Risotto met snijbonen en champignons
Niet al te ingewikkelde risotto met een vrolijk kleurtje door de snijbonen. Hoofdgerecht voor 2 personen of bijgerecht voor 4 of meer personen (leuk bij bavette, zwijnshaas, zalmfilet op de huid van de grill). Het recept is zoals zo vaak geboren uit bittere noodzaak: zowel champignons als snijbonen die in de koelkast in de weg lagen...Mocht je om welke reden dan ook met meerdere mensen tegelijk in de keuken staan tijdens het bereiden vermenigvuldig dan het aantal glazen Chianti uit het recept met het aantal volwassenen in de keuken.
Ingrediënten 2 recipe.people
400 gram risottorijst, 300 gram snijbonen, 250 - 300 gram kastanjechampignons, 150 gram bauernschinken, 1 ui, paar teentjes knoflook, 1 liter paddenstoelenbouillon, 150 gram parmezaanse kaas / grana / pecorino romano, glas ChiantiBereidingswijze
Snijbonen dun snijden en opzetten, gaar koken, als ze gaar zijn in vergiet uit laten lekken en laten staan zodat het meeste vocht verdwijntUi & knoflook snipperenHam in reepjes snijdenChampignons in schijfjes snijdenBouillon klaarzetten (je zou kunnen overwegen om blokjes te gebruiken, 2 blokjes in een 1 liter water) op het fornuis, tegen de kook aan houden. Koud vocht bij risotto gooien kan wel maar dan gaat het héél lang duren voordat je aan tafel kan.Ui & knoflook in de olie fruiten, als de ui glazig is de risotto er bij kieperen en mee bakken tot alle risotto glanst, dat duurt een minuut of 3. Dan een soeplepel bouillon er bij, roeren tot het vocht is opgenomen en de volgende lepel er bij. In totaal duurt het 15-20 minuten tot de risotto gaar is.De champignons met de reepjes ham bakken in een koekenpan tot ze wat zacht zijn (naar smaak: ergens tussen even aanbakken tot volkomen zacht laten worden in).Als alle bouillon is opgenomen door de risotto (en de risotto dus zacht & romig is met nog wel iets van een bite) kieper je de champignons, spek & snijbonen en wat geraspte Parmezaanse kaas er doorheen. Even roeren en klaar. Paar minuten laten staan in de pan.Op een bord scheppen (voorverwarmen van het bord is misschien wel een goed idee) en wat Parmezaanse kaas er overheen raspen. En een beetje peper er overheen malen wellicht.