Pommes de Terre Sarladaises
Gebakken aardappels uit Sarlat. Sarlat is een prachtige stad met een middeleeuws centrum in de Dordogne (Perigord, Frankrijk). In de Perigord wordt veel gebakken en gebraden in eenden- of ganzenvet. Maar je kunt dit natuurlijk vervangen door olijfolie, hoewel dat wel afdoet aan de authentieke smaak.
(ruim)kilo aardappelen, voorgekookt ganzen- of eendenvet knoflook uit de pers vers gesnipperde peterselie (veel) zeezout en peper uit de molen
Snijd voorgekookte aardappelen in blokjes en bak ze in ganzen- of eendenvet. Schep goed om en als de aardappels beginnen te bruinen pers je 2 tenen knoflook boven de pan. Voor het opdienen schep je veel vers gesnipperde peterselie door de aardappelen en maak je ze op smaak met flink wat zeezout en peper uit de molen.
- Frans Bijgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op06-12-2004Frans Bijgerecht30-60 min.
Pommes de terre dauphinoises
1 kilo aardappels - 9 dl volle melk - vers gemalen nootmuskaat - 1 laurierblad - 2 eetlepels zachte boter - 3 teentjes zeer fijngesneden knoflook - 60 ml creme fraiche - zout en peper,
- Frans
- 30-60 min.
- Geplaatst op12-11-2004Frans30-60 min.
Pommes De Terre Anna
Aardappeltaart
1,5 kg aardappelen (bloemig), 250 gr geklaarde boter, peper en zout
- Frans Bijgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op17-04-1999Frans Bijgerecht30-60 min.
Pommes de terre Sarladaises
Aardappelgerecht uit de Perigord. De rauwe aardappelschijfjes worden in ganzen- of eendenvet gaar gestoofd. Tip voor de Frankrijkgangers: neem op de terugweg uit de supermarkt een blik, of meer dan een, confit mee van gans of eend. Behalve het vlees zit er ook veel vet in het blik dat je voor dit gerecht kunt gebruiken.
- 1 kilo aardappelen, - ganzen- of eendenvet, - 1 of 2 teentjes knoflook, - bladpeterselie, - peper en zout.
- Frans Bijgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op07-08-2003Frans Bijgerecht30-60 min.
Pommes de terre Saint-Flour
Franse ovenschotel, gegratineerd en .....slechts een woord; geweldig.
-1/2 groene kool (circa 500 g), -25 g boter, -zout,geraspte nootmuskaat, peper, -200 g ontbijtspek, -500 g aardappelen, -2 1/2 dl bouillon, -2 teentjes knoflook, -50 g geraspte kaas
- Frans
- 30-60 min.
- Geplaatst op30-08-2002Frans30-60 min.
Pommes de terre Comtoises
Aardappelgratin met kaas en gerookte ham. Aardappelen, ham en kaas vormen de hoofdbestanddelen van de maaltijden in het bergachtige gebied van de Jura. Daar maakt men de beste koemelkkaas en een paar van de mooiste gerookte vleeswaren in Frankrijk. Deze gratin kan heel goed als hoofdgerecht worden geserveerd. Een gekoelde rode wijn smaakt hier goed bij, bijvoorbeeld een Arbois uit de Jura, of een goede Beaujolais.
5 plakken gerookte ham (ongeveer 125 g), 4 eetlepels (60 g) ongezouten boter, 1 kg vastkokende aardappelen, in heel dunne plakjes;, 240 g gemalen Gruyerekaas, muskaatnoot, zout, versgemalen zwarte peper.,
- Frans
- 60-120 min.
- Geplaatst op01-04-2002Frans60-120 min.
Pommes de terre Confites
Gebakken aardappelen uit de Perigord
-1 kg stevige aardappelen, -75 g ganzevet (of bij gebrek boter), -2 teentjes knoflook (uitgeperst), -3 eetlepels fijn gehakte peterselie, -zeezout en zwarte peper
- Frans Bijgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op30-10-2002Frans Bijgerecht10-20 min.
Pommes De Terre Lyonaise
Een armeluisgerecht uit de magnetron
3 uien, 6 aardappelen,25 gr. boter, 1 eetl. marjolein, 1/2 theel. bouillonpoeder, 3 eetl. water, peper en zout
- Frans Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op14-10-2001Frans Hoofdgerecht20-30 min.
- Eigen recept
Galette de pommes de terre
750 gr. aardappelen, 2 dl. melk, 50 gr. boter of margarine, 1 ui, 150 gr. geraspte Gruyère kaas, 3 eieren, peper, zout, nootmuskaat, 3 tomaten, oregano, 100 gr. bacon
- Frans Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op17-01-2009Frans Hoofdgerecht30-60 min.
? Souffle de pommes de terre.
? Aardappelsoufflee, basisrecept, verfijnder van smaak dan aardappelpuree, naar eigen inzicht vele variatiemogelijkheden.
? ? ltr aardappelpuree met room bereiden., ? 3 eieren gesplitst, ? verse peper en zout.,
- Frans Bijgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op12-06-2005Frans Bijgerecht30-60 min.
Galette de Pommes de Terre
750 gram vastkokende aardappelen, 2 dl melk, 50 gram boter of margarine, 1 ui, 150 gram geraspte Gruyere kaas, 3 eieren, peper, zout, nootmuskaat, 3 tomaten, oregano, 100 gram bacon., ,
- Frans
- 20-30 min.
- Geplaatst op02-01-2003Frans20-30 min.
Pommes de terre des montagnes
Dit recept komt uit de Vogezen; een aardappelpuree met venkel en knoflook
-1 kg bloemige aardappelen (geschild), -3 eetlepels creme fraiche, -50 g roomboter, -uitgeperste look (naar eigen smaak), -2 th lepels fijngehakte venkelblaadjes, -zout en peper
- Frans Bijgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op30-10-2002Frans Bijgerecht20-30 min.
Regale de pommes de terre
Heerlijk recept van het Franse platteland, met overgebleven groentjes van de dag tevoren.
-overgebleven groentjes, -300 ml witte droge wijn, -6 middelgrote aardappels, -1/4 l water, -zout en zwarte peper, -6 eieren, -1 el wijnazijn, -600 ml zout water, -1 el fijngehakte peterselie
- Frans Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op12-12-2003Frans Hoofdgerecht20-30 min.
Frankrijk: Pommes de terre Anna
Nee, deze Aardappelen Anna zijn niet naar mij genoemd. Dit recept is afkomstig uit het Parijse Cafe Anglais, dat aan het eind van de negentiende eeuw een reputatie had te verliezen om de decadente feestmalen die er werden gehouden.
1 kg vastkokende aardappelen van gelijke grootte, 150 g roomboter (gesmolten), zout, (versgemalen) peper, boter om in te vetten
- Frans Bijgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op21-10-1999Frans Bijgerecht60-120 min.
Souffle De Pommes De Terre
Et des herbes
1 kg geschilde aardappelen (afkokers), zout, 3 eetlepels boter, 2 dl melk, nootmuskaat, 3 eieren, gesplitst, 3 bosjes kruiden zoals kervel, peterselie, bieslook (zonder, steeltjes), 1 eetlepel bloem,
- Frans Bijgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op11-08-2000Frans Bijgerecht60-120 min.
Pommes des terre dauphinoises (de échte aardappel-and
Aardappel anders zónder potjes en met kruiden naar eigen smaak!
1 kg aardappels, 9 dl melk, boter om in te vetten, 45-60 ml creme fraiche of slagroom, nootmuskaat, 1 blad laurier, 2 tenen knoflook of ½ tl knoflookpoeder, versgemalen zwarte peper en zout naar smaak, dragon of peterselie
- Frans Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op03-04-2012Frans Hoofdgerecht60-120 min.
Salade Pommes De Terre Aux Moules
Aardappelsla met mosselen Ontdekt aan de Atlantische Oceaankust van Frankrijk. Het lekkerst met verse mosselen.
1 kg kleine aardappelen, 2 kg mosselen, 1/2 kopje olijfolie, sap van 1 citroen, 1 1/2 tl zout, 1 tl peper, 2 glazen witte wijn, 1 bosje kervel
- Frans Voorgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op31-10-1999Frans Voorgerecht30-60 min.
Pommes de terre a la Hongroise
Niet echt Hongaars, maar wel erg lekker deze ovenschaal.
-1 kg aardappelen, -2,5 dl bouillon, -3 el tomatenpuree, -1 rode paprika en 1 groene paprika (in reepjes gesneden), -paprikapoeder, -250 g uien (in ringen), -250 g doorregen spek in dunne plakjes, -wat boter, -peterselie
- Belgisch
- 20-30 min.
- Geplaatst op11-01-2004Belgisch20-30 min.
Pommes De Terre A La Fougeroise
500 g aardappels, 1 ui, 1 prei, 5 dl melk, 50 g boter, 1 bouquet garni, zout-peper, mespunt nootmuskaat, 1 eetlepel bloem, 50 g paneermeel, 3 eetlepels gesmolten boter, 100 g geraspte pittige kaas.
- Frans Bijgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op11-02-1999Frans Bijgerecht30-60 min.
salade a la pommes de terre
Sjalotjes activeren de smaak papillen. Hierdoor proeft u niet alleen de sjalotjes, maar ook alle andere ingredienten van uw gerecht veel beter. Zodoende krijgen uw gasten meer waardering voor uw kookkunsten en heeft u dus meer plezier in het koken.
750 gram vastkokende aardappelen, 3 eetlepels zonnebloemolie, 2 dl lauwwarme runderbouillon van een tablet, zout en peper, 3 eetlepels verse fijngeknipte tuinkruiden (bieslook, peterselie, dragon en kervel), 4 sjalotjes, 3 eetlepels witte wijnazijn
- Nederlands
- 20-30 min.
- Geplaatst op02-08-2000Nederlands20-30 min.
pommes de terre a la savoyarde
Schitterende smaak,deze ovenschaal uit Frankrijk
-750 g glazige aardappelen met rode schil, -150 g gruyere kaas (geraspt), -2 el bloem, -zout, zwarte peper en nootmuskaat, -1 teen knoflook, -25 g boter, -400 ml kippebouillon
- Frans Bijgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op12-12-2003Frans Bijgerecht60-120 min.
Pommes de terre a la fougeroise
500 g aardappels, 1 ui, 1 prei, 5 dl melk, 50 g boter, 1 bouquet garni, zout, peper, mespunt nootmuskaat, 1 eetlepel bloem, 50 g paneermeel, 3 eetlepels gesmolten boter, 100 g geraspte pittige kaas,
- Frans Bijgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op14-07-2002Frans Bijgerecht30-60 min.
Pâté pommes de terre/Auvergnatse aardappeltaart
Het is een heerlijk lunchgerecht, samen met een groene salade. In onze streek (Puy-de-Dôme, Auvergne) is het gebruikelijk, vooral in de regionale restaurants, om de pâté de pommes de terre als voorgerecht te serveren. In dat geval is een kleine punt al genoeg.
500g gram bloemige aardappelen, 300 gram bladerdeeg, ½ bosje peterselie of bieslook, 2 sjalotjes, zout, peper, 1 ei, 1,5 dl slagroom
- Frans
- 30-60 min.
- Geplaatst op03-04-2012Frans30-60 min.
Aardappelen met groenten
Ja, zo heet het recept nu eenmaal. Het is speciaal bedoeld voor de lange winterdagen. Dagen die te guur en te koud zijn om uren buiten te zonnen of badmintonnen. Dagen die te kort zijn om lang over uit te wijden. Kortom, dagen zoals die er in de winter genoeg zijn.
1 kg pommes de terre2 rookworsten2 komkommers1 gele paprika1 kokosnoot3 bananen500 gram prei250 gram andijvie1 naaktslak
- Hoofdgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op21-09-2002Hoofdgerecht> 120 min.
Zeebaars in Roquefortkorst en aardappelpuree
"Bar en croute au Roquefort et sa puree de pommes de terre", een recept van chefkok Thierry Martin van Restaurant "Aux Pesked" in Saint-Brieux aan de Cotes d'Armor in Bretagne.
4 zeebaarsfilets - 100 gr Roquefort - 100 gr broodkruim - 100 gr boter. Voor de puree : 500 gr aardappelen - 10 a 15 cl volle melk - 100 gr boter - grof grijs zeezout (fleur de sel de Guerande) - peper uit de molen - 4 koffielepels geconcentreerde visfumet (bv van Garde d'Or, zie mijn favoriete productrecentie) - 30 gr koude boter in blokjes - dille.
- Frans Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op01-03-2001Frans Hoofdgerecht20-30 min.
Aardappeltaart met Roquefort
Tourte au Roquefort et pommes de terre" is een klassiek streekrecept uit de Aveyron en verkrijgbaar bij de meeste bakkers in de streek.
2 rollen bladerdeeg - 1 kg aardappelen (charlotte) - 3 eieren - 2 dl melk - 2 dl room - 150 gr Roquefort - 1/2 el fijngehakte platte peterselie - 1/2 el fijngehakte kervel - 1 ei voor de kleuring.
- Frans
- 60-120 min.
- Geplaatst op21-02-2001Frans60-120 min.
- Eigen recept
Gekruide aardappeltjes uit de oven( recept uit Lyon).
Pommes de terre lyonnaise
500 gr aardappelen, geschild en in dunne plakjes, 1 grote ui, in dunne plakjes, 60 gr boter, peper en zout, fijngesnipperde peterselie.,
- Frans Bijgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op08-02-2009Frans Bijgerecht30-60 min.
Erpelgaletten
Galettes de pommes de terre
1 kg vastkokende aardappelen,1 ei. 25g bloem, zout, verse nootmuskaat, olijfolie
- Regionaal Bijgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op14-12-2004Regionaal Bijgerecht10-20 min.
Aardappelkoekjes
"Galettes de pommes de terre rapees". Toen de aardappel eenmaal ingang had gevonden, was het aan de 19de-eeuwse Franse koks om interessante manieren te bedenken om hem te bereiden. Nog steeds ontwikkelen koks nieuwe recepten. Deze koekjes waren eens zeer populair onder vegetariers.
2 bloemige aardappels, circa 125 gr elk, geschild en fijngeraspt - zout - 1 el arachide-olie
- Frans Bijgerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op11-08-2000Frans Bijgerecht0-10 min.
Dauphine-Aardappelen
Deze aardappelsoesjes, officiele naam: 'pommes de terre dauphine' kunt u zo heerlijk 'smorgens alvast klaarmaken en in de spuitzak overdoen.Veel variaties mogelijk.
500 gr. aardappelen; voor het kookdeeg: 2dl. water 80 gr. boter; zout; 100 gr. bloem; 4 eieren; nootmuskaat; frituurvet om in te bakken.
- Frans Bijgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op09-05-1999Frans Bijgerecht20-30 min.
Gebakken aardappels met look en peterselie uit de perigord
"Pommes de terre a la Sarladaise" is een bijgerecht dat uitstekend past bij gekonfijte of gebakken eend.
800 gr vastkokende aardappelen (bv charlotte) - 2 teentjes knoflook - 3 el ganzenvet - 1 el verse gehakte peterselie - zout.
- Frans Bijgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op18-01-2001Frans Bijgerecht20-30 min.
Aardappeltaart met Comte
"Tarte aux pommes de terre et au Comte".
1 kant-en-klare rol kruimeldeeg * 150 gr Comtekaas in blokjes * 100 gr boter * 200 gr stijfgeslagen met peper, zout en muskaatnoot gekruide room * 2 fijngehakte sjalotjes * muskaatnoot * peper en zout * 8 vastkokende aardappelen * 300 gr ingedikte gefruite tomaten * 300 gr gefruite gehakte uien * olijfolie
- Frans
- 60-120 min.
- Geplaatst op15-09-2001Frans60-120 min.
Mozaiek van bataat en chocolade met saus van kaapse kruisbes
"Mosaique de pommes de terre douces et chocolat avec sauce de physalis"
200 gr bataten (zoete aardappelen) - 5 blaadjes gelatine - 2,5 dl volle melk - 2 el stroop - 30 gr suiker - 2 dl slagroom - 50 gr witte chocolade - 50 gr zwarte chocolade - 200 gr kaapse kruisbessen (physalis of lampionnetjes) - kristalsuiker
- Frans Nagerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op10-09-2000Frans Nagerecht> 120 min.
Wijtingfilet en aardappelschubben op een bedje van prei
De Echte benaming is ( Merlan aux pommes de terre sur lit de poireaux et de sauce safran)
8 wijtingfilets van 75 gr, 3 preiwitten, 500 gr aardappelen, 100 gr boter, enkele takjes dille, 1/4 bosje bieslook, peper en zout, Voor de saus, -------------, 2 sjalotten, 1 l visfumet, 3 dl droge witte wijn, 1 dl Noilly Prat, 2 dl room, 150 gr boter, 1 capsule saffraan
- Frans
- 10-20 min.
- Geplaatst op26-07-2002Frans10-20 min.