Draadjesvlees op z`n Vlaams
Een heerlijke zoete Belgische stoofschotel van rundvlees.
Ingrediënten 4 personen
1,5 kilo rundvlees (bijv.runderlappen), 75 gr. boter, 5 grote uien in ringen, kastanje champignons 2 bakjes, (evr. tomaten in stukjes), 2tot 3 eetl. bloem, 1 flesje Leffe (donker Belgisch bier ), 8 kruidnagels (of poeder), 8 jeneverbessen (kneuzen), 4 laurierblaadjes (of poeder), flinke eetlepel 5 spices, 2 rundvlees bouillontabletten, 5 teentjes knoflook in stukjes snijden, peper-zout, 3 eetl. mosterd (eigen smaak), 8 eetl. bruine suiker`Voorbereiding
Vlees op kamertemperatuur in blokken snijden, en met peper en de mosterd mengen. Uien in ringen snijden en knoflook in stukjes. Champignons in stukken snijden (grof) (evt. tomaat in stukjes snijden)
Bereidingswijze
In een aparte pan de uien en knoflook langzaam fruiten, bij bruine kleur ruim 2 eetl. bloem toevoegen en nog even 1 minuutje verhitten. (evt. beetje water of alvast scheutje bier toevoegen) Boter in de jus pan bruin laten worden, vlees direct op hoog vuur toevoegen en goed omroeren zodat het aan alle kanten beetje aangebraden is. Vuur matigen en water plus een half flesje Leffe toevoegen zodat het vlees bijna geheel onder het vocht ligt. Roer alles goed om en meng nu de uien met knoflook door het vlees. Zet het vuur even weer iets hoger en voeg de overige kruiden toe, maar nog niet de bruine suiker. Roer alles nogmaals goed door elkaar en laat met de deksel een klein beetje van de pan, het vlees een uurtje op laag pitjes sudderen. Af en toe goed losroeren. Je kunt nu het zo pittig maken als je zelf wilt, pepertjes, paprika`s sambal o.d toevoegen (maar is eigenlijk niet de bedoeling). Na pakweg een uurtje sudderen voeg je nog wat Leffe of water toe, en de bruine suiker eventueel met wat lepels honing. Na 1,5 uur voeg je de champignons en evt. tomaat toe. Mocht de jus te dun zijn geworden, kun je maizena gebruiken. Alles laten sudderen voor zo`n 2a 2,5 uur. Je hebt nu een heerlijke Belgische stoofpot.