1. Home
  2. Recepten
  3. Portugese Cataplana

Portugese cataplana recepten (14)

Alles wissen
Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

Cataplana

INGREDIENTEN

Paprika Varkensvlees Kalfsvlees Olijfolie Koriander Spek Portugese chorizo Ui Knoflook Wortel Selderij Laurier Paprikapoeder Tijm Pepertjes Gesneden tomaat Bliktomaten Garnalen Venusschelpen Zout/peper

Bereidingswijze

Rooster paprika`s in de oven op 180 C, of boven vuur tot ze echt zwartgeblakerd zijn. Doe ze in een hittebestendige plastic zak, waardoor het vel los stoomt, daarna kan je eenvoudig de schil eraf werken. Neem het vlees en snij het in blokken, en marineer in olijfolie, verse koriander, zout en peper. (ongeveer ½ uur). Neem mooi spek en Portugese chorizo, snij dit in stukken en bak het zachtjes. Voeg ui, knoflook, wortel, selderij en laurier toe en laat het glazig worden. Dan paprikapoeder, tijm en een pepertje zonder zaadjes (of met zaadjes voor iets pittiger). Een sheut rode wijn toevoegen, de tomaten, bliktomaten (b.v. San Marzano)en het vlees. Schep even om en voeg de geroosterde paprikas toe en schep weer even om. Voeg nu de garnalen en venusschelpen toe, afmaken met peper en zout. Doe de deksel op de pan en laat 10 minuten stoven

  • Portugees Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op02-12-2009
  • Portugees Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Cataplana

Voor dit gerecht wordt een speciale, afsluitbare, Portugese pan gebruikt. Maar u kunt ook een grote braadpan gebruiken.

INGREDIENTEN

400 gr. kipfilet, 100 gr. magere spekblokjes, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 1 klein rood pepertje, 3 el. olijfolie, 1 spitskooltje, 2 vleestomaten, 3 el. kippebouillon, 1 pot witte bonen.

  • Portugees Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op01-02-2010
  • Portugees Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Cataplana

Cataplana is een Portugese Cataplana is een Portugese Kipgerecht. Gemakkelijk en erg lekker.

INGREDIENTEN

400 gr kipfilet /100gr magerespekblokjes, 1ui/2 teentjes knoflook /1 th.l sambal, 3 eetl olijfolie 1spitskooltje/ 2 vlees tomaten. 3 eetl kippenbouillon/ 1 grote pot witte bonen.

  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op08-12-1998
  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Cataplana

Een heerlijke Portugese stoofschotel.

INGREDIENTEN

20 grote gepelde garnalen, stukje chorizo, dikke plak gerookte ham, (evt. kabeljauw i.p.v. chorizo), 5 tomaten, 1 grote ui, 4 teentjes knoflook, 1 paprika, 1 pepertje, zaadjes eruit,zeer fijn gesneden, 1 dl. witte wijn, scheut port, theelepeltje Peri Peri seasoning (te koop bij de Toko of de grotere supermarkt), olijfolie, ,

  • Portugees Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op09-06-2000
  • Portugees Hoofdgerecht
  •  0-10 min.

Cataplana

Mosselen op de Portugese manier

INGREDIENTEN

2 kilo mosselen, schoongemaakt, 50 g spekjes, 50 g chorizo, in blokjes, 1 ui, grof gesneden, 4 teentjes knoflook in hele dunne plakjes, 1 paprika, in stukjes, 2 tomaten, ontveld, ontpit en in stukjes, 1 rood pepertje, ontdaan van pitjes en in heel dunne reepjes gesneden, 1 glas droge witte wijn, 1/2 kruidenbouillonblokje, versgemalen peper, veel fijngeknipte verse koriander

  • Portugees Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op11-08-2001
  • Portugees Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Cataplana

INGREDIENTEN

Paprika, Varkensvlees (filet), Kalfsvlees (de "muis"), Olijfolie, Verse koriander, Presunto (spek), Portugese Chorizo, Ui, Knoflook, Wortel, Selderij, Laurier, Paprikapoeder, Tijm, (Piripiri) pepertje, Gesneden tomaat, Bliktomaat, Middelgrote of grote garnalen, Venusschelpen (Ameijoas), Zout/peper, *Doe niet moeilijk over hoeveelheden, beslis zelf wat je lekker vindt. Uiteraard niet te veel van alles, het zijn behoorlijk wat ingredienten., *Experimenteer wat met verschillende groente, je zit nergens aan vast.

  • Portugees Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op27-08-2010
  • Portugees Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Cataplana van zeevruchten, ( Portugese stoofschotel)

Toen wij deze stoofschotel in Portugal hadden gegeten, wist ik dat ik hem thuis voor vrienden wilde maken en.......ze hebben er van gesmuld.

INGREDIENTEN

1kg. Mosselen, 500 gr. Vongole, 8 grote Gamba's ongekookt, 300 gr. Zeeduivel in 6 stukken, 300 gr. Zeebaars in 6 stukken, 150 gr. Kleine gamba's, 250 gr. Chorizo, in plakjes, 2 uien, in middelgrote stukjes, 3 teentjes knoflook, fijngesneden, 1 groene en 1 rode paprika, in middelgrote stukjes, 1 groene en 1 rode peper, kleingesneden, 1 fles tomatenpassata á 600 ml., 100 ml. Witte wijn, 2 laurierblaadjes, even ingescheurd, ca 8 peperkorrels, geplet, Scheut goede olie, Koriander, Peterselie

  • Portugees Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op19-10-2016
  • Portugees Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Portugal: Cataplana met strandgapers

Gebruik voor dit gerecht een cataplana (Portugese stoofpan) of een grote soep-/mosselpan. De strandgapers kunnen eventueel vervangen worden door mosselen, venusschelpen of kokkels

INGREDIENTEN

4 dozijn strandgapers (evt. te vervangen door mosselen, venusschelpen of kokkels), 400 g steurgarnalen (gepeld, ongekookt), 4 dl visbouillon, 200 g chorizo in blokjes, 4 gekookte aardappelen, 4 vleestomaten, 2 gesnipperde uien, 2 uitgeperste tenen knoflook, 2 el tomatenpuree, 1 laurierblad, 1 el tijm, 1 el oregano, 2 dl witte wijn, olijfolie, peper en zout

  • Portugees Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op27-06-2000
  • Portugees Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Ameijoas na cataplana

Schelpdieren in Algarve-stijl. Ameijoas in Algarve-stijl worden gekookt in een zgn. cataplana, een gewelfd gevormde, oorspronkelijk koperen snelkookpan. Als deze attractieve pan aan tafel geopend wordt, zijn de aroma's die vrijkomen van de gerookte ham, zeeverse schelpdieren, tomaten, paprika, piripiri en koriander, een verademing: de ware smaak van de Algarve. En de sappen worden verslonden met heerlijk brood, gemaakt van zuurdeeg. Het hele feestmaal wordt weggespoeld met een kruidige vinho verde als Quinta da Avelada, die u zo met grote teugen opdrinkt!

INGREDIENTEN

Het recept: 1 1/2 kg schelpdieren (mosselen, kokkels en/ of venusschelpen) - 3 eetlepels extra virgine olijfolie - 1 grote ui, gepeld en in ringen gesneden - 4 teentjes knoflook, gepeld en in plakjes gesneden - 4 dikke plakken gerookte luchtgedroogde presunto (ham), in blokjes gesneden (eventueel te vervangen door bacon of andere gerookte ham) - 1 chorizo, in dobbelsteentjes - ca. 1 1/4 dl droge witte wijn - 5 verse tomaten - 1 groene paprika, ontzaad en in reepjes gesneden - 1-2 piripiripepers (of naar eigen smaak - u bent gewaarschuwd!), ontzaad en in reepjes gesneden - handvol grofgehakte cilantro (koriander) - zout en zwarte peper, , , ,

  • Portugees Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op18-06-2002
  • Portugees Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Ameijoas na cataplana

Schelpdieren in Algarve-stijl uit Portugal . Ameijoas in Algarve-stijl worden gekookt in een zgn. cataplana, een gewelfd gevormde, oorspronkelijk koperen snelkookpan. Als deze attractieve pan aan tafel geopend wordt, zijn de aroma's die vrijkomen van de gerookte ham, zeeverse schelpdieren, tomaten, paprika, piripiri en koriander, een verademing: de ware smaak van de Algarve. En de sappen worden verslonden met heerlijk brood, gemaakt van zuurdeeg. Het hele feestmaal wordt weggespoeld met een kruidige vinho verde als Quinta da Avelada, die u zo met grote teugen opdrinkt! Tussen haakjes: de piripiripepers in dit recept zijn strikt naar eigen keuze. Deze kleine rode duiveltjes, naar Portugal gebracht vanuit de vroegere Portugese kolonie Angola en heel veel in de keuken van de Algarve gebruikt, zijn verschrikkelijk scherp (heet). Maar zij worden meestal met verstand gebruikt, meer om geur en smaak te geven, dan om je hoofd te laten ontploffen!!! bron: De Vismarkt

INGREDIENTEN

1 1/2 kg schelpdieren (mosselen, kokkels en/ of venusschelpen), 3 eetlepels extra virgine olijfolie, 1 grote ui, gepeld en in ringen gesneden, 4 teentjes knoflook, gepeld en in plakjes gesneden, 4 dikke plakken gerookte luchtgedroogde presunto (ham), in blokjes gesneden (eventueel te vervangen door bacon of andere gerookte ham), 1 chorizo, in dobbelsteentjes, ca. 1 1/4 dl droge witte wijn, 5 verse tomaten, 1 groene paprika, ontzaad en in reepjes gesneden, 1-2 piripiripepers (of naar eigen smaak- u bent gewaarschuwd!), ontzaad en in reepjes gesneden, handvol grofgehakte cilantro (koriander), zout en zwarte peper

  • Portugees Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op23-01-2003
  • Portugees Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Ameijoas na cataplana

Mosselen in de cataplana.

INGREDIENTEN

4 el olijfolie, 2 uien in halve ringen, 100 g chorizo in blokjes, 1 el milde paprikapoeder, 1 blik tomatenblokjes (400 g) uitgelekt, 2 kg panklare mosselen, 1 dikke plak ham (100 g) in blokjes, 2 el verse peterselie fijngehakt.

  • Portugees Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op19-10-2004
  • Portugees Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
Nieuwste portugese cataplana recepten

Vakantie-eten: Pikante Portugese kipfilet (Piri-Piri)

Heimwee naar Portugal als we dit eten.. Heerlijke malse kipfilet in een iets pittige piri piri (of pil pil)saus.

INGREDIENTEN

400 gr (scharrel)kipfilet, 4 el piri-piri kruiden (verkrijgbaar bij delicatesse-zaken en kookwinkels, gebruik ze ajb niet van bv AH, Jumbo ofzo, die komen niet in de buurt van de echte smaak), 4 el (Portugese) olijfolie, 1 el tomatenpuree, 2 dl port (rood of wit is naar smaak, ik gebruik rode), 400 gr roerbakgroenten, (fijngesneden) koriander of peterselie naar smaak

  • Portugees
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op18-06-2013
  • Portugees
  •  20-30 min.

Schelpdieren in Algarve-stijl

Uit Portugal (Ameijoas na cataplana)de piripiripepers in dit recept zijn strikt naar eigen keuze. Deze kleine rode duiveltjes, naar Portugal gebracht vanuit de vroegere Portugese kolonie Angola en heel veel in de keuken van de Algarve gebruikt, zijn verschrikkelijk scherp (heet). Maar zij worden meestal met verstand gebruikt, meer om geur en smaak te geven, dan om je hoofd te laten ontploffen!!!

INGREDIENTEN

1 1/2 kg schelpdieren (mosselen, kokkels en/ of venusschelpen), 3 eetlepels extra virgine olijfolie, 1 grote ui, gepeld en in ringen gesneden, 4 teentjes knoflook, gepeld en in plakjes gesneden, 4 dikke plakken gerookte luchtgedroogde presunto (ham), in blokjes gesneden (eventueel te vervangen door bacon of andere gerookte ham), 1 chorizo, in dobbelsteentjes, ca. 1 1/4 dl droge witte wijn, 5 verse tomaten, 1 groene paprika, ontzaad en in reepjes gesneden, 1-2 piripiripepers (of naar eigen smaak), ontzaad en in reepjes gesneden, handvol grofgehakte cilantro (koriander), zout en zwarte peper

  • Portugees Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op30-04-2003
  • Portugees Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Zeeuws-Portugese mosselen

INGREDIENTEN

2 kilo mosselen, 3 teentjes knoflook, 3 uien, 1 bosje peterselie, 1 rode paprika, 1 dikke plak gekookte ham of 50 gram hamreepjes, 1 dikke plak rauwe ham (met vetrandje) of 50 gram spekblokjes, 3 eetlepels olijfolie, 1 laurierblad, 100 g chorizo in reepjes of blokjes, 20 g boter, snufje cayennepeper of scheutje tabasco, 1 glas witte wijn, 2 theelepel fijngehakte koriander.

  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op28-11-2004
  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
Nieuwste portugese cataplana recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top