Appel crumble met amandelen (heerlijk nagerecht)
Ik heb verschillende mogelijkheden beschreven, dit recept is eenvoudig te maken.In de herfst /winter is het heerlijk met appels of een combinatie van de helft appels de helft bramen.(diepvries fruit kan ook)In de lente is het lekker met rabarber (doe er dan wat gemberpoeder bij want Gember en rabarber, dat is echt een volmaakt huwelijk!). Maar welk fruit je ook kiest in welk seizoen dan ook het is altijd lekker. Heel vaak lees ik recepten van Crumbles die je vertellen dat je eerst appels enz. moet koken of stoven! Dat is echt niet nodig! Volg dit recept want ik heb dit al ontelbare keren gemaakt.En ieder jaar met Kerst is dit een van de nagerechten die ik op verzoek altijd weer moet maken. Dat bewijst dus dat het lekker is.
Ingrediënten 6 personen
700 - 850 g Goudrenetten (ongeschild gewogen) = ± 3 grote appels, 225 - 300 g Cox appels (ongeschild gewogen) = ± 2 grote appels, 30 g bruine basterd suiker, 1 grote theelepel kaneelpoeder, ¼ theelepel kruidnagelpoeder, Wat extra boter om de schaal in te vetten (niet echt noodzakelijk), Voor de bovenlaag (Crumble), 110 g hele amandelen ongepeld, 125 g gekoelde boter, in kleine blokjes gesneden. (of eventueel wat meer boter), 250 g zelfrijzend bakmeel)., 2 theelepels kaneelpoeder, 150 g rietsuiker (of lichtbruine basterd suiker)Bereidingswijze
Voorbereiding Maak de crumble.In keukenmachine Doe boter, bloem, kaneel en de suiker in de keukenmachine en laat hem draaien totdat het op broodkruim lijkt.Voeg dan de amandelen toe en laat de machine opnieuw het werk doen, niet te snel maar totdat ze aardig fijn zijn maar toch nog wat grotere stukjes inzitten. OF Maal de amandelen even met de staafmixer en meng ze dan door de bloem.Als je geen keukenmachine hebtDit doe ik meestal, geen apparatuur schoon te maken en het is snel gebeurd, wel maal ik dan even de amandelen met de staafmixer. Doe de ingrediënten in een grote kom, wrijf met je vingers door het mengsel totdat het op broodkruim lijkt, roer de kaneel, suiker en de gemalen amandelen erdoor. Heb je geen staafmixer? Doe de amandelen in plastic zak en sla er met een deegroller (of fles) op.BereidingswijzeDoe appels in ovenschaal die ingevet is met wat boter.Sprenkel het kruimelmengsel over de appels en zorg dat alles goed bedekt is.Gebruik je een (of twee) handen en druk het kruimelmengsel heel lichtjes aan.Haal daarna voorzichtig een vork over de hele laag zodat deze gelijkmatig kruimelig wordt. Bak de crumble in het midden van de oven circa 35- 45 minuten.(hangt van je oven af)De appels zullen nu zacht zijn en de bovenlaag goudbruin en knapperig. (het wordt nog knapperiger als je door de kruimellaag fijn verkruimelde cornflakes OFmet havermoutvlokken mengt).Laat het rusten voor ongeveer 10- 15 minuten voor je het serveert