Pate
3 ons gaar vlees/kip/wild/konijn/etc 2 ons lever kruiden (zout, peper, basilicum, koriander, tijm, jeneverbessen, knoflook, whatever you like...) evt een scheut drank evt een scheut bouillon evt een handje rozijnen boter, olie of plakjes ontbijtspek
Neem zo'n 3 ons gaar vlees/kip/wild/konijn/etc. met 2 ons lever en pureer dit in de keukenmachine (onontbeerlijk bij het maken van pate). Voor grove pate pureer je minder lang, of alleen de lever en dan het vlees in stukjes gesneden er bij. Voeg kruiden toe (zout, peper, basilicum, koriander, tijm, jeneverbessen, knoflook, whatever you like...), evt een scheut drank, evt een scheut bouillon als de boel te droog is, evt een handje rozijnen, enz, enz. Stort dit geheel in een patevorm (cakevorm werkt ook prima) die je vantevoren hebt bedekt met vettigheid (boter, olie of plakjes ontbijtspek (mijn favouriet)), druk het geheel aan en bedek het met folie en leg er een zwaar voorwerp op (bijvoorbeeld een met water gevulde andere patevorm oid) en plaats dit geheel in een schaal met een laagje water in matig hete oven en laat het daar een uurtje of twee sudderen. Af laten koelen, klaar.
- Internationaal
- 60-120 min.
- Geplaatst op08-10-2000Internationaal60-120 min.
pate
Pate van de familie
400gr varkenslever 400gr speklapjes 150gr ontbijtspek 1ui 1teentje knoflook 1th lepel tijm ;oregano;paprikapoeder ;basilicum 4 lepels rode wijn ;4laurierblaadjes; peper;zout oven voorverwarmen
- Frans Voorgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op23-02-2008Frans Voorgerecht60-120 min.
paté
Dit patérecept is simpel en gemakkelijk te bereiden. Als je dit paté recept éénmaal onder de knie hebt , kun je ook experimenteren met je favoriete kruiden om zo je eigen , naar jou smaak , paté te maken.
Ingrediënten, 1 kilo varkenslever, 500 gram varkensvlees, 1 ui, 2 knoflookteentjes, 100 gram broodkruimels, 2 theelepels salie, port, room, verse nootmuskaat, verse peper, 5 - 7 gram zout, plakjes ongerookte spek
- 60-120 min.
- Geplaatst op16-10-201360-120 min.
Pate
2 uien *, 500 gr kalfslever *, 2 el groene peperkorrels (uit een potje of blikje) *, 500 gr kalfsgehakt *, 500 gr rundergehakt *, 1 el Provencaalse kruiden *, 2 tenen knoflook *, 2 theel zout *, 1 dl rode wijn *, 200 gr ontbijtspek (dungesneden) *, 3 laurierblaadjes
- Nederlands Voorgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op16-02-2005Nederlands Voorgerecht60-120 min.
Pate
Van deze makkelijk en snel te maken pate kunnen 12 plakken worden gesneden.
2 uien, 500 gr. kalfslever, 2 eetl.groene peperkorrels (pot of blik), 500 gr. kalfsgehakt, 500 gr. rundergehakt, 1 eetl. Provencaalse kruiden, 2 tenen knoflook, 2 theel. zout, 1 dl. rode wijn, 200 gr. ontbijtspek, dungesneden, 3 laurierbladen
- > 120 min.
- Geplaatst op06-07-2001> 120 min.
Pate
250 gr varkensvlees, 500 gr kalfslever, 100 gr ossetong, 4 jeneverbessen, 1 uitje, 1 teentje knoflook, 1 eetlepel cognac, 2 eetlepels sherry, 1 ei, 1 theelepel tijm, 1 theelepel majoraan, 1 eetlepel paprikapoeder, 2 eetlepels zout, 1 eetlepel peper, 3 laurierblaadjes, overlangs gesneden plakken spek,
- Frans Voorgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op30-01-2000Frans Voorgerecht> 120 min.
Pate
750 gr bloem, 375 gr boter, 2- 2 ? theel zout, 2 eieren, 250 gr kippenlevertjes, 3 eetl cognac, 150 gr speklappen, 1 kg varkensschouderkarbonade, 1 theel grof gemalen peper, 1 theel pimentkorrels, geplet, 2 eetl fijngesneden salieblaadjes, 1 theel tijmblaadjes, 3 blaadjes witte gelatine, 3 dl vleesfond, 4 eetl fijngesneden groene kruiden, (1/2 eetl salie, tijm, selderij, bieslook en 2 eetl peterselie,
- > 120 min.
- Geplaatst op12-03-2002> 120 min.
Pate
Pate uit de hogedruk pan
150 gr. ontbeend kalfsvlees150 gr. ontbeend varkensvlees120 gr. ham75 gr. spek zonder zwoerd1 el. boter1 kleine ui fijngesnipperd3 teentjes knoflook1 ei1 el. dikke room3 el. cognac1 el Dijon mosterd1 tl. gedroogde tijm1 1/2 tl. zout1/2 tl. witte peper1/4 tl. gemalen laurierbladeen snufje piment1 1/2 kop water
- 30-60 min.
- Geplaatst op24-11-200230-60 min.
Vlees
Leverbrood (verenigde Staten)
250 gr kalfs- of varkensstoofvlees, 360 gr lever, 250 gr spek in dobbelsteentjes, 2 eieren, 4 eetlepels gehakte verse salie, 2 eetlepels fijngehakte knoflook, 1/4 theelepel versgemalen zwarte peper, 125 ml droge witte wijn,
- Amerikaans Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op06-08-2000Amerikaans Hoofdgerecht30-60 min.
pate; course country pate
Een super pate voor een super diner! Niet te al te makkelijk om te maken, maar helemaal TOP!!!!
350 gram kalfsvlees, 450 gram doorregen vette varkenslappen, 275 gram gerookte bacon, 225 gram varkenslever, 20 jeneverbessen, 20 zwarte peperkorrels, 1/4 theel.gemalen foelie, 4 teentjes knoflook, 1 theel.verse tijm, 120 ml droge witte wijn, 25 ml brandy, vers laurierblad om te garneren, 1 theel zout.
- Engels Voorgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op22-04-2002Engels Voorgerecht> 120 min.
Paté (basis)
Een paté of terrine is een oude vorm van conserveren van vlees. Als je het `deeg` wilt bewaren, moet je dat zonder uien, knoflook, champignons e.d. doen
1 deel vet vlees (b.v. speklap met zwoerd), bij voorkeur gegaard (dit bindt en gaart de paté), 1 deel mager vlees, 1 deel lever (kip, kalf, varken en/of wild, ook dit bindt de paté, maar maakt hem wel droger), 15 Gr. zout (met nitriet) of zeezout per kilo vlees, Specerijen, zoals kardemom, jeneverbes, piment, mosterdzaad, koriander en peper, Evt. knoflook of champignons in de vulling, Evt. Port of Madeira toevoegen, Evt. ook Worcestersaus erbij doen
- Frans
- 60-120 min.
- Geplaatst op28-08-2013Frans60-120 min.
Italiaanse paté
Een eenvoudig te maken maar overheerlijke paté.
500 gram speklapjes, 100 gram varkenslever, in repen, 100 gram gekookte ham, 300 gram half-om-half gehakt, 1 kleine rode paprika, in blokjes, 1 kleine groene paprika, in blokjes, 20 olijven, in stukjes, 1 theelepel gedroogde rozemarijn, 1 theelepel gedroogde tijm, 1 theelepel gedroogde oregano, 1 theelepel gedroogde salie, ½ eetlepel zout, ½ theelepel cayennepeper, 2 teentjes knoflook, geperst, 1 dl slagroom, 1 eetlepel citroensap, 4 eetlepels cognac, 250 gram ontbijtspek, in plakjes, verse peterselie, fijngehakt
- Italiaans
- 60-120 min.
- Geplaatst op29-01-2011Italiaans60-120 min.
boeren pate
, Ingredienten : ( 8 personen ), 2 eetlepels plantaardige olie, 110 gr. gehakte champignons, 50 gr. gehakte ui, 2 gehakte teentjes knoflook, 1 dl. Sherry, medium, snufje nootmuskaat, 1 ? theelepel zout, ? theelepel peper, 250 gr. Mager varkens gehakt, 250 gr kippenfilets, 100gr gehakt varkensvet, 50 gr gehakte pistaches, gepeld, 2 eetlepels gehakte peterselie, 1 losgeklopt ei, 250 gr ontbijtspek, zonder zwoerd,
- Frans Tussengerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op03-11-2001Frans Tussengerecht60-120 min.
Provencaalse pate
500 gr varkensgehakt, 500 gr rundergehakt, 250 gr varkenslever, gemalen, 1 theelepel zout, 1 theelepel grofgemalen peperkorrels, mespunt nootmuskaat, mespunt gemalen kruidnagel, 2 eetlepels gepelde, zeer fijn gehakte amandelen, 1 dl koffieroom, 1 eetlepel honing, 1 ei, losgeklopt, 1 eetlepel bloem, 200 gr vet spek, in dunne plakjes gesneden, 1 laurierblad, Gevulde olijven, in plakjes gesneden, Rode paprika, in ringen gesneden
- Frans
- > 120 min.
- Geplaatst op07-11-2003Frans> 120 min.
Pate en croute
* 100 gr varkensvlees, * 200 gr kipfilet, * 1 eetl melk, * 1 eidooier, * 1 ei, * naar smaak versgemalen peper, * 3 gr zout, * 150 gr bloem, * 50 gr koude boter, * 125 gr magere spekreepjes, * 75 gr gemengde paddenstoelen, * 3 takjes rozemarijn, * 1/2 borrelglas cognac
- Frans Voorgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op31-07-2011Frans Voorgerecht> 120 min.
Pate van haas
Bron; alles in butter
Levers, hartjes en niertjes van 2 hazen -, vlees van de voorlopers van twee hazen, met een scherp mes, van het bot gesneden - 80 gr vet spek - 60 gr varkenspoelet - 1 appel, - 2 jeneverbessen - 1 fijngesnipperd sjalotje - 30 gr ongezouten spek, in dobbelsteentjes -, 1 el Madeira - 1 el Cognac - 80 cl. (ongezoete) slagroom ? zout en peper,
- 60-120 min.
- Geplaatst op27-03-200360-120 min.
Pate met ui
Het is zo mooi om je zelf gemaakte pate op je buffet te zien staan!
Voor 500 gram:, 200 gr kipfilet, 50 gr kippenlever, 1 kleine ui, 1 middelgrote ui, 1 teentje knoflook, 125 gr boter, 50 ml slagroom, 1 tl gemalen peper, 1/2 tl zeetzout, snufje zout, 8 roze peperkorrels, 1 laurierblad, 1 el vloeibare honing, 2 el port, 4 el ganzenvet of reuzel, 3,5 dl rode wijn,
- Nederlands
- 30-60 min.
- Geplaatst op02-09-2001Nederlands30-60 min.
pate met cranberries
200 gr ontbijtspek, 100 gr achterham, 300 gr hamlappen, 100 gr speklapjes, 350 gr kippenleveertjes, 1 ui, 1 teen knoflook, 4 takjes peterselie, 1 theelepel tijm, 1 theelepel majoraan, 2 eetlepels cognac, 1 dl koffieroom, 1 ei, versgemalen peper, 2 theelepels zout, 150 gr kumquats, 200 gr cranberries (diepvries), 100 gr suiker, 1 uitgeperste sinaasappel, 3 anijssterren, 2 laurierblaadjes
- Nederlands Voorgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op30-01-2000Nederlands Voorgerecht60-120 min.
Pate met gevogelte
De roomkaas maakt de pate heerlijke romig. Laat de pate 2 tot 4 dagen 'rijpen', dan komen de smaken nog beter tot hun recht. Bereidingstijd is exclusief wachttijd van minimaal 5 uur!
Pond parelhoenboutjes(of kippenboutjes), 3 el olijfolie, 150 gram kippenlevertjes, zout en peper, 50 gram mager rookspek in reepjes, 1 fijngesneden teentje knoflook, 3 fijngesneden sjalotten, 1 el fijngesneden provencaalse kruiden, 4 el rode port, 1 ons verse roomkaas, 1 ei, 2 ons katenspek(of zeeuws spek), in dunne plakken
- Voorgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op04-02-2004Voorgerecht60-120 min.
Pate Van Haas
-4 sjalotten, -1/2 ajuin, -1/2 L. rode -wijn, -1kg varkensvlees, -1kg spek, -600gr lever, -4 sneden bruin brood, -500gr haas, -3/4L. room, -peper en zout, -15 blaren gelatine per liter wildfond,
- Belgisch Voorgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op19-01-2000Belgisch Voorgerecht30-60 min.
pate maison
Zoals de naam al zegt: thuisgemaakte pate
200 gr. mager varkensvlees, 200 gr. kalfsvlees, 100 gr. rauwe lever, zout, tijm, marjolein, 1 fijngehakte ui, 1 uitgeperst teentje knoflook, fijngehakte peterselie, 3 eetl. madeira (of cognac of port), voldoende reepjes spek; voor de garnering: enkele laurierblaadjes, jeneverbessen, plakjes spek, en schijfjes champignons
- Frans Voorgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op09-08-2005Frans Voorgerecht> 120 min.
- Eigen recept
Fijne Paté
Heerlijk als voorgerecht of bij een buffet.
1 kilo varkenshaas, 7 ons varkens- of kalfslever, 5 ons vet spek, 100 gr. appelmoes (van één goudrenet), 1/8 liter madera, minimaal 2 el. cognac, port of andere drank, mag ook veel meer zijn., 7 tenen knoflook, 1 el zout, vers gemalen peper, 1 tl majoraan, 100 gr gepelde pistachenootjes, 1/8 liter slagroom, 200 gr. zeer dun gesneden vetspek om de vorm mee te bekleden, om te garneren:, laurierblad of vossenbessen, 3 bladen witte gelatine, ¼ liter bouillon en een flinke scheut madera.,
- Voorgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op03-01-2009Voorgerecht> 120 min.
Italiaanse pate
Nou, de pate is gelukt (moet alleen nog even tot Kerst op smaak komen), dus hier is het recept ;-) Ik ga alleen wel een machientje kopen om gehakt elektrisch te vermalen, want zo'n handmolen werkt niet lekker :-( groet, Els
350 gr mager kalfs- of varkensvlees, 500 gr speklappen, 100 gr gekookte ham, 100 gr kalfs- of varkenslever, 1 teentje knoflook, 2 dl schenkroom, 1/2 dl vermouth, 1 eetl citroensap, 15 gr zout, 1 tl versgemalen peper, 1 tl oregano, 1/2 tl gemalen laurier, 2 eetl bloem, 30 groene olijven, 10 zwarte olijven, 1 kleine of 1/2 grote paprika, 150-200 gr zeer dungesneden ontbijtspek,
- Italiaans Voorgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op02-02-2005Italiaans Voorgerecht60-120 min.
Pate van fazant
"Terrine de faisan". Een recept van Marc Paesbrugghe van restaurant "Sir Anthony Van Dyck" in Antwerpen.
Voor de marinade : 1/2 kg fazantenvlees - 100 gr varkensnekvlees - 200 gr varkensvet - 100 gr kalfsvlees - 100 gr varkensvlees - 1 el jeneverbessen - 1/2 fles droge witte wijn - 1 glas cognac, Voor de farce : 100 gr reuzel - 100 gr sjalot - 150 gr gevogeltelevers - 2 takjes tijm - 2 laurierblaadjes - peper en zout - 3 eieren - 1 el cognac - 1 el madeira - 6 vellen wit spekvet om de terrine te bekleden - enkele takjes tijm, larierblaadjes en jeneverbessen voor de garnituur.
- Frans Voorgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op24-08-2000Frans Voorgerecht> 120 min.
Paté en croute
Een huisgemaakte paté en croute, die we als voorgerecht kunnen serveren aan 12 personen. Uw gasten zullen nog nooit zo een lekkere paté hebben gegeten !
Voor het deeg:, 1,4 kg bloem, 700 gr boter op kamertemperatuur, 6 eieren, 20 gr zout, 12 gr cognac, Voor de vulling:, 1 ui, fijngesnipperd, 250 gr kippenlevertjes, 30 cl rode porto, 10 cl cognac, 400 gr varkensribbetjes (zonder bot, krabbetjes), 300 gr varkensvlees (keelstuk), 650 gr filet van eend/kip/parelhoen, 4 gr ras-el-hanout, 5 gr kleurzout, 14 gr zout, 5 eieren, 150 gr ganzenlever, in kleine blokjes, 70 gr gedroogde morieljes (vooraf geweekt in water), olijfolie, witte porto, 500 ml bruine fond, 5 gelatineblaadjes (geweekt in koud water)
- Belgisch Voorgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op09-01-2018Belgisch Voorgerecht60-120 min.
Duiven pate
Pate van duif gemaakt op Belgische wijze.
3 - 4 Duiven, 2 dl droge witte wijn, 1 eetl citroensap, 500 gram kalfs of kippenlever, 50 gram roomboter, 2 eieren, 200 gram vers vet spek, poedergelatine, 2 sjalotjes, thijm, 3 laurierblaadjes, 1 theel honing, 1 eetl appelsap,2 eetl bloem, peperkorrels, 1 ajuin, 2 kruidnagelen, 2 worteltjes, zout, ? dl madeira, 150 gram dun gesnedenvers vet spek
- Belgisch Voorgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op13-10-2002Belgisch Voorgerecht> 120 min.
pate van houtduif
Omdat ik geregeld houtduiven krijg (wildschade) probeer ik diverse bewerkingen uit. Een lekkere is dit recept,geschikt voor het Montignac-dieet, hoewel de rode port en cognac er natuurlijk niet in mogen. Neem dan maar een heel klein plakje pate...
400 g duiveborstfilets, 250 g varkensschoudervlees, 200 g vers vet spek, 1 sjalot, fijn gehakt, 1 eetl (zee)zout, 2 teentjes knoflook, 1/2 eetl tijmblaadjes, 200 ml rode port, 110 ml cognac, peper uit de molen, 100 g duive- of kippelevertjes, 100 ml kippefond, 50 g ontbijtspek, in reepjes, 15 g boter, 200 ml kalfs- of duivefond, 2 eetl jeneverbessen, 100 ml slagroom, zout en peper, 200g vers vet spek, dun gesneden.
- Frans Voorgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op17-10-1999Frans Voorgerecht> 120 min.
Pate nimois
Pate van lamsvlees uit Frankrijk, voor 4 personen
4 deegbakjes (tartelettes), 125 gr lamsvlees, boter, 75 gr gekookte kippenlever, 75 gr gerookt spek, peterselie, kervel, selderij, 1 truffel, zout en peper,
- Frans Bijgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op07-09-2002Frans Bijgerecht20-30 min.
Pate Van Fazant
1 fazant van ? 1 kg, 2 el slaolie, 500 gr mager gerookt spek in blokjes, 4 plakjes doorregen spek, 1 ui gesnipperd, 1/2 tl tijm, 1/2 el gehakte peterselie, 3 jeneverbessen gekneusd, 2 tl zout, 1/2 tl peper, 1 dl witte wijn, 1 el cognac, 100 gr vet spek in kleine blokjes, voor de gelerende bouillon, 2 preien in ringen, 8 takjes bladselderie, restanten en afval van de fazant, 1 bosje peterselie, zout en peper, 4 blaadjes gelatine
- Frans
- > 120 min.
- Geplaatst op18-12-1999Frans> 120 min.
Paté van Heidi
500 gr gekookte ham in blokjes, 50 gr spekblokjes, 200 gr kipfilet, 150 gr kippenlever, 150 gr mager varkensvlees, 2 tenen knoflook, 3 sjalotten, 1/2 bosje peterselie, peper, zout, 1 ei, 2 eetlepels port, 2 eetlepels cognac, 1/8 liter droge witte wijn, 1 laurierblad, 2 kruidnagels, 3 blaadjes kleurloze gelatine
- Nederlands Voorgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op20-10-2006Nederlands Voorgerecht> 120 min.
Biefstuk met pate
4 biefstukjes van de haas - ca. 150-175 gram, 4 plakjes ontbijtspek, 100 gram creme-pate, 50 gram boter, 2 eetlepels jus, zout/peper, 4 eetlepels madeira
- 30-60 min.
- Geplaatst op25-11-200430-60 min.
Pate Van Haas
-4 sjalotten, -1/2 ajuin, -1/2 L. rode -wijn, -1kg varkensvlees, -1kg spek, -600gr lever, -4 sneden bruin brood, -500gr haas, -3/4L. room, -peper en zout, -15 blaren gelatine per liter wildfond,
- Belgisch
- > 120 min.
- Geplaatst op16-12-1999Belgisch> 120 min.
Pate met Pistachenoten
Voor deze vereenvouwdigde versie een Klassieke Franse Charcuterie kunt U een hele kip sof stukken kipfilet gebruiken. Ideaal als voorgerecht maar ook perfect bij een koud buffet.
1 kilo kipfilet 25 gram vers wittebrood 1,2 dl slagroom eiwit van 1 ei 4 lente-uitjes 2 teentjes knoflook 100 gram gekookte ham, in blokjes gesneden 50 gram pistachenoten (zonder dop) 3 el verse dragon snufje Nootmuskaat 1 rl zout 1 ? tl zwarte peper groene sla om te serveren., ,
- Frans Voorgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op27-12-2002Frans Voorgerecht60-120 min.
Pate met ui
200 gr. kipfilet, 50 gram kippenlever, 1 kleine ui, 1 middelgrote ui, 1 teentje knoflook, 125 gr. boter, 50 ml slagroom, 1 theel. gemalen peper, ? theel. zeezout, snufje zout, 8 roze peperkorrels, 1 laurierblad, 1 eet. vloeibare honing, 2 eetl. port, 4 eetl. ganzevet of reuzel, 3,5 dl rode wijn
- Nederlands
- > 120 min.
- Geplaatst op13-04-2003Nederlands> 120 min.
Eenden Pate
Wilde eenden - 2 dl droge witte wijn - 1 eetl. citroensap 2 sjalotjes - tijm - 3 laurierblaadjes - peperkorrels -1 ui 2 worteities -2 kruidnagelen - 500 g kalfslever of kippelevers 50 g roomboter - 200 g vers vet spek - zout - 1 theelepel honing 1 eetlepel appelsap - 2 eetlepels bloem - 2 eieren 150 g dungesneden vers vetspek - 1/2 dl medeira - poedergelatine
- Internationaal Voorgerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op20-01-2002Internationaal Voorgerecht0-10 min.
mousse pate
Quenelles de Volaille oftewel kippelevertjes mousse
250 gram kippenlevers, 250 gram roomboter op kamertemperatuur, 3 eieren, 3/4 dl. slagroom, 2 sjalotten, 50 gram gerookt spek in dobbelstenen, scheutje madeira, peper, zout, suiker
- Frans Voorgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op04-10-1999Frans Voorgerecht30-60 min.
Fijne pate
Voor 12 pers. als voorgerecht p.p.160 kcal.
Het is even een werk maar dan heb je ook wat1 1/2 kg. runderstaartstuk3/4 tl. zout1/2 tl. geraspte nootmuskaat1 1/2 tl. gemalen piment3 dl. ongezouten kalfsbouillon1 tl. poedergelatinetakjes verse tijm of peterselie voor garnering
- Voorgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op28-02-2003Voorgerecht> 120 min.
Biefstuk met pate en madeirasaus
Af en toe krijg ik gasten te eten die geen vis eten en nogal traditioneel zijn ingesteld. Dan is dit een favoriet gerecht. De combinatie van pate met biefstuk is fantastisch en dan ook nog zo?n heerlijke saus. Dit recept is van Onno Kleyn uit de Volkskrant.
4 kogel biefstukjes (niet platgeslagen) -, 100 gr roompate in dunne plakjes -, 2 eetlepels zonnebloemolie-, 40 gr boter -, 4 oude witte ontkorste boterhammen, 4 eetl madeira (te koop in keukenflesjes bij AH) of medium sherry -, zout en peper
- Frans Hoofdgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op25-03-2004Frans Hoofdgerecht10-20 min.
- Eigen recept
Pate de la Maison
Een heerlijke pate telkens anders te maken met bv provencaalse kruiden of extra knoflook grof gemaakt als boeren of ardenner pate zeer fijn gemalen als room pate enz enz
Verse varkens lever 350gr...zacht vers spek (broekspek) vraag de slager,175 gr speklapjes zonder zwoerd zonder knars 175gr.....varkens vlees mag best een beetje vet zijn.350gr, , Kruiden..... 12 gr zout 1 thl witte peper,snufje noot,1 ui,1 thl knoflook poeder,1/2 el maizena, 20gr paneermeel,75ml koffieroom (VOLLE), vraag de slager om wat kleurzout dat is nitriet houdend zout voor gebruik in de worstmakerij het conserveerd ook beter als keuken zout
- Frans
- 30-60 min.
- Geplaatst op28-01-2009Frans30-60 min.
pate de la maison
Een eenvoudige doch heerlijke pate met een frisse vruchtensaus (of warme cranberrysaus); het resultaat mag er zijn.
2 eieren, 500 gram schouderham, 250 gram kalfsgehakt, 4 eetlepels (slank)room, 2 sneetjes witbrood, 2 eetlepels tomatenpuree, 2 kleine uien, 1 theelepel basilicum, peper, zout en margarine., , Voor de saus: verse vruchten (bramen, bosbessen, of een goede 100% vruchtensap( tip: bosbessensap van Zwaardemaker Carvam Cevitan), suiker (of zoetstof) en allesbinder. Ook met (warme) Cranberrysaus is het een overigens erg lekker (potje cranberry-compote, verwarmen, suiker of zoetstof erbij, op dikte maken met allesbinder).
- Frans Voorgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op28-12-1998Frans Voorgerecht60-120 min.
Pate De Campagne
De Franse voorliefde voor pates en terrines stamt nog uit de Middeleeuwen. Tegenwoordig zijn de begrippen pate en terrine zo goed als synoniem. Er zijn pates zonder pate, net als er terrines zijn met een omhulsel van deeg zijn. Maar als ze van goede, verse ingedienten zijn bereid, zijn ze als voorgerecht altijd een genot.
250 gram varkenslever, 400 gram varkensvlees(schouder of krabbetjes), 300 gram vetspek, 1 tl gehakte peterselie, 1 tl gehakte tijm, 1 tl fijngewreven majoraan, 1 blaadje laurier, verbrokkeld, 1 el fijne sjalotjes, 1 tl fijngehakte knoflook, 1 el zout, ? tl zwarte peper(uit de pepermolen), 2 el armagnac, 2 eieren, het vlies van een varkensmaag
- Frans Voorgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op28-10-2000Frans Voorgerecht> 120 min.