1. Home
  2. Recepten
  3. Pools
  4. Poolse recepten
Poolse recepten Meer Poolse recepten recepten »
Suggesties kookboeken

De Italianen hebben hun ravioli, de Japanners eten gyoza, bij de Chinezen smullen ze van dim sum en in Polen zijn pierogi populair. Pierogi zijn gevulde deegvelletjes, die eerst een paar minuten gekookt worden en daarna in een pan in olie of boter aangebakken worden. De vulling kan zowel hartig als zoet zijnDe hartige vulling bestaat traditioneel uit aardappelpuree, witte kool en kaas. Soms worden er champignons aan toegevoegd, soms ook vlees. Ze worden geserveerd met zure room. De zoete variant is vaak gevuld met bosbessen of ander fruit. Ik vertelde je eerder al over mijn Poolse roots. Daarom wil ik me meer verdiepen in de Poolse keuken. Ik liet je al meegenieten van de kluski zoals mijn babcia ze maakte. Wel, men zegt dat je de Poolse keuken pas echt kent, als je pierogi geproefd hebt.  Dus vandaag toon ik je hoe je dit typisch Pools gerecht klaarmaakt. Pierogi eet je als hapje of voorgerecht. De zoete pierogi zijn lekker als dessert en zelfs bij het ontbijt. In Polen ontbreken ze nooit bij een feestmaaltijd. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Pools

Poolse klassieker die we serveren met een aardappelpuree …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Pools

Nu het buiten zo lekker koud is en er zelfs wat sneeuw te zien is, is het tijd voor een heerlijke winterse zuurkoolschotel. Dit recept is afgeleid van het Poolse gerecht Bigos. Bigos bevat altijd (veel) varkensvlees, karwijzaad en uiteraard zuurkool.  Ik besloot in deze trant verder te gaan, want wauw wat zag dat er lekker uit.Wij aten dit gerecht op de dag dat ik het ook gemaakt had. We hadden echter zo'n pan vol dat we het de volgende dag nog een keer konden eten. En jemig, het was toen zelfs nog lekkerder dan de eerste keer! Echt ik kan dit recept alleen maar aanraden, ik vond het heerlijk. Volgende keer bewaar ik het dan wel voor de volgende dag want dan is het nóg lekkerder.Ik gebruikte als vlees zuurkoolspek, varkenslappen en rookworst. Wil je dit liever anders? Geen probleem, gebruik gerust salami, hamlappen of zelfs rundvlees. …  Lees verder »

  •  > 120 min.
  • Pools

Eigenlijk ben ik te vroeg want dit moet je eten op een zomerse dag ergens in een weiland uit je picknickmand . het enige wat je nodig hebt is een goed mes , een paar ingredienten , en rare plekken , daarmee bedoel ik treed uit je comford zone, shop ergens anders. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Europees

Kipfilet gaargestoofd in een een pittige saus uit de Hongaarse keuken, maar geen goulash! Dit hebben we gisteren gegeten bij een vriend van ons, getrouwd met een Hongaarse schone. Het heeft uiteraard een naam - het gerecht - (de schone ook hoor) maar die is me effe ontschoten... Deze schotel kan je zowel met kipfilet, kippedijen, kipkoteletten als kippevleugels maken, is naar eigen smaak wat je het lekkerst vindt. Let wel op de bereidingstijd van het soort kip wat je gebruikt natuurlijk. Belangrijkste is dat het gewoon ontzettend lekker is, en voor wie die van pittig houdt, die kan er zijn of haar hartje bij ophalen! …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Hongaars

Tijdens één van onze vakanties in Polen (Mazuren) aten we o.m. op aanraden van ons Poolse schoonzusje een heerlijke koude rode bietensoep. Die soep was zo lekker en ik heb al vaak geprobeerd dit na te maken. Tot nu toe nog steeds niet helemaal gelukt, maar de soep die ik nu gemaakt heb smaakte ook heel lekker. Ik hoop nog steeds het recept van de soep die ik in Polen heb gegeten te kunnen maken. …  Lees verder »

  •  10-20 min.
  • Pools

Mijn kinderen zijn hier dol op!  …  Lees verder »

  •  > 120 min.
  • Italiaans

Deze ovenschotel at ik voor het eerst bij mijn Poolse schoonzusje. We vonden het verrukkelijk. Nu maak ik deze schotel ook zelf klaar. Weer eens een andere manier om spruitjes met gehakt klaar te maken. …  Lees verder »

  •  30-60 min.
  • Nederlands

Deze overheerlijke gevulde courgettes aten we bij mijn Poolse schoonzusje Bogna tijdens de verjaardag van mijn broer. Heel gemakkelijk te maken. De saus gaat ongekookt onderin de schaal. Dan de rauwe uitgeholde courgettes erin met vulling. Iedereen was verrukt. Recept afgekeken en opgeschreven. Zoets lekkers moet zeker op Smulweb om ook anderen hiervan mee te laten genieten. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Internationaal

Mijn kinderen zijn hier dol op!  …  Lees verder »

  •  > 120 min.
  • Italiaans

U kunt dit gerecht 1 dag van tevoren bereiden. De smaak is de volgende dag nóg intenser. Verwarm het gerecht al roerend op laag vuur. …  Lees verder »

  •  > 120 min.
  • Pools

U kunt dit gerecht 1 dag van tevoren maken. De smaak is de volgende dag nóg intenser. Verwarm het gerecht al roerend op laag vuur. …  Lees verder »

  •  > 120 min.
  • Pools

Eenvoudig te maken en niet duur. Je kunt ze ook een dag van tevoren maken zodat je ze alleen nog hoeft af te bakken. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Pools

Maak een heerlijke winterwandeling in de wetenschap dat deze verrukkelijke schotel op je staat te wachten en je dag kan niet meer stuk! Dit recept uit het Volkomen Vleesboek uit 1973 (!) komt bij ons in de winter nogal eens op tafel, iets aangepast maar alle eer voor The Good Old Wina Born …  Lees verder »

  •  > 120 min.
  • Pools

Bigos, dit poolse zuurkoolgerecht wordt in onze familie al vele generaties lang op deze wijze bereidt. Het recept is voor 6 - 8 personen, als je nog wat overhoudt kun je dit makkelijk in porties invriezen. …  Lees verder »

  •  > 120 min.
  • Pools

Deze overheerlijke "slanke" salade maakte mijn Poolse schoonzusje voor ons feestbuffet in september 2009. Ik had de salade al eerder geproefd en ik vond de salade overheerlijk. Met mij veel van onze gasten die om het recept vroegen. …  Lees verder »

  •  20-30 min.
  • Pools
Populaire Poolse kookboeken:
Top