1. Home
  2. Recepten
  3. Groente
  4. Sjalot

Sjalot recepten (9.107)

Alles wissen
Sjalot

Sjalot

De sjalot is een uiensoort die geroemd wordt om haar verfijnde smaak. Ze zijn kleiner dan gewone uien, iets zoeter van smaak en bovendien beter verteerbaar. De sjalot is een klein, ovaal uitje met een gele of rode schil. Anders dan de normale ui, waarbij elke plant een enkele bol vormt, groeit de sjalot in groepen. Bij het snijden van sjalotten zijn traanogen gegarandeerd want nog meer dan bij de normale ui, irriteert de sjalot de ogen bij het snijden. Sjalotten worden vaak rauw en fijn gesneden gegeten in salades of als bijvoorbeeld garnering van soepen. Wanneer de sjalot verwamt wordt karamelliseren de suikers in het uitje en openbaart zich een zoetere smaak. Hierdoor zijn sjalotten ook zeer geschikt om gerechten een zachtere smaak te geven. Indien rauw gebruikt is het van belang om de sjalot vlak voor het opdienen te snijden omdat het uitje snel na het snijden en bij blootstelling aan de lucht, een bittere smaak kan krijgen.

Snijden
Voordat u begint met de sjalot te snijden, kunt u de sjalotjes eerst een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries te leggen. Op deze manier zullen uw ogen niet tranen bij het snijden van de sjalot. Snij het kontje van de sjalot af en verwijder de schil. Snij de sjalotjes vervolgens in ringen of snippertjes. Doe dit echter pas vlak voordat u de sjalotjes gaat gebruiken. Het vocht uit de ui kan na het snijden snel bitter gaan smaken.

Bewaren
Uw sjalotjes moeten stevig aanvoelen en de buitenste schil moet droog zijn. Is dit zo, dan is uw sjalot in goede staat. U kunt de sjalotjes op een koele en donkere plaats enkele weken goed bewaren: bijvoorbeeld in de koelkast. In een goed gesloten plastic zakje of bakje zullen de sjalotjes ongeveer 3 maanden te bewaren zijn.

Bakken
U kunt sjalotten slechts fruiten voor bij uw hoofdgerecht, maar u kunt uw sjalotten ook geheel bakken. Kook de sjalotten eerst ongeschild voor 10 minuten. Haal vervolgens het vel eraf. Verhit de olie in een koekenpan en voeg de sjalotten toe. Doe hier eventueel kruidnagels en laurierblad bij. Voeg nog wat rozijnen en witte wijn toe en breng dit aan de kook totdat het vocht stroperig wordt. Breng het geheel op smaak met zout en peper en laat het afkoelen. In het geval dat u de sjalotten bij uw hoofdgerecht laat meebakken, kunt u dit beter niet te lang of te hard doen. Doet u dit wel, dan kunnen de sjalotten donker worden en een bittere smaak krijgen.

Vervangen
Een sjalot heeft een fijnere smaak dan de ui. Wanneer u een sjalot verwarmt, karamelliseren de suikers, waardoor er een zoete smaak ontstaat. Sjalotten worden vaak gebruikt in sauzen en salades: u kunt hiervoor ook een ui gebruiken, maar de smaak zal wat minder zoet zijn. U kunt echter wel een beetje suiker toevoegen om dit te compenseren.

Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid
  • Eigen recept

Turkse tortilla met yoghurtsaus

Snelle en superlekkere variant op Sis kofte. Gezond junkfood bestaat!

INGREDIENTEN

1 sjalot, fijngesnipperd 1 rode (punt)paprika, in kleine blokjes 1-2 teentjes knoflook, fijngesneden of uit de pers 150 g rundergehakt (of lamsgehakt als je dat kunt krijgen) 1 el olijfolie zout en (versgemalen) peper 4 (bloem) tortillas snuf nootmuskaat 2 tl komijn 2 tl kaneelpoeder 2 tl cayennepeper 1 el paprikapoeder Eventueel: peterselie, fijngesneden 1/4 krop ijsbergsla of witte kool, in reepjes gesneden Voor de pizzasaus: 1 blikje tomatenpuree paprikapoeder 3 el bouillon 1 el olijfolie Voor de yoghurtsaus: 1,5 dl Bulgaarse yoghurt witte peper, zout 1-2 teentjes knoflook ca. 6 blaadjes munt (kan ook weggelaten worden, vervang eventueel door koriander of peterselie) Eventueel extra: Sweet chillisauce

Bereidingswijze

Oven voorverwarmen op 200C en rooster bekleden met aluminiumfolie. Bestrijk de tortillas met de pizzasaus. Laat de randen vrij en besproei deze met water (om te voorkomen dat ze te knapperig worden en je ze niet meer makkelijk kunt oprollen). Olijfolie in een pan op hoog vuur verhitten. Het gehaktmengsel kort rul bakken en verdelen over de tortillas. Bak ze ca. 2-3 minuten in de oven. Verdeel ijsbergsla of witte koolreepjes over het midden en rol de pizzas op. Serveer met de yoghurtsaus en eventueel sweet chillisauce.

  • Turks Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op12-02-2006
  • Turks Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Albondigas (tapas)

Heerlijk onderdeel van Spaanse tapas; komt uit Albert Heijn eetboekenreeks Amuses

INGREDIENTEN

250 gram half om half gehakt; 2 teentjes knoflook; 1 rode peper; versgemalen peper; 1 eetlepel olijfolie;2 sneetjes witbrood, 3 eetlepels droge witte wijn; 1 sjalotje, 1 ei; zout; mespunt nootmuskaat; 2 eetlepels peterselie; 1,5 dl gezeefde tomaten.

  • Spaans
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op27-09-2003
  • Spaans
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Gevulde paprika`s

Rode paprika`s gevuld met gehakt en feta uit de oven. Gemakkelijk te maken en erg lekker!

INGREDIENTEN

2 rode paprika`s (groot, moeten rechtop kunnen staan), 300 gr mager runder gehakt, 100 gr Arla Apetina Feta (10% vet), 1 sjalot of 2 kleine sjalotjes, 1 bouillonblokje, 200 ml water, Provencaalse kruiden, Paprikapoeder, Peper, Zout, Voor de variatie: 8 zongedroogde tomaatjes.

  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op29-02-2012
  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Gekonfijte sjalot

Sjalotten hebben meer smaak dan de meeste uien maar zijn wel zachter van smaak. Ze zijn daarom niet alleen lekker in allerlei gerechten en sauzen, maar ook zeer geschikt om te worden gestoofd, gekonfijt.

INGREDIENTEN

Sjalotten zoveel als u nodig heeft , Rode wijn (25 ml per sjalot), Boter (5 gram per sjalot ), naar smaak : Zout en witte gemalen peper , Suiker (½ tl. per sjalot ) ,

  • Frans Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op15-03-2019
  • Frans Bijgerecht
  •  30-60 min.

Mierikswortelcrème met sjalot

Waarom een sjalot? De sjalot geeft de crème een pittige en volle smaak Soort gerecht: Lekker bij een voor- of hoofdgerecht

INGREDIENTEN

50 g vers geraspte mierikswortel (of 75 g uit een potje), 15 g vers witbrood (zonder korst), 1 sjalot, 1 eetlepel poedersuiker, 125 ml crème fraîche, 1 eetlepel fijne mosterd, 1 theelepel witte wijnazijn, Zout en peper, ,

  • Voorgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op13-06-2007
  • Voorgerecht
  •  0-10 min.

Ossobuco met sjalot

Waarom een sjalot: de sjalot versterkt de smaak van het gerecht. Ook is het zoete van de sjalot een goede smaakcombinatie met het friszure van de tomaat. Soort gerecht: als zelfstandig hoofdgerecht

INGREDIENTEN

10 stuks gezaagde kalfsschenkel, 5 trostomaten, 4 sjalotten, 500 g winterwortel, 4 teentjes knoflook, geperst, 250 g bleekselderij, 1 takje tijm, 1 sinaasappel, 1 dl olijfolie, 3 dl kalfsbouillon, 4 laurierbladeren, Bloem, Zout en peper., , ,

  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op11-05-2007
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
Populaire groente recepten

Hartige, romige herfsttaart met gehakt en cantharellen

Iedereen weet nu wel dat de herfst zijn intrede heeft gedaan. Culinair gezien de mooiste tijd van het jaar. Overal zijn de mooiste producten te krijgen. Deze met recht "hemelse" herfsttaart komt uit een kookboek vol streekgerechten uit een bosrijk gebied. Mensen gebruiken dus alles wat het bos te bieden heeft. Paddenstoelen, noten, wild en zo is deze heerlijke taart ontstaan. Hij is makkelijk te maken, walgelijk lekker, maar best wel machtig. Geniet er maar van.

INGREDIENTEN

Voor het deeg:, , 250 gr bloem, 50 gr boter, 150 ml melk, 2 tl bakpoeder, , Voor de vulling:, , 250 gr cantharellen (of paddenstoelenmelange), 500 gr mager rundergehakt, 2 flinke sjalotten, 50 gr mager gerookt spek (fijn), 2 teentjes knoflook (geperst), 1 el olijfolie, Zeezout, Vers gemalen zwarte peper, , Voor de topping:, , 250 gr crème fraîche, 250 gr zure room, 1 el maizena, 4 el mayonaise, 200 gr geraspte Parmezaan, 1 sjalotje (fijn), Vers gesnipperde peterselie

  • Europees
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op15-09-2013
  • Europees
  •  60-120 min.

Gehaktbal met sjalot

Waarom een sjalot? De sjalot geeft het gerecht meer smaak en body.

INGREDIENTEN

600 g gehakt, half-om-half, 3 sjalotten (75 g), 1 teentje knoflook, 35 g paneermeel of beschuit, 50 ml ongezoete slagroom, 1 ei, 1½ dl rode wijn, 4 dl kippenbouillon, 40 g roomboter, 3 eetlepels olijfolie, Versgemalen zout en peper,

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op08-06-2007
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Knolselderijsoep met sjalot

Waarom een sjalot: de sjalot versterkt de ietwat vlakke smaak van de knolselderij; hierdoor krijgt de soep een vollere smaak. Soort gerecht: een winters gerecht, te serveren als maaltijdsoep voor de lunch of diner

INGREDIENTEN

, 150 g sjalotten, 2 kg knolselderij, 200 g preiwit, 2 blaadjes laurier, 2 teentjes knoflook, 1½ l kippenbouillon, ½ l melk, ½ l slagroom, ongezoet, 2½ dl crème fraîche, 1 dl notenolie, Peper en zout, 2 eetlepels verse kervel, fijngehakt, ,

  • Nederlands Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op16-05-2007
  • Nederlands Voorgerecht
  •  30-60 min.

Everzwijnsteaks met sjalot

Na 12 uur marineren, kan je aan de slag! heerlijk "feestrecept" , snel en makkelijk en natuurlijk overheerlijk !!!! Alleen voor de saus al, zou je dit zeker eens moeten proberen !!!

INGREDIENTEN

-2 everzwijnsteaks (150 g elk), -1 el olijfolie, VOOR DE MARINADE:, -10 cl krachtige rode wijn, -5 cl cognac, -1/2 prei (schoongemaakt en in plakjes), -1 wortel (schoongemaakt en in plakjes), -1/2 laurierblad, -1 takje verse tijm, -1 takje peterselie, , VOOR DE SAUS:, -2 sjalotten van het type "banaansjalot", -25 g boter, -10 cl wildfond, -1 th lepel sherry azijn, -1 el fijne mosterd, -zout en peper

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op29-11-2003
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Merituszieltje met sjalot

Een prima stuk vlees, en een makkelijk recept met een zalig sjalotsausje dat erg lekker smaakt.

INGREDIENTEN

-800 g zieltje of onglet, , -2 sjalotten, -een glas rode wijn, -1 dl kalfsfond, -boter, -peper en zout, , , , ,

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op09-08-2006
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
Nieuwste sjalot recepten

SJALOT OLIJVENSPIES

INGREDIENTEN

24 niet te grote sjalotjes, zout, 36 groene olijven zonder pit, 2 el kruidenolie,

  •  
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op08-07-2005
  •  
  •  10-20 min.

Sjalot Olijvenspies!

Sjalot Olijvenspies - Makkelijk te maken en snel klaar op barbecue of onder de grill. Heerlijk bij entrecote.

INGREDIENTEN

Benodigdheden:, , 24 niet te grote sjalotjes, zout, 36 groene olijven zonder pit, 2 eetlepels kruidenolie

  • Nederlands
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op26-10-2000
  • Nederlands
  •  10-20 min.

Kerstomatensaus met sjalot

Lekker bij gegrilde of geroosterde rode mul, harder, zalm en sint jakobsschelpen.

INGREDIENTEN

5 eetl. olijfolie, 75 gr. ui, fijngehakt, 8 grote sjalotten, fijngehakt, 4 teentjes knoflook, fijngehakt, 1 theel. gehakte tijmblaadjes, 1 eetl. zeezout, flinke mespunt versgemalen zwarte peper, 100 ml. witte wijn, 375 gr. kerstomaten, gehalveerd, 2 eetl. fijne kristalsuiker, 1 volle eetl. tomatenpuree.

  •  
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op02-08-2014
  •  
  •  20-30 min.

Sjalot olijvenspies

Makkelijk te maken en snel klaar op barbecue of onder de grill. Heerlijk bij entrecote.

INGREDIENTEN

24 niet te grote sjalotjeszout36 groene olijven zonder pit2 eetl. kruidenolie

  • Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op05-09-2003
  • Bijgerecht
  •  20-30 min.

Ovenkip met sjalot

Lekkere kip uit de oven 

INGREDIENTEN

1 kip (scharrelkip), 500 g sjalotten, 2 knoflook teentjes, 2 takjes verse rozemarijn, 150 ml droge witte wijn, 1/2 tl paprikapoeder, olijfolie, peper, zout

  • Belgisch
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op28-08-2019
  • Belgisch
  •  60-120 min.

Ovenkip met sjalot

Makkelijk en super lekker gerecht van kip uit de oven ; serveer er gestoomde aardappelen bij 

INGREDIENTEN

1 kip (scharrelkip), 500 g sjalotten, 2 knoflook teentjes, 2 takjes verse rozemarijn, 15 cl droge witte wijn, 1/2 tl paprikapoeder, olijfolie, peper, zout

  • Belgisch
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op19-11-2020
  • Belgisch
  •  60-120 min.

Sjalot Olijvenspies

Makkelijk te maken en snel klaar op barbecue of onder de grill. Heerlijk bij entrecote.

INGREDIENTEN

, * 24 niet te grote sjalotjes, * zout, * 36 groene olijven zonder pit, * 2 eetlepels kruidenolie,

  • Nederlands Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op22-05-2002
  • Nederlands Bijgerecht
  •  10-20 min.

Sate sjalot

INGREDIENTEN

750 gr varkensvlees (bijv. hamlappen of magere varkenslappen) - 2 tl sambal - 1,5 dl. zoete ketjap - 4 tenen knoflook - 1,5 tl gemalen koriander - 1 citroen, geperst - 1 dl zonnebloemolie - sjalotten die 5 minuten hebben gekookt

  •  
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op05-07-2003
  •  
  •  20-30 min.

Sjalot Olijvenspies

Makkelijk te maken en snel klaar op barbecue of onder de grill. Heerlijk bij entrecote.

INGREDIENTEN

24 niet te grote sjalotjes, zout, 36 groene olijven zonder pit, 2 eetlepels kruidenolie

  • Nederlands Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op09-10-2002
  • Nederlands Bijgerecht
  •  10-20 min.

Pasta met gerookte zalm, witte wijn, room en bieslook.

Echt een TOPPER! Je kan natuurlijk verschillende soorten pasta gebruiken, na je eigen keuze.

INGREDIENTEN

60 gr boter, 500 gram gedroogde pasta, 2 sjalotjes, fijngesneden, 2 dl witte wijn, 1 ¾ dl slagroom, geraspte schil van een halve citroen, 2 el citroensap, 2 el geknipt bieslook, 300 gr gerookte zalm in reepjes, zout en zwarte peper, desgewenst 4 el zalmkaviaar.,

  • Frans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op09-09-2009
  • Frans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Geroosterde venkel en sjalot

Waarom een sjalot? De sjalot versterkt de smaak van dit gerecht, je kan hierdoor minder zout gebruiken. De venkel zal bij deze bereiding zijn sterke anijssmaak gedeeltelijk verliezen en wordt hierdoor veel milder van smaak. Soort gerecht: Als groentegarnituur bij zowel vis- als vleesgerechten of als zelfstandig vegetarisch gerecht (bestrooi de venkel na bereiding met geraspte kaas en laat deze onder de gril gratineren).

INGREDIENTEN

4 sjalotten, 2 venkelknollen, 2 teentjes knoflook, 4 takjes verse tijm, 1 takje verse rozemarijn, 2½ dl olijfolie, extra vierge, Peper en zout,

  • Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op30-05-2007
  • Bijgerecht
  •  20-30 min.

Tonijntartaar met sjalot, basilicum en honing

Waarom een sjalot: de sjalot versterkt de smaak van het gerecht en geeft deze tevens een €bite€.

INGREDIENTEN

250 g verse tonijnfilet, 1 pomodori tomaat, 2 sjalotten (50 g), 8 blaadje verse basilicum, ½ dl olijfolie extra vierge, 2 eetlepels balsamico azijn (aceto balsamico), 2 eetlepels honing, Zout en peper,

  •  
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op01-06-2007
  •  
  •  20-30 min.

Pastasalade met sjalot en een avocado-basilicum dressing

Waarom een sjalot: de sjalot geeft dit gerecht een €bite€, want zowel de pasta als de avocado zijn flauw van smaak. Ook hoef je minder zout toe voegen; dit wordt opgevangen door de sjalot als natuurlijke smaakmaker.

INGREDIENTEN

Pastasalade: , 200 g penne (pasta), 1 sjalot, 1 pomodori tomaat, 100 g rucola, 12 plakjes parmaham, 100 g Parmezaanse kaas, 4 takjes verse basilicum, 1 eetlepel olijfolie,, , , , Avocado-basilicum dressing: , 4 sjalotten (100 g), 1 avocado, ½ citroen, 5 g verse basilicum, 1 dl crème fraîche, 1 dl ongezoete slagroom, Zout en peper, ,

  • Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op01-06-2007
  • Bijgerecht
  •  20-30 min.

Lemon chicken met sjalot en basmatirijst

Waarom een sjalot: de zoetige smaak van de sjalot combineert perfect met de friszure smaak van de citroen en sereh. Soort gerecht: lekker eenpansgerecht tijdens de vakantie op bijvoorbeeld de camping, of thuis als hoofdgerecht. Speciaal in de zomer een lekker fris en licht hoofdgerecht.

INGREDIENTEN

600 g kipfilet, 150 g basmatirijst, 3 sjalotjes (75 g), 8 lente-uitjes, 2 teentjes knoflook, 150 g champignons, 1 gele paprika, 1 kleine rode Spaanse peper, 1 citroen, 4 stengels sereh (citroengras), 1 theelepel kerriepoeder (madras), 3 dl kippenbouillon, 1 dl maïsolie, Zout en peper,

  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op01-06-2007
  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Loempia met sjalot en gamba's

INGREDIENTEN

12 middelgrote, gepelde gamba's (ca. 15 g/stuk), 4 loempiavellen, 2 sjalotten (50 g), 3 lenteuitjes (50 g), ½ teentje knoflook, 50 g shii-take, 1 theelepel korianderblaadjes (vers), Sesam- of arachideolie, Zout en peper, , Ingrediënten voor de serehsaus:, 1 teentje knoflook, 2 sjalotjes (50 g), 1 stengel sereh, 1 dl witte wijn, 3 citroenblaadjes, 3 dl visbouillon, 3 dl room, 2 dl crème fraîche, 1 eetlepel arachideolie, Zout en peper,

  • Aziatisch
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op15-04-2008
  • Aziatisch
  •  20-30 min.

Griekse salade met sjalot

Waarom een sjalot: deze geeft de salade een pittige en zoetige smaak. Soort gerecht: Als lunchgerecht, als salade bij het hoofdgerecht of bij de barbecue.

INGREDIENTEN

1 sjalotje, 1 rode paprika, 2 trostomaten, ½ komkommer, 100 g feta, ½ dl witte wijnazijn, 1½ dl olijfolie extra vierge, Versgemalen zout en peper,

  • Grieks Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op30-05-2007
  • Grieks Bijgerecht
  •  20-30 min.

Gekaramelliseerde sjalot en Hollandse witlof

Waarom een sjalot? De sjalot geeft een volle smaak aan de witlof. Ook zal de sjalot het sterke bittertje in de witlof wegnemen, doordat de sjalot een natuurlijke zoetstof bevat die vrij komt bij het bakken.Soort gerecht: groentebijgerecht bij alle vlees- en vissoorten, zoals zeebaars, kabeljauwfilet, Sint Jacobsmosselen en scholfilet.

INGREDIENTEN

3 sjalotten (100 g), 50 g suiker, 500 g witlof, 30 g boter, Scheutje olie (eventueel notenolie), Zout en peper.,

  • Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op20-06-2007
  • Bijgerecht
  •  10-20 min.

Tomatensalade met sjalot en mozzarella

Waarom een sjalot? De sjalot geeft het gerecht een pittige smaak. De ui-achtige smaak van de sjalot geeft een goede smaakcombinatie met de tomaat; de iets zoetige smaak van de sjalot past goed bij het ietwat zurige van de tomaat.

INGREDIENTEN

2 tros- of pomodori tomaten, 125 g mozzarella, 1 sjalot, 1 teentje knoflook, 8 blaadjes basilicum, ½ dl olijfolie extra vierge, 2 eetlepels balsamico azijn, Zout en peper, ,

  •  
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op08-06-2007
  •  
  •  20-30 min.

Thaise pompoencurry met banaan en sjalot

Voor 4 pers.:bereidingstijd +-35 min.

INGREDIENTEN

1 sjalot, 2 tenen knoflook, 2,5 cm gember, 1 stengel citroengras, 1 pakje verse koriander, 750 g pompoen (? kg schoongemaakt gewicht), 4 sjalotten, 3 el plantaardige olie, 1 el rode currypasta, 1 el tomatenpuree, 5 dl kokosmelk, 2 bananen, sap van 1 limoen

  • Internationaal
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op20-10-2003
  • Internationaal
  •  20-30 min.

Roergebakken sjalot met wilde spinazie

Waarom een sjalot? De sjalot geeft een volle smaak aan de spinazie en tevens zal de sjalot het bittertje in de wilde spinazie wegnemen doordat de sjalot een natuurlijke zoetstof bevat die vrijkomt bij het bakken. Soort gerecht: groentebijgerecht bij alle vissoorten en lichte vleessoorten zoals kip, kalfsvlees, lamsvlees en parelhoen.

INGREDIENTEN

3 sjalotten (100 g), 500 g spinazie, ½ teentje knoflook (met knoflookpers persen), 30 g boter, Scheutje olijfolie, Zout en peper,

  •  
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op20-06-2007
  •  
  •  10-20 min.

Beignets van schorseneren en sjalot

Voor 2 tot 4 personen.Soort gerecht: als groentegarnituur bij een hoofdgerecht of als zelfstandig, vegetarische gerecht voor 2 personen.

INGREDIENTEN

4 schorseneren, 50 g tempurameel, 50 g sjalot, 1 teentje knoflook, 2 citroenbladeren, 40 g roomboter, 50 g bloem, Zout en peper, ,

  •  
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op13-06-2007
  •  
  •  30-60 min.

Roergebakken Spruitjes met spekjes en sjalot

INGREDIENTEN

350 gram spruitjes, 2 eetlepels olijfolie, 250 gram magere spekreepjes, 1 teentje knoflook, gesnipperd, 2 sjalotjes, gesnipperd, peper, 3 eetlepels verse peterselie

  • Nederlands Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op05-12-2005
  • Nederlands Bijgerecht
  •  20-30 min.

Onglet met sjalot en rodewijnsaus

Het lekkerste stuk rundsvlees volgens de slagers, die het veelal zelf opeten.  

INGREDIENTEN

800 (onglet), 250 g sjalot, 1,5 g laurierblaadjes, 125 ml cognac, 750 ml rode wijn, 1 liter bruine fond, peper en zout, boter

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op14-04-2019
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Dressing van sjalot en kervel

Waarom een sjalot? De sjalot geeft de dressing een pittige en volle smaak.

INGREDIENTEN

1 kleine sjalot, 1 takje verse kervel, 1 theelepel witte wijnazijn, 1 eetlepel honing, 1 theelepel fijne mosterd, 4 eetlepels olijfolie extra vierge, Zout en peper,

  •  
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op08-06-2007
  •  
  •  10-20 min.

Ver­se dop­erw­ten met sja­lot en mos­terd

Spice up je erwtjes door ze te stoven met ui en kruiden.

INGREDIENTEN

1 kg verse doperwten, 25 g ongezouten roomboter, 1 sjalot, 3 el water, 2 tl gedroogde dragon, 1½ el grove mosterd, 3 el opgeklopte room (23% vet)

  • Belgisch Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op11-04-2019
  • Belgisch Bijgerecht
  •  20-30 min.

Griekse Tzatziki met sjalot

Waarom een sjalot: de sjalot geeft de saus een volle en hartige smaak. Soort gerecht: als saus bij de barbecue, op een geroosterd stokbroodje met gerookte zalm, bij Griekse gerechten als lamskofta en Souvlakia, of op een toastje als borrelhapje.

INGREDIENTEN

2 sjalotten, 1 liter volle yoghurt, 1 komkommer, 1 teentje knoflook, Peper en zout., , , ,

  • Grieks
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op11-05-2007
  • Grieks
  •  10-20 min.

Koolvis met appeltjes en sjalot

Lekker visje voor 4 personen! 184 kcal/persoon.

INGREDIENTEN

500 g koolvisfilet, 2 appels, 8 sjalotten, 4 stengels bleekselderij, 4 teentjes knoflook, 2 eetlepels olijfolie, 4 eetlepels balsamicoazijn, P & Z.

  •  
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op10-07-2005
  •  
  •  20-30 min.

Loempia met sjalot en gamba’s

Waarom een sjalot? De sjalot versterkt de smaak in dit gerecht en geeft tevens een pittige €bite€. Soort gerecht: Voor-, tussen- of hoofdgerecht. Als kleinere loempia ook als snack te serveren.

INGREDIENTEN

Ingrediënten voor de loempia€s:, 12 middelgrote, gepelde gamba€s (ca. 15 g/stuk), 4 loempiavellen, 2 sjalotten (50 g), 3 lenteuitjes (50 g), ½ teentje knoflook, 50 g shii-take, 1 theelepel korianderblaadjes (vers), Sesam- of arachideolie, Zout en peper,, , , Ingrediënten voor de serehsaus:, 1 teentje knoflook, 2 sjalotjes (50 g), 1 stengel sereh, 1 dl witte wijn, 3 citroenblaadjes, 3 dl visbouillon, 3 dl room, 2 dl crème fraîche, 1 eetlepel arachideolie, Zout en peper, ,

  • Chinees Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op30-05-2007
  • Chinees Voorgerecht
  •  20-30 min.

Fazantfilet met een dakje van sjalot en peterselie

Waarom een sjalot: de sjalot geeft, samen met de peterselie, een vollere smaak aan de fazantfilet. Ook zorgt het sjalottenmengsel ervoor dat de filet niet uitdroogt aan de bovenkant Soort gerecht: als hoofdgerecht of in bijvoorbeeld een kerstmenu als tussengerecht

INGREDIENTEN

3 sjalotten (75 g), 4 fazantfilets (met vel), 1 teentje knoflook, 25 g peterselieblaadjes, 10 g broodkruim, ½ dl notenolie, 1 klontje roomboter, Peper en zout, , , ,

  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op16-05-2007
  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Zalmfilet met sjalot ‘en papillote’

Waarom een sjalot: de sjalot geeft de zalmfilet een volle en hartige smaak. Soort gerecht: als hoofdgerecht of op de barbecue

INGREDIENTEN

4 stuks zalmfilet (zonder vel) à 160 g, 2 grotere sjalotten (75 g), 1 teentje knoflook, 100 g roomboter, 1 prei (het witte gedeelte), 4 takjes tijm, 8 g lavendel, 8 blaadjes basilicum, Zout en peper,

  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op11-05-2007
  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
Sjalot

Sjalot

De sjalot is een uiensoort die geroemd wordt om haar verfijnde smaak. Ze zijn kleiner dan gewone uien, iets zoeter van smaak en bovendien beter verteerbaar. De sjalot is een klein, ovaal uitje met een gele of rode schil. Anders dan de normale ui, waarbij elke plant een enkele bol vormt, groeit de sjalot in groepen. Bij het snijden van sjalotten zijn traanogen gegarandeerd want nog meer dan bij de normale ui, irriteert de sjalot de ogen bij het snijden. Sjalotten worden vaak rauw en fijn gesneden gegeten in salades of als bijvoorbeeld garnering van soepen. Wanneer de sjalot verwamt wordt karamelliseren de suikers in het uitje en openbaart zich een zoetere smaak. Hierdoor zijn sjalotten ook zeer geschikt om gerechten een zachtere smaak te geven. Indien rauw gebruikt is het van belang om de sjalot vlak voor het opdienen te snijden omdat het uitje snel na het snijden en bij blootstelling aan de lucht, een bittere smaak kan krijgen.

Snijden
Voordat u begint met de sjalot te snijden, kunt u de sjalotjes eerst een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries te leggen. Op deze manier zullen uw ogen niet tranen bij het snijden van de sjalot. Snij het kontje van de sjalot af en verwijder de schil. Snij de sjalotjes vervolgens in ringen of snippertjes. Doe dit echter pas vlak voordat u de sjalotjes gaat gebruiken. Het vocht uit de ui kan na het snijden snel bitter gaan smaken.

Bewaren
Uw sjalotjes moeten stevig aanvoelen en de buitenste schil moet droog zijn. Is dit zo, dan is uw sjalot in goede staat. U kunt de sjalotjes op een koele en donkere plaats enkele weken goed bewaren: bijvoorbeeld in de koelkast. In een goed gesloten plastic zakje of bakje zullen de sjalotjes ongeveer 3 maanden te bewaren zijn.

Bakken
U kunt sjalotten slechts fruiten voor bij uw hoofdgerecht, maar u kunt uw sjalotten ook geheel bakken. Kook de sjalotten eerst ongeschild voor 10 minuten. Haal vervolgens het vel eraf. Verhit de olie in een koekenpan en voeg de sjalotten toe. Doe hier eventueel kruidnagels en laurierblad bij. Voeg nog wat rozijnen en witte wijn toe en breng dit aan de kook totdat het vocht stroperig wordt. Breng het geheel op smaak met zout en peper en laat het afkoelen. In het geval dat u de sjalotten bij uw hoofdgerecht laat meebakken, kunt u dit beter niet te lang of te hard doen. Doet u dit wel, dan kunnen de sjalotten donker worden en een bittere smaak krijgen.

Vervangen
Een sjalot heeft een fijnere smaak dan de ui. Wanneer u een sjalot verwarmt, karamelliseren de suikers, waardoor er een zoete smaak ontstaat. Sjalotten worden vaak gebruikt in sauzen en salades: u kunt hiervoor ook een ui gebruiken, maar de smaak zal wat minder zoet zijn. U kunt echter wel een beetje suiker toevoegen om dit te compenseren.

Nieuwste sjalot recepten
Populaire groente recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top