Scotch Broth
900 gram vlees uit de nek van een lam of schaap, waarbij het vet weggesneden is (je kunt dit makkelijk krijgen bij een Islamitische slagerij) 1 grote ui, in ringen gesneden 3 a 4 in blokjes gesneden knolrapen (knolselderij kan ook) 75 gram gepelde gerst of gort het witte gedeelte van 2 grote speren prei 125 gram verse erwten (geen diepvries) 75 gram droge split-erwten. 1 kleine witte kool, aan stukken gesneden. 3 middel-grote wortelen, geraspt of in blokjes gesneden 2 eetlepels gehakte peterselie 2.5 liter water zout en peper
Week de gedroogde erwten (niet langer dan 3 uur). Snij het vlees aan stukken, en doe het in een grote braadpan met het water. Breng dit aan de kook en schep het schuim eraf. Kruid het naar smaak. Voeg dan de geweekte erwten toe aan deze "pot Barley". Laat dit 20 tot 30 minuten zachtjes koken. Voeg dan de knolraap, de wortelen, de ui en de prei toe, en breng het weer aan het koken. Laat het dan afgedekt ongeveer 90 minuten sudderen totdat het vlees zacht geworden is. Doe dan de kool en de verse erwten erbij en laat het dan nog maximaal 20 a 30 minuten sudderen. Proef een paar minuten voor het serveren of er nog bijgekruid moet worden, en voeg ook de peterselie toe. Serveer de soep met een moot lamsvlees per persoon. Sommige koks serveren de "broth" eerst, en serveren het vlees achteraf met een kappertjes-saus. De groenten kunnen aan het seizoen aangepast worden. Wanneer er bief gebruikt wordt, kan in plaats van de kool gebruik gemaakt worden van boerenkool, selderie en artisjokken. Variaties: Gewelde droge bonen kunnen ook toegevoegd worden. Gebruik ongeveer 50 gram. Overgebleven stukken kip of kipdelen kunnen samen met de kool toegevoegd worden. Het gerecht kan ook volledig gemaakt worden met gekookt gevogelte in plaats van het lamsvlees. Het heet dan "Hen Broth".
- Internationaal Bijgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op08-10-2000Internationaal Bijgerecht30-60 min.
Scotch Broth
Schotse boerensoep (de groenten die de soep zijn aroma moeten geven, kunnen na 1 uur te hebben meegekookt worden vervangen door verse groenten, die met de soep geserveerd worden.)
-750 g schouderstuk van lam (schoongemaakt), -2 liter water, -60 g gerst (gewassen en 2 uur geweekt), -150 g gedopte verse erwten, -150 g koolraap (in dobbelstenen), -150 g wortel (in dobbelstenen), -1 ui (gehakt), -1 prei (alleen het wit gehakt), -250 g witte kool in dunne reepjes, -zout, peper en 1 eetlepel gehakte peterselie
- Schots
- > 120 min.
- Geplaatst op10-01-2003Schots> 120 min.
Scotch broth.
Deze soep, die ook wel gortbouillon wordt genoemd, moet net zo dik en vullend zijn als een stoofpot met groenten. Natuurlijk kunnen ook andere seizoengroenten worden gebruikt.
, 1 kg lamsvlees, nek of schenkel - 2,5 L water of bouillon - peper en zout naar smaak - 1 wortel, fijngehakt - 1 koolraap, fijngehakt - 1 ui, gesnipperd - 2 preien, in ringen - 1/2 kop parelgort - 1/2 kop peterselie, fijngehakt .
- Schots
- 10-20 min.
- Geplaatst op27-12-2002Schots10-20 min.
scotch broth
Stevige wintersoep
1 kilo mager lamsvlees (b.v.nek), 1 3/4 liter water, 50 gram parelgort, 1 grote ui, 1 winter wortel, 1 kleine koolraap, 3 middelgrote prei, 1/2 witte kool, zout, peper, laurier, kruidnagel, tijm, salie, rozemarijn, of kruidenbuiltje
- Engels
- 60-120 min.
- Geplaatst op08-10-2000Engels60-120 min.
Scotch Broth
1kg lamsvlees, nek of schenkel, 2.5L water of bouillon, peper en zout naar smaak, 1 wortel, fijngehakt, 1 koolraap, fijngehakt, 1 ui, fijngesnipperd, 2 preien, in ringen, 1/2 kop parelgort, 1/2 kop peterselie, fijngehakt,
- Iers
- 0-10 min.
- Geplaatst op17-04-2003Iers0-10 min.
Scotch broth
Voorbereidingstijd : 30 minuten koelen - Kooktijd : 2 3/4 uur - Voor 6-8 personen
1 kg lamsvlees, nek of schenkel - 2,5 L water of bouillon - peper en zout naar smaak - 1 wortel, fijngehakt - 1 koolraap, fijngehakt - 1 ui, gesnipperd - 2 preien, in ringen - 1/2 kop parelgort - 1/2 kop peterselie, fijngehakt
- > 120 min.
- Geplaatst op26-03-2002> 120 min.
Barley Broth, Scotch Broth
900 gram vlees uit de nek van een lam of schaap, waarbij het vet weggesneden is (je kunt dit makkelijk krijgen bij een Islamitische slagerij), 1 grote ui, in ringen gesneden, 3 a 4 in blokjes gesneden knolrapen (knolselderij kan ook), 75 gram gepelde gerst of gort, het witte gedeelte van 2 grote speren prei, 125 gram verse erwten (geen diepvries), 75 gram droge split-erwten. 1 kleine witte kool, aan stukken gesneden. 3 middel-grote wortelen, geraspt of in blokjes gesneden, 2 eetlepels gehakte peterselie, 2.5 liter water, zout en peper
- > 120 min.
- Geplaatst op17-05-1999> 120 min.
Scotch mutton broth
Schotse schapensoep.
500 gram schapenvlees * 25 gram boter * 1 winterwortel * 1 ui * 3 raapjes * peper * zout * 1/2 bosje peterselie * 50 gram geweekte gort * 1 1/2 liter bouillon.
- Schots
- 60-120 min.
- Geplaatst op01-08-2007Schots60-120 min.
Scotch broth with barly
Een hartverwarmende soep van lamsbouillon met verse groenten en gort.
500 gr lamsschoudervlees in blokjes, 1 laurierblaadje, zout, peper, 1 grote winterwortel, 1 ui, 1 prei, 2 stengels bleekselderij, 1/4 witte kool, 50 gr snelkookgort, 2 eetl fijngehakte peterselie, croutons
- Engels
- > 120 min.
- Geplaatst op14-01-2002Engels> 120 min.