1. Home
  2. Recepten
  3. Pinksteren

Pinksteren recepten (42) Alles wissen

Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

pinksteren: Lamsvlees

Met ui-marmelade. BBQ-recept voor pinksteren. Bron: Super de Boer

INGREDIENTEN

1 teentje knoflook, 4 el olijfolie, 2 takjes rozemarijn, zout, peper, 4 plakken lamsbout, 2 rode uien, 1 sinaasappel, 50 gr suiker, 1/2 dl rode wijn.

Bereidingswijze

Pel de knoflook en pers ze uit boven 2 el olijfolie. Haal de rozemarijnnaaldjes van de takjes en roer ze door de knoflookolie. Breng deze knoflookmarinade op smaak met zout en peper. Bestrijk het vlees met de marinade en laat ze afgedekt minimaal 1 uur in de koelkast marineren. Pel de rode uien en snijd ze in ringen. Was de sinaasappel en pers hem uit. Snijd de sinaasappelschil in dunne reepjes. Verhit de rest van de olijfolie in een pan met dikke bodem en bak hierin de uiringen met de sinaasappelreepjes ca. 5 minuten op een matig vuur. Voeg de suiker toe en laat de suiker beginnen met caramelliseren. Voeg voorzichtig het sinaasappelsap en de wijn toe. breng het geheel aan de kook en laat het op een zacht vuur ca. 10 minuten koken. Grill de plakken lamsvlees aan beide kanten ca. 4 minuten op de BBQ en serveer ze met de ui-marmelade

  •  
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op07-06-2000
  •  
  •  60-120 min.

pinksteren: kabeljauwpakketjes

BBQ gerecht voor pinksteren. Bron: Super de Boer.

INGREDIENTEN

4 verse kabeljauwfilets (a 150 gram), 1 tl kerriepoeder, 1 mango, 3 el santen, 1/2 kokosnoot, 1 banaan, 1/2 sinaasappel, 2 el donkerbruine basterdsuiker

  •  
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op07-06-2000
  •  
  •  30-60 min.

pinksteren: biefstuk

Met ansjovis. BBQ gerecht voor pinksteren. Bron: Super de Boer

INGREDIENTEN

1 teentje knoflook, 4 ansjovisfilets, 4 el olijfolie, 1 el balsamico-azijn, zout, peper, 4 biefstukken (a 100 gr), 100 gr roquette, 50 gr Parmezaanse kaas (aan een stuk)

  •  
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op07-06-2000
  •  
  •  10-20 min.

pinksteren: gambaspiezen

BBQ gerecht voor pinksteren.Bron: Super de Boer

INGREDIENTEN

16 grote verse gamba's, 1 el zeezout, 8 cherry tomaatjes, 8 zwarte olijven zonder pit, 4 teentjes knoflook, 8 el olijfolie,4 satehprikkers.

  •  
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op07-06-2000
  •  
  •  10-20 min.

Pinksteren: Pikante kip

BBQ gerecht voor pinksteren. Bron: Super de Boer

INGREDIENTEN

12 drumbraadsticks, 1/2 limoen, 1 el hoisinsaus(pot 224 gr/Amoy),1 el sambal brandal, 2 el olijfolie

  •  
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op07-06-2000
  •  
  •  60-120 min.

Pinksteren: vegetarische maisburger

BBQ gerecht voor Pinksteren. Bron: Super de Boer.

INGREDIENTEN

4 Italiaanse bollen, 2 trostomaten, 4 el creme fraiche, 2 tl milde kerriepoeder, 1 el vloeibare honing, zout, peper, 1/2 bos koriander, 4 el olijfolie, 4 maisburgers, 50 gr alfalfa

  •  
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op07-06-2000
  •  
  •  10-20 min.

pinksteren: buffetgerecht 7

Bocconcini in pesto

INGREDIENTEN

1 teentje knoflook, 25 gr rode basilikum, 25 gr pijnboompitten, 25 gr geraspte parmezaanse kaas, 1/2 dl olijfolie, peper, zout, 3 zakjes mini-mozzarellakaasjes, 1 blikje ansjovisfilets

  • Italiaans
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op08-06-1999
  • Italiaans
  •  10-20 min.

pinksteren: buffetgerecht 1

Salade alla marinara

INGREDIENTEN

300 gr schoongemaakte pijlinktvis, 2 teentjes knoflook, 1 rood pepertje, 6 el olijfolie, 1 1/2 el citroensap, 200 gr gepelde gekookte rivierkreeftjes, 5 el fijngehakte peterselie, peper en zout.

  • Italiaans
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op07-06-1999
  • Italiaans
  •  30-60 min.

pinksteren: buffetgerecht 2

Aubergine-Rosbiefrolletjes

INGREDIENTEN

2 aubergines, 6 el bakolie italiaanse kruiden,75 gr rucola, peper uit de molen, ong. 14 plakken rosbief, ong 14 groene olijven zonder pit.

  • Italiaans
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op07-06-1999
  • Italiaans
  •  10-20 min.

pinksteren: buffetgerecht 3

Gerookte Zalmpizza (op basis van kant-en klare pizza's)

INGREDIENTEN

4 mini pizza's met kaas, 1 grote trostomaat, 150 gr gerookte zalm, peper, stukje Parmezaanse kaas, 16 blaadjes basilikum.

  • Italiaans
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op07-06-1999
  • Italiaans
  •  10-20 min.

pinksteren: buffetgerecht 4

Gebakken paprika met olijven

INGREDIENTEN

2 paarse en 2 rode paprika's, 3 teentjes knoflook, 3 el witte wijnazijn, 3 el olijfolie, mespunt suiker, peper en zout, 100 gr zwarte olijven zonder pit, 4 el fijngehakte oregano.

  • Italiaans
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op08-06-1999
  • Italiaans
  •  10-20 min.

pinksteren: buffetgerecht 5

Tomaten uit de oven

INGREDIENTEN

500 gr pomodori(pruimtomaten), 1 el extra viergine olijfolie, zout, 4 el balsamicoazijn, 1/2 el gedroogde thijm, 1/2 el gedroogde oregano

  • Italiaans
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op08-06-1999
  • Italiaans
  •  60-120 min.

pinksteren: buffetgerecht 6

Asperge-Hambundeltjes

INGREDIENTEN

3 el olijfolie, 1/2 el azijn, 1 el fijngehakte dragon, peper, zout, 200 gr groene mini-asperges, 1 pastabouillontablet, 10 plakjes parmaham

  • Italiaans
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op08-06-1999
  • Italiaans
  •  10-20 min.

Notentaart

Deze taart kan je heel makkelijk invriezen. Dus we maken het voor de pasen of Pinksteren alleen maar makkelijk

INGREDIENTEN

VOOR HET DEEG: 250 gram bloem 125 gram koude boter 125 gram suiker snufje zout 1 ei, gesplitst VOOR DE VULLING: 200 gram walnoten 1 el boter 1 dl maple syrup (AH) 150 gr lichtbruine basterdsuiker 1 zakje vanillesuiker 3 eieren 1 el geraspte sinaasappelschil VOOR DE GARNERING: 2 dl creme fraiche 1 el sinaasappelsap.

  • Frans Nagerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op22-03-2004
  • Frans Nagerecht
  •  60-120 min.

Berenbroodjes (LEUK!)

Ik kreeg dit recept van een vriendin, zo leuk en helemaal als je kinderen hebt of over de vloer krijgt. Ook leuk om ze woensdagmiddag bezig te houden en leuk bij het ontbijt, de paastafel, pinksteren, verjaardagen enz...

INGREDIENTEN

- 60 ml melk, - snufje zout, - 60 ml water, - 10 gram gist, - 10 gram boter, - 10 gram suiker, - 200 gram patentbloem, - 20 gram gesmolten chocolade

  • Kinderkeuken
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op02-03-2013
  • Kinderkeuken
  •  30-60 min.

Luilakbollen

Luilakbollen worden gegeten op de ochtend voor Pinksteren. Wie het laatste zijn bed uitkomt moet voor deze lekkernij zorgen. Je eet ze met veel boter en stroop of bruine suiker.

INGREDIENTEN

250 gram bloem, 1 mespunt zout, 1,25 deciliter melk, 25 gram gist, 50 gram boter, 50 gram krenten, 50 gram rozijnen, 1 theelepel kaneel, 1 ei,stroop of bruine suiker

  • Nederlands
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op18-05-2002
  • Nederlands
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Heerlijke Hollandse garnalen salade of cocktail

Momenteel heb ik een overschot aan garnalen, dus gelijk weg smullen. Dit hapje is ook erg lekker en niet alleen op brood. Ook een heel leuk klein voorgerechtje met Pasen, Pinksteren of met de kerst. Dit is vele malen lekkerder dan al dat spul wat je kant en klaar koopt. De cognac haalt de smaak flink omhoog. Lekkerste garnalen zijn de Texelse Noordzee garnalen vers van de TX65, o.a. te koop bij de Hanos.

INGREDIENTEN

1 bakje verse Hollandse garnalen, 100 gr creme fraiche, 100 gr mayonaise, 2 el tomaten ketchup, 1 el vers geperst citroensap, 1 el cognac

  • Vis Voorgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op08-04-2014
  • Vis Voorgerecht
  •  0-10 min.

rundvleessalade met asperges en rucola.

Lekker recept voor moederdag of voor pinksteren.

INGREDIENTEN

500 g groene asperges, 75 g rucola, 4 eetl.olijfolie, 1 teentje knoflook,gepeld en geperst, 400 g biefreepjes, 150 ml witte wijn, 2 eetl balsamicoazijn, zout en peper, 4 gedroogde tomaten op olie,in reepjes, 2 eetl.kappertjes,

  • Nederlands Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op07-05-2008
  • Nederlands Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Heerlijke lente salade met garnalen

Mmmm. Dit is niet alleen erg lekker, maar staat ook heel feestelijk. Leuk klein voorgerechtje of in kleinere porties een leuke amuse. Dit misstaat niet op de tafel met Pasen of Pinksteren.

INGREDIENTEN

1 bosje verse radijs, 1 ui, 125 gr komkommer, 1 bosje verse dille, 250 gr garnalen (Noordzee of Noorse), 4 el olijfolie, 3 el witte wijn azijn, Snufje suiker, Vers gemalen zwarte peper, Zeezout

  • Vis
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op06-04-2014
  • Vis
  •  0-10 min.

Mini quiches met zalm en rivierkreeftjes

Ook dit is weer hartige lente op tafel. Leuk om te maken, leuk om te zien en te delen en super lekker om te eten bij de brunch, als lunch, voorgerechtje, bij de borrel of tussendoor. Nog een variatietip: vervang een bakje rivierkreeftjes ook eens door een bakje vers gepelde Hollandse Noordzee garnalen. Leuk idee voor pinksteren.

INGREDIENTEN

Hartige taart deeg:, , 200 gram patentbloem, 100 gram koude boter in blokjes gesneden, 0,8 dl. koud water, Snufje zeezout, , De vulling, , 100 gram rivierkreeftjes of Hollandse garnalen, 50 gram fijngesneden gerookte zalm, bakje roomkaas, bakje kruidenroomkaas, 1 ei, 3 bosuitjes, bieslook, 1 tl mierikswortel, verse dille, vers gemalen zwarte peper, zeezout,

  • Vis
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op04-05-2015
  • Vis
  •  20-30 min.

Haasbiefstukje overgoten met een Madera-Champignonsaus

Dit is een rececpt voor een echt feestmaal! Of het nou kerst pasen of pinksteren is! Je kan er natuurlijk ook van maken om wekelijks feest te vieren. Wij smulwebbers zijn natuurlijk wel levensgenieters. Misschien moeten we wat meer sporten!

  • Frans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op17-12-2002
  • Frans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Luilakbollen

Een broodje dat op 'luilak', de zaterdag voor Pinksteren, in Noord-Holland wordt gegeten. Warm met stroop

INGREDIENTEN

200 gram bloem, 100 gram roggemeel, 2 dl lauw water, 10 gram verse gist, zout, krenten en rozijnen (samen 150 gram), 1 theelepel kaneel, 1 ei,

  • Regionaal
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op10-05-1999
  • Regionaal
  •  10-20 min.

Volkoren Notenstol

Lekker met amandelspijs en natuurlijk veel noten en vruchten. Is prima geschikt voor kerst, pasen en pinksteren.

INGREDIENTEN

350 gr volkorenbloem, 150 gr tarwebloem, 1 tl zout, 3 el honing, 1 tl kaneel, 1 el gembersiroop, 1 zakje vanillsuiker, 2 zakjes droge gist (voor 1000 gr bloem), 100 gr zachte boter, 250 gr rozijnen, 250 gr gedroogde abrikozen in stukjes, 250 gr gemengde noten, 2 1/2 dl lauwe melk, 4 bolletjes gekonfijte gember, 1 goudreinet

  • Nederlands
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op01-05-2000
  • Nederlands
  •  > 120 min.

Luilakbollen

Da's lekker wakker worden!

INGREDIENTEN

200 gram bloem, 100 gram roggemeel, 2 dl water, 10 gram verse gist, zout, 150 gram krenten en rozijnen, 1 theelepel kaneel, 1 ei,

  • Nederlands
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op17-05-2002
  • Nederlands
  •  20-30 min.

Gepofte aardappelen met kruidige hüttenkäse

Aardappeltjes voor de pinksteren

INGREDIENTEN

3 bosuitjes, in dunne ringetjes, 400 g Hüttenkäse, 2 grote tenen knoflook, 1 kleine rode paprika, 2 eetlepels olijfolie, zout, 12 middelgrote aardappelen (ca. 1 kg), 2 eetlepels basilicum, fijngehakt, 2 eetlepels peterselie, fijngehakt, versgemalen peper

  •  
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op18-05-2010
  •  
  •  30-60 min.

Luilakbolletjes

Dit is een recept dat nog geregeld gemaakt wordt in de Zaanstreek, de zaterdag voor Pinksteren (Luilak). U kunt het maken wanneer u maar wilt, zo ook met verjaardagen of Sinterklaasfeest.

INGREDIENTEN

1 kilo bloem, 5 dl. tot 7,5 dl. melk, 60 gram gist, wat suiker, 250 gram gesmolten boter, ietsje zout, 400 of 500 gram rozijnen, 5 theelepels kaneel, 1 geklopt ei om er overheen te doen voor het bakken, keukenstroop,

  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op06-04-2004
  • Nederlands
  •  30-60 min.

Luilakbollen

Een broodje dat op 'luilak', de zaterdag voor Pinksteren, in Noord-Holland wordt gegeten. Warm met stroop. De vroege ochtend van die zaterdag wordt verstoord door belletje-trekkende en lawaai-makende jeugd. Maar die dag mag het.

INGREDIENTEN

* 200 gram bloem, * 100 gram roggemeel, * 2 dl lauw water, * 10 gram verse gist, * zout, * krenten en rozijnen (samen 150 gram), * 1 theelepel kaneel, * 1 ei,

  • Regionaal
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op28-04-2000
  • Regionaal
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Zeeuwse palingbroodjes

Zeeuwe palingbroodjes werden vooral in de vissersdorpen gemaakt. Men at ze met Kerstmis, Pasen en Pinksteren en, bij een kopje thee, ook als traktatie op verjaardagen van de boerinnen. Oorspronkelijk werden de broodjes gemaakt van rauwe paling met graat. Ma de Tweede Wereldoorlog werden de palingbroodjes ook buiten Zeeland bekend als delicatesse. Nu worden ze vooral nog op Schouwen-Duiveland gemaakt.

INGREDIENTEN

1/2 pak witbroodmix, 1,5 dl. handwarm water, 15 gr. boter, 500 gr. gerookte vingerdikke [ ca. 3 cm ] gefileerde paling, 1 ei

  • Nederlands Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op24-01-2009
  • Nederlands Bijgerecht
  •  30-60 min.

luilakbollen

Luilakbollen werden gegeten op de ochtend voor Pinksteren. In gezinnen moest degene, die het laatst was opgestaan op de lekkernij trakteren. De bollen werden warm bij de bakker opgehaald en met veel boter en stroop of bruine suiker gegeten. Overal waar langslapers vermoed werden, belden jongelui aan en daar bij werd in Amsterdam het volgende liedje gezongen: Luilak, beddezak, Staat om negen uren op, Negen uren, half tien, Dan kan men de luilak zien.

INGREDIENTEN

250 gram bloem, 1 mespunt zout, 1? deciliter melk, 25 gram gist, 50 gram boter, 50 gram krenten, 50 gram rozijnen, 1 theelepel kaneel, 1 ei, stroop of bruine suiker

  • Nederlands
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op29-01-2000
  • Nederlands
  •  20-30 min.

Pink-pot

Veganistisch recept speciaal voor Pinksteren.

INGREDIENTEN

1 theelepel fenegriekzaad, 3 dessertlepels wit maanzaad, 1 eetlepel paprikapoeder, 1 theelepel gemalen korianderzaad, 1 theelepel amchoor (mangopoeder), 1 theelepel kurkuma, 1 theelepel kaneel, 2 kruidnagels, gemalen, 4 cm gemberwortel, fijngehakt, 4 eetlepels olie, 1 rode ui, in dunne ringen, 4 tenen knoflook, uitgeperst, 1 chilipeper, in fijne ringetjes, 300 gr pompoen, in blokjes, 3 middelgrote rauwe bieten, in blokjes, 200 gr rode kool, fijngesneden, 1 blik gepelde tomaten of, 4 middelgrote tomaten, gepureerd, 1 dessertlepel bruine rietsuiker, zout, 1 eetlepel soja room, fijngehakt korianderblad ter garnering,

  • Multi-cultureel Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op06-04-2004
  • Multi-cultureel Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Luilakbollen

Een broodje dat op 'luilak', de zaterdag voor Pinksteren, in Noord-Holland wordt gegeten. Warm met stroop. De vroege ochtend van die zaterdag wordt verstoord door belletje-trekkende en lawaai-makende jeugd. Maar die dag mag het.

INGREDIENTEN

, , 200 gram bloem, 100 gram roggemeel, 2 dl lauw water, 10 gram verse gist, zout, krenten en rozijnen (samen 150 gram), 1 theelepel kaneel, 1 ei,

  • Nederlands
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op02-10-2003
  • Nederlands
  •  10-20 min.

Luilakbollen

Een broodje dat op 'luilak', de zaterdag voor Pinksteren, in Noord-Holland wordt gegeten. Warm met stroop. De vroege ochtend van die zaterdag wordt verstoord door belletje-trekkende en lawaai-makende jeugd. Maar die dag mag het.

INGREDIENTEN

200 gram bloem, 100 gram roggemeel, 2 dl lauw water, 10 gram verse gist, zout, krenten en rozijnen (samen 150 gram), 1 theelepel kaneel, 1 ei

  • Nederlands
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op21-02-2001
  • Nederlands
  •  60-120 min.

Vlammende bonenschotel

Speciaal voor Pinksteren een vlammende schotel

INGREDIENTEN

Kidneybeans, prei in reepjes gesneden, quorn, geroosterde paprika, uienringen, pakje puree, kruiden waaronder twee chili pepers en knoflook, sojasaus, verbrokkelde feta, geraspte kaas, olijfolie, kwarteleitjes, ,

  • Biologisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op30-04-2006
  • Biologisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

luilakbollen

Luilakbollen werden gegeten op de ochtend voor Pinksteren. In gezinnen moest degene, die het laatst was opgestaan op de lekkernij trakteren. De bollen werden warm bij de bakker opgehaald en met veel boter en stroop of bruine suiker gegeten. Overal waar langslapers vermoed werden, belden jongelui aan en daarbij werd in Amsterdam het volgende liedje gezongen: Luilak, beddezak, Staat om negen uren op, Negen uren, halftien, Dan kan men de luilak zien.

INGREDIENTEN

250 gram bloem, 1 mespunt zout, 1< deciliter melk, 25 gram gist, 50 gram boter, 50 gram krenten, 50 gram rozijnen, 1 theelepel kaneel, 1 ei, stroop of bruine suiker.

  • Regionaal
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op17-05-1999
  • Regionaal
  •  30-60 min.

Luilakbollen

De ochtend voor Pinksteren, voor 10 stuks.De broodjes warm met stroop serveren.

INGREDIENTEN

250 gr bloem, 1 zakje gedroogde gist, 50 gr gesmolten boter, 1,25 dl lauwe melk, zout, 50 gr krenten, 50 gr rozijnen, 1 theel kaneel, 1 ei,

  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op30-06-2003
  • Nederlands
  •  30-60 min.

Duivenkater

In de 'heidense tijd' verbrandde of begroef men soms levende zwarte katten als offers aan boze geesten. Later werden deze 'duivelskaters' vervangen door een brood in de vorm van een scheenbeen (vandaar de knobbels aan de uiteinden). In bijgelovige tijden veranderde de duivekater van offer tot zoete lekkernij, waarvan vooral tijdens Kerstmis en Pinksteren werd gesmuld. In 1971 was het duivelse verleden van de duivenkater al zo verdrongen door de zoete smaak, dat men er zelfs een kon offeren aan de eerste bezoekster van het bakkerijmuseum, koningin Juliana. Tegenwoordig maken gespecialiseerde bakkers het gehele jaar door Duivenkaters.

INGREDIENTEN

50 gram boter500 gram bloem, mespunt zout1? theelepel kaneel2 deciliter melk30 gram gist1 ei, ,

  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op25-09-2001
  • Nederlands
  •  30-60 min.

Kaasbitterballen

Met Pinksteren bij een vriendin, die weet dat ik graag kook en experimenteer, kreeg ik dit in handen geduwd. Ga jij maar even deze kaasbitterballen maken. Voor herhaling vatbaar, iedereen die langskwam heeft meegesmuld. Het kan helemaal vegetarisch, maar ik heb kippebouillonblokjes gebruikt.

INGREDIENTEN

100 gr boter, 100 gr bloem, 1/2e liter bouillon van blokje (ik kip, vega groente), 5 blaadjes gelatine (weken), 2 eieren, 1 el mosterd, 250 gr geraspte kaas (ik belegen, wel zacht en iets groffer zodat ie nog smelt), flinke hoeveelheid peterselie (zelf, hoeft niet), , Daarna:, bloem, eieren losgeklopt, Panko, , Frituurpan

  • Nederlands
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op14-06-2019
  • Nederlands
  •  60-120 min.

Pinkstercake

Een 19e-eeuws recept voor een gegiste cake met laagjes vruchten. Het ziet er niet uit, maar het smaakt lekker. Het werd ooit gebakken ter gelegenheid van het Wekenfeest, dat begint op Pinksteren, de zevende zondag na Pasen. Kerkgangers droegen dan witte kleding en wisselden gaven uit in de vrom van voedsel- deze was voor de parochiepriester.

INGREDIENTEN

Deeg:, 230 gram biologische tarwbloem; 1/4 theelepel fijn zeezout; 115 gram boter; 90 ml melk; 5 gram gedroogde gist; een licht losgeklopt ei., Vulling:, 150 gram krenten; 150 gram donkere rietsuiker; 50 gram boter; 1/4 theelepel geraspte nootmuskaat; 1/4 theelepel gemalen piment; 2 theelepels water; 1 eidooier., Glazuur:, losgeklopt ei; desgewenst basterdsuiker.

  • Engels
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op11-04-2004
  • Engels
  •  > 120 min.

Luilakbollen

Luilakbollen werden gegeten op de ochtend voor Pinksteren. In gezinnen moest degene, die het laatst was opgestaan op de lekkernij trakteren. De bollen werden warm bij de bakker opgehaald en met veel boter en stroop of bruine suiker gegeten. Overal waar langslapers vermoed werden, belden jongelui aan en daar bij werd in Amsterdam het volgende liedje gezongen: Luilak, beddezak, Staat om negen uren op, Negen uren, half tien, Dan kan men de luilak zien.

INGREDIENTEN

250 gram bloem1 mespunt zout1? deciliter melk25 gram gist50 gram boter50 gram krenten50 gram rozijnen1 theelepel kaneel1 eistroop of bruine suiker,

  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op25-09-2001
  • Nederlands
  •  30-60 min.

Bananencake! :) Super lekker!

Ik werk ik een verpleeghuis als verzorgende en de bedoeling is dat ik voor Pinksteren een high tea ga maken, vandaar dat ik allemaal lekkere zoete recepten aan het uitproberen ben! Dit recept viel zo in de smaak, dat ik het graag met jullie deel!

INGREDIENTEN

Ingrediënten, , 2 (normale grootte) rijpe bananen, 250 gram bloem, Theelepel bakpoeder, 115 gram zachte boter, 115 gram (bruine) suiker, 2 los geklopte eieren, Snuf zout, , Optioneel: Handvol pecannoten, grof gehakt, Karamelsaus erbij maken of decoreren met chocolade topping., ,

  • Nederlands
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op23-02-2016
  • Nederlands
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Rosbief met een ‘pistache crumble', uit de oven

Ik experimenteer graag, met Pinksteren wilde ik nu eens een ander wat groter stuk vlees (is dus rosbief geworden) in de oven bereiden en daar zelf een smakelijke korst om heen maken. Helaas kon zowel gluten (brood/paneermeel) en ei daar niet bij vanwege overgevoeligheid van een van ons. Het werd daarom meer een soort crumble dan een korst, maar het resultaat was wel erg lekker. Een deel van de crumble hebben we, na het snijden van het vlees, er gewoon op het bord bijgeschept.

INGREDIENTEN

Vlees:, - 500 gr rosbief (aan een stuk), - Zout en peper, - Roomboter en/of olijfolie, , Voor de crumble:, - 150 gr pistachenootjes (niet te zout!) gemalen of geplet met vijzel, - Flinke hoeveelheid fijngehakte peterselie, - Circa 6 zongedroogde tomaatjes (fijngesneden, olie erbij laten), - 2 a 3 teentjes geperste of fijngesneden knoflook, - Circa 8 ontpitte olijven (wel zout er eerst iets afspoelen) in stukjes, - Beetje grof zeezout (afhankelijk van hoe zout de rest is), - Beetje grof gemalen peper, (evt. rose pepertjes ipv peper maar die konden we niet verkrijgen)

  • Fusion Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op26-05-2015
  • Fusion Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
Nieuwste pinksteren recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Top