Sarma
Gevulde zurekool rolletjes.
2 pakken zurekool bladeren(verkrijgbaar bij een turkse supermarkt)- 1 ui - 4 teentjes knoflook - 1 kilo half om half gahakt - ong. 250 gr. heel fijn gesneden spek - peper - rode paprika poeder - vegeta(of zout)- olie - 1 thee glas gewassen rijst
De boven genoemde ingredienten goed mengen. Van de zurekool bladeren de harde nerf er voorzichtig uit snijden. In een diepe pan 1 blad zure kool leggen.
Neem een blad zure kool plat in een hand. Maak met je andere hand een rolletje van het gehakt mengsel en leg dit op het blad. Zij kanten goed dicht vouwen en het rolletje goed strak op rollen. Pan vullen met deze rolletjes. Leg daarna een lekker stuk gerookt spek er boven op voor de smaak.Doe er nu zo veel warm water bij dat de rolletjes onder water staan. Het water aan de kook brengen en als het een maal kookt het vuur heel zacht zetten en een paar uur laten staan. Tip: zurekool bladeren die kapot zijn en niet geschikt zijn om rolletjes van te draaien kan je in kleine stukjes snijden en op de rolletjes leggen en mee koken. Voor sarma geldt: Maak gerust te veel, hoe langer het staat hoe lekkerder het is en je kunt het heel makkelijk in vriezen.
- Balkan Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op19-02-2003Balkan Hoofdgerecht60-120 min.
sarma
Joegoslavische koolgerecht
Spitskool,500 gr rundergehakt,salami,rijst,bouillonpoeder,paprikapoeder,zwarte peper,knoflook
- Balkan Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op26-11-2005Balkan Hoofdgerecht60-120 min.
Sarma
Land: Roemenie
Arachideolie, - uien, - paprika, - tomaten, - versnipperde dille, - geraspte wortel, - runds- en varkensgehakt, - peper & zout, - tijm, - gedroogde bouillon, - paprikapoeder, - 100 gr rijstkorrels, - enkele lepels tomatenpuree, - witte wijn, - tomatenpuree, - zuurkoolbladeren, - gerookt spek op het been, - een laurierblad, - enkele peperbolletjes
- Internationaal Hoofdgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op22-05-2004Internationaal Hoofdgerecht> 120 min.
Sarma (gevulde druivenbladeren)
1 pot druivenbladeren (verkrijgbaar in een turkse winkel), 2 kopjes rauwe witte rijst, 100 gram lams of rundergehakt, 1 grote ui, half kopje olijfolie, 1 eetlepel tomatenpuree (salca), 1 theelepel gemalen zwarte peper, 4 theelepels munt, 1 zout naar smaak, 2 citroenen
- Turks Bijgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op01-04-2010Turks Bijgerecht30-60 min.
Sarma op Sloveense manier
De traditie in Slovenie is dat sarma met nieuwjaar wordt gegeten omdat de meeste mensen een kater hebben van de vorige dag.
20 spitskoolbladeren (spitskool kan met wat zout in een zuurkoolton zelf zuur worden gemaakt) of kant en klaar bij een Turkse toko halen, 800 a 900 gram half om half gehakt, 100 gram ui, 2 teentjes knoflook, peterselie, 1 thl. kummel (karwijzaad), 1 thl Marjolein kruid, 1 laurierblad, 10 gram hete paprika poeder, zout en zwarte peper, ei, 180 a 200 gram rijst, 500 gram wijnzuurkool of vers uit het vat, 800 gram gerookte ribbetjes, 1 dl yoghurt, 1,5 dl creme fraiche., Saus: 50 gram vet, 20 gram meel, zout, 1/2 thl. suiker, 10 a 20 gram hete paprika poeder, 20 gram tomatenpuree
- Balkan Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op14-09-2004Balkan Hoofdgerecht30-60 min.
Yaprak Sarma (Dolma's met rijst)
1 potje wijnbladeren - 1 1/2 el olijfolie - 1 fijngehakte ui, - 2/3 kop rijst - 1 1/2 kop water, - 1/2 kop fijngehakte rozijnen (1 nacht geweekt in water), - 1 kop pijnboompitten - 1 el fijngehakte peterselie, - zout en peper naar smaak - 1 mespuntje kaneel, - 2 gepelde tomaten in stukjes - water - sap van 1 citroen,
- Turks Bijgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op31-03-2003Turks Bijgerecht30-60 min.
Sarma, pittige bulgur in wijnbladeren
Sarma is de Turkse variant van dolma.
250 g ingelegde wijnbladeren, 150 g bulgur, 1 gesnipperde ui, Olijfolie, 2 el Turkse rodepaprikapasta, 1 tl granaatappelmelasse, 2 el fijngehakte peterselie, Volle Turkse of Griekse yoghurt, voor erbij
- Turks
- 30-60 min.
- Geplaatst op24-09-2016Turks30-60 min.
Kiymali sarma (Gevulde wijnbladeren met gehakt)
1 potje of 30 verse wijnbladeren (tegenwoordig bijna in elke supermarkt te vinden), 5 kleine fijngehakte uien - 350 gr kalfsgehakt, - 2/3 kopje rijst 5 minuten geweekt in kokend water en afgegoten, - 1 tl fijngestampte muntblaadjes - 2 tl fijngehakte peterselie, - een snufje kaneel - zout en peper naar smaak, - 2 el olijfolie - water of kippebouillon - sap van 1 citroen,
- Turks
- 30-60 min.
- Geplaatst op31-03-2003Turks30-60 min.
gevulde wijnbladeren (veg)
200 gram wijnbladeren, 3 eetlepels pijnboompitten, 200 gram (zilvervlies)rijst, 2 uien, 4 tenen knoflook, 3 grote tomaten, 4 takjes peterselie, 4 eetlepels olijfolie, 2 – 3 theelepels sambal oelek, 1 theelepel gedroogde munt, ½ citroen, 1 tomaat
- Turks
- 30-60 min.
- Geplaatst op17-03-2012Turks30-60 min.