Portugees konijn
Met sjalotjes
4 konijnenachterbouten 2 uien 300 gram sjalotjes wat peper en zout 4 eetlepels olijfolie 2 teentjes knoflook 2 kaneelstokjes 5 kruidnagels 3 laurierblaadjes 2 dl bouillon (tablet of pot) 2 blikjes tomatenpuree 1½ dl rode port
Pel en snipper de uien. Wrijf de konijnenbouten in met peper en zout. Pel de sjalotjes en halveer deze. Maak de knoflook schoon.
Verhit in een grote braadpan de olie en bak hierin de uisnippers gedurende 3 minuutjes. Pers de knoflook erboven. Voeg nu de kruidnagels, de kaneelstokjes en de laurierblaadjes toe. Bak het geheel nog zachtjes gedurende 2 minuutjes. Schep het mengsel met een schuimspaan uit de pan en bak nu in dezelfde pan de de konijnenbouten in ongeveer 5 minuten rondom lichtbruin. Voeg het uimengsel, de tomatenpuree en de bouillon toe. Stoof dit alles met een deksel op de pan gedurende zo?n 30 minuten. Voeg aan het mengsel de port, de sjalotjes en 0,15 liter water toe. Stoof met een deksel op de pan het konijnenvlees op een lage stand nog eens 2,5 uur. Schep vervolgens het vlees in een schaal. Breng tot slot het stoofvocht op smaak met wat peper en zout. Schenk het over het vlees.
- Portugees Hoofdgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op04-09-2006Portugees Hoofdgerecht> 120 min.
Portugees zoetbrood
Dit is een luchtig, zoet eierbrood met vanille, citroen en nootmuskaat. Vroeger was dit een speciaal brood voor het Paasfeest, maar tegenwoordig wordt dit brood het hele jaar door gegeten.
2 eieren, 5 eetlepels melk, 30 gr. boter, 3 eetlepels suiker, 1/2 theelepels zout, 1 theelepel vanille, 2 theelepels geraspte citroenschil, 1/2 theelepel nootmuskaat, 240 gr. broodbloem (witte bloem), 1 1/2 theelepel gedroogde gist, ,
- Portugees
- > 120 min.
- Geplaatst op25-03-2002Portugees> 120 min.
portugees vispotje
Nationaal gerecht dat overal in portugal gegeten wordt,steeds weer op een specifieke wijze van de streek. Maar eigenlijk is het vispotje overal lekker.
4 eetlepels olijfolie, 1 ui, 3 tomaten, 100gr. zalmfilet,100 gr. tonijn,100gr.kabeljauw, 200gr. grote gepelde garnalen,400 gr. aardappelschijfjes, versgemalen peper, zeezout,1 groot glas witte wijn, bosje peterselie, paar takjes, tijm.
- Portugees
- 30-60 min.
- Geplaatst op09-08-2004Portugees30-60 min.
Portugees Paasbrood
Voor de broodmachine
125 ml melk, 1 ei, 1 el boter of margarine, 60 gr suiker, 1/2 tl zout, 375 gr bloem, 1 tl gist.,
- > 120 min.
- Geplaatst op04-07-1999> 120 min.
Portugees gehaktbrood
500 gr half-om-half gehakt, 1 snee witbrood zonder korst, 2 uien, 1 teentje knoflook, 1 eetlepel fijngehakte peterselie, 1 theelepel ansjovispasta, 2 eetlepels kappertjes, 1 ei, 40gr paneermeel, 1 theelepel paprikapoeder, 50 gr ontbijtspek, 30 gr boter, 1 prei, 1 winterwortel, 1 glas rode wijn, peper en zout
- Portugees Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op06-03-2003Portugees Hoofdgerecht30-60 min.
Portugees zoetbrood
Dit is een luchtig, zoet eierbrood met vanille, citroen en nootmuskaat. Vroeger was dit een speciaal brood voor het Paasfeest, maar tegenwoordig wordt dit brood het hele jaar door gegeten.
(voor een brood van 500 gr.):, 2 eieren, 5 eetlepels melk, 30 gr. boter, 3 eetlepels suiker, 1/2 theelepels zout, 1 theelepel vanille, 2 theelepels geraspte citroenschil, 1/2 theelepel nootmuskaat, 240 gr. broodbloem (witte bloem), 1 1/2 theelepel gedroogde gist
- Portugees
- 0-10 min.
- Geplaatst op12-09-2002Portugees0-10 min.
Portugees lamsvlees
1 kilo lamsbout zonder been -, 100 gram bacon -, 100 gram reuzel -, 1 dl olijfolie -, 2 knoflooktenen -, 2 uien -, 3 eetlepels vers gehakte peterselie -, 1 theelepel paprikapoeder -, 1 liter rode wijn -, grof zeezout -, peper -, 1 scheutje water, , , , , , , , , , , , ,
- Portugees Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op26-02-2004Portugees Hoofdgerecht60-120 min.
Portugees visschoteltje
Pittige kabeljauwfilets onder een dakje van romige puree: klinkt niet alleen goed, maar het is bovendien erg lekker
240 g verse kabeljauwfilets, 2 uien, 5 tenen knoflook, 15 g verse koriander (zakje 15 g), 4 el traditionele olijfolie, 1½ tl cayennepeper, 2 tl paprikapoeder, 1 citroen (schoongeboend), 600 g diepvries snijbonen, 270 g mix voor aardappelpuree,
- Portugees
- 30-60 min.
- Geplaatst op17-09-2018Portugees30-60 min.
Portugees Varkensvlees
250 gr. varkenslendefilet, 1/2 eetl. saffloerolie, 1 kleine ui, 1 teentje knoflook uit de knijper, 350 gr. vleestomaten, 1 eetl. tomatenpuree, 0.9 dl. droge witte wijn, 0,9 dl. ongezouten groente- of kippebouillon, 1 eetl. gehakte peterselie, 1 eetl. gehakte verse basilicum, 1 theel. gemengde gedroogde kruiden, 1/2 theel. suiker, 1/8 theel. zout, peper, 250 gr. doperwten, 1 gele paprika.
- Portugees Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op19-01-2000Portugees Hoofdgerecht60-120 min.
Portugees broodsmeersel
Toen ik een keer in de Algarve op vakantie was kreeg ik daar een keertje een bijzonder heerlijk smeerseltje voor op brood voorgeschoteld. (Meestal krijg je er van die lekkere sardientjes paté bij). Omdat ik in mijn kookboeken nergens zoiets kon vinden ben ik wat op internet rond gaan kijken en kwam ik op de site 'Saudades de Portugal' deze dipper tegen. Ik zag direct een aantal overeenkomsten; het was romig, het was vissig, en de koriander en olijven zouden het groene wat erin zat kunnen zijn Ik heb het recept in eigen keuken gemaakt en aangepast want de hoeveelheden waren in cups aangegeven en daar werk ik nooit mee. Het resultaat deed me inderdaad heel erg denken aan het prutje dat ik op vakantie geproefd heb. Ik zet het hier neer om het niet te vergeten want ik ga het zeker nog wel vaker maken. TIP: Neem wel een goede en lekkere olijfolie want dit proef je terug in je smeersel
- 100 ml volle melk, - 200 ml olijfolie, - 6 ansjovisfilets (op olie), - 1 teen knoflook, - 6 takjes koriander, - 100 gram groene olijven, - versgemalen peper (wit),
- Portugees
- 0-10 min.
- Geplaatst op02-09-2019Portugees0-10 min.
Portugees toetje
CHARCADA
4 eieren, 0.5 dl. water, 2 eierdooiers, 300 gr. suiker, 1 sinaasappel
- Portugees Nagerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op27-07-2001Portugees Nagerecht10-20 min.
Portugees Bier
Heerlijk fris, gemakkelijk te bereiden toetje. Vooral in de zomer heerlijk. /- 3 uren van te voren bereiden.
0,5 l magere yogurt, 2 citroenen, 100 g suiker, 2 zakjes vanillesuiker, 2 eieren
- Internationaal Nagerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op15-05-1999Internationaal Nagerecht20-30 min.
PORTUGEES DESSERT
Het dessert bestaat uit de afzonderlijke gerechtjes
GERECHT 1, ZOETE DEEGFLAPJES., , Nodig voor 4 personen:, 500 gr. Bloem, 1,2 dl. Olijfolie, 25 gr. Gist, 6 Eieren, Beetje melk, 1 snufje, Zout, Suiker/kaneelpoeder, Zout, , , , Bereiding:, - Zeef de bloem in een kom en meng met het zout en de warme olijfolie., - Los de gist op in een beetje warme melk en meng het met de bloem., - Voeg de eieren toe en kneed de massa tot een zacht deeg., - Voeg desgewenst een beetje warme melk toe., - Dek de kom af met een vochtige doek en zet de kom op een warme plaats., - Laat het deeg rijzen tot de massa tweemaal zijn volume heeft., - Verhit de olijfolie en rol het deeg uit., - Breek steeds klein stukje af en rol de stukjes met de hand uit op een met bloem bestoven aanrecht., - Ieder stukje moet ongeveer een diameter hebben van 10 centimeter., - Bak de rondjes in de hete olijfolie in een koekenpan tot ze goudbruin zijn., - Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met veel kaneel en suiker.,
- Portugees Nagerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op05-04-2003Portugees Nagerecht0-10 min.
Portugees lamsvlees
Uit chernache (chanfana a moda cernache)
1 kilogram lamsbout zonder been, 100 gram bacon, 100 gram reuzel, 1 deciliter olijfolie, 2 knoflookteentjes, 2 uien, 3 eetlepels verse gehakte peterselie, 1 theelepel paprikapoeder, 1 liter rode wijn, grof zeezout, peper, 1 schaal water
- Portugees Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op28-08-2001Portugees Hoofdgerecht60-120 min.
Portugees konijn met sjalotjes
2 uien, 4 konijnenachterbouten, peper, zout, 300 gr. sjalotjes, 2 teentjes knoflook, 4 el. olijfolie, 5 kruidnagels, 2 kaneelstokjes, 3 laurierblaadjes, 2 blikjes tomatenpuree, 2 dl. bouillon van tablet of uit pot, 1,5 dl. rode port.
- Portugees Hoofdgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op15-07-2009Portugees Hoofdgerecht> 120 min.
Inktvis op z'n Portugees
Als je zin in een lekkere Portugees stoofschotel heeft, moet je dit eens proberen!
600 g inktvis, 4 eetl olijfolie, 2 middelgrote uien, 3 teentjes knoflook, 1 boosje verse koriander, 500 g tomaten in stukjes gesneden, 1,5 visbouillon, 6 el droge witte wijn (b.v.b Rioja), peper en zout,
- Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op18-05-1999Hoofdgerecht60-120 min.
Lapis Portugees II
Een overheerlijk Indisch vleesgerecht dat niet heet is. Maak het een dag van tevoren klaar en alles kan lekker intrekken. Aangezien wij maar met zijn tweetjes zijn, doe ik alles in diepvriesbakjes voor 2 personen.
2 pond runderlappen, peper en zout (naar smaak), 1 theelepel nootmuskaat, 3 kruidnagels, 1 grote ui fijngesneden, 4 teentjes knoflook, gekneusd, 1 eetlepel ketoembar, 1 theelepel djinten, 2 theelepels laospoeder, 1 theelepel verkruimelde trassi, 1 theelele goela djawa (of bruine suiker), 1/2 limoen (uitgeperst), 1 bouillonblokje, boter om te braden, 1/2 kopje ketjap manis
- Indonesisch Hoofdgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op23-05-2010Indonesisch Hoofdgerecht> 120 min.
Pittig Portugees kippetje
Kip op zijn Portugees en dus een complete en gezonde maaltijd. Erg lekker.
1 hele kip in stukken, 50 g spekreepjes, 1,5 dl droge witte wijn, 250 g blokjes tomaat (blik), 250 g wortelen, in blokjes, 250 g paprika (diverse kleuren), in blokjes, 250 g courgette, in blokjes, 1 rood Spaans pepertje, 1 knoflookteentje, geperst sap van 1 limoen, 1/2 dl olijfolie, 1 el kipkruiden
- Mediterraan Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op09-02-2013Mediterraan Hoofdgerecht30-60 min.
Lapis Portugees 1
Hoezo Portugees (oa Timor was koloniaal bezit van Portugal). Dit overheerlijke rundvleesgerecht is niet heet, maar wel heeeel lekker.
, 2 pond runderlappen, peper en zout, 2 eetlepels fijngesnipperde uien, 2 flinke tenen knoflook (knijper), 1 eetlepel ketoembar, 1/2 eetlepel djintan, 1/2 eetlepel laospoeder, 1 theelepel trassi, 1 theelepel suiker, 1 djeroek-peroetblaadje of wat citroensap, boter,
- Indonesisch Hoofdgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op12-07-2005Indonesisch Hoofdgerecht> 120 min.
kip op zijn portugees
Erg lekker
4 Kipfilet, 250 gr. champignons, 3 uien, knoflook, 2 pakjes slagroom, tabasco, tomatenketchup, ham, port.
- Portugees Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op27-05-2004Portugees Hoofdgerecht20-30 min.
Witlof op z'n portugees
Met tomaten-kaassaus en eieren
, 500g witlof - 400 g gehakt - 1 blik gepelde tomaten (in blokjes) (400g) - cayennepeper - chilipoeder - witte peper - marjolein - 6 sneetjes casinobrood - 3 eieren - boter - bouillonblokje - scheut melk/room - 100 g gemalen kaas,
- Portugees
- 20-30 min.
- Geplaatst op30-11-2000Portugees20-30 min.
Chanfana - Portugees gestoofd lamsvlees
Chanfana uit hartje Portugal.
1 kilo lamsvlees (schapen of geitenvlees kan eventueel ook), 2 uien in ringen, 4 knoflooktenen fijngesneden, 4 kruidnagels, 2 laurierblaadjes, 2 t paprikapoeder, peper, zout, 3 e olijfolie, 750 ml goede rode wijn
- Portugees Hoofdgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op09-10-2015Portugees Hoofdgerecht> 120 min.
Portugees gebakken brood
"Rabanadas" is een gerecht dat in Portugal op kerstavond en op oudejaarsavond wordt gegeten.
1/4 liter melk - 150 gr suiker - meerdere stukjes citroenschil (zonder wit) - 4 eieren - 1 langwerpig brood (1 of 2 dagen oud) - plantaardige olie - kaneelpoeder
- Portugees Nagerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op05-09-2000Portugees Nagerecht20-30 min.
Portugees rundvlees met ui
"Bifes de cebolada"
500 gr magere runderrollade - 3 grote uien - 500 gr tomaten - 1 el olijfolie - 2 teentjes knoflook, uit de knijper - 2 el fijngehakte peterselie - 1 laurierblad - grof zeezout - peper
- Portugees Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op10-09-2000Portugees Hoofdgerecht30-60 min.
Boerenkoolsoep op z`n Portugees
3 eetlepels olijfolie; 250 gram chorizoworst (stukje), in blokjes; 1 grote ui, grofgesnipperd; 500 gram kruimige aardappels, geschild en in blokjes; 1 zak panklare boerenkool (300 gram); 1 ½ liter kippenbouillon (van tablet)
- Portugees Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op02-11-2011Portugees Hoofdgerecht30-60 min.
Portugees gevulde calamaris
Een simpel te maken gerecht, anders dan anderen
6 kleine schoomgemaakte calamaris, (inktvis) met tentakels, 75 gr. groene olijven, 2 uien, 2 eetlepels olijfolie, 3 teentjes knoflook, 3 dl. gezeefde tomaten, peper/zout, 6 cocktail prikkers
- Portugees Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op04-11-1999Portugees Hoofdgerecht20-30 min.
Portugees: Bacalhau á bras
Heerlijk recept met in ei-opgebakken kabeljauw en aardappelchips
250g kabeljauwsnippers (migas), zak ′stro′ chips (150-200g) / geraspte of in reepjes gesneden aardappelen (300g), 3 eieren, 1 grote gesnipperde ui, 3 knoflookteentjes, peterselie, peper, olijven ter garnering
- Portugees Hoofdgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op12-09-2013Portugees Hoofdgerecht10-20 min.
Kabeljauw op zijn portugees
500 gram kabeljauwfilets, 250 gram tomaten, 3 uien, 2 teentjes knoflook
- Portugees Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op10-11-2009Portugees Hoofdgerecht30-60 min.
Rabanadas een Portugees nagerecht of bijgerecht!!
Een feestdiner is niet compleet zonder dit gerecht, dat een Nederlands variant kent. Rabanadas lijken verdacht veel op onze wentelteefjes, maar de port geeft het gerecht een heel ander, feestelijk accent. Dit gerecht kan dus als voorgerecht en nagerecht!!
2 el suiker 1 kopje warme melk 0,25 kop rode port 16 sneetjes casinobrood zonder korst 4 eieren, geklopt boter >li> kaneelpoeder 2 el bruine suiker.
- Portugees Nagerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op30-03-2003Portugees Nagerecht20-30 min.
Gevuld Portugees Brood
Zelf brood maken is met zelfrijzend bakmeel zo gedaan en dit brood heeft bovendien nog een heerlijke vulling.
400 gram zelfrijzend bakmeel, 2 theelepels zout, versgemalen zwarte peper, 150 gram harde Hollandse geitenkaas, 6 zongedroogde tomaten (op olie), 100 gram groene olijven zonder pit, 2 teentje knoflook, 2 eieren, 1/2 dl melk, 1 eetlepel olijfolie extra vierge,
- Portugees
- 30-60 min.
- Geplaatst op26-03-2001Portugees30-60 min.
Portugees gebraden konijn met rozemarijn
"Coelho assado com alecrim"
1 konijn - 3 el reuzel - 100 gr spek, in blokjes gesneden - 1 glas witte wijn -, Voor de marinade : 1/2 liter witte wijn - 2 teentjes knoflook - 1 bosje peterselie - 1 bosje rozemarijn - zout - 8 driehoekjes wit toastbrood zonder korsten - 2 el boter
- Portugees
- 60-120 min.
- Geplaatst op03-09-2000Portugees60-120 min.
Portugees konijn met sjalotjes
2 uien, 4 konijnenachterbouten, peper, zout, 300 g sjalotjes, 2 teentjes knoflook, 4 eetl. olijfolie, 5 kruidnagels, 2 kaneelstokjes, 3 laurierblaadjes, 2 blikjes tomatenpuree, 2 dl bouillon, (van tablet of uit pot), 1,5 dl rode port
- Portugees
- > 120 min.
- Geplaatst op01-02-2006Portugees> 120 min.
Portugees Acorda Alentejana
Brood knoflooksoep uit Alantejo
3 teentjes knoflook, 1 theelepel zout, 1 dl. olijfolie, 3 el. verse koriander, 1/2 liter water, 4 volkoren boterhammen, 4 gepocheerde eieren,
- Portugees
- 0-10 min.
- Geplaatst op10-11-1999Portugees0-10 min.
Tournedos op z'n Portugees
Niet alleen Rossini hield van een Tournedos, ook in Portugal houdt men ervan !!
4 tournedos van ongeveer 100 gram per st., zout/peper, 4 tomaten, 100 gram gehakt, 100 gram champignons, 1 citroen, 1 dl. witte wijn, 25 gram boter, , , , ,
- Portugees Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op16-11-1999Portugees Hoofdgerecht20-30 min.
Schelvis Op Z'N Portugees
Wie over de Portugese keuken praat, heeft het onvermijdelijk over tomaten en kruiden.
1 blik tomaten(circa 400gr), uitgelekt., 1 courgette in blokjes gesneden, 3/4 theel.suiker, 1/3 theel.basilicum, 1/3 theel. versgemalen peper, 1/3 theel. zout, 500 gr. schelvisfilets, in reepjes gesneden, 4 sjalotjes, gesnipperd, 2 eetl. fijngehakte peterselie, 0,5 dl. olie, 1 eetl. bloem, 1 theel. paprikapoeder, 4 hardgekookte eieren, door een zeef gedrukt.
- Portugees
- 10-20 min.
- Geplaatst op19-01-2000Portugees10-20 min.
Gevulde inktvis (portugees)
# blikje tomatenpurre (of vervang door ketchup), # 1 stuks grote ui, # 1 kg inktvis (niet schoongemaakt)bv pijlstaart, # 4 teentjes knoflook, # 1 bosje peterselie, # naar behoefte droge witte wijn, # 2 eetl bloem, # naar behoefte vissaus, # naar smaak olijfolie, # naar smaak zout en peper
- Portugees
- 10-20 min.
- Geplaatst op02-02-2011Portugees10-20 min.
Biefstuk op z'n Portugees
Verassend lekker
4 biefstukken van 150 gramboter, 1 ui, 4 vleestomaten, 4 bananen, 1 ons pinda's,
- Portugees Hoofdgerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op17-01-2007Portugees Hoofdgerecht0-10 min.
varkensblokjes op z'n portugees
800 gram varkensgebraad van de schouder, 6 rijpe tomaten, 2 uien, 2 teentjes look, 1 eetlepel paprika, 1 eetlepel korianderbolletjes, enkele takjes verse koriander, 2 laurierblaadjes, 1 eetlepel azijn, 3 eetlepel olijfolie, peper en zout,
- Portugees Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op03-12-2001Portugees Hoofdgerecht30-60 min.
Gevuld Portugees broodje
400 gram zelfrijzend bakmeel, 2 theelepels zout, versgemalen zwarte peper, 150 gram harde Hollandse geitenkaas, 6 zongedroogde tomaten (op olie), 100 gram groene olijven zonder pit, 2 teentje knoflook, 2 eieren, 1/2 dl melk, 1 eetlepel olijfolie extra vierge,
- Portugees
- 30-60 min.
- Geplaatst op30-06-2002Portugees30-60 min.
- Eigen recept
Kabeljauw op z′n Portugees
Zie onder Bacalhau a bras, onder "AL"
- 0-10 min.
- Geplaatst op25-05-20130-10 min.
-
Portugees
van carly_xx , 11 recepten, 0 volgers
-
Portugees
van nieksmid , 6 recepten, 0 volgers
-
Portugees
van Nelly5744 , 6 recepten, 0 volgers
-
portugees
van mischa1_b , 3 recepten, 0 volgers
-
duits, portugees kookboek
van perimu , 2 recepten, 0 volgers
-
portugees
van kattenvrouwtje , 2 recepten, 0 volgers
-
Portugees
van edith55 , 1 recepten, 0 volgers
-
Spaans, Portugees, Grieks, Arabisch
van inge1956 , 1 recepten, 0 volgers
-
Spaans en Portugees
van bommel3 , 1 recepten, 0 volgers
-
Portugees
van 19turky94 , 1 recepten, 0 volgers
-
Cozinha portuguesa
van sbouten , 33 recepten, 0 volgers