Echte ouderwetse Goed Gevulde Stevige Snert van het drentse
Een lekkere soep voor de koude dagen.
Ingrediënten 12 personen
4 blokjes Runder of kippe boullion ( of zie volgende regel), 1 liter kant en klare boullion uit pak of flesjes, 1 pakje groente of kippesoep, 1 alles alle vlees van t varken is geschikt voor een goed, pot snert zie lijst hier onder., 2 Dikke vlees ribben of krabbetjes, 1 stuk Buikspek of stuk Gerookt Spek, 1 verse Varkensstaart, 1 verse dikke Hamschijven met zwoerd, 1 verse Varkenspoten, 2 verse Hamlappen, 1 verse Worst, 1 kilo Spliterwten op 5 liter water, 3 dikke Aardappelen, 3 dikke Uien, 1 pak verse erwtensoep groenten of 2 verse preien, 1 a 2 eetlepels Zee zout naar smaak, 1a2 eetlepels Gehakt kruiden, 3 theel. kruidnagelpoeder of 5 kruidnagels, 4 Laurierbladen, 2,1 verse,pakje rookworsten in dunne zeer plakjes gesneden,Roggebrood of StokbroodBereidingswijze
neem een heele grote soeppan of ouderwetse wasketel. giet hier in het liter pak boullion leg al het vlees (behalve de rookworst) erin en vul de pan aan met water tot het al het vlees voldoende onderwater staat. doe er alle genoemde kruiden er bij roer de kruiden er goed door doe de deksel op de pan en laat dit zachtjes gaar koken.als het vlees na een paar uur koken goed gaar is neem je het vlees uit de pan en laat het afkoelen.doe vervolgens de gesneden Groenten en de erwten in de pan en laat dit met de deksel op de pan zachtjes goed gaar koken.snij in de tussen tijd de spek in plakjes van ongeveer 2 cm en doe het in een aparte schaal,haal ook het vlees van de dikke vlees ribben of krabbetjes van de botten en doe ook dit vlees in een aparte schaal en voeg dit later weer toe.snij in de tussen tijd de rookworst in dunne plakjes en gooi deze in de erwten soep en laat de rookworst en het vlees nog even mee koken of Serveer de erwtensoep met de schalen met vlees er los bij op tafel met de roggebrood voor de spek.