Mexicaanse saffraan recepten (7)

Saffraan
Saffraan is een geel gekleurde specerij die gewonnen wordt uit de saffraankrokus. De saffraankrokus is een knolgewas. Saffraan heeft een vrij bittere smaak, terwijl het een geur heeft die lijkt op die van honing. De saffraankrokus werd al in de oudheid geteeld. Grappig weetje is dat de Romeinen na een feestmaal hun hoofdkussen vulden met saffraan. Dit zou namelijk de kater bezweren. De naam saffraan is afkomstig uit het Arabisch: het woord asfar betekent geel en de vrouwelijke vorm hiervan is safra. Saffraan wordt gebruikt in sauzen, brooddeeg, desserts, melk en rijst- en visgerechten. In Europa is vooral Spanje een grote consument van saffraan, aangezien de specerij een essentieel ingrediënt is van de paella. Daarna volgen de andere Mediterrane landen. Zo gebruiken de Italianen de saffraan bijvoorbeeld in risotto. De saffraanplant wordt vooral in Griekenland geteeld en op een wat kleinere schaal in Spanje, Frankrijk, Oostenrijk, Turkije, Italië en op de Krim.
Kopen
De prijs van saffraan kan oplopen tot ongeveer 8000 euro per kilo. Dit lijkt een grote belemmering om saffraan te gebruiken in de keuken. Omdat saffraan echter zo krachtig is, heeft u hele kleine hoeveelheden nodig om uw voedsel met de smaak van saffraan te voorzien. Het is aan te raden om saffraandraadjes te kopen in plaats van poeder, aangezien er nog wel eens met het poeder geknoeid wordt om het goedkoper te maken.
Oplossen
Om het beste resultaat te krijgen, kunt u de saffraan het beste tien minuten laten weken of oplossen in een beetje water, olie of azijn. U kunt de draadjes met de bolle kant van een lepel kneuzen. Dit zorgt ervoor dat de stoffen van de saffraan in het vocht worden opgenomen. Hierna kunt u het vocht aan uw gerecht toevoegen.
Bewaren
U kunt saffraan het beste in folie verpakken om het te beschermen tegen lucht en licht. In een donkere, koele plaats kunt u de saffraan van 6 maanden tot een jaar bewaren met de smaak nog volledig in tact. Daarnaast is het belangrijk om saffraan droog te houden. Van vocht wordt saffraan muf en veroudert het sneller. Ook de draden kunnen smaken van andere kruiden opnemen, dus hou de pot van uw saffraan volledig schoon. Saffraan kan niet bederven, maar verliest met de tijd wel smaak.
Vervangen
Omdat saffraan zo kostbaar is, wordt het in de keuken vaak vervangen. U kunt saffraan vervangen door kurkuma. Wilt u uw gerecht per se de kleur van saffraan geven, dan kunt u de kleurstof verkrijgen door een goudsbloem te drogen en vervolgens fijn te malen.
Gestoofde kippendijen in honingsaus
Zoete malse kip met parelcouscous. Probeer het eens!https://chivanne.nl/gestoofde-kippendijen-in-honingsaus/ …
Ingrediënten 3 recipe.people
75 gram bacon , , 500 gram kippendijtjes , , 1 ui , , 1eetlepel honing , , 5takjes tijm , , 1 blokje kippenbouillon , , ¼ e theelepel kardemom , , ¼e theelepel komijn , , snufje saffraan of anders een halve mandarijn , , 1 eetlepel citroensap , , peper en zout , , 1 eetlepel bloem , , 125 gram was-/bospeentjes , , couscous , , olieMEXICAANS VISPOTJE
je zult zien dat het een eenvoudig recept is. de saus is ook zalig als dipsaus bij gekookte mosselen …
Ingrediënten 4 recipe.people
voor de saus:, , flinke klont boter scheut olijfoliesaffraan 1 ui een grote tomaat ontdaan van vel knoflook naar smaak 3 tot 4 teentjes tabasco scheut kruidenbouillon 2 flesjes room (light of gewoon) peterselie scheut pernod peper en zout1 goene en rode paprikavis naar smaak ong. 500 gr.(kabeljauw, zalm en zeevruchten), ,Mexicaanse bonenschotel
Dit is mijn recept.gemaakt door de ingrediënten die ik in de koelkast had Op het gehakt na Ik hou nl niet van gehakt uit de vriezer Dat is echt smerig, gehakt ontdooienDe mexicaanse bonenschotel heb ik gemaakt in 1998 ongeveerIk hou van kidneybonen maar nu doe ik half.half bruine en kidney bonen …
Ingrediënten 5 recipe.people
Mexicaanse bonenschotel, , , , 250 gram gehakt (zout,peper,paprika) Gerookte paprikapoeder, 1 dikke plak ham ( blokjes), 150 gram chorizo (blokjes), Blikje crispy maiskorrels, Tomaatblokjes , blikje of ontvelde tomaten snijden, , 1 rode peper, 1 groene paprika, 4 ontvelde tomaten (blokjes), 3 uien (beetje grof), Olijfolie, 1 blik kidney of bruine bonen, 1 pak rijst(koken met zout en kurkuma) pandan of basmatie rijst, , BEREIDEN:, Gehakt met kruiden rul bakken ,dan uien, paprika en peper meebakken , Dan de ontvelde tomaten erbij doen en flink aanbakken , Afblussen met beetje water dan de chorizo en ham erbij doen , En als laatste de bonen en mais korrels erbij , , Rijst koken met halve theelepel kurkuma of saffraan meekoken, En rijst en bonenmengsel serveren !!, , Enjoy !!Mexican Jambalaya
Hot & spicy schotel …
Ingrediënten 2 recipe.people
Ca 600 gr rijst, 1/2 liter groentebouillon, 1/2 liter droge witte wijn, saffraan, cajunkruiden, 2 a 3 kippefilets, 1 a 2 grote ajuinen, 1 grote rode peper, 1 doos gepelde tomaten, enkele soeplepels erwten, 2 a 3 lookteentjes, 1 milde chilipeper, 300 a 400 gram scampi (of rivierkreeftjes, grote garnalen,...)Populaire kruiden recepten
Kurkuma Koriander Kardemom Dragon Appelazijn Umami Truffel Chili Brandnetel ZaatarGestoofde kabeljauw
kabeljauw mexicaanse stijl …
Ingrediënten 4 recipe.people
4 kabeljauwfilets (150 gr. elk), 2 eetlepels tacokruiden, 1 blikje kidneybonen, 1 blikje maiskorrels, 50 gr. boter, 4 lente-uitjes, 1 pot milde tacosaus.Nieuwste Mexicaanse saffraan recepten
Gestoofde kippendijen in honingsaus Mexicaanse kipschotel met saffraanrijst Mexicaanse bonenschotel MEXICAANS VISPOTJE Gestoofde kabeljauw Mexican JambalayaAndere recepten met saffraan
Afrikaanse saffraan Amerikaanse saffraan Antiliaanse saffraan Argentijnse saffraan Aziatische saffraan Belgische saffraan Braziliaanse saffraan Chinese saffraan Duitse saffraan Engelse saffraan Franse saffraan Griekse saffraan Indiase saffraan Indische saffraan Japanse saffraan Koreaanse saffraan Marokkaanse saffraan Mexicaanse saffraan Nederlandse saffraan Portugese saffraan Spaanse saffraan Surinaamse saffraan Thaise saffraan Turkse saffraan Vietnamese saffraan
Saffraan
Saffraan is een geel gekleurde specerij die gewonnen wordt uit de saffraankrokus. De saffraankrokus is een knolgewas. Saffraan heeft een vrij bittere smaak, terwijl het een geur heeft die lijkt op die van honing. De saffraankrokus werd al in de oudheid geteeld. Grappig weetje is dat de Romeinen na een feestmaal hun hoofdkussen vulden met saffraan. Dit zou namelijk de kater bezweren. De naam saffraan is afkomstig uit het Arabisch: het woord asfar betekent geel en de vrouwelijke vorm hiervan is safra. Saffraan wordt gebruikt in sauzen, brooddeeg, desserts, melk en rijst- en visgerechten. In Europa is vooral Spanje een grote consument van saffraan, aangezien de specerij een essentieel ingrediënt is van de paella. Daarna volgen de andere Mediterrane landen. Zo gebruiken de Italianen de saffraan bijvoorbeeld in risotto. De saffraanplant wordt vooral in Griekenland geteeld en op een wat kleinere schaal in Spanje, Frankrijk, Oostenrijk, Turkije, Italië en op de Krim.
Kopen
De prijs van saffraan kan oplopen tot ongeveer 8000 euro per kilo. Dit lijkt een grote belemmering om saffraan te gebruiken in de keuken. Omdat saffraan echter zo krachtig is, heeft u hele kleine hoeveelheden nodig om uw voedsel met de smaak van saffraan te voorzien. Het is aan te raden om saffraandraadjes te kopen in plaats van poeder, aangezien er nog wel eens met het poeder geknoeid wordt om het goedkoper te maken.
Oplossen
Om het beste resultaat te krijgen, kunt u de saffraan het beste tien minuten laten weken of oplossen in een beetje water, olie of azijn. U kunt de draadjes met de bolle kant van een lepel kneuzen. Dit zorgt ervoor dat de stoffen van de saffraan in het vocht worden opgenomen. Hierna kunt u het vocht aan uw gerecht toevoegen.
Bewaren
U kunt saffraan het beste in folie verpakken om het te beschermen tegen lucht en licht. In een donkere, koele plaats kunt u de saffraan van 6 maanden tot een jaar bewaren met de smaak nog volledig in tact. Daarnaast is het belangrijk om saffraan droog te houden. Van vocht wordt saffraan muf en veroudert het sneller. Ook de draden kunnen smaken van andere kruiden opnemen, dus hou de pot van uw saffraan volledig schoon. Saffraan kan niet bederven, maar verliest met de tijd wel smaak.
Vervangen
Omdat saffraan zo kostbaar is, wordt het in de keuken vaak vervangen. U kunt saffraan vervangen door kurkuma. Wilt u uw gerecht per se de kleur van saffraan geven, dan kunt u de kleurstof verkrijgen door een goudsbloem te drogen en vervolgens fijn te malen.