1. Home
  2. Recepten
  3. Kerst

Kerst recepten (9.462)

Alles wissen
Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

varkenshaas mosterd/spek

Lekker vleesgerecht uit de oven. Supersnel en superlekker!

INGREDIENTEN

2 varkenshaasjes, mosterd, ontbijtspek, boter.

Voorbereiding

Smeer de varkenshaasjes in met de mosterd (mag best ruim). het lekkerste is als je dat een tijdje van te voren doet, zodat de mosterd goed kan intrekken. elke soort mosterd is geschikt, maar zelf geef ik de voorkeur aan een pittige grove mosterd.

Bereidingswijze

Met mosterd ingesmeerde varkenshaasjes omwikkelen met ontbijtspek. ovenschaal invetten, haasjes erin en in ongeveer 15 tot 20 minuten laten garen (afhankelijk van de dikte van de haasjes) in de oven (bij 200 graden). af en toe keren.

  • Frans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op28-05-2000
  • Frans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Chocolade Mousse

Dit recept levert de lekkerste, luchtigste en beste chocolademousse op die ik ooit heb gegeten. Recept van een meesterkok!

INGREDIENTEN

1/2 liter slagroom * 300 gr. pure chocolade * 6 eiwitten * suiker * beetje zout * beetje versgemalen peper

  • Frans Nagerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op01-10-1999
  • Frans Nagerecht
  •  60-120 min.

Rood Gestoofde Stoofperen

Speciale lekkernij voor het kerstmenu voor mijn kleinzonen is het geen kerstdinee als er geen stoofpeertjes zijn.

INGREDIENTEN

2 kilo stoofperen (kleine Giese Wildeman, 3glazen rode wijn, 1 glas rode port, 200 gram poedersuiker, 2 zakjes vanillesuiker, 2 kruitnagels, 1/2 kaneelstokje, 1 eetlepel aardappelmeel

  • Nederlands Bijgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op28-05-2000
  • Nederlands Bijgerecht
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Bonbon van tonijn met avocado, komkommer en sesam

Geleerd tijdens een van de workshops van Librije`s Atelier. Heerlijke amuse van tonijn.

INGREDIENTEN

- 150 gram mooie verse tonijn, - 1 rijpe avocado (geprakt), - 1/4 komkommer geschild in kleine blokjes, - 1 el creme fraiche, - citroensap, - zout en peper, - sojasus, , Voor de dressing:, - 30 gram wit sesamzaad, - 2 el limoensap, - 1/2 teentje geperste knoflook, - 1/2 spaanse peper zonder zaadjes, - 1 el sesamolie, - 70 ml zonnebloemolie, - 1 el honing

  • Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op17-12-2008
  • Voorgerecht
  •  20-30 min.

Aardappelgratin

Dit lekkere bijgerecht kan je de dag van te voren al klaar maken.Op de avond zelf alleen nog even opwarmen in de oven.

INGREDIENTEN

1 kg vastkokende aardappels, geschild en gewassen, , 2 eieren, , 1 teentje knoflook, geperst, , 150 ml volle melk, , 125 ml slagroom, , nootmuskaat, , 50 g gruy?re (kaas)

  • Frans Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op14-12-2005
  • Frans Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Een varkenshaas vol verrassingen

Dubbel verpakt varkenshaas met verstopt gehakt in haasje "recept om over na huis te schrijven."

INGREDIENTEN

Varkenshaas (1 voor 2 personen), VOOR VULLING:, ongekruid varkensgehakt, zout, peper, gedroogde oregano, tijm (weinig), knoflook, fijn, zongedroogde tomaten uit olie, fijn, zwarte olijven, fijn, kleine blokjes mozzarella, balsamicoazijn, ontbijtspek of bacon, aluminiumfolie, 3 e olijfolie, 1. Meng alle ingrediënten voor de vulling heel goed en laat een uurtje in koelkast staan zodat de aroma`s goed kunt vermengen., 2. Snijd varkenshaas open in lengte, maar niet helemaal door., 3. Vouw varkenshaas goed open en verdeel de gehakt mengsel in vorm van een worst over varkenshaas., 4. Vouw goed dicht en verpak erna varkenshaas in spek/bacon., 5. Nu verpak jij de haas in aluminiumfolie en bak dit in oven voor 20 min. bij 200*C (dit om het vlees voor te garen), 6. Haal varkenshaas uit folie en bak dit mooi bruin en gaar in een koekenpan in 3 e olijfolie. (anders dan bij kip, mag varkenshaas tegen de roze aan zitten het moet in ieder geval niet droog gebakken zijn), 7. Houd varkenshaas warm in aluminiumfolie terwijl jij de saus maken.

  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op11-11-2012
  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Klasieke garnalencocktail

Een Hollands voorgerechtje die iedereen kent. altijd een succes tijdens kerst of andere feestdagen.

INGREDIENTEN

250 gram garnalen, 1/8 liter slagroom, zout, cayennepeer, 4 eetlepels mayonaise, 4 eetlepels tomatenketchup, 2 eetlepels limoen- of citroensap, 2 eetlepels wisky, 2 grote bladeren ijsbergsla, 4 plakjes limoen of citroen, peterselie.

  • Nederlands Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op10-02-2004
  • Nederlands Voorgerecht
  •  20-30 min.

Rosbief uit de oven met portsaus

INGREDIENTEN

1 dl zonnebloemolie *, 1 dl olijfolie *, 4 el zeer fijn gesneden gemengde kruiden (bijv. basilicum, peterselie, tijm, oregano, bieslook) *, 1/2 el scherpe mosterd *, 1 el balsamico-azijn *, zout * peper *, rosbief van ? 1,2 kg *, 25 g boter *, 1 sjalotje, fijngesneden *, 2 dl rode port *, 4 dl vleesfond *, 1 dl slagroom *, 50 g ijskoude boter, in blokjes

  • Nederlands
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op07-02-2005
  • Nederlands
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Verrukkelijke stoofpot van rundvlees, bospaddenstoelen en rode wijn

We kregen gasten en ik wilde een stoofschotel die ik tevoren kon bereiden. Het recept ontstond tijdens het koken. Het werd heerlijk zacht rundvlees in een rode-wijn/paprikasaus met diverse paddenstoelen. Extra lekker omdat hij al een dag tevoren gemaakt was.

INGREDIENTEN

1 kilo rundvlees (liefst sucadelappen) -, 3 grote uien -, 2 teentjes knoflook -, 4 eetlepels olie -, 4 eetlepels boter -, 1/2 liter rode wijn -, peper, zout -, 1 afgestreken eetlepel bloem -, 2 laurierblaadjes -, 1 eetlepel gedroogde tijm of takjes verse tijm -, 1 flinke eetlepel paprikapoeder (edelsüsz) -, 2 theelepels paprikapoeder (scherp) -, 1 eetlepel gedroogde paddenstoelen -, 1 paddenstoelenbouillontablet of runderbouillontablet, 250 gram gemengde paddenstoelen of kastanjechampignons -, paar druppels tabasco -, peterselie om te garneren

  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op01-12-2009
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Chocolade-fudge taart

INGREDIENTEN

115 g pure chocolade in stukjes, 150 gram boter, 45 ml melk, 150 g suiker, 3 eieren, 200 g zelfrijzend bakmeel, 1 el cacaopoeder., VOOR DE FUDGE EN HET GLAZUUR:, 50 g pure chocolade in stukjes, 225 g gezeefde poedersuiker, 50 g boter of margarine, 3 el melk of slagroom, 1 el vanille-essence

  • Frans Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op31-10-2004
  • Frans Nagerecht
  •  30-60 min.

Varkenshaasje gevuld met brie en ananas in een jasje

Deze varkenshaas wordt geserveerd in een jasje van bladerdeeg.

INGREDIENTEN

2 grote varkenshaasjes ca 600-700 gram totaal, zout en peper, 125 gram roombrie, klein blikje ananas, 1 tl tijm, 50 gram boter, ca 4 plakjes bladerdeeg. 1 losgeklopt ei., ,

  • Frans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op13-12-2002
  • Frans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
Nieuwste kerst kerst recepten

Courgette,paprika ovenschotel,als bijgerecht of hoofdgerecht

Een waanzinnig lekkere groenten ovenschotel die ik met kerst heb uitgeprobeerd.Iedereen reageerde erg enthousiast. Ook kan dit gerecht als hoofdgerecht gemaakt worden, met eventueel vlees er door.

INGREDIENTEN

3 courgettes in blokjes gesneden 4 tomaten 3 parika€s (geel, rood en groen eventueel) 3 uien in ringen gesneden 3 teentjes knoflook 3 el olijfolie zout en peper rozemarijn peterselie 3 eieren scheutje culinaire room of 1 eetlepel creme fraiche ca. 100 gr geraspte kaas (mijn keuze was belegen) 300 gr broccoli 3 eetl basilicum fijngesneden beetje rozemarijn klein beetje suiker of zoetstof.

  • Frans
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op03-01-2007
  • Frans
  •  30-60 min.

Eendenborst gemarineerd in rode wijn en creme de cassis met

De marinade van rode wijn en creme de cassis geven het vlees een heel bijzondere smaak. DE BEREIDINGSTIJD OP DE DAG ZELF IS SLECHTS 15 MINUTEN!

INGREDIENTEN

MARINADE:, 2 dl rode wijn, 1 dl rode port, ? dl creme de cassis, 1 takje rozemarijn of 2 theelepels gedroogd, 3 eetlepels olie, peper en zout, , EN VERDER:, 2 grote of 4 kleine eendenborstfilets (zelf neem ik altijd tamme eendenborstfilets), 75 gr koude boter, 4 eetlepels bosbessenjam, 100 gram bosbessen (vers of blik),

  • Frans Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op07-12-2003
  • Frans Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Dame Blanche Deluxe

Een heel makkelijk toetje. Succes verzekerd. En toch net even anders.

INGREDIENTEN

2 bakken roomijs (goede kwaliteit), 2x2,5dl slagroom, 2 grote marsrepen, 1 zak maltesers (krokante chocoladekogels)

  • Nagerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op12-12-2006
  • Nagerecht
  •  10-20 min.

kwarktaart met witte chocola

Uit de oven, zooo lekker!

INGREDIENTEN

1 vanillestokje, 450 gr kwark naturel, 225 gr creme fraiche, 225 gr witte chocolade, goede kwaliteit, 4 grote eieren, boter om in te vetten, biscuitjes

  • Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op21-10-2002
  • Nagerecht
  •  30-60 min.

Rundercarpaccio met Parmezaanse kaasdressing

INGREDIENTEN

1 el citroensap *, 4 el olijfolie extra vierge *, zout * versgemalen peper *, 50 gr rucola *, 2 el Parmezaanse kaas, geraspt *, 150 gr rundercarpaccio *, 2 el pijnboompitten, geroosterd

  • Italiaans Voorgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op15-03-2005
  • Italiaans Voorgerecht
  •  0-10 min.
  • Eigen recept

Roti met kip massala

In plaats van die bewerkelijke pannenkoeken zelf te maken, kan je kant-en-klare roti bij de toko kopen. Of gebruik wraps. Dat scheelt veel tijd, wat je kan gebruiken voor aandacht over het hele menu, je familie (en cadeautjes?). Halveer ze, want Surinaamse gerechten zijn niet bepaald lichte kost. Deze masala kip staat bij ons regelmatig op het menu.

INGREDIENTEN

Plantaardige olie om in te bakken, 1 fijngesnipperde ui, 3 fijngesneden knoflooktenen, een paar verkruimelde, gedroogde chilipepers of pul biber (naar smaak, flink pittig is wel de bedoeling), 4 el massalapoeder, 1 tl komijnpoeder, 1 tl korianderpoeder, 1 klein blikje tomatenpuree, sap van ½ limoen, 1 blokje kippenbouillon, zwarte peper en zout uit de molen, 250 g gekookte aardappels, geschild en in blokjes, 150 g beetgaar gekookte haricot verts of sperziebonen, 400 g kipfilet, in blokjes, optioneel: medium tot hardgekookte eieren in parten, Roti of wraps,

  • Surinaams Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op24-11-2008
  • Surinaams Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Hemelse Modder

Chocoladebavarois

INGREDIENTEN

4 eieren, 200 gr. pure chocolade, 4 eetl. witte basterdsuiker, 1 potje slagroom.

  • Nederlands Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op08-11-1998
  • Nederlands Nagerecht
  •  30-60 min.

Rosbief Met Honing-Tijmsaus En Sjalotten

INGREDIENTEN

750 gr rosbief, 2 theelepels tijm, 75 gr boter, 2 dl vleesfond, 200 gr gepelde sjalotten, 1 eetlepel vloeibare (lindebloesem)honing, peper, zout,

  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op13-08-2000
  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Kruidige Knolselderij-Aardappelpuree

De combinatie van knolselderij en aardappel maakt de smaak van deze puree nog zachter. De verse groene kruiden worden op het laatste moment toegevoegd. Hannie...bedankt!

INGREDIENTEN

1 knolselderij, in blokjes, 4 grote aardappelen, gehalveerd, zout en peper, 1 1/2 - 2 dl. creme fraiche, 1 el. fijngesneden selderijgroen, 2 el. fijngesneden peterselie, 2 tl. verse tijmblaadjes,

  • Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op04-12-1999
  • Bijgerecht
  •  30-60 min.

EENDENBORSTFILET IN RODE PORTSAUS

INGREDIENTEN

, , 2 eendenborstfilets (ca. 250 g), , zout en peper, , 2 el gedroogde tijm, , 3 el boter of margarine, , 1 1/2 dl rode port, , 1 el balsamicoazijn, , 2 el groene peperkorrels (potje), , 1/2 zakje waterkers( 75 g), , , ,

  • Frans Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op15-12-2005
  • Frans Voorgerecht
  •  20-30 min.

Gerookte zalmbuideltjes

Zoek je nog een supermakkelijk voorgerechtje voor de kerst? Denk hier eens aan. Heel simpel om te maken en een echt succes. De hoeveelheden zijn gemakkelijk te verdubbelen al je het voor meer personen wilt maken.

INGREDIENTEN

6 lange brede plakken gerookte zalm, van ongeveer 7-8 cm breed, 1 bakje Hollandse garnalen, 2 grote eetlepels creme fraiche, 2 grote eetlepels cocktailsaus, een handje gehakte bieslook, ongeveer 15 kerstomaatjes, ongeveer 8 lange sprieten bieslook, veldsla, herbamare kruiden

  • Voorgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op11-12-2002
  • Voorgerecht
  •  0-10 min.
  • Eigen recept

Oven-gebakken forel met groene kruiden

Een heel eenvoudig, maar overheerlijke vis recept. Krijgt altijd alleen maar complimenten erover. Lekker met: Quiche van kaas, crème fraîche en ansjovis

INGREDIENTEN

Forellen (hoeveelheid volgens aantal porties), groene tuinkruiden zoals peterselie, oregano, munt, citroenmelisse, basilicum, bieslook, fijn gesneden, ui in dunne ringen gesneden, kan ook lente-uitjes zijn, plakken tomaten, zout, peper, olijfolie, citroensap

  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op20-07-2009
  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Kersttaart van witte chocolademousse

Er komt geen oven aan te pas, laat de taart enige uren opstijven in de koelkast.

INGREDIENTEN

Voor de witte chocolademousse:, 225 gr witte chocolade, 4 blaadjes witte gelatine, 6 dl slagroom,, Voor de bruine glazuurlaag:, 4 el slagroom, 1 tl honing, 30 gr bittere chocolade in kleine stukjes, , Voor de rode vruchtensaus:, 500 g frambozen of aardbeien, sap van 1/2 citroen, 50 gr poedersuiker, ,

  • Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op27-11-2002
  • Nagerecht
  •  30-60 min.

Zalm Met Spekreepjes En Boursin

Een pittig en verrassend gerecht dat gemakkelijk en rap te maken is.

INGREDIENTEN

1 zalmfilet, boursin, fijne spekreepjes

  • Frans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op01-12-1998
  • Frans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Cranberrysaus

Heerlijke saus bij kalkoen of wild.

INGREDIENTEN

500 gram cranberries, 100 gram suiker, 2 kruidnagels, 1/2 theel. kaneel, 2 dl. water.

  • Internationaal Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op16-10-1999
  • Internationaal Bijgerecht
  •  10-20 min.

Timbaaltje van gerookte zalm

Gevuld met garnalen, pijnboompitten en avocado-mousse.

INGREDIENTEN

2 ons gerookte zalm., 2 eetl. pijnboompitten, geroosterd., van 1 limoen rasp en sap., 300 gr. garnalen., zout en peper., 1 komkommer., 1 zakje rucola sla., 2 avocado's., olijfolie., sprietjes bieslook, voor garnering.

  • Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op08-12-2005
  • Voorgerecht
  •  20-30 min.

zalmpakketje

Een zalmpakketje met daarin een frisse salade.

INGREDIENTEN

3 x 100 g gerookte zalm, , 1 blikje extra fancy krab (170 g), uitgelekt, , 1 eetlepel verse dille (zakje a 15 g), fijngesneden + wat takjes om te garneren, , 2-3 eetlepels cocktailsaus (zelfgemaakt, zie tip), , 1 rijpe avocado, geschild en in blokjes, , 1/2 citroen, geperst

  • Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op10-04-2010
  • Voorgerecht
  •  20-30 min.

tiramisutaart

Nagerecht voor 8-10 personen

INGREDIENTEN

6 eieren - 200 gr suiker - 125 gr gezeefde bloem - 250 gr mascarpone - 3 zakjes vanillesuiker - 1,5 dl lobbig geklopte slagroom - 0,5 dl koffielikeur - 0,5 dl sterke koffie - 100 gr grofgeraspte pure chocola - 1 eetlepel cacaopoeder - chocoladekrullen.

  • Internationaal Nagerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op16-12-1998
  • Internationaal Nagerecht
  •  0-10 min.

Kerstgroenten

Margriet Kerstmenu 2002

INGREDIENTEN

200 g snijbonen; 200 g haricots verts; 1 courgette ;1 rode paprika; 1 e1 olijfolie; 1 tl balsamico azijn versgemalen zeezout en peper; een paar takjes verse basilicum.

  • Internationaal Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op28-08-2003
  • Internationaal Bijgerecht
  •  10-20 min.

Tompouce van wentelteefjes en met vanille-i

Lekker met de kerst

INGREDIENTEN

20 sneetjes broden, wit, 250 ml. melk, 4 stuks eieren, 250 gr. suiker, 1 el. kaneel, 10 bollen vanille-ijs, 500 ml. slagroom, 100 gr. boter,

  • Nederlands Nagerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op21-12-2003
  • Nederlands Nagerecht
  •  20-30 min.

Sneeuwbalkoekjes

Deze koekjes hebben een legio benamingen op het internet, met name engelstalige websites noemen ze Russian tea cakes, Mexican wedding cookies. Terwijl ik best zeker weet dat ze evenveel met Rusland als met mexikaanse trouwerijen te maken hebben - niets. Een ding zeker - dit is een lekker brosse, smaakvolle koekje dat van uiterlijk mij aan een sneeuwbal doet denken. Wat mij betreft is het dan ook zowat het volmaakte kerstkoekje.

INGREDIENTEN

200 g roomboter, op kamertemperatuur, 50 g poedersuiker, 150 g gemalen hazelnoot (of andere noten, zoals walnoten of amandelen), snufje zout, 200 g bloem, extra suiker om de koekjes in te wentelen

  • Internationaal
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op11-12-2011
  • Internationaal
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Kerststol

Deze kerststol bakte mijn vader, dat was traditie bij ons thuis, 2 dagen voor de kerst. Dit recept heb ik altijd bewaard. Omdat ik dol ben op tradities. Ook ik heb dat steeds gedaan. Dus dit recept is van eigen makelei. Het is ook een familierecept. Maar wil ik toch met u delen.

INGREDIENTEN

200 gram amandelen, 100 gram gekonfijte sinaaappelschil, 250 gram blanke rozijnen, 120 gram krenten, 100 gram sucade, 1 borrelglas rum, 300 gram bloem, 60 gram verse gist, 1/4 theelepel zout, 2 zakjes vanille suiker, 2 eieren, 250 gram boter, 1 dl melk, 100 gram amandelspijs, 30 gram poedersuiker, 1 citroen.

  • Nederlands
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op15-12-2000
  • Nederlands
  •  60-120 min.

Peultjes melange met notendressing

Heerlijke groenten als bijgerecht. Net weer een anders dan anders.

INGREDIENTEN

150 g haricot verts 150 g peultjes 150 g sugar snaps 50 g pecannoten (baukje) 6 el (walnoten)olie 3 el citroensap 1 tl mosterd 1 tl honing (zee)zout versgemalen peper 150 g tuinerwten (diepvries)

  • Internationaal Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op24-03-2003
  • Internationaal Bijgerecht
  •  20-30 min.

JAMKOEKJES ( kerstkoekjes )

Ook deze lekkere koekjes heb ik met Kerstmis gebakken. Een gemakkelijk recept, dus ik zou zeggen: BAKKEN! Het is zo leuk en heel veel lekkerder! De hoeveelheid is genoeg voor 50 koekjes.

INGREDIENTEN

140 gram zachte boter - 140 gram suiker - 2 eidooiers - 200 gram gemalen amandelen -, 100 gram bloem - 3 theelepels kaneel - 100 gram aardbeienjam of frambozenjam

  • Duits
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op01-03-2007
  • Duits
  •  10-20 min.

Soesjes Met Sinaasappelroom

INGREDIENTEN

50g boter of margarine, mespunt zout, 60g bloem, 2 eieren, 4 blaadjes witte gelatine, 2 sinaasappelen, 250 m1 slagroom, 2 el suiker, 1 dl vanillevla, poedersuiker uit strooibus, zilverpillen, spuitzak met grote gladde spuitmond, bakpapier,

  • Nederlands Nagerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op10-12-1999
  • Nederlands Nagerecht
  •  > 120 min.

Weihnachtsstolle of duitse kerststol

Een hele lekkere kerststol die zonder gist gebakken wordt. Deze kerststol kun je wel een paar weken bewaren mits je hem goed verpakt in plastic folie. De stol wordt alleen maar lekkerder. De kerststol smaakt zoals je deze in Duitsland eet, dus lijkt niet op het "kerstkrentenbrood" wat in Nederland verkocht wordt. Bij ons al jaren een succes. De kerststol moet worden gebakken met boven- en onderwarmte in de oven. Gebruik je toch hetelucht zet de temperatuur dan op 160 graden. Elke oven is weer anders, dus let op! Dit jaar weer de kerststollen gebakken. Uit het in het recept genoemde deeg 3 kleinere stollen gemaakt (zie foto). Weer kom ik tot de conclusie dat het deeg, wanneer je het recept precies volgt, perfect is. Kleeft niet en is ook niet te droog.

INGREDIENTEN

500 gr bloem - 1 zakje bakpoeder - 180 gr suiker - 1 zakje vanillesuiker - mespunt zout - 4 druppels amandelaroma - 5 druppels citroenaroma - 1 borrelglas rum - 2 eieren - 120 gr koude boter - 250 gr magere kwark - 200 gr gewassen rozijnen - 100 gr gewassen krenten - 150 gr gemalen amandelen - 50 gr gedroogde sinaasappelschilletjes - 50 gr gesnipperde sukade, Om te bestrijken: 50 gram zachte boter, Om te bestrooien: 50 gram poedersuiker

  • Duits
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op08-12-2003
  • Duits
  •  60-120 min.

Rode-Uientaart Met Pijnboompitten

Zo'n heerlijke uientaart staat bijna overal op de kaart. Dit gerecht uit de Elzas stond op ons Kerstmenu en iedereen wilde het recept hebben na afloop!

INGREDIENTEN

1 eetlepel boter, 2 eieren, 125 gram magere spekreepjes, 4 rode uien, Deeg voor hartige taart (Diepvries AH, 450 gram van Koopmans), 1 bekertje creme fraiche (125 ml), Handjevol pijnboompitten, 100 gr geraspte gruyere,

  • Frans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op26-12-1999
  • Frans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Ossenhaas Met Geroosterde Knoflooksaus

INGREDIENTEN

L0 teentjes knoflook, 1 sjalot of kleine ui, 150 g gemengde paddestoelen, 3 eetlepels bruine basterdsuiker, 1 1/2 dl rodewijn (bijv. Merlot), 2 theelepels tijm, bouillon, 1/2 dl runderbouilion (van een tablet), 1 dl Room Culinair, witte peper, zout, 60 g boter, 6 haasbiefstukjes (ossenhaasjes)

  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op09-12-1999
  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Restaurantwaardige Boeuf Bourguignon van chefkok

Als je het over stoofjes hebt dan is de klassieke Boeuf wel de lekkerste vind ik nog steeds. vroeger in de 19e eeuw was dit op het Franse platteland volksvoedsel, kost voor armelui, maar nu is het haute cuisine. Het wordt in het najaar en in de winter wereldwijd in restaurants geserveerd. Géén heisa met kerst en toch lekker luxe smullen? Dan misstaat deze zeker niet op je kerstdis. Maak desnoods een dag van tevoren, koel hem terug en verwarm in de oven want hoe langer hij staat hoe lekkerder hij wordt.

INGREDIENTEN

1 el boerenroomboter, 150 g magere biologische gerookte spekblokjes, 750 g Gasonne runderstooflappen, in blokjes (biologisch vlees), 3 teentjes knoflook, geperst, 200 g zilveruien, ontveld, 1 winterpeen, in blokjes, 500 ml rode wijn (bijv. Corette Syrah), 1 bouquet garni (laurier, tijm, rozemarijn), 250 g kastanjechampignons, gehalveerd, handje verse peterselie, 1 blikje tomatenpuree, 1 el bloem, klein scheutje franse cognac, vers gemalen zwarte peper, zeezout

  • Frans Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op05-12-2016
  • Frans Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Top Bitterkoekjesbavarois(pudding) met een Caramel-roomsaus

Een SUPER nagerecht die bij ons op het menu staat voor de kerst!! Een echte traktatie!! De saus is helemaal TOP! De suiker in deze saus wordt gecaramaliseerd wat echt een heerlijke smaak geeft aan de saus die er naast of overheen geserveerd wordt. Deze pudding/bavarois wordt gemaakt met Amaretto en vanille. Je kan dit in een coupe serveren maar natuurlijk ook in een vorm.

INGREDIENTEN

2 eierdooiers, 2 ? dl melk,. 5 dl slagroom, 100 gram amandelspijs. 5 blaadjes gelatine, 250 gram bitterkoekjes, 2 dl Amaretto, 100 gram suiker. 1 vanillestokje.

  • Nederlands Nagerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op08-12-2002
  • Nederlands Nagerecht
  •  60-120 min.
Nieuwste kerst kerst recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Suggesties kookgroepen
Top