1. Home
  2. Recepten
  3. Senegal

Senegal recepten (16)

Alles wissen
Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

Senegal: KINKELIBA-THEE

* Doute *Kinkeliba, een plant die in vele gebieden tussen Senegal en Benin in het wild groeit, is een natuurlijk urine-drijvend middel dat bovendien een kalmerende werking zou hebben. In Senegal wordt zo veel kinkeliba-thee gedronken dat de overheid de plant verpakt aanbiedt en gebruikers geen verse of gedroogde bladeren meer hoeven te kopen op de markt. Het is een van de soorten kruidenthee die in elk restaurant worden geserveerd. Kinkeliba wordt zo veel gebruikt dat het wordt beschouwd als een wondermiddel voor allerlei kwalen, van verkoudheid tot malaria. Net als bij veel andere Afrikaanse aftreksels zijn er net zoveel variaties van kinkeliba als gebruikers. Sommigen voegen tijdens het trekken een beetje citroensap toe, een paar verse takjes munt of wat citroengras. Liefhebbers van een extra aromatische kinkeliba gebruiken een combinatie van citroen en citroengras.Bron: Koken in Afrika

INGREDIENTEN

1 liter watergedroogde kinkeliba-blaadjes (reformwinkel/natuurdrogist)suiker naar smaak

Bereidingswijze

Breng in een middelgrote pan het water aan de kook. Voeg de kinkeliba-blaadjes toe, zet het vuur laag en laat het geheel 10 minuten zachtjes koken. Zet het vuur uit en laat nog 5 minuten trekken.Zeef de kinkeliba-thee door een stuk kaasdoek in een theepot.

  • Afrikaans
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op21-08-2002
  • Afrikaans
  •  20-30 min.

Senegal: YASSA-KIP

Senegalese koks maken heerlijke yassa-kip. Vaak grilleren zij de kip in plaats van hem te bakken voor ze de stukken in de saus doen. Gebruik voor een wat minder wrange smaak minder citroensap.

INGREDIENTEN

1 kg kip (in stukken), 1.1/2 dl vers citroensap, 4 el moutazijn, 3 uien (in plakken), 4 el arachide-olie of plantaardige olie, 1 takje tijm, 1 groene chilipeper (fijngehakt en zonder zaadjes), 2 laurierbladen, 5 dl kippenbouillon

  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op05-11-2000
  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Gemberbier (Senegal)

INGREDIENTEN

400 GRAM SUIKER, 2 GEMBERWORTELS, 2 CITROENEN, 25 GRAM GIST

  • Afrikaans
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op20-05-2012
  • Afrikaans
  •  0-10 min.

Visragout Met Rijst Uit Senegal

Afrikaans visgerecht.

INGREDIENTEN

Ingredienten voor 6 personen, 4 visfilets (stevig vlees, zoals baars of rode snapper) (500 g), 2 uien, fijngehakt, 4 eetlepels tomatenpuree, 1 bouillonblokje, 1 chilipeper, fijngehakt, 4 worteltjes, 2 rettichs, 1/2 witte kool, 2 aubergines, 1 courgette, 1 kopje tamarindepasta, 500 g rijst, sap van 1 limoen, 1/2 kopje plantaardige honing, , Voor de vulling:, 1 bosje peterselie, fijngehakt, 3 teentjes knoflook, fijngehakt, 2 laurierblaadjes, 2 chilipepers, fijngehakt, 1 bouillonblokje, plantaardige olie, , ,

  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op18-03-2000
  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Pikante balletjes uit Senegal

INGREDIENTEN

(Voor ongeveer 20 balletjes), 500 g rundergehakt, 1 ei, 50 g wit broodkruim, 1 kleine ui, 1 chilipepertje, 3 teentjes knoflook, 1 theelepel gemalen komijnzaadjes, 1 theelepel gemalen korianderzaadjes, 1 theelepel gemberpoeder, 2 theelepels garam masala, 1 eetlepel citroensap, peper uit de molen en zout, frituurolie.

  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op12-07-2001
  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Senegal: Visschotel uit Casamance

* Kaldou *Deze visstoofschotel is een licht en eenvoudig gerecht uit de streek Casamance, in het zuiden van Senegal.Bron: Koken in Afrika

INGREDIENTEN

1 kg vis, bijvoorbeeld zeebaars1,2 dl vers citroensap2 eetlepels arachide-olie2 grote uien, in ringen1 liter water1 Spaanse peper (habanero of andere extreem hete peper), ingeprikt met een vork

  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op21-08-2002
  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Poulet Yassa (Senegal)

Yassa-kip voor 4 tot 6 personen

INGREDIENTEN

1 kip, 5 uien, 3 citroenen (sap), 2 chilipepers, fijngehakt, palmolie,

  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op17-01-2003
  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

couscous de senegalese (couscous uit senegal)

Couscous wordt gemaakt van tarwe of gierst en is kant-en-klaar te koop bij de meeste supermarkten en toko?s.

INGREDIENTEN

1 kg runder- of lamslappen, in blokjes gesneden, 1 grote ui, fijngehakt, 1 teentje knoflook, uitgeperst, 100 ml plantaardige olie, 4 rijpe tomaten, ontveld en kleingesneden, 1 blikje tomatenpuree, 1 theelepel cayennepeper, zout, 4 wortels, 2 meirapen of koolrabi?s, 1 aubergine, 1/2 kleine bloemkool, 1/2 kleine spitskool, 250 g sperziebonen, 2 takjes peterselie, 500 g couscous, evt. 1 eetlepel gemalen lalu,

  • Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op24-06-2003
  • Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Kip Yassa

Kip fris-pikant met citroen en saffraan Oorsprong: Senegal

INGREDIENTEN

1 kip, 1 ui, 2 citroenen met onbehandelde schil, 1 antilliaans piment, 2 el mosterd, 1 doosje saffraan, 3a4 teentjes look, 15-tal groene olijven, olijfolie, peper/zout

  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op20-01-2003
  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Kip yassa

Dit kipgerecht komt uit Senegal

INGREDIENTEN

1 kg kip, citroensap, 6 uien, olie, tijm 2 laurierblaadjes, sambal, zout en peper.

  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op16-12-2000
  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Lamspotje met pinda's

Een gerechtje uit Senegal,

INGREDIENTEN

1 kg lamsstoofvlees, 1 ui geraspt, 4 wortelen in plakjes, 1 blikje geconcentreerde tomatenpuree, 6 dl groentebouillon, 3 cl arachide-olie, 2 eetlepels geroosterde, gemalen pinda's, 1 koffielepel verse gehakte tijm. Zout en peper.

  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op01-08-2001
  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
Nieuwste senegal recepten

kip yassa

Traditioneel kipgerecht uit de Casamance streek in Senegal

INGREDIENTEN

, Aardnotenolie (of een andere soort olie geschikt om te braden), ongeveer 1 kop, Kip, een hele, gedeeld in serveerporties, Uien, vier, zes, acht of nog meer !, Citroensap, ongeveer acht eetlepels, Azijn, ongeveer acht eetlepels, Laurierblad, eentje, Knoflookteentjes, acht, fijn gesneden, , Optioneel:, , Mosterd, Dijon, twee eetlepels, Maggi, een of twee eetlepels, Chilipeper, eentje, fijngehakt, Cayennepeper, rode peper, peper, zout naar smaak, Witte kool, een kleintje, in kleine stukken gesneden, Wortelen, een paar, in stukken gesneden,

  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op27-02-2002
  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Poulet Yassa

Kip Yassa. Dit is een typisch Afrikaans recept. Komt uit Senegal, eigenlijk het zuiden de Casamance. Kan bereid worden met alle soorten zacht vlees en vooral met aap! Het bekendst is het echter met kip.

INGREDIENTEN

Ca. 3 kg kip, 1? dl citroensap, 10 a 12 middelgrote uien, 1? dl olie (zonnebloem, aardnotenolie), tijm, 2 blaadjes laurier, piment (of sambal) (facultatief), zout en peper

  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op06-01-2001
  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

POISSON FARCI (GEVULDE POON)

Gerecht uit Senegal

INGREDIENTEN

2 rode ponen, 1 teentje knoflook, uitgeperst, 1 theelepel gemengde specerijen*, bosje peterselie, fijngehakt, 6 lenteuitjes, fijngehakt, 2 rijpe tomaten, ontveld en fijngehakt, 1 eetlepel zachte boter, zout naar smaak, gesmolten boter, ,

  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op10-09-2002
  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Visschotel met Rijst en Aubergines

Recept uit Senegal

INGREDIENTEN

- 800 g koolvisfilet, - 600 g tomaten, - 250 g maniokwortel, - 250 g aubergines, - 250 g uien, fijngehakt, - pimentpoeder, - 2 laurierbladeren, - 4 kopjes gekookte rijst, - palmolie,

  • Slanke keuken Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op18-07-2001
  • Slanke keuken Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Afrikaanse kip citroen met dombolo

Gesmoorde kip uit Senegal met gestoomde dumpling met wortel en tijm uit zuid afrika.

INGREDIENTEN

Kip:, , 2 citroenen, schoon geschrobd, 150ml water, 1 grote rode ui in dunne ringen, 5 teentjes knoflook, in plakjes, 2 rode pepers, in ringen, 3 laurierblaadjes, 1kl. Bosje verse tijm, 4 kipfilets in grote stukken, 6 el zonnebloemolie, 2 el bruine basterdsuiker, , Brood:, , 3tl instant gist, 300 ml warm water, 450 gr bloem, 1 tl zout, 2tl fenegriekpoeder, 1tl korianderpoeder, 1tl kardamonpoeder, 1/2tl witte peper, 1/2 tl cayennepeper, 1/2 tl gemberpoeder, 1ei, , ,

  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op04-11-2012
  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
Nieuwste senegal recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top