Lasagne met kruidige gehaktsaus
Deze lasagne word gevuld met groente, ham en een kruidige tomatensaus met gehakt. (deze vulsel is ook geschik voor cannelloni)
Ingrediënten 4 recipe.people
500 g lasagne vellen van 10 X 6cm., 2 e olijfolie, 60 g boter, 1 grote ui, fijn, 1 groot grof geraspte winterwortel, 2 - 3 bleekselderij stengels in kleine blokjes, 150 g gesnipperde champignons (op de foto heb ik portabello champignons gebruikt voor een extra lekkere smaak), 450 g tomaten uit blik, fijn, 250 g rauwe ham in blokjes (of andere lekker soort ham), 250 ml sterke runderbouillon (van blokje), 40 g bloem, 150 ml witte wijn, 300 g kalfs of rundergehakt of gemengd), boter voor ovenschaal, 1 t zout, 3/4 t peper, 1 vol t aromat, 1 t nootmuskaat, 100 g parmezaanse kaas, (ik gebruik ook zoms gaar restjes varkensvlees met een neutralen smaak in kleine stukjes gesneden om door deze lasagne te doen)Bereidingswijze
1. Als zelfgemaakte lasagne vellen gebruikt word, moet je ze nu koken. Zie mijn artikel: Zelf lasagne, cannelloni of ravioli vellen maken - Kook vellen in een grote pan met veel water met olie erin. 9de olie voorkom dat de vellen tijdens koken aan elkaar gaan vastplakken) - Ze zijn gaar als ze boven gaan drijven. - Haal de vellen met een schuimspaan uit de pan en laten de vellen uitlekken op een keukendoek. 2. Maak helft van boter en olijfolie warm en smoor erin de ui, wortel, champignons en selderij voor tien minuten. 3. Voeg tomaten erbij en laat verder met groente gaar worden. 4. Voeg ham toe en haal van vuur. 5. Smelt andere helft van boter in een pan en doe er de bloem bij en maak even in drie minuten de bloem gaar. 6. Voeg koude runderbouillon en witte wijn erbij en roer tot er een gladde saus ontstaan. 7. Doe hier de gehakt en de kruidenmengsel door en laat gehakt hierin gaar worden. 8. Beboter een grote niet te diepe ovenschaal. 9. Doe onder in ovenschaal er wat groentemengsel in. 10. Daar bovenop een laag lasagne vellen en dan gehaktmengsel en doe het om en om en eindig met gehaktmengsel bovenop. 11. Strooi parmezaanse kaas erover. 12. Laat lasagne 40 min. bij 210*C door en door warm worden met een krokante korst bovenop. (ik doen dan voor de eerste 10 min. altijd de oven op 220*C en erna op 210*C.)