Thaise rode curry met paddenstoelen en kleefrijst
Een goede Thaise curry is niet te versmaden. De juiste ingrediënten zijn daarbij van groot belang. Deze is zalig!
Ingrediënten 4 personen
500 gram gemengde paddenstoelen in (grove) stukken (bijvoorbeeld oesterzwammen, shii take, kastanjechampignons, enoki) - 500 ml kokosroom - 250 ml kokosmelk - 1 el rode currypasta (zelfgemaakt of uit een potje) - 1 stengel zeer fijngesneden vers citroengras (alleen het witte gedeelte) - 100 ml groentebouillon - 2 el vegetarische oestersaus (toko) - 3 tl (palm)suiker - 3 kaffierlimoenblaadjes (toko) - 1 el versgeperst limoensap - 2 eetlepels fijngehakt vers korianderblad - 3 el fijngehakte verse Thaise basilicum (toko) - ongeveer 350 g Thaise kleefrijst (toko)Voorbereiding
Was de kleefrijst goed tot het water dat eruit stroomt helder is. Bekleed het bamboe stoommandje met een neteldoekje (of een schone theedoek) en doe de rijst er in. De rijst kan ook in een gewone RVS stoominzet. Zorg dan zeker dat de rijst nat is, anders valt het door de gaatjes. Breng in de pan water aan de kook en stoom de rijst in 30 tot 40 min. gaar (de stoomtijd is afhankelijk van de rijst). De rijst gaat plakken waardoor je er als het ware stukken vanaf kunt trekken.
Bereidingswijze
Breng de kokosroom in een pan aan de kook. Na een kwartier komen kleine bubbeltjes olie aan de oppervlakte, de olie scheidt nu af van het vocht. Roer er op dat moment de currypasta en het citroengras door er laat dit onder voortdurend roeren een minuut of 5 koken. Draai het gas laag en voeg de kokosmelk, de bouillon, de vegetarische oestersaus, de suiker, de kaffierlimoenblaadjes en het limoensap toe. Vermeng alles goed en laat de suiker goed oplossen. Voeg de paddenstoelen toe en laat ze op laag vuur in een minuut of 4 even gaar worden. Haal de pan van het vuur en verwijder de kaffierlimoenblaadjes. Roer ten slotte de koriander en de Thaise basilicum erdoor.