Stoofpeertjes
Op twee verschillende manieren klaargemaakt De beste peertjes hiervoor zijn Giezer Wildeman-peertjes. Deze kleuren het mooist. van "moesje2"
Ingrediënten
1 kg stoofperen, 50 gram suiker (eventuele gele basterdsuiker), water tot de peertjes net onder staan, 2 kleine stukjes pijpkaneel, 2 stukjes citroenschil (scheutje geconcentreerde citroen mag ook), 1 dl rode wijn of bessensap, , Of gebruik:, 1 kg stoofperen, 100 gram suiker, 2 dl water (voor snelkookpan), 1 kaneelstokje en 2 kruidnageltjes, 1 dl rode bessensap of een restje rode wijn,Bereidingswijze
Schil de peertjes, snijd ze in tweeen en verwijder de klokhuizen. Leg de peertjes in een stoofpan (snelkookpan) met de overige ingredienten. Breng ze aan de kook en draai het vuur dan zo laag mogelijk. Laat ze 2? tot 4 uur stoven (in de snelkookpan ongeveer 50 minuten) tot ze gaar zijn. Het kookvocht is dan wat dik en stroperig. Zoniet, schep de peertjes er dan uit en kook het stoofvocht in tot het stroperig is. Verwijder de kaneel, citroenschil en kruidnagels. Eventueel kun je het sap nog wat extra binden met aangemaakte maizena (met wat water aanmaken). Lekker bij gehakt en warm varkensvlees.