1. Home
  2. Recepten
  3. Groente
  4. Kool
  5. Savooikool

Savooikool recepten (181)

Alles wissen
Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

GEVULDE SAVOOIKOOL

INGREDIENTEN

? 1 savooikool ? 2 eetl noten olie ? 2 uien in stukjes ? 4 tenen knoflook ? 250 gr magere spekblokjes ? 3 grote gekookte aardappelen in stukjes ? 15 gr boter ? 300 gr cheddarkaas in blokjes ? 1 ? eetl mosterd

Bereidingswijze

Haal de buitenste bladeren van de kool en bewaar ze om het gerecht in op te dienen. Kook de rest van de kool ca 20 minuten in zijn geheel. Snijd de gekookte kool in fijne reepjes. Verhit de olie en bak de ui, knoflook en spekblokjes lichtbruin. Voeg de aardappelen, kool en het ui-tomatenmengsel samen met de boter, kaas en mosterd. Dien het op in de koolbladeren.

  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op18-03-2003
  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Hongaarse savooikool

Een stevig bijgerecht

INGREDIENTEN

-1 kg savooikool, -1/2 l water en wat zout, -150 g doorregen spek (kleine gesneden), -2 kleine uien (gesnipperd), -1 eetlepel parikapoeder, -2 th lepels kummelzaadjes, -1/8 l zure room

  • Hongaars Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op26-01-2003
  • Hongaars Bijgerecht
  •  20-30 min.

Meerval met savooikool

Spekjes en een mooi garnituur maken dit meerval recept uit Oostenrijk kompleet .

INGREDIENTEN

-4 meervalfilets (elk 200 g), -1/2 th lepel zout, -versgemalen peper, -2 el bloem, -30 g boter, -1 el olie, KOOLGARNITUUR:, -600 g savooikool, -80 g uien, -60 g licht gerookt spek (kleine blokjes), -50 g boter, -2 dl kalfsfond, -snufje zout en versgemalen peper, -versgeraspte nootmuskaat, VERDER:, -peterselie als garnering

  • Oostenrijks Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op28-11-2005
  • Oostenrijks Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

savooikool met roomsaus

Toveren met de microgolf

INGREDIENTEN

400 gr savooikool(= groene kool, 1 el margarine, 1 fijngesnipperde ui, 3 el sandeman fine white porto, 2 ontvelde, ontpitte en in blokjes gesneden tomaten, 1 el ma?zena * roux minute* wit, 2 el room, 1 blokje knorr kruiden bouquet italiano, peper

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op06-09-2000
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Bonensoep met savooikool

Pittige bonensoep uit Toscanië maar zonder vlees erin

INGREDIENTEN

400 g witte bonen (blik), 1/2 savooikool, 1 sjalot, 2 knoflook teentjes, 2 selder stengels, 2 wortelen, 500 g tomaten, 1 l groentebouillon, verse oregano (verse)4 plukjes, 1 tl venkelzaadjes, 1 el gedroogde oregano, 2 el zwarte olijven (ontpit), boter, peper, zout

  • Italiaans
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op23-01-2020
  • Italiaans
  •  30-60 min.

Kabeljauw met savooikool

Daar ik regelmatig savooikolen uit de tuin heb ben ik beginnen zoeken naar originele recepten

INGREDIENTEN

500 gr kabeljauwfilet, sap van 1/2 citroen, zout, 375 gr savooikool, 400gr tomaten, wat boter om in te vetten, peper, 4 eieren, 1/4l melk, 50 gr geraspte kaas 2 eetlepels fijngehakte peterselie, ,

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op07-11-2003
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
Populaire kool recepten

Savooikool met merguezworstjes

INGREDIENTEN

- 4 merguezworstjes of runderworstjes, - 400 gr. aardappelen, - wat zout, - wat peper, - 1-1½ dl hete melk, - 25 gr. boter, - 1 tl kerriepoeder, - 400 gr. savooiekool, - 1 (friszure) appel, - 100 gr. geraspte nagel- of mosterdkaas, - 1½ el sesamzaad,

  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op19-01-1999
  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

gegratineerde savooikool

INGREDIENTEN

1 kg savojekool-zoutwater-zout-peper-muskaatnoot-bechamelsaus-75gr geraspte gruyere-paneermeel-70 gr boter.

  • Belgisch Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op03-12-2002
  • Belgisch Bijgerecht
  •  30-60 min.

Zalmpasteitje met savooikool

INGREDIENTEN

8 savooikoolbladeren * 2 dl room * 400 gr verse zalm * 4 eiwitten * 1 tomaat * zalmeitjes * takje platte peterselie

  • Belgisch Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op25-10-2001
  • Belgisch Voorgerecht
  •  30-60 min.

Aardappel ovenschotel met savooikool en braadworst

Heerlijke winterse kost die ook nu al smaakt hoor! Bak de schotel goudbruin in de oven! Bron: "Koken&genieten".

INGREDIENTEN

1.2 kg vastkokende aardappelen, 750 g savooikool, 3 braadworsten, 4-5 el olie, Z & P, nootmuskaat, 2 middelgrote uien, 50-75 g gerookt doorregen spek, boter om de schaal in te vetten, 250-300 g creme fraiche, 4 eieren, 75-100 g belegen kaas.

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op13-09-2005
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Griet met savooikool en spek

INGREDIENTEN

400 gr griet, 12 schijfjes chorizo, 1/4 savooikool, 4 eetlepels water, boter, 4 vellen brickdeeg, 2 eetlepels spekblokjes.

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op04-05-2002
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
Nieuwste savooikool recepten

Savooikool in roomsaus met karwijzaad

De romige en toch pittige savooikool past pefect bij eenvoudige visgerechten zonder saus.

INGREDIENTEN

-3 el plantaardige olie, -1 el karwijzaad, -500 g savooikool (geschaafd), -1,5 dl zure room, -2 th lepels franse mosterd, -zout en peper

  • Frans Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op19-11-2005
  • Frans Bijgerecht
  •  10-20 min.

Eenpansgerecht Met Pasta En Savooikool

INGREDIENTEN

300 gr vlindertjespasta, zout, 4 winterwortelen, 1 pak gesneden savooikool, 100 gr boter of margarine, 1 pakje verse dragon, mespuntje komijnzaad, peper van de molen, nootmuskaat, 1 dikke snede gekookte ham,

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op18-09-1999
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Soep van savooikool met spek

Heerlijk als opwarmertje bij guur weer

INGREDIENTEN

Ongezouten spek (1 stuk) 250 g, 1/2 savooikool (gesnipperd), 2 aardappelen (geschild en in blokjes), 1 ui (gesnipperd), 1,5 L kippenbouillon, 40 g boter, 4 laurierblaadjes, zwarte peper, grof zeezout

  • Belgisch
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op22-01-2020
  • Belgisch
  •  30-60 min.

Gratin Van Savooikool Met Amandelen

INGREDIENTEN

: 3 uien - 80 g boter - 1 savooikool (ongeveer anderhalve kg) - zout - 3 wortelen - 15 el groentebouillon (instant) - 150 g amandelen - 100 g havermout - margarine voor de ovenschaal - 250 g oude Goudse kaas, ,

  • Belgisch Bijgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op11-11-2000
  • Belgisch Bijgerecht
  •  60-120 min.

gestoofde savooikool met pancetta en knoflook

Gewoonweg lekker

INGREDIENTEN

- 1 grote krop savooikool, - 6 schijven pancetaa, - 2 el olijfolie extra vierge, - 3 el boter, - zout, - 2-3 el vleesbouillon, - 100 ml droge witte wijn, - zwarte peper uit de molen, - 1 teentje knoflook, gepeld en in stukjes, - verse rozemarijn.

  • Italiaans Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op21-02-2004
  • Italiaans Bijgerecht
  •  30-60 min.

Terrine van ui, wortelen en savooikool

Voorgerecht; voor 4 personen;

INGREDIENTEN

3 uien, 5 wortelen, 0.25 groene kool (savooikool), 1 cl olijfolie (extra vierge), 1.5 eetlepels mosterd (Gentse mosterd), 3 eieren, 2 theelepels maiszetmeel, peper, zout, 2.5 dl room, 1 eetlepel mosterd (Gentse mosterd), cayennepeper, 20 g boter (bakboter

  • Belgisch Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op03-11-2003
  • Belgisch Voorgerecht
  •  20-30 min.

Terrine van ui, wortelen en savooikool

INGREDIENTEN

3 uien, 5 wortelen, 0.25 groene kolen (savooikool), 1 cl olijfolie (extra vierge), 1.5 eetlepels mosterd (Gentse mosterd), 3 eieren, 2 theelepels maiszetmeel, peper, zout, 2.5 dl room, 1 eetlepel mosterd (Gentse mosterd), peper, zout, cayennepeper, 20 g boter (bakboter)

  • Belgisch Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op28-10-2002
  • Belgisch Bijgerecht
  •  0-10 min.

Terrine van ui, wortelen en savooikool

Voor 4 personen; vegetarisch hoofdgerecht

INGREDIENTEN

3 uien, 5 wortelen, 0.25 groene kool (savooikool), 1 cl olijfolie (extra vierge), 1.5 eetlepels mosterd (Gentse mosterd), 3 eieren, 2 theelepels maiszetmeel, peper, zout, 2.5 dl room, 1 eetlepel mosterd (Gentse mosterd), peper, zout, cayennepeper, 20 g boter (bakboter), ,

  • Vegetarisch
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op27-01-2003
  • Vegetarisch
  •  20-30 min.

Gegratineerde savooikool met rookworst

Slechts een woord : heerlijk !

INGREDIENTEN

-1 kleine savooikool van circa 700 g, -zout en water, -500 g gekookte en gerookte worst, -250 g magere kwark, -3 eieren, -4 eetlepels broodkruim, -1 bosje bieslook, -versgemalen zwarte peper, -1 th lepel paprikapoeder, -50 g geraspte Parmezaanse kaas, -boter om in te vetten

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op22-08-2002
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Misosoep met savooikool en kip

Oosters hartige maaltijdsoep met kip en miso

INGREDIENTEN

400 g kipfilet, 1/2 savooikool, 8 shi-itake paddenstoelen, 1 teentje knoflook, 1 stuk gember, 8 zakjes miso (poeder om soep mee te maken vb: van Saitaku), 1 scheut donkere sojasaus

  • Aziatisch
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op22-01-2020
  • Aziatisch
  •  20-30 min.

Stoofpot Van Savooikool Met Geroote Ham.

INGREDIENTEN

* 1 sAVOOIKOOL;, * 2 fijngesnipperde sjalotjes., * 1 fijngesnipperde ui., * 2 eetlepels arachideolie., * 2 wortelen in schijfjes., * 2 fijngehakte knoflookteentjes., * 20 cl gevogeltebouillon., * 15 cl droge witte wijn., * 1 kruidnagel., * 1 laurierblad., * 2 eetlepels gemalen paprikapoeder., * 2 stukken gerookte ham., * Peper & zout.

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op21-01-2010
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Gebakken Reblochon in savooikool

Dit gerecht heeft een onovertroffen smaak; serveren als stevig voorgerecht of als ongebruikelijk maar heerlijk lunchgerecht!

INGREDIENTEN

-4 el plantaardige olie, -100 g aardappelen in blokjes van 1/2 cm, -1 ui gesnipperd, -75 g rookspek in reepjes, -50 g cantharellen in plakjes, -75 g champignons in dunne plakjes, -2 el bieslook fijngeknipt, -8 bladeren van een savooikool, -nootmuskaat, -1 Reblochon zonder korst, -25 g gesmolten boter, -3 dl geconcentreerde vleesbouillon, -zout en peper

  • Frans Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op30-10-2003
  • Frans Voorgerecht
  •  20-30 min.

Worst met savooikool, kaassaus en gekookte aardappelen

Heerlijk Vlaams recept om de winter mee af te sluiten 

INGREDIENTEN

4 boerenworsten, 1 savooikool, 800 g aardappelen (loskokend), 250 g gruyère of emmenthal, 40 g bloem, 75 cl melk, 1 eetlepel scherpe mosterd, 4 eetlepels graanmosterd, boter, een snuifje bicarbonaat, zout, peper, nootmuskaat

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op25-02-2016
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Lasagne met savooikool, ricotta en gerookte ham

Extra groenten in je lasagne? Dat kan perfect met savooikool. De ricotta en de gerookte ham maken deze ovenschotel dan weer extra smaakvol. 

INGREDIENTEN

1 savooikool, 300 g trostomaten, bosje basilicum, 1 sjalot, 2 teentjes knoflook, 400 g ricotta, 150 g gerookte Meesterlyck-ham, 12 lasagnevellen, 2 blikken tomatenblokjes, 2 el tomatenpuree, 1 tl paprikapoeder, 100 g geraspte oude kaas, olijfolie, peper en zout

  • Belgisch
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op27-09-2019
  • Belgisch
  •  30-60 min.

Lasagne met savooikool, ricotta en gerookte ham

Extra groenten in je lasagne? Dat kan perfect met savooikool. De ricotta en de gerookte ham maken deze ovenschotel dan weer extra smaakvol. 

INGREDIENTEN

1 savooikool, 300 g trostomaten, bosje basilicum, 1 sjalot, 2 teentjes knoflook, 400 g ricotta, 150 g gerookte Meesterlyck-ham, 12 lasagnevellen, 2 blikken tomatenblokjes, 2 el tomatenpuree, 1 tl paprikapoeder, 100 g geraspte Flandrien oud, olijfolie, peper en zout

  • Belgisch
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op12-03-2020
  • Belgisch
  •  30-60 min.

Lasagne met pompoen, savooikool en cottage cheese

Lekker light en vegetarisch 

INGREDIENTEN

8 lasagnevellen, 10 savooikoolbladeren, 2 flespompoenen, 4 knoflook teentjes, 3 blaadjes salie (gehakt), sap van een halve limoen, 300 g cottagecheese, 100 g panko, olijfolie, peper en zout

  • Belgisch
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op27-05-2020
  • Belgisch
  •  30-60 min.

Gevulde kwartels met groene kool=savooikool

Recept voor 4 in meergangen maaltijd. indien enige hoofdschotel 2 kwartels per persoon rekenen.

INGREDIENTEN

4 kwartels - gerookt spek - groene kool - ui - laurier - gevogeltefond of kippebouillon.

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op06-12-2009
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Fazant met witlof, rollade van fazant met savooikool

Culinair recept van chef Luc Bellings ; de chef van  sterrenrestaurant 'Aan Tafel bij Luc Bellings'

INGREDIENTEN

4 dwergappeltjes, 2 notenolie, 4 dl wildfond, 2 dl veenbessensap, 2 puree van eekhoorntjesbrood, 2 dl Cognac, 2½ gr agar agar, 1 boter, ½ citroen (sap), 4 fazantfilets, 4 stronken witlof, 4 geblancheerde koolbladen, 2 ontbeende fazantenbillen

  • Belgisch
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op14-10-2017
  • Belgisch
  •  60-120 min.

Vulling van savooikool en kaas voor 1 kg kalkoenrollade

Een smeuige , maar lekkere kalkoenvulling !

INGREDIENTEN

-1/4 savooikool (circa 300 g), -30 g boter, -1 th lepel kerriepoeder, -zout en peper, -2 eieren, -100 g geraspte Emmenthaler, -30 g geroosterde zonnebloempitten, -1 a 2 el paneermeel

  • Belgisch Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op12-10-2005
  • Belgisch Bijgerecht
  •  10-20 min.

IN DE OVEN GEGAARDE TONGSCHARFILET MET GESMOORDE SAVOOIKOOL

Een eenvoudig maar feestelijk visgerecht met tongschar en heerlijk gesmoorde groentjes.

INGREDIENTEN

800 g tongscharfilets, 8 aardappelen (bv. Ratte), 8 jonge wortelen, 8 raapjes, 2 sjalotten in fijne brunoise, ? savooikool, ? dl gevogeltebouillon, 4 eetlepels olijfolie, 10 g hoeveboter, muskaatnoot, peper en zout (sel de guerande),

  • Belgisch
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op02-12-2002
  • Belgisch
  •  20-30 min.

IN DE OVEN GEGAARDE TONGSCHARFILET MET GESMOORDE SAVOOIKOOL

INGREDIENTEN

800 g tongscharfilets, , 8 aardappelen (bv. Ratte), , 8 jonge wortelen, , 8 raapjes, , 2 sjalotten in fijne brunoise, , ? savooikool, , ? dl gevogeltebouillon, , 4 eetlepels olijfolie, , 10 g hoeveboter, , muskaatnoot, , peper en zout (sel de guerande)

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op07-12-2002
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  0-10 min.

No carb-lasagne met savooikool, zoete aardappel, parmaham, ricotta

Wil jij vaker op voorhand koken? Deze lasagne is ideaal voor wie dit wil doen en bovendien deze lasagne is koolhydratenvrij! 

INGREDIENTEN

1 savooikool, 2 zoete aardappelen, 200 g parmaham, 400 g ricotta, 250 g mozzarella (in plakjes), 1 sjalot (gesnipperd), 1 knoflook (geperst) teentje, 1 bosje basilicum, 800 g tomaten (gehakte, in blik), 1 ei, 40 g geraspte parmezaan, 1 tl suiker, nootmuskaatsnuifje, boter, olijfolie, peper en zout

  • Italiaans
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op01-03-2020
  • Italiaans
  •  30-60 min.

Met eend gevulde Ravioli met Savooikool en Foie Gras

De inspiratie voor dit gerecht deed de grote Kok Stefano Cavallini op in een hotel op Mallorca. De zoete Torcolato haalt het beste van de eend en de foice gras naar voren. Als u het gerecht lichter wilt maken, laat u de eenden- of ganzenlever weg.

INGREDIENTEN

12 plakjes verse Foice Gras van 25 gr per stuk 1 dl Zoete witte wijn van een goede kwaliteit 1,5 dl kippenbouillon 100 gram savooikool 40 gram boter RAVIOLI; 300 gram eendenborst zonder vel in stukjes gesneden 1 sjalotje gesnipperd 1 el olijfolie 20 gram courgetteschil en wortel in piepkleine blokjes gesneden 0.85 dl slagroom zout en peper 150 PASTADEEG: 300 gram bloem zout 3 eieren 2 el olijfolie.

  • Frans
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op02-05-2003
  • Frans
  •  20-30 min.

Koolworst

Lekker snel en makkelijk, veel variatie mogelijk

INGREDIENTEN

2 boerenworsten met ui - 4 bladeren savooikool - cayennepeper - knoflookpoeder

  • Portugees Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op19-01-2004
  • Portugees Hoofdgerecht
  •  0-10 min.

pastaschotel

Spaghetti in de wok met savooikool en kip.

INGREDIENTEN

/- 500 gr spaghetti, 4 teentjes knoflook, 200 gr gemalen kaas, een halve savooikool, 3 kipfilets, peper, zout, een klontje boter, olijfolie

  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op28-02-2002
  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Schorsenerenpureetaartje

Makkelijk en erg lekker voorgerecht

INGREDIENTEN

-200 gr. schorseneer, -2 dl. melk, -200 gr. aardappel, -150 gr. koude boter, -1 ei, -enkele bladen savooikool, , , , .

  • Belgisch Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op29-03-2006
  • Belgisch Voorgerecht
  •  20-30 min.

Scottish Stew

Erg voedzame stoofpot met kool en aardappelen uit Schotland (kan naar keuze met rund-of lamsvlees worden bereid.

INGREDIENTEN

-1 kg rundvlees van de schouder of schenkel, -2 el olie, -500 g aardappelen, -500 g uien, -500 g savooikool, -200 g wortels, -60 g vet spek (dobbelsteentjes), -2 th lepels zout, -2 th lepels verse tijm, -2 el gehakte peterselie, -1 laurierblad, -3/4 liter vlees-of kippebouillon, -versgemalen witte peper

  • Schots Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op22-09-2004
  • Schots Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Bouillon van zalm en staartvis

INGREDIENTEN

300 gr zalm, 300 gr staartvis, 1/2 savooikool, 100 gr spek, salie, groentenbouillon, 1 teentje look.

  • Belgisch
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op04-05-2002
  • Belgisch
  •  10-20 min.

Koolrolletjes met varkensfilet en paddestoelen.

INGREDIENTEN

* 2 varkensfilets van ca.400 gr., * 60 gr gedroogde eekhoorntjesbrood., * 1 savooikool., * 4 eetlepels olie., *200 ml vleesbouillon., * 100 ml witte wijn., * Peper & zout.

  • Belgisch
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op27-01-2010
  • Belgisch
  •  60-120 min.

Pot-au-feu met alleen maar groenten

Een Franse stoofpot met alleen maar verse groenten

INGREDIENTEN

1 ui1, 2 wortelen, 2 preien, 3 pastinaken, 4 aardappelen, 1/2 savooikool, 2 peren, kruidentuiltje, 750 ml groentebouillon, boter, olijfolie, peper en zout

  • Frans
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op23-01-2019
  • Frans
  •  30-60 min.
Nieuwste savooikool recepten
Populaire kool recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Top