
  2. Recepten
  3. Sodabrood

Sodabrood recepten (18) Alles wissen

Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

Sodabrood.

Deze variant op het traditionele Ierse sodabrood kan het best op de dag van de bereiding worden gegeten.

INGREDIENTEN

* 300 gr volkorenbloem., * 300 gr bloem., * 2 theelepels bakpoeder., * 1 theelepel dubbelkoolzure soda., * 2 eetlepels fijne tafelsuiker., * 1 theelepel zout., * 1 ei,losgeklopt., * 425 ml natuuryoghurt.

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op26-01-2010
  • Iers
  •  60-120 min.

Sodabrood

INGREDIENTEN

* 250 gr tarwebloem, * 1 theel zout, * 1 theel zuiveringszout, * 1 eetl bakpoeder, * 2 theel bruinesuiker, * 225 ml karnemelk, * naar behoefte olie om in te vetten

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op19-08-2011
  • Nederlands
  •  30-60 min.

Sodabrood

Smaakt beter dan het klinkt!

INGREDIENTEN

300 gr tarwebloem, , 300 gr volkorenmeel, , 1 tl zout, , 1 tl dubbelkoolzure soda, , 1 el bakpoeder, , 1 tl plantaardige olie, , 1.5 dl karnemelk of biogarde,

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op22-01-1999
  •  
  •  60-120 min.

Sodabrood

Een simpel broodje dat je kunt bakken, niet in de oven, maar in de koekenpan. Standaard baktijd iets meer dan 10 minuten.

INGREDIENTEN

4 eetlepels bloem of volkorenmeelbij gebruik van bloem, eventueel 2 eetlepels tarwezemelen (zie daarvoor bijvoorbeeld Zonnatura of de muesliafdeling van Super de Boer)2 eetlepels karnemelksnufje zout1/8 theelepel (misschien iets meer, maar zeker niet veel) natriumbicarbonaat / zuiveringszout / dubbelkoolzure soda of onder welke naam het ook verkocht wordt., Ik gebruik maatschepjes die waarschijnlijk gebaseerd zijn op Angelsaksische maten, dat houdt in dat ze aan de grote kant zijn. Maar dat doet aan de verhouding niets af. Verdubbelen of halveren van de hoeveelheden levert ook een prima broodje op. Een broodje bereid met de aangegeven ingredienten komt in voedingswaarde ongeveer overeen met 2 1/2 boterham.

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op01-06-2004
  •  
  •  10-20 min.

Iers sodabrood

De smaak van dit Ierse brood is anders dan brood gebakken van meel en gist. Het heeft een geheel eigen smaak, waar je misschien even aan moet wennen. Maar is zeker de moeite waard om het te maken. Ik vind het erg lekker.

INGREDIENTEN

370 gram volkorenmeel, 130 gram bloem, 1 afgestreken el fijn (zee)zout, 1 afgestreken el baking soda (baksoda, zuiveringszout), 375-400 ml karnemelk,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op22-06-2005
  • Iers
  •  30-60 min.

Bruin Sodabrood

INGREDIENTEN

450 gram volkorenmeel, 175 gram witte bloem (liefst ongebleekt), 1 theelepel baking soda, 1 theelepel bakpoeder, 1 theelepel zout, 1 ei, ongeveer 450 ml karnemelk

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op09-09-2009
  • Iers
  •  20-30 min.

Boeren sodabrood

Snel bereid brood

INGREDIENTEN

-200 g bloem, -1 th lepel zout, -2 th lepel natriumbicarbonaat, -200 g volkorenmeel (en wat extra voor het bestuiven), -55 g havervlokken, -circa 3 dl karnemelk

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op22-06-2005
  • Belgisch
  •  30-60 min.

sodabrood, het echte ierse

Donker brood voor 2 broden

INGREDIENTEN

230 gr. volkorenmeel, 340 gr. tarwemeel, 120 gr. bloem, 60 gr. tarwekiemen, 60 gr. havervlokken, 2 theel. baking soda, 2 eetl.. donkere vloeibare stroop, 2 eieren, 2 eetl. zonnebloemolie, ca. 3/4 liter karnemelk

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op02-05-2001
  • Iers
  •  60-120 min.

Traditioneel Iers sodabrood

Legendarische gerechten zoals ciabatta of panettone kunnen niet tippen aan traditioneel Iers Sodabrood. Zoet of hartig, altijd heerlijk met boter en zelfgemaakte frambozenjam of gerookte zalm met dille.

INGREDIENTEN

Een beetje boter (Kerrygold), 200 g bloem, 300 g volkorenbloem, 1½ kl zout, 1 kl natriumbicarbonaat, 500 ml karnemelk,

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op08-04-2018
  • Iers
  •  60-120 min.

Iers bruin sodabrood

Op het Ierse platteland zijn de eettafels beladen met versgebakken brood, taart, broodjes en fruitcake, geserveerd met boter, jam en dikke frisse room.

INGREDIENTEN

, * 250 gram zelfrijzend volkoren bakmeel, * 250 gram ongebleekt zelfrijzend bakmeel, * 1 theelepel zuiveringszout, * 5 tot 7 dl. karnemelk

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op04-05-2002
  • Iers
  •  30-60 min.

Iers sodabrood met havermeel

INGREDIENTEN

175 gr. volkorenmeel, 50 gram bloem, 50 gr. grof havermeel, 25 gr. tarwekiemen, 1 tl. dubbelkoolzure soda, 1 ? tl zout, 1 tl suiker, 1 groot ei, 2 ? dl karnemelk, beetje bloem,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op09-03-2004
  • Iers
  •  30-60 min.

iers sodabrood met havermeel

INGREDIENTEN

175 gr. volkorenmeel, 50 gram bloem, 50 gr. grof havermeel, 25 gr. tarwekiemen, 1 tl. dubbelkoolzure soda, 1 1/2 tl zout, 1 tl suiker, 1 groot ei, 2 3/4 dl karnemelk, beetje bloem,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op17-07-2002
  • Iers
  •  30-60 min.

Gespikkeld wit sodabrood

Witbrood met stukjes chocola

INGREDIENTEN

450 gram zelfrijzend bakmeel;, 1 theelepel fijn zeezout;, 2 theelepels basterdsuiker;, 40 gram boter;, 100 gram pure chocolade (met meer dan 70% cacao);, ongeveer 300 ml karnemelk.,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op11-04-2004
  • Iers
  •  30-60 min.

Iers sodabrood met havermeel.

INGREDIENTEN

175 gr. volkorenmeel, 50 gram bloem, 50 gr. grof havermeel, 25 gr. tarwekiemen, 1 tl. dubbelkoolzure soda, 1 ? tl zout, 1 tl suiker, 1 groot ei, 2 ? dl karnemelk, beetje bloem

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op23-10-2002
  • Iers
  •  60-120 min.

Gerookte forel met waterkerspuree en eiersalade

INGREDIENTEN

4 ijsblokjes, zout en versgemalen zwarte peper, 140 gr. waterkersblad, gewassen en grof gehakt, 3 hardgekookte eieren, gehakt, 1 bakje mosterdcress, 8 tot 10 cornicons, uitgelekt en in plakjes, klein handje verse dille, gehakt, 1,5 el, Dijon mosterd, 3 el. ev olijfolie of raapzaad olie, sap van een halve citroen, 3 el. zure room of creme fraiche, 6 x 50 gr. stukjes gerookte forelfilet, 6 plakjes geroosterd (soda)brood, beboterd of de boter in een klein schaaltje ernaast., halve citroen in 6 plakjes erbij

  •  Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op27-11-2009
  • Engels Voorgerecht
  •  30-60 min.

Ierse sodabroodjes

Onno Klein : Mijn eerste kennismaking met Iers sodabrood was in een Ierse pub in Maastricht waar je tevens voortreffelijk kon eten. In die tijd had ik er nog geen idee van dat je dit mooie, stevige brood zo eenvoudig en snel kon maken. Het recept is niet veel meer dan bloem, baksoda, zout en karnemelk. Soms gaat er nog wat suiker en boter door het deeg en in een enkel recept zie ik donker bier tevoorschijn komen. Vast het stevige Guinness. Omdat het deeg niet hoeft te rijzen is het in een half uur klaar, inclusief de baktijd. Het recept dat ik gebruikt heb komt uit `Zoete & hartige heerlijkheden` van Kirsten Eckhart en Willem Jan Hendriks. Ik heb er alleen iets meer baksoda in gedaan en wat suiker voor het rijzen. Baksoda of dubbelkoolzure soda is in Nederland te koop in drogisterijen als natriumbicarbonaat.

INGREDIENTEN

450 gram bloem (eventueel volkorenmeel of spelt), 1 theelepel zout, 2 theelepels baksoda, 2 theelepels suiker, 3 dl karnemelk,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op20-11-2012
  •  
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Pompoensoep met pastinaak, blauwe kaas en bruine bonen

Meestal koop ik pompoen in combinatie met pastinaak samen. Een mooi duo. Ik had nog een pot bruine bonen open staan in de koeling.Dit was een mooie gelegenheid om Louise`s Iers sodabrood erbij te maken. Het resultaat was heerlijk. Je kunt natuurlijk ook varieren met linzen, witte bonen etc. In plaats van lamsfond kun je andere bouillon gebruiken. Baharat is een melange uit het midden oosten. Bij Jumbo verkrijgbaar van Jonnie Boer.Heerlijke geuren.

INGREDIENTEN

1 kleine oranje pompoen, 3 pastinaken, 4 sjalotjes, 4 tenen knoflook, 200 gr. bruine bonen, 4 dl lamsfond, 4dl water, 2 cm santen, 1 el baharat specerijen (melange van paprika, korianderzaad, zwarte peper, kaneel,komijnzaad, kardemom,ui, knoflook,nootmuskaat, kruidnagels, cayennepeper),100 gr. blauwe kaas, zeezout naar smaak.

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op12-11-2012
  •  
  •  30-60 min.

Zelfgebakken brood met spinazie en lente-ui en heerlijke ricotta-pestodip

We bakken een sodabrood met als extra ingrediënt spinazie. Bovendien serveren we er een heerlijke dipsaus bij: eentje van ricotta en pesto. Makkelijk, gezond én zo lekker!

INGREDIENTEN

Voor de ricotta :, -250 g ricotta, -peper, zout, -olijfolie, -citroen, , voor de pesto :, -1 scheutje water, -Parmezaanse kaas, -1 bot munt, -1 bot basilicum, -1 el amandelpasta, -olijfolie, -½ citroen, , Voor het brood :, -250 g bloem, 250 g volkorenbloem, 280 ml karnemelk, 1 el rietsuiker, 1 tl zeezout, 1 tl bicarbonaat, 1 tl bakpoeder, 2 eieren, 2 el olijfolie, 4 lente-ui, 100 g spinazie (gekookt/ontdooid)

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op27-04-2019
  • Italiaans
  •  60-120 min.
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Top