Lasagne (zonder bechamelsaus )
Traditionele lasagne zonder bechamelsaus. Recept zo langzaam mogelijk gemaakt. De lasagne heb ik afgekeken van mijn Italiaanse buurman, en gecombineerd met andere recepten en samen gevoegd tot een ultiem Lasagne recept. Voor het beste resultaat zou de bereiding het liefste een dag van te voren kunnen maken (alleen niet afbakken). Zo komen de smaken goed tot hun recht.
Ingrediënten 4 personen
De tomatensaus:, , 1 grote uit , 1 kleine wortel, 500gr rundertartaar (of gehakt), 2 eetlepels extra virgin oijfolie , Vers gemalen zout & peper naar smaak, 1 groot vers laurierblad , 1 blik gepelde tomaten , Een half blik vullen met water na het legen, 1 blikje tomatenpuree , 1 handje gesneden kleine basilicum blaadjes (of 2 handen grote bladen), 2 volle eetlepels gedroogde oregano (of 1 eetlepel vers gesneden), 2 teentjes knoflook , kopje witte wijn, 1 theelepel kristalsuiker, 1 handje verse platte peterselie , , , Ricotta mix, , Vers gemalen zout en peper naar smaak, 250gr Ricotta , 1 eidooier, Nootmuskaat naar smaak , 1 eetlepel vers gesneden platte peterselie, , , Voor de assemblage, , Lasagne bladen (liefst zelf gemaakt) , Stuk berse Parmesaanse kaas, en microplane zester , 250gr Buffelmozzarella (in plakken van 5mm dik. (Snijden wanneer je de lasagne af gaat maken),Voorbereiding
Wanneer je gedroogde lasagne bladen gebruikt, zorg dat je ze in lauw water laat liggen voordat je de lasagne in elkaar zet.
Bereidingswijze
Stap 1: Bak het gehakt Bak de tartaar/rundergehakt in een koekenpan op zo laag mogelijk vuur. Gebruik de twee spatels om de tartaar over de hele pan te verspreiden. Draai na 20 minuten de tartaar om en bak nogmaals voor 20 minuten. Zorg ervoor dat er niets aanbakt. Het mag donkerbruin worden, maar niet hard. Haal de pan nu van het vuur, en klop met de twee spatels het gehakt zo fijn mogelijk (dit kan 5-10 minuten duren) Stap 2: Voorbereiden van de basis saus Doe de twee eetlepels olijfolie in de pan. Snij de ui en wortel in kleine blokjes. Knijp de knoflook met de pers fijn en stop deze samen met het laurierblad erbij. Doe nu middelhoog vuur onder de pan en sauteer de inhoud van de pan totdat alles (behalve het blad) zacht is. Dit duurt zo een 5-8 minuten. Zet het vuur hoog en wacht even 30 seconden. Blijf wel roeren omdat het anders verbrand. Als de mix nu opgewarmt is, deglazeer de pan met een kop witte wijn. Schudt de pan in een horizontale positie en zet het vuur nu laag. Na het deglazeren, doe het gehakt in de pan. Stap 3: Tomaten Haal de gepelde tomaten uit het blik en knijp ze met je handen fijn boven de pan. Wees voorzichtig, anders spuit het sap overal heen. Doe de rest van het tomatensap erbij. Vul nu het halve blik met water en schud dat het water alle resten uit het blik opneemt. Voeg dit aan de mix toe. Voeg nu het blikje tomatenpuree toe, zout, suiker, peper, oregano, peterselie en basilicum. Roer stevig, en breng het geheel aan de kook. Zet na een minuutje of twee het vuur op een zo laag mogelijk vuur (kleine pit) en laat dit nu voor een uur sudderen. Stap 4: Ricotta mix Maak de ricotta mix terwijl de saus aan het sudderen is. Pak een kom en voeg daar de ricotta, gesneden peterselie en eidooier. Mix dit tot een homogeen geheel. Voeg nu wat peper, zout en wat nootmuskaat toe. Voeg net zoveel toe totdat je de smaak vind proeven. (Meestal doe ik zelf 10 draaien grof zout en peper. En de nootmuskaat totdat ik deze goed proef.) Sluit de kom met wat huishoud folie af en zet deze in de koelkast. Stap 5: Assemblage Als je direct na assemblage de lasagne wil gaan bakken, dan kun je direct beginnen met assembleren terwijl de tomatensaus nog heet is. Laat de oven dan ook direct voorverwarmen (180 C). Laat anders de saus afkoelen naar kamer temperatuur. Zelf laat ik de lasagne op smaak komen in de koelkast. Daar schrijf ik de assemblage verder op. Als de tomatensaus nu op juiste temperatuur is (afhankelijk dus wat je wilt doen) begin je met assembleren. Zorg dat de lasagnebladen zacht zijn. Je hebt er afhankelijk van je grootte schaal en bladen zo een 6-8 nodig. Maar doe dit na inschatting dus. Met eigen gemaakte bladen snijd je ze in de juiste grootte. We hebben voor 2 lagen lasagne bladen nodig. Snijd de mozerrella in plakken van ongeveer 5mm dik. Verdeel in twee. Zet de ovenschaal klaar en vul deze in lagen zoals hieronder beschreven 1/3 laag van de tomatensaus Lasagnebladen Helft van de ricotta mix Helft van de mozzarella Schaaf de parmesaanze kaas tot een dekkende laag over de schaal 1/3 laag van de tomatensaus Lasagnebladen Helft van de ricotta mix Helft van de mozzarella Schaaf de parmesaanze kaas tot een dekkende laag over de schaal Voeg de laatste 1/3 van de tomatensaus toe Schaaf de parmesaanze kaas tot een dekkende laag over de schaal Doe wat huishoudfolie over de schaal heen, en laat de lasagne een nacht in de koelkast staan. Bakken Haal voordat je de lasagne gaat bakken deze een half uur van te voren uit de koelkast. Verwarm de oven op 180 graden. Wanneer deze is opgewarmt verwijder je het huishoudfolie en bedek je de schaal met aluminium folie. Bak voor 25 minuten met aluminiumfolie en 25 minuten zonder aluminiumfolie. Laat de lasagne even afkoelen voor het serveren.