Portugal: Gebraden geit
* Cabrito assado *Begin een dag van te voren aan dit gerecht, omdat het vlees een hele nacht gemarineerd moet worden. Het recept is voor 10 personen. Bij de geit wordt rijst geserveerd met het hart en/of de lever van de geit, metworst en beenham. Helemaal authentiek is het om de geit te braden in een houtoven
Ingrediënten 10 recipe.people
1 kleine geit (4-5 kg), 200 g spek (in repen gesneden), takjes van de laurierboom, peterselie, Marinade:, 1 fijngehakte grote ui, 1 bosje peterselie (fijngehakt), 2.1/2 dl wijnazijn, 1 el paprikapoeder (zoet), 1 el gemalen peper, Rijst:, 1 kg rijst, 2 fijngehakte uien, 2 el boter of margarine, 150 g beenham, het hart en/of de lever van de geit, 1 metworst, 1 tl saffraan, zoutVoorbereiding
Maak de geit schoon, van binnen en van buiten. Spoel de geit goed af met koud water en droog hem vervolgens.Meng alle ingredienten voor de marinade goed door elkaar. Bestrijk het vlees met de marinade en laat het er een nachtje intrekken.
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor tot 200-220 graden.Maak de volgende dag met een mes flinke inkepingen in het vlees. Vul deze inkepingen met spek. Zorg ervoor dat de pan zo groot is dat de geit erin past (liefst een aardewerken vuurvaste pan). Leg op de bodem van de pan een soort roostertje van laurierboomtakjes. Leg daarbovenop de geit. Braad de geit in de pan aan alle kanten bruin in de flink hete oven.Begin met de rest van de maaltijd als het vlees al bijna helemaal gaar is (dat duurt minimaal een paar uren). Fruit in een grote koekenpan de uien in wat boter goudbruin. Snijd de ham in blokjes (niet groter dan 3 cm) en doe deze, samen met het in stukken gesneden hart en/of de in stukken gesneden lever, ook in de pan. Snijd de metworst in blokjes en voeg deze toe.Haal het vlees en de worst uit de pan als ze gaar zijn en houd ze warm. Bak nu even de rijst in het vet in de koekenpan en giet er dan water (2 kopjes water op 1 kopje rijst) bij. Kruid de rijst met saffraan en zout. Kook de rijst op een laag vuur gaar.Strooi vlak voor het serveren verse peterselie over de gebraden geit en leg de stukken hart, lever en worst bovenop de rijst.