Rijstepap
Stap-voor-stap recept
Ingrediënten 4 personen
1 vanillestokje, 1 liter volle melk, 200 gram dessertrijst (pak a 400 gram, Lassie), witte basterdsuiker of fijne kristalsuiker, naar keuze: donkere basterdsuiker - kaneel - rode bessensap (fles 250 ml, De Betuwe)Bereidingswijze
Vanillestokje opensnijden en met mespunt merg eruit schrapen. In pan met dikke bodem melk met vanillemerg en -stokje aan de kook brengen. Rijst en mespunt zout toevoegen en al roerend opnieuw aan de kook brengen. Vuur (van kleinste pit van gasfornuis) zeer laag zetten en eventueel vlamverdeler gebruiken, want rijstepap brandt snel aan. Deksel op pan leggen en rijst in ca. 12 minuten gaarkoken. Met houten spatel regelmatig omroeren, ook goed langs randen van pan. Pan van vuur nemen en vanillestokje verwijderen. Rijstepap op smaak brengen met suiker en over vier schaaltjes verdelen. Lauwwarm eten (rijstebrij) of verder laten afkoelen (rijstepudding). Leker mte basterdsuiker, kaneel of rode bessensap.Kookidee: lekker romigOm het romige karakter van dit nagerecht te benadrukken kunt u 2 el ongezouten roomboter door de warme rijstepap roeren. Of klop 125 ml slagroom stijf met 1-2 el suiker en spatel dat door de afgekoelde rijstepap.