1. Home
  2. Recepten
  3. Slowaaks

Slowaaks recepten (20)

Alles wissen
Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

Liptauer schapenkaas

* Liptovsky syr *Slowaaks gerecht van schapenkaas met smaakmakers

INGREDIENTEN

50 g zachte boter, 200 g schapenkaas, 1 ui (gepeld en fijngesneden), paprika/kappertjes/ansjovispasta/mosterd, bieslook voor de garnering

Bereidingswijze

De boter schuimig roeren, de schapenkaas zeven en met de boter vermengen. De ui toevoegen, het kaasmengsel met de overige ingredienten kruiden en koel bewaren.Voor het serveren met bieslook bestrooien.

  • Tsjechisch
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op16-05-2000
  • Tsjechisch
  •  10-20 min.

Strapacky (witte kool met halusky)

* Strapacky *Traditioneel Slowaaks recept. Zie voor de ingredienten van 'halusky' mijn recepten onder 'bijgerechten'

INGREDIENTEN

1 witte kool, 2 uien, ingredienten voor 'halusky' (zie mijn recepten onder 'bijgerechten')

  • Tsjechisch Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op16-05-2000
  • Tsjechisch Bijgerecht
  •  20-30 min.

Goulash uit Bratislava

Deze goulash is, in tegenstelling tot de meeste andere goulash recepten die ik ken, zonder paprika. Dat is fijn voor mensen die niet van paprika houden maar wel eens graag een keer goulash willen eten. Ben je wel dol op paprika dan kun je het er natuurlijk gewoon zelf aan toevoegen In het originele recept wordt peterseliewortel gebruikt maar omdat ze dit bij onze groenteboer niet hadden heb ik het vervangen door pastinaak omdat deze qua smaak er het dichtste bij in de buurt komt. 

INGREDIENTEN

- 1 kg rundvlees (bv. riblappen, sucadelappen), - 2 uien, - 1 tl suiker, - 1 el zoete paprikapoeder, - peper en zout, - 1 el witte wijnazijn, - 150 ml witte wijn, - 2 wortelen, - ½ knolselderij, - 1 pastinaak (of peterseliewortel), - de geraspte schil van ½ citroen, - 1 laurierblad, - 5 pimentbollen (of 1 tl pimentpoeder), - 1 el bloem, - 200 gram zure room, - 1 el mosterd, - runderbouillon (van een runderbouillonblokje), - olijfolie en roomboter om in te braden, - eventueel een handvol (platte)peterselie

  • Slowaaks Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op14-11-2016
  • Slowaaks Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Halusky (schapenkaas met aardappel)

* Halusky *Een traditioneel Slowaaks bijgerecht, dat eigenlijk niet op deze pagina thuishoort. De verschillen tussen de Tsjechische en de Slowaakse keuken zijn echter zo gering dat je het - ondanks de verzelfstandiging van beide landen - met een gerust hart een gemeenschappelijke kookpot kunt noemen

INGREDIENTEN

500 g rauwe aardappelen (geraspt), 1 dl melk, zout, meel, 500 g schapenkaas, kaantjesreuzel

  • Tsjechisch Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op16-05-2000
  • Tsjechisch Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Romige knoflooksoep in brood

Dit idee heb ik opgedaan in Bratislava, waar ik deze soep voor het eerst gegeten heb. Ze hebben daar van die hele leuke authentieke eettentjes waar je nog voor weinig geld de heerlijkste gerechten kunt eten. Een daarvan was deze heerlijke knoflooksoep in brood. Goed geschikt als lunch want dan kun je er weer de hele middag tegen. In het kader van 'niks weggooien' heb ik de vulling van het brood in de soep gedaan, dat geeft tevens een mooie binding. Mocht het zijn dat je de soep liever als voorafje tijdens het avondeten wil. Dan adviseer ik om het in een bord of soepkop te serveren zonder de broodbol. Je kunt dan natuurlijk altijd gewoon een paar sneetjes (stok)brood erbij eten. In plaats van het binnenste van de broodbol gebruik  je dan een paar gewone sneetjes brood of een paar extra aardappelen als binding.

INGREDIENTEN

- 4 grote harde (witte) bollen, - 1 hele bol knoflook, - 1 grote ui, - 2 aardappelen, - olijfolie, - ½ liter melk, - 1 liter heet water en 3 kippenbouillonblokken), - zwarte peper, zeezout, nootmuskaat, - bieslook

  • Slowaaks
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op08-05-2017
  • Slowaaks
  •  20-30 min.

Wildkruiden St. Hubertus

St. Hubertus is de patroonheilige van de jacht. Niet gek dus dat er een melange van wildkruiden naar hem vernoemd is. Ik kwam deze mix toevallig tegen op Internet en heb er zelf een heerlijke wildgoulash mee bedacht. Wildgoulash-met-st-hubertus-wildkruiden Deze hoeveelheid is voldoende voor ongeveer 1 kilo vlees.

INGREDIENTEN

- 6-8 jeneverbessen, - enkele takjes verse tijm (of 1 tl gedroogd), - 1 laurierblad (vers of gedroogd), - versgemalen zwarte peper, - 1 tl korianderzaadjes, - enkele blaadjes salie, fijngesnipperd (of 1 tl gedroogd), - een stukje geraspte verse gember (of 1 tl poeder), - 2 kruidnagelen, - snufje suiker, - 1 rode peper, fijngemaakt (vers of gedroogd), - 1 tl zout

  • Slowaaks
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op12-12-2016
  • Slowaaks
  •  0-10 min.

Knoflooksoep

INGREDIENTEN

2 eetlepels boter, 4 gehakte teentjes knoflook, 1 liter kippenbouillon, zout en peper en een snufje paprika.

  • Slowaaks
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op20-07-2005
  • Slowaaks
  •  0-10 min.
  • Eigen recept

(Spits)koolsoep met tomaat en prei

Mijn moeder vond het maar een vreemd idee dat ik soep had gemaakt van een spitskool, maar toen ze deze soep eenmaal had geproefd was ze meteen overstag. Hmmm lekkere soep was haar reactie Naar mijn mening kun je (bijna) overal soep van maken en toen ik na een weekendje weg een spitskool tegenkwam die wel op 'mocht'  ben ik eens kijken wat ik daar voor soep mee kon maken. Op internet kwam ik een recept tegen van een soep uit Slowakije dat ik als leidraad heb gebruikt om deze soep mee te maken. Kool en karwij (of komijn) worden veelvuldig gebruikt in de Oost Europese en Balkan keuken en het resultaat is een stevig herfstsoepje geworden wat prima past bij deze tijd van het jaar. 

INGREDIENTEN

- 1 (spits)kooltje, - 500 gram gepureerde tomaten (pak), - 1 st prei, - 250 gram (gerookte) spekreepjes, - 1 rookworst (of 2), - 2 tl karwij (of komijn), - 2 liter bouillon (kip of rund), - 1 ui, - klont boter, - 2 el bloem, - zwarte peper,

  • Slowaaks
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op30-09-2019
  • Slowaaks
  •  20-30 min.

Slowaakse Brownies

Kleine cacoa snacks met vanille vulling

INGREDIENTEN

180 gram bloem (naturel!), 150 gram (gemalen) walnoten, 200 gram poedersuiker, 280 gram roomboter, ? liter melk, 1 pakje vanille pudding (poeder), 10 gram kaneel suiker, 10 gram vanille suiker, 1 eetlepel cacao, Citroen,

  • Slowaaks
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op10-02-2004
  • Slowaaks
  •  30-60 min.

Choronsaus

INGREDIENTEN

1/2 liter bearinaisesaus * 2 theelepels tomatenpuree.

  • Slowaaks
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op01-04-2005
  • Slowaaks
  •  10-20 min.

Aardappelsoep met paddenstoelen

We gebruiken"gedroogde" paddestoelen.

INGREDIENTEN

25g gedroogd eekhoorntjesbrood(cepes porcini funghi)50g gerookt ontbijtspek,in blokjes500g kruimige aardappels,geschild,in blokjes2vleesbouillontabletten2el fijngesneden verse italiaanse kruiden2tl karwijzaad50g boter1grote ui,fijngesneden1t knoflook,fijngesneden50g bloem1eidooier1,25dl creme fraichezout en vers gemalen peper4el grof gesneden peterselie.

  • Slowaaks
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op24-10-2004
  • Slowaaks
  •  60-120 min.
Nieuwste slowaaks recepten

Filotaart met fetaroom

Slovenie : Tijd: ca. 1 uur vaan "vifke"

INGREDIENTEN

1 pak filobladerdeeg (225 gr), 60 gr boter, 200 gr feta, 3 eieren, 125 ml zure room, zout, springvorm, doorsnede ca. 22 cm

  • Slowaaks
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op28-10-2002
  • Slowaaks
  •  30-60 min.

Warme runderborsjtsj

INGREDIENTEN

1 bos bieten (600 g), 1 kg rundvlees, in blokjes, 2 el olie, 2 L water of runderbouillon, 1/2 kleine kool, gesneden, 500 g tomaten, ontveld en fijngehakt, 1 ui, gesnipperd, 4 teentjes knoflook, geperst, 2 aardappelen, geschild, in blokjes, peper en zout

  • Slowaaks Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op20-05-2004
  • Slowaaks Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Houbova polevka (Tsjechoslowakije)

Champignonsoep voor 6 personen

INGREDIENTEN

1 kleine ui, fijngehakt, 1 wortel, geschraapt en fijngehakt, 1,5 L kalfsbouillon, 2,5 eetl boter, 250 gr verse champignons, grof gehakt, 1 eetl fijngehakte peterselie, 1 eetl bloem, 1/2 theel zout, vers gemalen zwarte peper,

  • Slowaaks
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op29-07-2003
  • Slowaaks
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Bubble POVVI ketchup ®

Mijn origineel ketchup en/of smaakmaker voor alle speciale gerechten en gelegenheden.

INGREDIENTEN

300 ml vlierbessen azijn, 1 kg blauwe bessen, 500 g vlierbessen, kruidenmengeling, 450 g ruwe rietsuiker

  • Slowaaks
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op02-09-2013
  • Slowaaks
  •  30-60 min.

Gerookte kipfilet

INGREDIENTEN

100 gram rettich in reepjes -, 100 gram wortel in reepjes -, 1 dubbele gerookte kipfilet -, 100 gram veldsla -, 1 bakje shisso of tuinkers -, 3 eetlepels maisolie -, 3 eetlepels appelciderazijn of granaatappelsap -, 1 eetlepe gemberstroop -, 1 eetlepel gehakte kervel -, 1 eetlepel gehakte koriander -, peper uit de molen,

  • Slowaaks Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op01-11-2003
  • Slowaaks Voorgerecht
  •  10-20 min.

Kerstkarper

Uit Tsjechoslowakije voor 4 personen

INGREDIENTEN

1 kg karper, schoongemaakt, zout, 75 g boter, 2 uien, gepeld en kleingesneden, 100 g soepgroenten, kleingesneden, 4 eetlepels gehakte peterselie, geraspte schil van 1 citroen, 2 eetlepels paneermeel, 50 g ansjovisboter,

  • Slowaaks Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op03-05-2003
  • Slowaaks Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Stoofpot uit slowakije

INGREDIENTEN

750 gr. doorregen runderlappen, zout, zwarte peper, 50 gr. boter, 2 el. zonnebloemolie, 4 grote in smalle partjes gesneden uien, 4 teentjes fijngehakte knoflook, 1 middelgrote groene kool, 2,5 dl. zure room, 750 gr. aardappelen

  • Slowaaks Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op15-08-2009
  • Slowaaks Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Kerst linzerka

Koek met walnoten, pittige jam en chocolade glazuur in laagjes. Het is een oude recept van mijn oma uit Slowakije.

INGREDIENTEN

125 gram roomboter, 500 gram bakmeel,1ei,150 gram basterdsuiker,1van.suiker,schil+sap van een citroen, beetje rum voor de smaak, beetje koffiemelk, 200gram gemalen walnoten,1pot pittige jam(frambozen),kristalsuiker(3 maal een hand vol).

  • Slowaaks
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op07-12-2012
  • Slowaaks
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Slowaakse pannenkoeken

Hmmmmm.... zo lekker. Simpel en lekker

INGREDIENTEN

4 pannenkoeken naturel, 8 plakjes salami, 4 plakjes kaas, 2 eieren, 0,2cl vodka, meel, paneermeel, 1/4 tl zout, zonnenbloemolie, 8 partyprikkers

  • Slowaaks Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op14-12-2018
  • Slowaaks Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
Nieuwste slowaaks recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top