Selderijsoep met shii-take
Door het gebruik van knol- en bleekselderij een lekker pittig soepje
Ingrediënten 4 personen
100-150 g shii-take, 200 g knolselderij, 1 stengel bleekselderij, 30 g boter, 1 el volkorenmeel, 1 l groentenbouillon (tablet), 1 lavasblaadje, nootmuskaat, zout, 1/8 l slagroomVoorbereiding
Maak de shii-takes schoon onder de stromende kraan en droog ze goed af met keukenpapier of borstel ze alleen voorzichtig schoon. Snijd de hoedjes in reepjes en hak de stelen fijn.Schil de knolselderij en snijd hem in kleine stukjes. Snijd de bleekselderij in ringetjes. Houd wat mooi selderijblad apart.
Bereidingswijze
Verhit de boter en fruit hierin knolselderij en bleekselderij tot ze kleur beginnen te krijgen. Strooi het meel erover en laat ook dit kleur krijgen. Schenk scheutje voor scheutje de bouillon erbij en laat alles 20 minuten koken (tot de selderij gaar is).Pureer de soep, voeg de paddestoelen toe en laat nog 10-12 minuten zachtjes koken.Hak het lavasblaadje en het selderijblad fijn.Breng de soep op smaak met nootmuskaat en wat zout. Neem van het vuur af en roer de slagroom erdoor. Strooi de gehakte blaadjes erover.