POMPOEN DAHL MET RAITA
Dahl is een typisch gerecht uit de Indische keuken. Het is een geurige linzencurry, meestal vegetarisch, met heerlijke groenten erbij, zoals hier met pompoen. …
Olijfolie is een plantaardige olie die ontstaat door het persen van olijven. De olijfbomen die hiervoor gebruikt worden groeien voornamelijk in het gebied rond de Middellandse Zee. Hier komt ook veruit het merendeel van de olijfolie in de wereld vandaan: ongeveer 80 procent. In Europa wordt uiteindelijk 70 procent van alle olijfolie gebruikt. Olijfolie is al lang geleden door mensen ontdekt als voedsel: er zijn aanwijzingen dat al 4000 jaar voor Christus olijfolie werd gebruikt. De olijven worden geplukt tussen november en januari. Voor de betere soorten olijfolie worden de olijven zelfs met de hand geplukt. Hierna worden de olijven onder hoge druk geperst. Voor 1 liter olijfolie is 5 tot 10 kilo olijven nodig. Na het persen gaat het mengsel in een grote centrifuge om de pitten eruit te kunnen zeven. Olijfolie kan in de keuken gebruikt worden als bakmiddel en ter vervanging van boter, of om salades mee te garneren.
Bakken
Gewone en vierge olijfolie zijn allebei heel geschikt voor bakken en braden. Het is echter aanbevolen om te bakken en braden en normale olijfolie: de smaak van vierge olijfolie zal na verhitting grotendeels verloren gaan. U kunt olijfolie ook gebruiken om te frituren: dit is een gezondere optie dan frituurvet.
Houdbaarheid
De flesjes van olijfolie worden steeds vaker aangeboden met donker en soms extra dik UV-werend glas. Licht en lucht zijn namelijk erg nadelig als het aankomt op het bewaren van olijfolie. De houdbaarheid is afhankelijk van de soort olijven die is gebruikt, maar olijfolie is ongeveer 2 tot 3 jaar houdbaar. De optimale bewaartemperatuur is tussen de 15 en 20 graden.
Gezond
Olijfolie bestaat voor het overgrote deel uit onverzadigde vetten. Deze zorgen voor een verbetering van het cholesterolgehalte in het bloed. Daarnaast kan olijfolie de slechte vetten in het lichaam als het ware op lossen. Ook zit er vitamine E in olijfolie, wat een antioxidant is. Door olijfolie wordt ook het risico op hart- en vaatziekten verminderd. Olijfolie blijkt ook een pijnstillende en ontstekingsremmende werking te hebben.
Calorieën
Olijfolie mag dan wel gezond zijn, het telt wel extreem veel calorieën. Een eetlepel olijfolie is zo'n 110 kilocalorieën aan energie zonder een noemenswaardige voedingswaarde. Olijfolie is dus een gezondere optie dan de meeste oliën, maar is daarmee nog wel een "gezonde dikmaker". Gebruik, zoals met alles, olijfolie dus met mate als u probeert af te vallen.
Dahl is een typisch gerecht uit de Indische keuken. Het is een geurige linzencurry, meestal vegetarisch, met heerlijke groenten erbij, zoals hier met pompoen. …
Heerlijk pittig en zoet. Lekker mals mmmm …
lekkere balletjes in een lekkere saus …
Indische rijst is prima als hoofdgerecht …
Lamskoteletjes op zijn indisch, lekker en makkelijk te bereiden. Deze lamskoteletjes kunnen dienen als voor-, maar ook als hoofdgerecht. In dat laatste geval worden de hoeveelheden verdubbeld. …
Pittig vispannetje …
Lekkere salade uit India …
Het zacht sappige vlees houdt van een romig bijgerecht of iets om al die heerlijke saus op te dweilen. Aardappelpuree, polenta of rijst zijn geweldige keuzes. Ik maak ook graag zoete aardappelpuree en bloemkoolpuree zou een geweldige koolhydraatarme optie zijn. …
Heerlijke stoofpot deze Indische curry met lam …
Biryani is een traditioneel gerecht dat op een klassieke Indische bruiloft wordt geserveerd. Opgelet: de scampi's moeten 2 uur marineren. …
Snel, makkelijk en super lekker …
Indische pannenkoekjes met bonen en aubergine, bijzonder gerecht , een smakenbom ! …
Met maar 5 ingrediënten zet je al een heerlijke verse tandoori op tafel. …
Deze lekkere steaks en de prima saus serveren we met rijst. …
Spicy kip in tomatensaus is een Indisch recept dat erg lekker smaakt. …
Een tomatenchutney uit Pakistan. Deze verse chutney moet op de dag van de bereiding zelf worden gegeten. Bereid met de zoetste tomaten en door de toevoeging van curryblaadjes, nigella (zwarte komijn) en fenegriekzaad, is het een zeer geurig gerecht dat perfect past bij de reshmi kebabs ( zie op smulweb) …
lekker pittige rode curry …
Mirchi Ka Salan is een verrukkelijk warm bijgerecht . De belangrijkste ingrediënten zijn groene chili pepertjes en pinda's. Eerst worden de pepers gefrituurd om een rokerige smaak te krijgen en vervolgens gekookt in een pittige saus van pinda's en sesamzaad, gekruid met koriander, komijn en kurkuma. …
Perfect voor het invriezen van porties . De smaakbom komt van de topping, die is geïnspireerd op Italiaanse gremolata, maar hier op Thaise wijze gemaakt met limoen, basilicum en koriander. …
Dit recept maak ik al vele jaren. Het blijft erg lekker en licht verteerbaar. Je kunt ook heel goed vegetarische gehakt gebruiken, dat smaakt net zo lekker. Het combineert goed met (op traditionele wijze klaargemaakte) pandanrijst. Deze laat ik na het koken nagaren in de al klaargemaakte chinese kool (dan niet meer verder verwarmen, anders wordt het te nat). …
Dit is gewoon heel erg lekker! Dat het niet moeilijk te maken is en lekker snel op tafel staat is een prettige bijkomstigheid...(als dat goed Nederlands is tenminste..) …
Vroeger woonde naast mij een oude Indische vrouw, het rook altijd zo lekker bij haar, en de hete kip van haar was om je vingers bij op te eten.... …
- …
Onbegrijpelijk populair, kant en klare pindasauzen. Voor de satésauzentest die enkele jaren geleden in volkskrant stond, kregen we er vijftien voor onze kiezen: glazuursplitsend zoet, tranentrekkend scherp of naar alles smakend behalve pinda. Waarom zou je in godsnaam instantpindasaus kopen? Onderstaande basispindasaus maak ik in, ik heb het getimed, 6 minuten. Zolang duurt het ook om pindasaus …
Makkelijk recept voor bami zonder pakjes en zakjes …
Rondlopend in de winkel, zag ik een zakje kikkererwten staan. Nog nooit kikkererwten gebruikt in mijn maaltijden, dus: "laat ik het eens proberen". Op de achterkant van het zakje zat het het opgenomen recept geplakt. Wel rekening houden met 8-12 uur weektijd van de kikkererwten. Het koken zelf kost nog geen uur. …
Heerlijk en toch koolydraadarm …
Als je het er verder niet over hebt, dan realiseert niemand zich dat het vegetarisch is. …
Stoofvlees en Puree,Een geurige pan stoofvlees kan nietzonder en smeuig bijgerecht.Deze stoofgerechten combineren perfectmet een verrasende puree. …
Gewoon saté saus …
mooi oosters recept …
Olijfolie is een plantaardige olie die ontstaat door het persen van olijven. De olijfbomen die hiervoor gebruikt worden groeien voornamelijk in het gebied rond de Middellandse Zee. Hier komt ook veruit het merendeel van de olijfolie in de wereld vandaan: ongeveer 80 procent. In Europa wordt uiteindelijk 70 procent van alle olijfolie gebruikt. Olijfolie is al lang geleden door mensen ontdekt als voedsel: er zijn aanwijzingen dat al 4000 jaar voor Christus olijfolie werd gebruikt. De olijven worden geplukt tussen november en januari. Voor de betere soorten olijfolie worden de olijven zelfs met de hand geplukt. Hierna worden de olijven onder hoge druk geperst. Voor 1 liter olijfolie is 5 tot 10 kilo olijven nodig. Na het persen gaat het mengsel in een grote centrifuge om de pitten eruit te kunnen zeven. Olijfolie kan in de keuken gebruikt worden als bakmiddel en ter vervanging van boter, of om salades mee te garneren.
Bakken
Gewone en vierge olijfolie zijn allebei heel geschikt voor bakken en braden. Het is echter aanbevolen om te bakken en braden en normale olijfolie: de smaak van vierge olijfolie zal na verhitting grotendeels verloren gaan. U kunt olijfolie ook gebruiken om te frituren: dit is een gezondere optie dan frituurvet.
Houdbaarheid
De flesjes van olijfolie worden steeds vaker aangeboden met donker en soms extra dik UV-werend glas. Licht en lucht zijn namelijk erg nadelig als het aankomt op het bewaren van olijfolie. De houdbaarheid is afhankelijk van de soort olijven die is gebruikt, maar olijfolie is ongeveer 2 tot 3 jaar houdbaar. De optimale bewaartemperatuur is tussen de 15 en 20 graden.
Gezond
Olijfolie bestaat voor het overgrote deel uit onverzadigde vetten. Deze zorgen voor een verbetering van het cholesterolgehalte in het bloed. Daarnaast kan olijfolie de slechte vetten in het lichaam als het ware op lossen. Ook zit er vitamine E in olijfolie, wat een antioxidant is. Door olijfolie wordt ook het risico op hart- en vaatziekten verminderd. Olijfolie blijkt ook een pijnstillende en ontstekingsremmende werking te hebben.
Calorieën
Olijfolie mag dan wel gezond zijn, het telt wel extreem veel calorieën. Een eetlepel olijfolie is zo'n 110 kilocalorieën aan energie zonder een noemenswaardige voedingswaarde. Olijfolie is dus een gezondere optie dan de meeste oliën, maar is daarmee nog wel een "gezonde dikmaker". Gebruik, zoals met alles, olijfolie dus met mate als u probeert af te vallen.