- Eigen recept
Champignon smeersel
Dit is een uitprobeersel van een hoeveelheid champignons die ik over had. Ik heb een paar andere recepten gecombineerd met dit als eindresultaat. Lekker op een toastje of op (stok)brood. Het was zo lekker dat ik het recept wil onthouden om nog vaker te kunnen maken. TIP: Voor meer tips over het conserveren van champignons en andere paddenstoelen kun je mijn blogpost lezen:Â project-conserveren-van-champignons-andere-paddenstoelen
- 1 kilo champignons - 50 gr zout - 50 gr (riet)suiker - 1 tl peperkorrels - 1 tl pimentpoeder - ½ tl gemberpoeder (djahé) - ½ tl kaneelpoeder - 4 el balsamico azijn
- Veeg de champignons schoon en snij ze doormidden of in kwarten. Strooi het zout erover en zet dit afgedekt 12-24 uur in de koelkast. - Het zout trekt hierdoor uit de champignons. Spoel ze goed af onder stromend water. - Doe de champignons in een pan en voeg zout, suiker, peper, piment, gember en kaneel toe. - Roer alles goed door elkaar en voeg nog 4 el balsamico azijn toe. - Laat het geheel ongeveer een half uurtje op een klein vuurtje stoven. Let op dat het niet aanbrand. Voeg eventueel een klein beetje vocht toe. - Maak dan de massa fijn met een keukenmachine, staafmixer. - Verhit de massa nog even tot het kookpunt en de schep het in gesteriliseerde potjes. Zet die op zijn kop zodat ze vacuüm kunnen trekken. - Na ongeveer 10 minuten keer je ze weer om en bewaar je ze op een koele en donkere plek.
- Vegetarisch
- 10-20 min.
- Geplaatst op06-03-2017Vegetarisch10-20 min.
smeersel van surimisticks
4 surimi sticks (krabsticks) of 60 gr garnalen, 1 eetlepel yogonaise, peper, 6 melba toast rond,
- Goedkoop en snel
- 0-10 min.
- Geplaatst op14-03-2003Goedkoop en snel0-10 min.
Bruschetta Smeersel
Smeerseltje lekker voor bij stokbrood of op toastjes.
- Heel pakje Philadelphia (ander pakje zuivel roomkaas kan ook, maar die zijn meestal veel te dun ervoor), - Olijfolie (3 eetlepels), - Bruschetta kruiden, rosso (3 eetlepels), - Water (3 eetlepels)
- Italiaans
- 0-10 min.
- Geplaatst op01-03-2014Italiaans0-10 min.
sardienen smeersel
2 blikjes sardines in olijfolie, 2 eetlepels mayonaise, 2 tenen knoflook, 1 eetlepel tabasco, Sap van 1/2 citroen, Zout en peper,
- Spaans
- 10-20 min.
- Geplaatst op21-01-2008Spaans10-20 min.
Makreel Smeersel
Altijd lekker, zowel op brood als op een toastje
3 pakjes monchou;, 1 gestoomde makreel;, vers gemalen zwarte peper;, zout;, 3 theelepels citroensap
- 0-10 min.
- Geplaatst op07-11-20000-10 min.
Romig zalm smeersel
Dit recept staat op de pagina van "alexm26", als dipsaus.Ik heb de dipsaus gemaakt(heerlijk) maar ik heb voor het smeersel (wat dus heerlijk is op een toastje) de room weggelaten. Ik plaats het op mijn eigen pagina maar de eer komt toe aan alexm26!
200 gram roomkaas, 100 gram gerookte zalm, peper (liefst versgemalen), Bieslook.
- Internationaal
- 0-10 min.
- Geplaatst op08-11-2004Internationaal0-10 min.
Grand Marnier smeersel
Spiritueel smeersel voor de crepes (pannekoeken ) mee te besmeren
-100 g boter, -poedersuiker, -geraspte schil van 2 sinaasappels, -sap van 1 sinaasappel, -Grand Marnier
- Frans Nagerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op21-05-2003Frans Nagerecht0-10 min.
- Eigen recept
romig daslookbloemen smeersel
Een lekkere romige smeersel op basis van olie en boter.
Half pakje zachtgeworden bio roomboter, half kopje bio olijfolie extra vierge, grijs zeezout, ongeveer toen daslookbloemen, zwarte peper uit de maler
- 0-10 min.
- Geplaatst op04-05-20140-10 min.
- Eigen recept
Brood smeersel met gerookte kipfilet
Dit recept is per toeval ontstaan, maar een heerlijke zelfgemaakte salade voor op het brood. Lekker om op een verjaardag als salade voor op een toastje erbij te zetten, dat wordt echt smullen.
100 g gerookte kip in stukken, ¼ groene paprika, 1 takje selderij, 1 takje koriander (blaadjes), ¼ klein rood pepertje in stukken, ½ sjalotje in stukken, 2 eetl limoensap, 2 eetl mayonaise, peper en zout
- Bijgerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op03-01-2015Bijgerecht0-10 min.
Mon Chou smeersel
Smeersels voor op brood, toast, sandwiches enz.enz.
Garnalenhapje, 100 gr Mon Choe Verse-Roomkaas, 1 a 2 eetlepels rode pesto, 125 gr garnalen, 1 eetlepel fijngesnipperde dille,, Patehapjes, 125 gr grove pate, 100 gr Mon Chou Verse-Roomkaas, 50 gr boter in kleine stukjes, 15 eetlepel cognac of zout en peper naar smaak, ,,
- Nederlands
- 0-10 min.
- Geplaatst op25-09-2002Nederlands0-10 min.
Mon Chou smeersel
Smeersels voor op brood, toast, sandwiches enz.enz.
Garnalenhapje, 100 gr Mon Choe Verse-Roomkaas, 1 a 2 eetlepels rode pesto, 125 gr garnalen, 1 eetlepel fijngesnipperde dille,, Patehapjes, 125 gr grove pate, 100 gr Mon Chou Verse-Roomkaas, 50 gr boter in kleine stukjes, 15 eetlepel cognac of zout en peper naar smaak, ,,
- Nederlands
- 0-10 min.
- Geplaatst op25-09-2002Nederlands0-10 min.
Sardine smeersel voor bij borrel
Eenvoudig te maken, lekker en binnen 5 min. klaar.
240 g sardines uit blik, uitgelekt, 4 e zachte boter, 2 t citroensap, 2 t Dijon-mosterd, zout, zwarte peper (1/4 t), Tabasco (1/2 t)
- Afrikaans
- 0-10 min.
- Geplaatst op05-04-2012Afrikaans0-10 min.
Humus
Een vegetarische dip of smeersel
3 eetlepels sesampasta, 1 blik of glas kikkererwten, 1 teentje knoflook, 3 eetlepels olijfolie, 2 eetlepes citroensap, paprika poeder, zout en peper, verse peterselie
- Vegetarisch
- 0-10 min.
- Geplaatst op20-06-2001Vegetarisch0-10 min.
Lemon curd
Dit traditioneel Engelse fruit smeersel is zalig op een sandwich of scones. Maar het is ook onmisbaar in de frisse en al even Engelse "Lemon merinque pie".(zie recept) .
2 kleine citroenen, 75 gr boter, 100 gr witte basterd suiker, 2 losgeklopte eieren, 1 pot met deksel
- Engels
- 10-20 min.
- Geplaatst op06-01-2002Engels10-20 min.
Negerzoenentaart
1 grote taartbodem kant en klaar gekocht., 1 potje chocolade smeersel., 2 dl slagroom., 12 negerzoenen., chocoladevlokken.
- Nederlands
- 10-20 min.
- Geplaatst op04-08-1999Nederlands10-20 min.
cheezer
1 pitabroodje, 20 gram belegen kaas, 1 smeersel jam naar keuze.
- 0-10 min.
- Geplaatst op08-12-20030-10 min.
Feesthapje
Dit recept kreeg ik van een vriendin die het ooit van internet heeft gehaald, ze heeft zelf het recept veranderd. Niet meer te achterhalen dus. Ik heb het gemaakt en het is echt zoooo lekker, heerlijk op een toastje of stokbrood. Dit recept smeert een heel eind dus als je met weinig personen bent dan halveer je de hoeveelheid. Zelfs mensen die niet van Roquefort kaas houden vinden dit smeersel heel lekker! En het bevat geen vlees dus geschikt voor vegetariërs onder ons.
*100 gr verse roomkaas zonder kruiden (bvb Mon Chou), *100 gr Danish blue * (of een smeerbare versie blauwe kaas), *4 hardgekookte eieren, *5 volle eetlepels fijngesneden bieslook., *Ongeveer 3-4 eetlepels fijngesneden peterselie., *½ Rode paprika (in kleine stukjes), *40 g gepelde walnoten. *Peper en zout naar smaak, *Eventueel wat paprikapoeder (ik heb de pittige gebruikt)
- Internationaal
- 10-20 min.
- Geplaatst op30-12-2007Internationaal10-20 min.
chocolade tompouce
Een heerlijk chocolade toetje of gewoon voor tussendoor!
* 2 plakjes bladerdeeg, * 20 gram hazelnoten, * 2 eetlepels suiker, * 1 eetlepel melk, * 1/8 liter slagroom, * 1 ? eetlepel chocolade smeersel met hazelnoten, * 1 flesje chocoladesaus, * eventueel poedersuiker en cacaopoeder voor garnering, * als extra garnering een paar aardbeien
- Kinderkeuken Nagerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op13-02-2004Kinderkeuken Nagerecht0-10 min.
gevulde portobello
Beetje van Jamie, beetje experiment en echt heerlijk!
Smeersel: handvol verse tijm (alleen blaadjes), tl chilipoeder, 4 tenen knoflook (geperst), 1 tl venkelzaad, sap van 1 citroen, 6 flinke scheuten extra vierge olijfolie. Vulsel: 100 gr zachte geitenkaas, 2 eieren, 3 el room, verse oregano, (vers) geraspte (oude) parmezaanse kaas (ongeveer 50 gram, kan ook wel iets minder).
- Voorgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op28-09-2003Voorgerecht20-30 min.
tonijn dip
Lekkere frisse dip / smeersel voor op stokbrood of zelfs als vulling
Blik Tonijn (in zonnebloem olie), 1 pot Creme Fraiche, lente ui (voor kleur), 3 kleine teentjes knofloof (of naar smaak), koriander naar smaak (verse), Peper (vers gemalen), olijfolie (1 a 2 el), citroensap (1 a 2 el), , Evt. 4 a 6 (punt)paprika's indien smeersel gebruikt wordt als vulling., , ,
- Multi-cultureel
- 0-10 min.
- Geplaatst op09-06-2005Multi-cultureel0-10 min.
- Eigen recept
BBQ ZOUT ZELF MAKEN
Doen op vlees of groenten, grilleren en smullen maar.
1 t zout, 1/4 t gemalen zwarte peper, 1 t gerookte paprika, 1/2 t knoflook poeder, 1/2 t cayennepeper, 1/2 t chilipoeder, 1/2 t chilivlokken, 1 t gemalen koriander, 1 t gemalen komijn, 1/4 t gemalen kruidnagel, 1/2 t gemalen nootmuskaat, , olie (genoeg om een vloeibare smeersel te maken)
- Multi-cultureel Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op16-07-2016Multi-cultureel Hoofdgerecht30-60 min.
Voorgerechtje van casino, gerookte kip, sjalotjes en paprika
Een lekker en mooi voorgerechtje, die je ook als amuse kan presenteren
Half casinowit, opgesneden 100 gr gerookte kip, in stukken vierde kleine groene paprika, in stukjes 1 takje selderij 1 takje koriander, de blaadjes vierde klein rood pepertje, in stukken half sjalotje, in stukken 2 el limoensap 2 el mayonaise peper en zout
- Frans Voorgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op09-02-2007Frans Voorgerecht20-30 min.
Broodje kalkoen, appel en mango chutney
4 harde broodjes / stokbroodjes / kleine ciabatta's, Voor het smeersel:, 3 eetlepels mangochutney, 1 eetlepel creme fraiche,, Broodbeleg, 2 eetlepels creme fraiche, 1 eetlepel citroensap, 1 theelepel kerriepoeder, flinke handvol fijngesneden spitskool, 1/2 fijngesneden venkelknol, 1 appel met rode schil (Fuji b.v.), 8 plakjes kalkoenborst,
- Internationaal
- 0-10 min.
- Geplaatst op30-05-2005Internationaal0-10 min.
- Eigen recept
Estouffade de boeuf a la bartje
Lekker rundvlees stoofpotje op zijn frans, met een vleugje hollands..
4 runderlappen (plm 1,5 pond), 10 – 12 sjalotjes grof gesnipperd, 250 gr. Kastanjechampignons, in vieren gesneden, 125 gr. Mager ontbijtspek in reepjes, 5 geschilde aardappelen, in blokjes, ½ liter rode wijn, peper & zout, paprikapoeder, Honing tijm mosterd, Verse tijm, 2 blaadjes laurier, Verse peterselie, Knoflook, 2 plakken ontbijtkoek / kruidkoek, Bakboter of Alpro Soya, , , Focaccia brood, Paturain of ander smeersel
- Frans Hoofdgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op19-10-2011Frans Hoofdgerecht> 120 min.
Huis Paté
Veel pate voor weinig geld. Een ideaal smeersel voor op een feestje. Zo gemaakt in de blender, apart van smaak en goedkoop (HOI, HOI)
1 ronde leverworst van de supermarkt 500gr, klein potje crème fraîche 100ml, 2 eetl ketchup, 2 eetl cognac (of sherry), kruiden,
- Nederlands
- 0-10 min.
- Geplaatst op03-04-2002Nederlands0-10 min.
Knoflooktoast met makreelmayonaise
Makkelijk te maken Spaanse tapa
1 klein stokbrood, 1 rijpe vleestomaat, 3 teentjes knoflook, 2 eetlepels olijfolie, 150 gr gerookte makreel, 1 dl mayonaise, zout, peper, 2 geflambeerde rode paprika's (uit een pot), een paar takjes platte peterselie
- Spaans
- 10-20 min.
- Geplaatst op27-06-2002Spaans10-20 min.
- Eigen recept
Smulsmeersel van roomkaas en ayvar
Een heerlijke pittige dip of smeersel voor op een zout koekje (bijvoorbeeld TUC), wat rauwkost of op een toastje. Ook lekker als smeersel op een sandwich bij de high tea. .
100 gram zachte roomkaas (bijvoorbeeld Mon Chou), 2 eetlepels Ayvar mild (=Turkse paprika-spread, o.a. verkrijgbaar in Turkse winkel), 1/4 rode paprika, 2 lente-uitjes
- Mediterraan
- 0-10 min.
- Geplaatst op06-07-2012Mediterraan0-10 min.
Fetatapenade
Pittig smeersel voor bij de borrel, op brood of als groentebeleg
1 potje zongedroogde tomaten, veel peterselie, 2 tenen knoflook,1 pakje geiten of schapenfeta, peper, eventueel wat olijfolie
- Grieks
- 0-10 min.
- Geplaatst op10-03-2005Grieks0-10 min.
olijventapenade
Een "Italiaans smeersel" voor op een stokbroodje.
*150 gr ontpitte zwarte of groene olijven, *5 gedroogde Italiaanse tomaten, *1 teen knoflook, *1/2 bosje peterselie, *2 gezouten ansjovisfilets, *olijfolie, *gemalen peper
- Italiaans Voorgerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op16-12-2000Italiaans Voorgerecht0-10 min.
*Tapenade*
Heerlijk smeersel!
Verse Knoflook-, gedroogde Oregano-, Olijfolie-, Citroensap-, 1 el Kappertjes-, 2 Ansjovisfilets-, 125 g zwarte Olijven zonder pit.,
- Frans Bijgerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op12-12-1999Frans Bijgerecht0-10 min.
Knoflookkaas
Een pittig smeersel voor bij een koud buffet of gewoon op brood!
450 gr. rookkaas, ca. 30 gr. mayonaise, 2 tot 4 teentjes knoflook, gepeld en geperst, naar smaak, 2 eetl. fijngehakte bieslook,
- Russisch
- 10-20 min.
- Geplaatst op19-07-2001Russisch10-20 min.
Cranberry Spread
Lekker smeersel voor op een toastje of een warm broodje.
, ca 80 gram cranberries, ca 80 gram verse rookaas, zoals monchou of Philadelphia, 3 eetlepels honing, 1 eetl gehakte walnoten, 1/2 tl sinaasappel-zeste, 1 eetl sinaasappelsap,
- Amerikaans
- 10-20 min.
- Geplaatst op19-11-2004Amerikaans10-20 min.
broodrolletjes
Een casinobrood (bruin, wit) niet in sneetjes maar in de lengte laten snijden, korstjes verwijderen., Vulling :, 1. Milner 30 smeerkaas, piepkleine blokjes paprika en een beetje peterselie., 2. Linera smeerleverworst met champignons, peterselie, 10 gram walnoten (klein maken),
- Slanke keuken
- 0-10 min.
- Geplaatst op23-04-1999Slanke keuken0-10 min.
Rucola Pasta
Dit is een smeersel (heb geen beter woord) dat heel eenvoudig is te maken en overheerlijk is in b.v. kerstomaatjes of gesmeerd op stokbroodsneetjes. Gekregen van Lies.
50 gram rucola, 2 teentjes knoflook, 2 eetlepels olijfolie, 25 gram parmezaanse kaas, 25 gram boter en 25 gram walnoten
- Italiaans
- 0-10 min.
- Geplaatst op29-09-2002Italiaans0-10 min.
2 Heerlijke tonijn broodjes
Weer iets anders dan altijd maar hetzelfde op brood.
Broodje 1 , , 1 blikje tonijn op olie, afgegoten en met vork in vlokjes gedaan, 1/2 ui, grof geraspt, 1/2 e olijfolie, 1 e verse krulpeterselie, fijn, 1/2 t mosterdpoeder, mespunt cayennepeper, zout, iets zwarte peper, , plakken belegen Goudse kaas, plakken geroosterd brood (brood die jij lekker vind), , 1. Fruit ui in olie tot zacht., 2. Voeg tonijn peterselie, mosterd, cayennepeper en zout erbij en bak verder zachtjes voor zo 1 min., 3. Laat mengsel afkoelen., 4. Doen tonijn mengsel op plakjes geroosterd brood en leg er plakken kaas over., 5. Bak in oven onder grill tot kaas is gesmolten.,
- Multi-cultureel
- 20-30 min.
- Geplaatst op17-08-2012Multi-cultureel20-30 min.
Notentapenade
Superlekker voedzaam smeersel voor op vers brood bij bijv. soep
Vijf gedroogde tomaten, twintig olijven, handje geroosterde pijnboompitten en walnoten, eetlepel korianderblaadjes, twee tl suiker, eetlepel kappertjes, sap en rasp van een citroen.
- Vegetarisch
- 0-10 min.
- Geplaatst op23-10-2001Vegetarisch0-10 min.
potted cheese
Lekkere pittige smeersel voor op toast of stokbrood.
200 geraspte kaas, 50 gram boter, 1 bekertje zure room, 1 theel. kappertjes (of meer), 1 theel. mosterd (of meer), 1 a 2 eetl. witte wijn of sherry
- Engels
- 20-30 min.
- Geplaatst op31-10-2007Engels20-30 min.
Lemoncurd
Een heerlijk romig smeersel van citrusvruchten. Niet alleen lekker op brood, maar ook als vulling voor een taartbodem
6-8 grote citroenen, 225 gram boter, in blokjes, 575 gram poedersuiker, 5 grote eieren
- Engels
- 30-60 min.
- Geplaatst op09-10-2000Engels30-60 min.
Roomkaas op smaak
Heerlijk smeersel voor op toostjes, in de familie al jaren een hit op verjaardagen. Oogt fris, smaakt fris.
Bakje roomkaas (Aldi) plakjes ham ui bieslook
- 0-10 min.
- Geplaatst op02-10-20030-10 min.
GEVULDE KAAS-EIEREN (SLANK)
Heerlijk, eenvoudig, ennnnn : goed voor de slanke lijn (maar 4 calorieen per stuk)
4 hardgekookte eieren; 1 kuipje smeerkaas 20+ (alle smaken zijn mogelijk); wat peterselie
- Nederlands
- 10-20 min.
- Geplaatst op28-09-2006Nederlands10-20 min.
Tapenade
Smeersel voor stokbrood i.pv. kruidenboter
200 gr. zwarte olijven zonder pit, 10 st. ansjovisfilets, 1 eetl. kappertjes, 2 theel. mosterd, vers gemalem zwarte peper, 1 eetl. cognac, 3 eetl. olijfolie, 5 thhel. citroensap
- 10-20 min.
- Geplaatst op04-05-199910-20 min.
-
Broodbeleg en smeersels
van liZ78 , 7 recepten, 1 volgers
-
beleg en smeersels
van jaani , 2 recepten, 0 volgers
-
Dipjes en smeersels
van Vir1 , 1 recepten, 0 volgers
-
smeersels beleg
van leon19733 , 1 recepten, 0 volgers
-
Smeersels
van dionism5 , 1 recepten, 0 volgers
-
Smeersels
van mgeldof , 1 recepten, 0 volgers
-
Smeerseltjes
van professoroud , 1 recepten, 0 volgers
-
Smeersels
van EvelienT01 , 1 recepten, 0 volgers
-
broodsmeersels
van HennieRD60 , 1 recepten, 0 volgers
-
Smeersels en Sauzen
van XannyBroodHapjes , 1 recepten, 0 volgers
-
smulsmeersels
van smulsmeersels , 139 recepten, 0 volgers