1. Home
  2. Recepten
  3. Pierogi

Pierogi recepten (3)

Alles wissen
Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

Pierogi

De Italianen hebben hun ravioli, de Japanners eten gyoza, bij de Chinezen smullen ze van dim sum en in Polen zijn pierogi populair. Pierogi zijn gevulde deegvelletjes, die eerst een paar minuten gekookt worden en daarna in een pan in olie of boter aangebakken worden. De vulling kan zowel hartig als zoet zijnDe hartige vulling bestaat traditioneel uit aardappelpuree, witte kool en kaas. Soms worden er champignons aan toegevoegd, soms ook vlees. Ze worden geserveerd met zure room. De zoete variant is vaak gevuld met bosbessen of ander fruit. Ik vertelde je eerder al over mijn Poolse roots. Daarom wil ik me meer verdiepen in de Poolse keuken. Ik liet je al meegenieten van de kluski zoals mijn babcia ze maakte. Wel, men zegt dat je de Poolse keuken pas echt kent, als je pierogi geproefd hebt.  Dus vandaag toon ik je hoe je dit typisch Pools gerecht klaarmaakt. Pierogi eet je als hapje of voorgerecht. De zoete pierogi zijn lekker als dessert en zelfs bij het ontbijt. In Polen ontbreken ze nooit bij een feestmaaltijd.

INGREDIENTEN

Voor het deeg €" voor 20 à 24 pierogi 2 eieren 150 gr zure room 350 gr bloem een halve theelepel zout 3 gr bakpoeder Voor de vulling (vegetarisch) : 2 sjalotjes 200 gr witte kool 2 eetlepels witte wijnazijn 500 gr bloemige aardappelen 100 gr kastanjechampignons 120 gr gemalen kaas wat gemalen komijn €" peper en zout €" boter om in te bakken Voor de afwerking : zure room en bieslook

Bereidingswijze

Het deeg : -Kneed alle ingrediënten tot een zacht, glad deeg. - Laat het deeg even rusten in de koelkast, verpakt in plasticfolie. de vulling : -Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water en laat ze goed uitdampen. Pureer ze en laat ze afkoelen. -Snijd de witte kool fijn met een dunschiller of mandoline. Besprenkel de kool met wat witte wijnazijn. Laat even staan. -Snipper de sjalotjes fijn. -Borstel de champignons proper en snijd ze in fijne plakjes. -Stoof de sjalotjes even aan in boter. Voeg de witte kool toe. En ook de champignons. Kruid met peper, zout en komijn. Stoof alles 5 minuutjes aan. -Voeg de gepureerde aardappelen en de kaas toe. -Kruid naar smaak bij Hoe maak je de pierogi? -Haal het deeg uit de koelkast en rol het dun uit (2mm) op een met bloem bestoven werkoppervlak. -Steek er met een glas of ander rond voorwerp rondjes uit. -Voor het vormen van de pierogi gebruikte ik een dumplingvorm. Maar je kan ze ook gewoon met de hand vormen en de randen aandrukken met een vork. -Doe wat losgeklopt ei op de randen, zodat ze goed aan elkaar plakken. -Leg een koffielepel van de vulling op het deegvel. -Zet een kookpot met gezouten water op. Als het water kookt, laat je hierin 4 tot 6 pierogi per keer koken -Na een paar minuten komen ze boven drijven en zijn ze klaar. -Bak de pierogi nu nog even aan. -Smelt boter in een pan. Kruid met peper en zout. -Bak de pierogi langs beide zijden goudbruin aan. Serveer ze met een toefje zure room en bieslooksnippers. Smacznego (eet smakelijk).

  • Pools Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op24-05-2019
  • Pools Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Pierogi

Een pools recept van gevulde hapjes op basis van ongerezen deeg (pasta). Onderstaande twee vullingen zijn de meest gebruikte, maar er kan natuurlijk van alles in gedaan worden. Dit recept is voor 4 personen en duurt ongeveer 20 minuten om te bereiden (mits aardappelen en zuurkool al voorgekookt zijn).

INGREDIENTEN

Voor het deeg:, 600g zuivere bloem, 2 eieren, Goede snuf zout, warm water aanvullen tot een mooi zacht pastadeeg ontstaat., , Voor de vulling:, , Vulling 1 Aardappel, 3 grote kruimige aardappelen, 250 gr Huttenkase, 100 gram gebakken uitjes, 1 eetlepel boter (gesmolten), 1 theelepel suiker, 2 eigeel, snufje zout, peper naar smaak, , Vulling 2 Zuurkool, 800 gram zuurkool (uitgelekt), 50 gr gedroogde paddenstoelen (indien mogelijk), 100 gr champignons, 1 ui, 100 gr boter, 3 eetl olie, peper en zout naar smaak

  • Pools Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op28-04-2012
  • Pools Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Pierogi

Een niet al te authentieke, maar wel lekker, versie van Poolse pierogi

INGREDIENTEN

Voor het deeg:, 2,5 kopje zelfrijzend bakmeel, 1 ei, 1 kopje sour cream, 1/4 kopje gesmolten of zachte boter, 1 theelepel zout, (als "kopje" gebruik ik een maatbekertje van 150 mL), , voor de vulling:, 3 grote aardappelen, 2 uien, 1 kopje geraspte kaas, 2 lenteuitjes, zout en peper, , €Als topping:, 3 plakjes gerookt ontbijtspek, zure room, nog wat lenteuitjes,  

  • Pools Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op03-09-2014
  • Pools Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
Nieuwste pierogi recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top