Pom
Een verslavend Surinaams gerecht wat ik heb samengesteld uit verschillende traditionele recepten.
Ingrediënten 6 recipe.people
1 KG diepvries Pom Tajer, 500 gr kip (zonder bot), 150 cc Ketjap Manis, 400 cc sinaasappelsap, 40 gr sambal badjak, 10 gr zout, 3 gr 5-spice, 2 gr tomatenketchup, 25 gr suiker, 350 gr piccalilly, 2 gr ve-tsjin, 2 grote uien, theelepel nootmuskaat, 2 kippebouillonblokjes, olie (geen olijf !), beetje boterVoorbereiding
kip (of kippepoten) opzetten met ketjap, sambal, 5-spice, nootmuskaat, zout en net zoveel water dat alles onderstaat. gaar koken. de gare kip in stukjes snijden of plukken. het kookvocht tot 1/4 inkoken en de kip daarin terugdoen en een uurtje laten staan. ondertussen de (ontdooide) pom tajer mengen met 200 cc sinaasappelsap en de piccalilly. ui grof snijden
Bereidingswijze
ui fruiten in wok, kip erbij en roerbakken. dan ketchup en rest van sinaasappelsap erbij bouillonblokjes en suiker. de helft van het vocht waarin de kip in heeft gezeten bij de pom tajer doen en de andere helft in de wok. even laten sudderen en dan de de helft van de pom tajer in de beboterde ovenschaal, het kipmengsel er bovenop en dan de andere helft van de pom tajer daar weer bovenop. in de oven op 170 graden een uurtje of 2 laten bakken. regelmatig controleren. als de bovenkant goudbruin tot donkerbruin is, is het gaar