Parelhoen in rode wijnsaus
Parelhoen is heel populair in de Zuid-Afrikaanse keuken. Als kind ging we dan de veld in met een .22 geweer en kwam dan thuis met 2-3 "tarentale", waarvan dan de heerlijkste stoofpotten in 33n "kole stoof oond", gemaakt werden.
Ingrediënten 4 personen
1 grote parelhoen, panklaar en in stukken verdeeld en op smaak gebracht met zout en peper, 150 g gerookt spek, in blokjes gesneden, 4 e boter, 3 e olie, 3 uien fijn, 4 teentjes knoflook, fijn, 1 winterwortel, in blokjes, 1 stengel selderij, in blokjes, 250 g champignons, geciseleerd , 1 laurierblaar, verscheurd, 1/2 t tijm, 1 t gedroogde oregano, zout, zwarte peper, 250 ml droge rode wijn, 100 ml gevogelde fond of kippenbouillon, 1 e verse peterselie, fijn (voor garnering)Bereidingswijze
1. Bak de spek blokjes uit in olie en haal uit pan. 2. Voeg boter erbij en bak parelhoen mooi bruin aan alle kanten en haal ui pan. 3. Fruit uien en knoflook tot glazig en zacht. 4. Voeg de wortel, selderij en weer de spek bij uien-mengsel en bak even mee met laurier, tijm, oregano. 5. Voeg de wijn en fond bij mengsel en breng aan kook. 6. Doen parelhoen in stoofpan en voeg de groente mengsel erbij. 7. Stoof voor 2-3 uren tot zacht. Een 1/2 uur voor klaar, word de champignons toegevoegd. 8. Garneer met peterselie.