Marokkaanse pompoensoep
Lekker zoet en echt anders dan 'normale' pompoensoep. Je associeert pompoenen niet zo snel met de keukens van het Midden-Oosten, maar toch werken bijvoorbeeld de Koerdische en de Armeense keuken veel met pompoenen, meestal sterk gekruid met kruidnagel en kaneel. De plantenvrucht, familie van de meloen, wordt zowel in hartige als zoete gerechten gebruikt. Koerden, Armeniërs, Turken en Israëli's hebben allemaal eigen versies van stroperige pompoenjam, pompoen gevuld met een farce van lamsvlees of pompoensoep.
Ingrediënten 4 personen
* Twee eetlepels zonnebloemolie, * Twee fijngehakte teentjes knoflook, * 1 pompoen van ongeveer een kilo, * 1 liter groentebouillon (tabletten), * 1 theelepel gemalen komijn, * 1 theelepel citroensap, * zout en versgemalen zwarte peper, * 1 deciliter olie om te frituren, * 1 eetlepel korianderblaadjes, * 1 eetlepel muntblaadjes, * 200 gram kipfilet in reepjes, * mespunt kaneelBereidingswijze
1. Ontpit de pompoen en snijd deze in stukjes. Schillen hoeft niet. 2. Verhit de zonnebloemolie in een grote soeppan en fruit de knoflook. 3. Voeg de pompoen toe en bak deze al omscheppend een minuut of twee mee. 4. Voeg dan de bouillon, komijn, het citroensap, zout en peper toe en breng alles aan de kook. Laat de soep dan een minuut of twintig zachtjes pruttelen. 5. Verhit de frituurolie in een wok of koekenpan en frituur de koriander en munt knapperig. Schep de kruiden met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. 6. Pureer de soep met een staafmixer of in de keukenmachine en breng hem opnieuw aan de kook. 7. Voeg dan de kip toe en laat de soep nog een minuut of vijf zachtjes pruttelen tot de reepjes gaar zijn. 8. Breng de soep op smaak met zout en peper. 9. Schenk deze dan in kommen en strooi de kaneel en gefrituurde kruiden erover. Geef er repen sesambrood bij.