Pikante kip (dit is een slank recept)
Dit is een heerlijk pittig kipgerecht. In het (oorspronkelijk Engelse recept ) staat; "De zalige marinade maakt dat de kip een gouden korstje krijgt en bij het proeven van de binnenkant zal het water in je mond komen het is zacht en pittig!" Wauw! En omdat ik las dat het maar 210 cal. p.p.. heeft moest ik het natuurlijk proberen! Je kunt dit nog pittiger maken als je wat chili of andere pittige kruiden toevoegt maar voor ons is het pittig genoeg. Vandaag (11.01.2012) weer eens gemaakt, de marinade was vrij dik, waarschijnlijk door de mosterdpoeder die ik gebruikt heb (schoot wat uit met de lepel) maar de smaak was perfect dus de volgende keer leng ik het wat aan met water. Tip De marinade heb ik gemaakt voor 2 dikke kipfilets (bij elkaar 550 gram). Heb je 4 flinke filets maak dan een dubbele hoeveelheid marinade.
Ingrediënten 4 personen
De maten zijn afgestreken eetlepels (Maar ik heb behoorlijk grote eetlepels), 1 el hot curry poeder, 1 el gemberpoeder, 1 el Gemalen komijn (djinten)., 1 halve el pittige mosterd (of 1 tl mosterdpoeder), 2 el. Abrikozenjam, 5 -6 el. Worcestershire sauce (inderdaad zoveel maar je kunt minder nemen) , 3-4 el. Citroensap, 2 -3 el. tomatenpuree., Vers gemalen zwarte peper (± 2 tl), 2 -4 tenen knoflook uitgeperst (meer of minder naar smaak ik nam er 4), 2 el. zonnebloem of olijfolie (of van beiden 1 el), 4 kipfilets, Eventueel zoutBereidingswijze
Voorbereiding1. Verhit de oven voor op 190ºC. Hete lucht oven 170ºC. 2. Snij de kipfilets diagonaal in (ongeveer 5 mm diep dit is om de marinade beter op te laten nemen).3.Mix de curry poeder, gember, mosterd, komijn, abrikozenjam, tomatenpuree, Worcestershire sauce, olie, citroensap en knoflook plus olie in een kom en roer zodat alles goed vermengd is. 4. Verdeel ongeveer de helft in de Ovenschaal leg de kipfilets erop en dan de rest van de marinade erop.5. Wrijf met een lepel eroverheen zodat de filets goed bedekt zijn met de marinade.6. Strooi er peper naar smaak over en dek af met folie. 7. Laat dit minstens een uur in de koelkast afgedekt marineren. (Je kan dit ook smorgens al doen).8. Haal dit ongeveer 20 minuten voordat de kip in de oven gaat uit de koelkast zodat het niet ijskoud in de oven gaat.(wordt het taai) In het oorspronkelijk recept van mijn vriendin staat het iets anders je moet dan namelijk de kip uit de marinade nemen en zo in de oven zetten (voor het krokante korstje) maar dat doe ik niet.Ik doe het op deze manier;Bereidingswijze1. Zet de ovenschaal (onafgedekt) in de voorverwarmde oven voor 15 minuten.2. Na 15 minuten de kip keren en de ovenschaal afdekken voor nog eens 15 minuten.3. De kip zal dan geen krokant korstje krijgen maar je weet niet wat je proeft want de kip is zo mals dat je het weg kan zuigen.(deze oventijd is dus voor de dikke filets, voor dunne filets zal je de oventijd moeten verminderen.)