1. Home
  2. Recepten
  3. Groente
  4. Okra

Okra recepten (110)

Alles wissen
Okra

Okra

De okra is een wat minder bekende groente, die behoort tot de tussencategorie vruchtgroenten. Okra's zien eruit als een kruising tussen een groene peper en een courgette. In het Verenigd Koninkrijk wordt de okra ook wel "lady's finger" genoemd. Okra's hebben een pittige smaak. De okra wordt vooral gebruikt in de Marokkaanse, Indiase en Creoolse keuken. Wanneer de ora wordt gesneden of lang gekookt, wordt de groente een beetje slijmerig. Het sap dat dan vrijkomt heeft een grote bindkracht, vergelijkbaar met die van gelatine. Okra's zijn in Nederland heel beperkt verkrijgbaar. Ze worden alleen in het buitenland gekweekt in subtropische en tropische gebieden. Alleen in de maanden juli, augustus en september is de okra verkrijgbaar. Okra's zul je niet snel aantreffen in de supermarkt, maar wel in toko's en op exotische markten. Houd hier dus rekening mee als u een gerecht met okra wil bereiden.

Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

Gebakken Okra

Een droge curry, zonderkruiden, okra zorgt voor de scherpe smaak

INGREDIENTEN

450-750 gr. okra in stukjes van 1/2 cm olie voor het frituren 1 el. olie 1 grote gesnipperde ui zout, gemalen zwarte peper

Bereidingswijze

Verhit de olie voor de frituur. doe er de stukjes okra beetje bij beetje in en frituur ze tot ze bruin en krokant zijn. Uit laten lekken op keukenpapier. Verhit 1 el. olie en bak de ui glazig in 4-5 minuten. Werk de ui door de gefrituurde okra. Zout en peper naar smaak toevoegen.

  • Indiaas Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op06-02-2000
  • Indiaas Bijgerecht
  •  20-30 min.

Gebakken Okra

Slijmerig bij te lang koken

INGREDIENTEN

Pond okra, een kleine ui, teentje knoflook,komijn, ve tsin, zout, peper

  • Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op22-03-2003
  • Bijgerecht
  •  10-20 min.

Okra Casserole

INGREDIENTEN

4 eetl. olijfolie* 1 kleine ui* 225 g okra* 6 rijpe tomaten* sap van een halve citroen* zout* peper* fijngehakte peterselie

  • Grieks Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op24-05-2000
  • Grieks Bijgerecht
  •  10-20 min.

Indonesische okra

Dit interessante groentegerecht wordt gemaakt van okra, tomaten en uien. Op smaak gebracht met verse peterselie.

INGREDIENTEN

1 kg okra* (te verkrijgen bij Turkse of Marokkaanse winkels of in blik bij de supermarkt) 3 el kruidenazijn* 2 el olijfolie* 2 uien, fijgesneden* 10 tomaten, ontveld en gehakt* zout en versgemalen zwarte peper* 3 el versgehakte peterselie* 5 dl groentebouillon* verse peterselie, ter garnering*

  • Indonesisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op19-11-1999
  • Indonesisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Ratatouille Met Okra

Bewerkelijk groentegerecht

INGREDIENTEN

100 gr jonge okra, 2 eetl olie, 2 uien, 1 teen knoflook, 1 aubergine, 100 gr jonge sperzieboontjes, 5 tomaten, 1 courgette, 1,5 dl magere bouillon, 1 eetl peterselie, peper, zout, 8 zwarte olijven,

  • Slanke keuken Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op07-02-2000
  • Slanke keuken Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Lamsragout Met Okra

Een stoofschotel van mals lamsvlees, uien tomaten en verse okra

INGREDIENTEN

1,5 kg lamsbout, 4 vlees tomaten, 2 eetl. olijfolie, 2 uien in ringen, 1 bosje peterselie fijngehakt, 7 dl. vlees bouillon 250gr okra gedopt, 6 teentjes knoflook uitgeperst, 1 spriet citroengras(sereh), zout en versgemalen peper naar smaak,

  • Mediterraan Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op18-05-2000
  • Mediterraan Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
Populaire groente recepten
  • Eigen recept

Okra curry

Een pittige curry in Zuid-Indiaase stijl, lekker met rijst en een frisse salade. Ingredienten kun je vinden in de toko, surinaamse winkel of de op de markt

INGREDIENTEN

3 el olie of ghee (geklaarde boter), 400 g okra, 1 tl gehakte gember, 1 tl gehakte knoflook, 1 groene peper; in stukjes, 5 kerrieblaadjes, 1 grote ui; gesnipperd, 1/2 tl cayennepeper, 1/2 tl cucurma (geelwortel), 1 tl gemalen korianderzaad, zout, 125 ml kokosmelk, , ,

  • Indiaas Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op25-01-2013
  • Indiaas Bijgerecht
  •  20-30 min.

Gebakken Okra

Recept uit de amerikaanse staat Alabama

INGREDIENTEN

20 g bloem, 60 g wit maismeel, 1 tl zout, 750 gr in plakjes van 0,5 cm gesneden, olie om in te frituren

  • Amerikaans Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op06-10-1999
  • Amerikaans Bijgerecht
  •  0-10 min.

Okra salade

De okrasalade brengt eens wat afwisseling in het groenvoermenu !

INGREDIENTEN

-500 g okra's, -zout en sap van 1/2 citroen, DRESSING:, -1/2 th lepel mosterd, -sap 1 citroen, -3 el olijfolie, -1 kleine ui (fijn gehakt), -bieslook, peterselie, -mespuntje dragon, -basilicum, -citroenmelisse, -zout en witte peper uit de molen

  • Amerikaans
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op25-03-2004
  • Amerikaans
  •  10-20 min.

Pikante Okra

INGREDIENTEN

375 gr.okra]2 el.olijfolie]stukje gember, wortel ?2,5 cm.,geraspt]1 tl.geelwortel,besan, meel]? tl chilipoeder]3 dl.volle yogurt], zout] 2 el.fijngehakte verse koriander]

  • Mediterraan Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op26-12-2004
  • Mediterraan Bijgerecht
  •  10-20 min.

Kerrie van okra

INGREDIENTEN

3 el olie, 1 ui, 2 aardappelen, 450 gr okra, zout, 0,5 tl gemalen kurkuma, 1 tl chilipoeder, 1,5 tl koriander, 2-3 korianderblaadjes

  • Internationaal
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op28-11-1999
  • Internationaal
  •  20-30 min.
Nieuwste okra recepten

Okra met eend

Voor 4 personen

INGREDIENTEN

3 uien, 40 gr boter, 6 champignons, 6 dl eendenbouillon, 0,5 kg gaar eendenvlees, 1/1 blik okra's, 2 dl dragonazijn, zout, 3 tomaten, 1 groene paprika, 1 sinaasappel, peper, 1 dl rode wijn,

  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op14-07-2003
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Stoofschotel van Vlees en Okra (Bamya)

INGREDIENTEN

1 kg verse okra of 1 groot blik okra, 2 grote, fijngehakte uien, 2 grote tenen look, 60 g boter of 3 eetlepels olie, 1 kg lams-, runds- of kalfsvlees, in blokjes, 250 g rijpe tomaten, ontveld en in schijven gesneden, 1-2 eetlepels tomatenpuree, zout en zwarte peper, sap van 1 citroen [naar keuze], 1 theelepel gemalen koriander [naar keuze],

  • Arabisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op11-05-2004
  • Arabisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Chinese Okra Met Oestersaus

Een groentengerecht uit het zuiden van China

INGREDIENTEN

750 gram okra of courgettes, 2 eetlepels olie, 2 eetlepels fijngehakte sjalotten, 2 in plakjes gesneden teentjes knoflook, 3 eetlepels oestersaus, 1 dl kippebouillon,

  • Chinees Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op25-12-2000
  • Chinees Hoofdgerecht
  •  0-10 min.

Gestoofde okra met zoutvlees

INGREDIENTEN

1,5 kg okra,250 g zoutvlees,1 tomaat ontveld en fijn gehakt,1 sjalot fijngehakt,50 g boter of margarine,peper naar smaak,1 tl citroensap.

  • Surinaams
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op28-01-2002
  • Surinaams
  •  30-60 min.

Pilav met okra, noten en pitten

Deze heerlijke, bijzondere Pilav eet je als vegetarische hoofdmaaltijd maar past ook bijna bij elk stuk vlees en vis. Het recept is voor 4-6 personen, afhankelijk van wat je er nog bij eet. Weet je dat okra ook wel damesvingers worden genoemd? Lady fingers.

INGREDIENTEN

250 gr okra in plakjes van 1 cm, 3 eetl olijfolie, 75 gr boter, 1 grote of 2 middelgrote uien, fijngesnipperd, 3 theelepels fijn zeezout, 2 theelepels kaneel, 50 gr gepelde, ongezouten pistachenoten, 50 gr pijnboompitten, 50 gr blanke amandelen, 50 gr in stukken gebroken walnoten, 300 gr basmatirijst, 1 uur in lauwwarm water met zout geweekt, 450 ml groentebouillon, Ca 50 saffraandraadjes, in 3 eetlepels kokendheet water geweekt, ik gebruik 2 theelepels kurkuma= koenjit, =geelwortel, Pitten van 1 granaatappel, Circa 20 gr verse koriander, gehakt

  • Vegetarisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op23-08-2016
  • Vegetarisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Bloemkool en okra balti

INGREDIENTEN

3 groene chilipepers, zaadlijsten verwijderd, 4 teentjes knoflook, 5 cm verse gember, grof gehakt, grote handvol verse koriander, plus wat extra om te garneren, 3 el zonnebloemolie, 2 uien, grof gehakt, 1/2 tl kurkuma, 1 tl chilipoeder, 1/2 tl zout, 2 aardappelen, in grote stukken gesneden, 225 gr bloemkoolroosjes, 225 gr okra, schoongemaakt, gehalveerd als het nodig is, 300 ml groentebouillon, 4 kleine stevige tomaten, in partjes, 1 rode peper, fijngesneden, peper en zout

  • Indiaas
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op04-02-2001
  • Indiaas
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Caribbean okra salad

Salade van okra uit Haïti

INGREDIENTEN

2 eetl. plantaardige olie, 225 gr. verse, zachte okra, zout, vers gemalen peper, ¼ kopje water, 1 eetl. gezeefd limoensap, 1 teentje knoflook, fijngehakt, mespunt gemalen allspice, ¼ tl. scherpe pepersaus (bijv. Tabasco) voor de smaak, 1 eetl. gehakte, verse koriander, gedroogde tomaten

  •  
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op06-06-2009
  •  
  •  10-20 min.

Creole Okra Gumbo

Lekkere pittige maaltijdsoep.

INGREDIENTEN

, 2 cups okra, in plakjes gesneden, 2 tomaten in stukjes, 1 ui, in stukjes, 1 rode paprika, in stukjes, 1 stengel bleekselderij, in boogjes, 1 maiskolf, je kunt ook een klein blikje mais gebruiken, 1 teentje knoflook, 3/4 cup tomatensap, 1 theelepel kerrie (of kerriepasta), peper en zout naar smaak, heel klein beetje suiker, , , P.S. Ik zal de Amerikaanse cupmaten omzetten in grammen als ik dit recept weer maak.,

  • Afrikaans
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op20-08-2003
  • Afrikaans
  •  20-30 min.

Okra Met Mais En Tomaten

De okra is een peulvrucht die eruit ziet als een zeer slanke, dunne lichtgroene Spaanse peper, ongeveer 4cm.lang, met een zeshoekige doorsnede.Ze heeft een aangename kruidig aroma e zachte lichte zaadkorrels. Door hun wat zurige smaak hebben ze iets weg van princessebonen. Okra wordt soms ook ladyfinger genoemd. Voedingswaarde: Okra's zijn caloriearm, ze zijn rijk aan vitamine A en C e bevatten waardevolle mineralen.

INGREDIENTEN

200gr.okra, maiskorrels van 4 grote koven of eventueel een blike ma?s, 3 tomaten geschild en in dobbelstenen gesneden, 150gr.gerookt spek fijn gesneden, 1 fijn gesneden ajuin, 1 gehakte groene paprika, beetje suiker, zout, peper en tabasco.

  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op21-10-2000
  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

stoofschotel van okra en bakbananen

Okra is waarschijnlijk voor het eerst geteeld ofwel in Ethiopie, ofwel in West-Afrika, hoewel de plant oorspronkelijk mogelijk uit Azie komt. Hoe dan ook, de vrucht is populair zowel in de Afrikaanse als in de Indiase keuken. Als okra gekookt wordt, komt er een gomachtige substantie vrij, die fungeert als bindmiddel voor de saus. In dit gerecht wordt de bakbanaan mooi goudoranje van kleur, waardoor de stoofschotel niet alleen heerlijk smaakt, maar er ook fraai uitziet.

INGREDIENTEN

20 okra?s, fijngehakt,, 2 bakbananen,, , 150 g rijst,, , 8 tomaten, in stukjes gesneden,, , 1 ui, fijngehakt,, , sap van 1 limoen of citroen,, , olie,, , peper,, , zout

  • Afrikaans
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op06-05-2001
  • Afrikaans
  •  30-60 min.

Okra bonen met kip

Korte omschrijving gerecht: Traditioneel Okra gerecht. Okra bonen zijn heel speciaal en in Nederland alleen ingevroren of groot bij een toko te vinden. Een alternatief zijn sperciebonen  

INGREDIENTEN

Ingrediënten: , 2 kippenpoten of kipfilets,, 300 gr sperziebonen (okrabonen), 2 blikjes tomatenblokjes , 2 tenen knoflook, 1/2 bosje peterselie, 1/2 bosje oregano, 1 rode ui, 1/2 kopje olijfolie, peper en zout naar smaak, 1/2 theelepel kaneel, klein beetje suiker, snufje cayennepeper, Blok feta

  • Grieks Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op10-10-2014
  • Grieks Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Gestoofde Kip Met Okra

INGREDIENTEN

4 1/2 deciliter ~dashi ; of kippebouillon, 3 eetlepels ~mirin ; of zoete sherry, 5 eetlepels ~sojasaus, 2 kipfilets; in flinters gesneden, 1 1/5 deciliter ~dashi ; of kippebouillon, 6 okers; stelen verwijderd, 1 blok tofu; in plakjes, ~bamboescheuten ; in luciferdunne plakjes

  • Japans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op03-06-1999
  • Japans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Curry met okra en champignons

INGREDIENTEN

3 teentjes knoflook, 2,5 cm verse gemberwortel, 1-2 verse rode chilipepers, zonder zaadjes, fijngehakt, 1,75 dl water, 1 el zonnebloemolie, 1 tl korianderzaad, 1 tl komijnzaad, 1 tl djinten, 2 kardemompeulen, gemalen, 1/2 tl koenjit, 400 g blokjes tomaat uit blik, 450 g champignons, 225 g okras, gepunt en in stukjes van 1 cm

  • Vegetarisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op23-07-2003
  • Vegetarisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Gumbo met Okra, Kip & Garnalen

INGREDIENTEN

*150 gr witte rijst*zout*40 gr boter of margarine*2 grote uien, fijngesneden*2 rode paprika's, fijngesneden*4 stengels bleekselderij, fijngesneden*1/2 el cayennepeper*1/2 el zwarte peper*1 tl tijmblaadjes*2 el bruine roux(zie in mijn receptenlijst)*2 el witte wijnazijn*500 gr okra's, in plakjes*3 el gedroogde garnalen(TOKO)*1 1/2-2 L. kippenbouillon(van tablet)*500 gr ongekookte garnalen*250 gr kipfilet, in dunne reeepjes*1 blik artisjokharten(185gr), uitgelekt, in vieren gesneden*2-3 el fijngesneden basilicum*

  • Amerikaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op23-12-2001
  • Amerikaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Gesmoorde Oker (Okra)

102 Kcal / 428 KJ, 4 gr E, 3 gr V, 0 mg Chol., 17 gr Kh p.p.

INGREDIENTEN

600 gr oker, 1 ui (40 gr), 2 tomaten (130 gr), 2 teentjes knoflook, een klein beetje zeezout, 1 eetl olijfolie (10 gr), vers gemalen zwarte peper, snufje chilipoeder, raspsel van 1/2 citroen, 1 eetl gehakte peterselie,

  • Internationaal Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op13-07-2000
  • Internationaal Bijgerecht
  •  30-60 min.

Kebabs met zoete Aardappel, Okra en Ui

Dit is een modern recept dat de traditionele plattelandsgroenten-okra en ui- combineert met de moderne zoete aardappel. De bereidingsweize is echter eeuwen oud.

INGREDIENTEN

24 kleine okra's3 middelgrote zoete aardappelen, geschild, in 8 stukken24 ingelegde uitjes125 ml olijfolie1 el honingzout en versgemalen paper1/2 tl gemalen komijn

  • Arabisch
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op15-05-2001
  • Arabisch
  •  20-30 min.

Gumbo met artisjokken, okra, kip en garnalen

INGREDIENTEN

150 gr witte rijst, zout, 40 gr boter, 2 fijngesneden grote uien, 2 fijngesneden rode paprika's, 4 fijngesneden stengels bleekselderij, 3 fijngesneden teentjes knoflook, 1/2 eetlepel cayennepeper, 1/2 eetlepel zwarte peper, 1 theelepel tijmblaadjes, 2 eetlepels bruine roux *, 2 eetlepels witte wijnazijn, 500 gr okra's in plakjes, 3 eetlepels gedroogde garnalen (toko), 11/2-2 liter kippebouillon (van tablet), 500 gr grote ongekookte garnalen, 250 gr kipfilet in dunne reepjes, 1 blik artisjokharten (185 gr), uitgelekt, in vieren gesneden, 2-3 eetlepels fijngesneden basilicum

  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op24-12-2001
  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Griekse pasta met okra, olijven, feta en tomaten

In een mum van tijd klaar. Zelf bedacht maar met beproefde smaakcombinaties.

INGREDIENTEN

1 kopje Griekse pasta (risoni), okra uit bokaal of diepvries, blikje tomaten in blokjes, half pakje feta, handvol zwarte olijven, paar eetlepels yoghurt, munt of muntsaus, raz el hanout, peper, zout, 1 teentje look, olijfolie

  • Vegetarisch Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op24-01-2021
  • Vegetarisch Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

bhindi jhinga, garnalen met okra uit india

Een heerlijke mix van okra's, uien en garnalen, met de smaak van India.

INGREDIENTEN

400 gr okra's in schijfjes, 4 uien in halve ringen, 4 fijngemaakte gedroogde pepertjes, 1 tl komijnzaad, 4 tenen knoflook, 1 tl koenjit, 1 tl chilipoeder, 2 tomaten in kleine stukjes, 300 gr garnalen, 2 groene chilipepers in stukken, verse koriander en olie.

  • Indiaas Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op26-07-2002
  • Indiaas Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Fried okras

INGREDIENTEN

500 g okra, 125 g bloem, 125 g maismeel, 1 theelepel zout, 1 theelepel peper, maiskiemolie

  • Amerikaans Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op02-06-2003
  • Amerikaans Bijgerecht
  •  0-10 min.

Cajun Martini

INGREDIENTEN

4 jalape?opeper, ? l wodka, 1 borrelglaasje droge vermouth, ingelegde jalape?opeper, ingelegde okra

  • Amerikaans
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op25-09-2002
  • Amerikaans
  •  0-10 min.

gumbo

Gumbo zoals je die in New Orleans eet, maar dan als maaltijdsoep

INGREDIENTEN

Voor 4 of 5 liter Gumbo, , - 2 kopjes olie, , - 2 kopjes bloem, , - zelfgetrokken bouillon van kip en vis/garnalenschillen(vooral koppen!) e.d. plus de bekende groenten en kruiden en anders:, - pot gevogeltefond (mijn voorkeur: van AH, bevat geen zout en geen andere smaakversterkers) en een pot visfond (idem), - uien, - knoflook, - prei, - struik bleekselderij, - 2/3 winterwortels, - 2/3 paprika's (rood en groen), - 2/3 ontvelde vleestomaten, - 4/5 ons oker (ook okra genoemd), - gekneusde jeneverbessen, - salie, - oregano, - tijm, - majoraan, - basilicum, - vers gemalen zwarte peper, - vers gemalen witte peper, - veel cayennepeper, - 4/5 ons hollandse garnalen (of (deels) rivierkreeft, krab, meerval, alligator etc.), - pond kipfilet, - 2/3 verse grove gerookte varkensworsten (origineel: de "andouille", een varkensrookworst uit Louisiana; in andere Amerikaanse staten wordt als vervanging de Poolse Kielbasa gebruikt; in Nederland is de Gelderse rookworst de beste keus: van de slager of bv. Stegeman Original; "fijne" rookworst is vies in deze soep;niet-verse is helemaal uit den boze; chorizo wordt ook wel genoemd in sommige recepten, maar dan ontbreekt de rooksmaak, terwijl het nergens voor nodig is dat de worst scherp van smaak is, dat komt wel van de cayennepeper), - fili powder (fijngemalen sassafrasblad; geen idee waar je dat in Nederland kunt kopen; als iemand het weet houd ik me aanbevolen, al heb ik gelukkig nog een forse voorraad), - bos- of lenteuitjes, ,

  • Amerikaans
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op22-07-1999
  • Amerikaans
  •  > 120 min.

hkatenkwan (ghanese pinda stoofpot)

In een groot deel van Afrika worden stoofschotels en soepen met pinda's of andere noten gemaakt. vaak aaardnoten genoemd. Net als andere west-Afrikaanse gerechten is dit een pittig gerecht. Wanneer je meer van mild eten houd kun je de pepers en cayenne halveren. Of de milde varianten hiervan gebruiken.

INGREDIENTEN

- 400 gram kipfilet in stukjes gesneden, - 1/2 ui, - 2 theelepel tomatenpuree, - 1 theelepel pinda olie of andere lichte olie, - 1 kopje uisnippers (andere helft van de ui), - 1 kopje tomatenstukjes (heel fijn), - 1 kopje pindakaas (met stukjes noot), - 2 theelepels zout, , - 2 theelepels vers gemalen gember, , - 1 hete chilipeper (fijngeneden), - 1 theelepel cayenne poeder, , - 2 kopjes gekoelde of gevroren Okra, - 1 Medium aubergine, geschild en in blokjes gesneden, - 2 kopjes water, - evt. naar smaak pinda's of andere noten.

  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op17-02-2000
  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Diombre (vleesgerecht uit Ivoorkust)

INGREDIENTEN

500 g vlees, zout, tijm, olie, 1 ui, 3 tomaten, 1 lepel tomatenpuree, 1 theelepel chilipoeder, 50 g boter, 1 kopje water, 100 g gedroogde gestampte okra

  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op03-03-2003
  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Eigen recept

Hkatenkwan - Ghanese pindastoofpot

Aardnotensoepen en -stoofpotten zijn waarschijnlijk de eerste gerechten die bij je opkomen als het gaat om West-Afrikaans eten.

INGREDIENTEN

1 kip, in stukken, stukje gemberwortel, ± 2,5 cm, ½ ui, 2 eetl. tomatenpuree, 1 eetl. arachideolie (of een andere lichte olie), 1 kopje gesnipperde ui, 1 kopje in stukjes gesneden tomaat, 2/3 kopje pindakaas, 2 theel. zout, 2 chilipepertjes, geplet of 1 theel. gemalen cayennepeper, 1 middelgrote aubergine, geschild en in blokjes gesneden, 2 kopjes verse okra of okra uit de diepvries

  • Ghanees Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op06-06-2009
  • Ghanees Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Schone Met Een Oog

INGREDIENTEN

Het sap van 1 limoen, 1 liter water, zout, 200 gr okra, 125 gr babymaiskolfjes, boter, 1/2 klontje suiker, 4 eieren, Tabasco, 1 lichtrijpe banaan of rode bakbanaan,

  • Amerikaans Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op30-07-2000
  • Amerikaans Voorgerecht
  •  30-60 min.

Koyun Etli Bamya

Schapenvlees met okra

INGREDIENTEN

7 ons okra ( dit zijn een soort bonen, ook wel bekend als bamya, gumbo of ladyfinger), sap van 1 1/2 citroen, 500 gr. schepen of lamsvlees, 3 uien gesnipperd, 2 toamten ontveld en in stukjes, zout peper en 2 e.l. olie. 1 a 2 gesnipperd teentje knoflook.

  • Turks Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op18-07-2000
  • Turks Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Egypte: Gesmoord Vlees op Egyptische wijze

BAMIADit gerecht is geliefd in het hele Midden-Oosten en kan met lams- of rundsvlees gemaakt worden. Serveer het gerecht met rijst (Roezz, zie mijn gerechten).

INGREDIENTEN

100 g boter of 1 dl olijfolie1 kg lams- of runderstoofvlees, in blokken van circa 3 cm2 uien gesnipperd2 tenen knoflook, fijngehakt1 theelepel gemalen komijn1 theelepel gemalen koriander200 g ontvelde, ontzade blokjes tomaat3 eetlepels tomatenpuree2,5 dl bouillon, of water2 eetlepels gehakte verse muntzoutversgemalen zwarte peper500-750 g okrahet sap van 1 citroenrode wijn azijn

  • Arabisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op26-10-2000
  • Arabisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

balti keema

Balti Keema met Zoete Aardappelen, Okra en Spinazie

INGREDIENTEN

250 gr zoete aardappelen (of gewone aardappelen), 175 gr okra, 2 eetlepels olie, 2 uien, 2 teentje knoflook, 1 cm verse gember, 500 gr lamsgehakt, 250 gr verse spinazie, 300 ml lams (of groente) bouillon, 1/2 theelepel zout, 125 gr pijnboomnootjes, 125 gr sultana rozijnen, 1 eetlepel kristalsuiker, 3 theelepels garam masala, rijst of naanbrood

  • Indiaas Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op25-06-2000
  • Indiaas Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

bamia

INGREDIENTEN

50 g boter, 600 g soepvlees, 2 grote uien, 1 teentje knoflook, 1 blikje tomatenpuree, 1 dl rode wijn, zout peper, citroensap, 1 blik okra (800 g, uitlek gewicht 400g)

  • Aziatisch Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op20-03-2005
  • Aziatisch Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
Okra

Okra

De okra is een wat minder bekende groente, die behoort tot de tussencategorie vruchtgroenten. Okra's zien eruit als een kruising tussen een groene peper en een courgette. In het Verenigd Koninkrijk wordt de okra ook wel "lady's finger" genoemd. Okra's hebben een pittige smaak. De okra wordt vooral gebruikt in de Marokkaanse, Indiase en Creoolse keuken. Wanneer de ora wordt gesneden of lang gekookt, wordt de groente een beetje slijmerig. Het sap dat dan vrijkomt heeft een grote bindkracht, vergelijkbaar met die van gelatine. Okra's zijn in Nederland heel beperkt verkrijgbaar. Ze worden alleen in het buitenland gekweekt in subtropische en tropische gebieden. Alleen in de maanden juli, augustus en september is de okra verkrijgbaar. Okra's zul je niet snel aantreffen in de supermarkt, maar wel in toko's en op exotische markten. Houd hier dus rekening mee als u een gerecht met okra wil bereiden.

Nieuwste okra recepten
Populaire groente recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Top