Gratin dauphinois
Lekkere aardappelovenshotel voor bij biefstuk en of ander rood vlees .Met een lekkere salade erbij een topdinerLees meer: 12x aardappels om je vingers bij af te likken
Ingrediënten 4 recipe.people
1 kilo aardappels (vastkokers), 2 tenen knoflook, 15 g boter, zout, versgemalen peper, 150 g geraspte belegen kaas, 2,5 dl slagroom, 2,5 dl melkBereidingswijze
Leg dakpansgewijs op de bodem van de schaal een laag aardappelplakjes. Bestrooi deze laag met een beetje zout en versgemalen peper. Knijp met behulp van een pers een beetje knoflook boven de aardappelplakjes uit. Strooi er wat geraspte kaas over. Leg een tweede laag aardappelplakjes in de schaal, en voorzie ook die van zout, peper, knoflook en kaas. Ga zo door tot alle aardappelplakjes zijn gebruikt. De laatste laag bestaat uit geraspte kaas. Verhit de slagroom en melk in een steelpan en giet de hete vloeistof in de schaal. Plaats de schaal in de oven en laat het gerecht in ongeveer 1 uur gaar worden. Dek als de bovenkant te snel bruin wordt de schaal af met aluminiumfolie. Verwijder de laatste 10 minuten de folie.